Microsoft och Netflix hyllas just nu i USA. De höjs till skyarna!
Nu får mammor ta 20 veckor föräldraledigt efter de fött barn. 20 veckor. 5 månader.
Folk jublar.
Jag känner inte samma glädje.
Visst är det underbart att det går framåt!
MEN. TVÅ (!!) företag har infört 20 veckor? Really? TVÅ företag i hela himla USA.
(Och de måste vara heltidsanställda för att få denna rättigheten!)
En liten pluppig 5månaders bebis ska man fortfarande behövas skiljas från?
Och om man vill ”får” man nu sjukskriva sig 2 veckor innan BF för att kunna ta det lite lugnt innan bebis ankomst.
Papporna får ta 12 veckor om de vill, varav 4 betalda och 8 OBETALDA.
Ugh.
Det är så långt från okej.
Så långt från jämställt som det kan bli.
Hade det inte kunnat vara 20 veckor för mamman OCH 20 veckor för pappan? BETALT. Eller åtminstone 75% av lönen? 50%?!
Så är bebisen 10 månader när hen ska börja förskola/ha nanny etc. Det känns ju lite bättre? Och folk slipper sluta sina jobb för att de vill vara med sitt efterlängtade, älskade barn.
Det är en lag, att i företag med över 50 anställda, ska mamman få 12 veckor. Och då behöver det inte vara betalt.
Apple har infört 14 veckor betald mammaledighet och 6 veckor för papporna. Det är ground breaking.
Pappor har fortfarande knappt någon möjlighet alls att vara hemma med sina barn.
Hur känner ni i Sverige för detta?
Överlycklig nykläckt pappa som fick en veckas semester & sedan gå tillbaka till jobbet.
Det som fascinerar mig mest efter nyheten om dessa företag som ska bli generösa med föräldraledighet är kritiken från medborgarna. Ffa kvinnor som tycker det är onödigt, slöseri, skulle kunna ge fler jobb istället etc.
Ja det är underligt!
Det ger en ju verkligen perspektiv på saker! Har lyssnat och suckat mig trött sista tiden på alla de som ojar sig över skatterna och systemet vi har i Sverige.
Men ja, den försäkring vi betalar för är ju förjävla jobbig att behöva dras med.
Sen pratas det också mycket om att vi inte har samma frihet att göra egna val i Sverige, men vantrivs man med föräldraledighet, skola och omsorg så är det väl bara att skippa det då? Var inte hemma med dina barn, på något vis går det säkert att få ut sina korvören ändå.
Jag tycker inte alls synd om företagare i Sverige som hamnar i ”kläm” i fråga om föräldraledighet.
Folk får inte vara föräldralediga under tiden de jagar älg på hösten, eller åker på fotbollsmatch i Barcelona.
Det finns regler som gynnar både företagare och arbetstagare i allt.
Snarare ska vi ta ett kliv framåt för att få mer jämställd mellan vem som kan vara hemma….med det ligger på företagen och arbetstagarna(facket)
Är på lite surt humör, men det verkar nästan fult i Sverige ATT säga att en gärna betalar skatt och faktiskt uppskattar alla förmåner vi får genom att betala för våra försäkringar. Eller de förmåner som andra i såna fall inte skulle kunna få. Men så är jag en inrotad mupp-sosse också som älskar Sveriges ändå solidariska historia.
Jag hoppas att USA ändå förstår vilken förmån och fantastisk chans de anställda får. Och att det är för BARNEN som det är ännu mer fantastiskt.
Såna här inlägg gillar jag, kontrasterna mellan länderna och att du känns så engagerad i många frågor❤️❤️ Men jag gillar inlägg om barnen och mally också så klart. Kram!
Väldigt bra skrivet. Från en ”vänstermupp” 🙂
Vad FINT att du är så engagerad! Tack så hemskt mycket för åsikt & djupt ingående kommentar. Jag blir så glad att höra vad ni har på hjärtat! <3
Och tack snälla för fina ord! KRAM
Födde min dotter i USA på en torsdag, på måndagen va min man tillbaka på sitt jobb. Jag pluggade och va tillbaka efter ca 2 veckor (och fick då ta med min dotter på vissa lektioner, sen pusslade vi resten). Sen flyttade vi till Sverige när hon va 2 och ett halvt och har aldrig ångrat det. Vi hoppas på syskon snart och då ska jag njuta av en mammaledighet 🙂
Wow! Vill åka & krama dig. Fan vad tufft att du ens släpade dig iväg med nyföding till skolan. NJUUUUUT så mycket du kan av föräldraledigt nästa gång! <3
Vi kommer vara föräldralediga i drygt ett år var. Så T är nästan 24 månader när han börjar föris. Sen kommer båda gå ned i arbetstid.
Vad fint! Lyckost T!! <3
Ja där stack du ut hakan 🙂 jag o min man är hemma 8 v tillsammans med våra barn denna sommaren. Det bästa som har hänt. Vi har delat på föräldraledigheten så bra det gått, jag har varit hemma medans jag ammat och sen har vi bytt. Nu sticker jag ut hakan o är jätteprältig o säger att min man hade aldrig haft det förhållandet till våra barn som han har om inte han hade varit hemma. Och vårt förhållande hade inte heller varit detsamma. Vi är så jämställda i vårt förhållande pga det. Båda vet vad som gäller med barnen, båda kan packa skötväskan…, barnen är exakt lika trygga med båda. Är så sjukt nöjd med sveriges system så det finns inte. Vi ska båda gå ner till 90% i höst, känns också bra att inte jag som kvinna automatiskt går ner i tid. För i sverige skulle det inte bli så att männen skulle bli hemmapappor. Vi skulle gå tillbaka till 50-talet igen och kvinnorna skulle hamna hoplöst efter på alla fronter…
Härligt för er med så mycket ledighet ihop. 🙂
Antar din kommentar delvis var ett svar på min (-;
jag var hemma 6.5 månad och min sambo 1.5 år. Därefter förskola, först 4h per dag i 12 månader och nu 6h per dag. Jag var den som gick ner i tid första året (passade bra, hade precis avskutat ett projekt) då det passade min arbetsgivare bra. Min man är nu den som gått ner i tid.
Kommer dock inte förlänga semestrar etc. utan vi har våra 6v på sommaren. Trots dagar att ta ut.
Jenny
Så spännande med alla synpunkter, åsikter & egna erfarenheter! Heja er som kan & vill leva jämställt!! <3
Ja det vi har i Sverige är ju inte jämförbart med något annat land (Norge möjligtvis). Jag jobbar i en internationell koncern och mina kollegor i andra länder ramlar typ av stolen när vi pratar om att vara betalt föräldrarledig i MER ÄN ETT ÅR. Ur barnets synpunkt är det ju underbart. Och det är ju den viktigaste.
Ja barnen är ju det viktigaste <3
I Norge får man bara 10 månader 100% eller 12 månader 80%. Dær ær Sverige betydelige bættre!! Tack før en bra blogg Jenny
Så glad och tacksam för att jag bor i Sverige när jag läser sånt här. Är det vanligt att pappan tar ut sina eventuella dagar/veckor efter mammans veckor eller är han hemma samtidigt som mamman? Har förstått från vänner utomlands att pappan ofta tar sina veckor i början och mer ”servar” mamman (vilket ju också är toppen!) och inte är hemma själv med barnet.
Det var alltså menat som en fråga till dig, Jenny, såg att det blev lite otydligt. Tar de amerikanska papporna ut sina dagar efter mamman börjat jobba igen och är hemma själv med barnet?
Ja här har man dom tillsammans ofta eftersom mamman antingen slutat sitt jobb eller då hon går tillbaka vid 3 månader, ”spelar det ingen roll” om mannen tar en futtig vecka liksom.. Bättre att ha lite tid tillsammans när man kan.
Föräldraledighet är jättebra absolut! Men, å nu sticker jag ut hakan jag vet, jag kan tycka att den i Sverige är ”för bra”. Alltså, jag tycker det är super att man kan vara hemma första året på heltid, också jättebra att man kan låta barnen få kortare dagar på förskolan genom att arbeta 50/75% men jag tycker arbetsgivaren borde styra detta mer, verksamheten styr innan ska arbeta 8-14 eller 12-17. Å detta med att man plötsligt ska ta 100% föräldraledig 5-6 v i anslutning till sin sommarsemester…. det är att utnyttja systemet! Dags att vi inser att vi inte kan göra allt och istället höjer status på att vara hemma-mamma eller hemma-pappa. Men det kanske då också skulle kräva att vi inte kan resa på skid- och sommarsemester varje år, inte ha nyaste mest hypade mobilen, väskan för x tkr eller vad det kan vara. Summan summarum, tycker vi föräldrar ska ta tbx lite av ansvaret (och då också det ekonomiska) från staten.
Oj ja du stack verkligen ut hakan. Tycker inte att föräldradagarna ska ändras till färre.
Ska vi gå på det forskningen säger så SKA barnet vara med sin mamma (och pappa) så länge som möjligt innan man lämnar bort barnet till främlingar – nannys , föris etc.
Självklart har alla rätt till sin egen åsikt. Annars vore det trist.
Yes men jag tycker samtliga dagar ska användas innan förskola etc. Dagar ska ej kunna sparas till fotbolls VM, Tahilandsresor, långa semestrar (nu raljerar jag lite… men bara lite). Detta är en stor fråga, med olika perspektiv, och jag tänker inte utöka mina tankar just nu. Men kort och gott så är det så jag tycker (-:
Väldigt intressant synpunkt ändå. Tar åt mig av alla olika åsikter här!
Min bästa kompis från Londontiden bor kvar där och fick barn förra året. Hon jublade STORT och skröt över att hon skulle få hela 20 veckors betald ledighet och maken skulle få astronomiska 6 veckor. Jag kunde inte med att göra annat än gratulera henne och inte säga ett ljud om vad svenska mammor får. Men vilken skillnad!
Sån otroligt stor skillnad! Heja dig som var så fin mot henne <3
Ja USA är ju inte känt för att vara jämställt precis. :/
Jag har funderat på det där med att lämna bort barnen så tidigt. Om de fortfarande ammar, hur gör mamman då? Pumpar hon ur eller ger de barnen ersättning?
Jag var au pair i USA 2012-2013 (i ca 17 månader) och i min första värdfamilj var det yngsta barnet 1 månad vid ankomst. Mamman började jobba när hon var ca 3 månader. Hon valde då att fortsätta att amma och att pumpa ut mjölk när hon var på jobbet. Hon tog med den mjölken hem i flaskor, satte i frysen, och så matade jag barnet två gånger om dagen. Resterande matningar tog mamman hand om.
Det såg ungefär ut såhär:
07.00-08.30 bebisen ammar. Om hon vaknar tidigt ammar hon två gånger innan 08:30.
11:00-11:45 bebisen dricker ur flaska när hon vaknar efter sin nap/när jag väcker henne för att vi skall hämta storasyster
14:00-15:30 bebisen dricker ur flaska
17:00 mamman kommer hem och ammar direkt om bebisen inte sover. Då väntar hon tills hon vaknat.
20:00 mamman ammar.
mamman ammar även minst en gång under natten.
När jag har skrivit t.ex. 14:00-15:30 menar jag inte att bebisen ammar i 1,5 timme, utan att tiden varierar.
Vid ca 8 (?) månader gick hon över till att äta ur flaska en gång om dagen och fortsätta amma och vid ca 11 månader slutade hon äta ur flaska under dagen och fortsatte amma ibland.
Ett av storasyskona hade vägrat flaska när hon var på day-care, så mamman åkte dit några gånger under dagen och ammade. Många mammor är hemmamammor, andra jobbar mycket hemifrån och har nanny hemma, vissa har med sina au pairer och bebisar på jobbet så att de kan amma. Och en del mammor ammar inte alls eller slutar tidigt.
Tack de utförligt svar. ♡ Låter som en himla process att åka till försi för att amma. Fast jag antar att företagen föredrar det framför att ha sin anställda hemma.
SÅ SNÄLLT! <3 Tack för att du svarade så bra! Precis så är det. Många pumpar på jobbet och kämpar på som tokar. Så fantastiska mammor som orkar! <3
Verkligen. Men jag tycker det känns så fel.. mot barnet. Jag förståe givetvis att många inte har något val alls.
Är det lika snordyrt att ha barnen på föris där som i England /Australien t.ex?
Det var så lite så!
känner bara att jag är så innerligt tacksam som bor i Sverige där vi har förmånen att vara hemma länge och får ut ”lön” från försäkringskassan
Ja det ska man verkligen vara tacksam för! <3