Mammaliv i Nashville

Dags att dissa Fredagsmys & Lördagsgodis?

När helgen nalkas fylls hela min Facebook feed, instagramflöde & bloggar med Fredagsmysbilder, en härlig påse lördagsgodis & lyckliga barn.
Fredagsmyset verkar ofta vara någon god vällagad mat, något speciellt, något åtråvärt som man inte äter “en vanlig dag”. Och ofta avslutas denna goda middag med snacks. Chips/frukt/godis/läsk/popcorn/grönsaker & dipp/glass – you name it.
Det är helt enkelt långt från en vanlig tisdagsmiddag.

Det är absolut inte fel att gotta till det.
Trust me, jag är en person som älskar att leva livet & äta gott. Det finns inga restriktioner eller “förbud” i min eller mina barns diet what so ever & jag tycker att alla föräldrar har rätten att mata sina barn precis vad dom vill. Jag säger heller inte att någon gör fel, så ta inte åt er!

Men jag har på senare tid börjat fundera på om det är hälsosamt att ha en eller två dagar i veckan då man “får” äta gott.
Att hela veckan bygga upp sina förväntningar över allt härligt man äntligen får äta under en eller två dagar.

Förra veckan hörde jag ett par skämta om att de använder fredagsmyset/lördagsgodiset som en slags morot för att barnen ska vara snälla under veckan. Att emellanåt drar de till med “Om du inte är snäll blir det inget lördagsgodis”. Som ett slags.. hot? Godiset/snacksen blir alltså barnens belöning för att vara snälla.
Blir inte det lite snedvridet?
Mat som belöning i unga år känns som ren galenskap.
Tänk vilken fantastisk ingångsport till en snedvriden syn på mat & allt gott i livet.

Kan man inte leva lite mañana hela veckan istället?

En kaka en Måndagskväll? Entrecote en Onsdag? Pizza på Torsdag? Lite chips på söndagsförmiddagen?
Avdramatisera hela grejen!
Jag förespråkar verkligen inte fett, socker & skräpmat hela tiden, varje dag i veckan. Det är absolut inte dit jag vill komma.
Men att ta bort den där spänningen & längtan efter vad man äntligen “får” äta efter en lång vecka av vardag. Att sluta leva för helgen. Att inte leva för den där stora godispåsen som man äter av tills man mår illa för den kommer inte plockas fram förrän nästa helg igen.

Helgen kan istället associeras med ledighet & att vara tillsammans som familj. Att göra kul saker.
Och tänk vad underbart att njuta av god mat eller något extra gott på onsdagskvällen.
Liva upp veckodagarna.
Ta bort den där pressen på supermyset, krossa uttrycken ”unna sig” eller ”synda”, ta det lite som det kommer, när det passar & när man är sugen.
Leva varje dag i veckan, trots stressiga dagislämningar, plugg & jobb.
Låter inte det superhärligt?

Vad tycker ni?

Dags att dissa Fredagsmys & Lördagsgodis?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jeanette

    Håller helt med och skönt att veta att det finns fler som tycker samma sak! Jag blir mest provocerad av just fredagsmys (hur hinner man för övrigt fixa massa mat etc när man kommer hem typ 17.30 efter jobb och hämtning på skola/dagis med två trötta barn?), men även lördagsgodis är ett knasigt påfund. Här kör vi glass på en torsdag eller kaka på en måndag eller vilken dag det nu kan vara. 🙂

  2. Fru Nyblad

    Men absolut! Att använda godis etc som ett hot är helt snedvridet.
    En annan sak som IRRITERAR mig är andra som inte accepterar ens egna regler gällande godis och snacks och bullar/kakor/kex
    Ex min som (11 mån) får inte äta godis och sötsaker, då jag anser att han är för liten och kommer att äta Socker tids nog.
    Vi var och fikade hos farmor, vsr på hon frågar om V får äta bulle?
    Jag säger nej!
    Ett tag senare frågar hon om han får äta Tom o Jerry Kex
    Jag säger nej!
    Då säger hon:
    Du får äta vad du vill när du är hos oss och inte mamma är med.
    Var på jag kontrade med ; att då får de faktiskt inte vara barnvakt!!
    Varför i hela friden skall det vara så för?? Åhhh så irriterad Jag blir! Jag bestämmer när, hur o hur mkt godis och kakor mitt barn skall få äta!!!!!

  3. Annica

    Jag känner mest att: måste det vara varken det ena eller andra? Vi kör mestadels på gott till helgen men ingen regel utan undantag och det är verkligen ingen big deal. Aaaallt är en så stor grej nu förtiden. Neej du belönar ditt barn med mat. Neeej du hotar ditt barn att det inte blir fredagsmys. Neeeej du ger din unge en glass på en onsdag. Neeej du frossar godsaker på lördag. Neeej neeej neeej.
    Äh. Kan vi inte alla bara chilla lite? Det tror jag våra barn mår bäst av. Regler. Med undantag helt enkelt. Och undantagen är verkligen ingen stor grej.

  4. Unsimplewoman

    Vi kör på precis som vi känner. Det blir aldrig stora mängder….godis (och då menar jag plockgodis…inte choklad och kex)…har vi slutat med helt. Ingen saknad. Känner vi för en skål med chips eller kladdkaka nån dag i veckan så äter vi det. Tycker att man ska njuta av livet, vi lever ju varje dag, inte bara på helgerna. Det där med fredagsmyset är extra speciell då alla är lediga nästa dag, man sitter tillsammans längre på kvällen, pratar om veckan som har varit. Hos oss handlar inte helgen om god mat, lördagsgodis utan om tid för varandra då det är det vi saknar i veckan.

  5. Pernilla

    Hej, jag håller helt och fullt med. Jag och mina barn äter gott när jag känner för det och gottar oss med naturgödsel vilken dag som helst med absolut inte varje dag. Barnen är 3 och 1 år och har en stor benstomme som deras fars familj. Båda älskar grönsaker och frukt och äter helst sådant och jag gjorde det som gravid för de lät mig inte äta fett el socker så de har det med sig från början. Vi dricker inte läsk el saft, vatten vill båda ha och även jag för det släcker törsten bäst. Man ska njuta av livet men inte gå till överdrift tycker jag. Jag önskar att mina barn slipper bli socker beroende så som jag är, för det är jobbigt på alla sätt. Jag är överviktig men även skitviktig för mina barn Jag vill bara säga att även om jag nu kanske stoppar i mig för mycket så lär jag inte mina barn att göra det samma för jag önskar inte att de ska gå upp pga gotta utan mat och båda är matglada så det glädjer mig. Livet är en ständig kamp för de flesta men att just sluta stressa över fredags mys och lördags godis har gjort att vi har mer harmoni i vardagen.

  6. Frida

    Jag håller med om att mat som belöning är heeeelt fel och jag tycker också att det är bra att avdramatisera godsaker så att det inte blir förbjuden-frukt-syndrom liksom! Däremot fungerar det i våran familj inte att äta fika (godis har 3-åringen inte börjat med än – han har nämligen aldrig frågat och vi tänker inte pracka på honom bara för att liksom :)) lite nu och då – då är det det enda vår lillkille vill ha och det skriks av bara satan efter fiiiika! Så vi kör mest med helg och ibland vardagar om det är något speciellt (ibland är det speciella att mamma och pappa är fikasugna, ha ha).

  7. Anna

    Jag menar bara att jag inte vill använda mat och godis som belöning eller straff för mina barn utan att det ska vara nåt man äter för att det är gott och man är hungrig helt enkelt. Men det är ju hur jag tänker och jag vet ju inte om det ger bättre förhållande till mat eller inte. Alla föräldrar vill ju det bästa för sina barn och man gör det man själv tror på 🙂

  8. Hilmasmamma

    Hållwe verkligen med dig! Jag är själv en person med för många kilon, som märker att jag liksom belönar mig… Mat=mys typ… Försöker att inte göra så för min dotter… att försöka få in mys till att göra nåt roligt ihop istället. Ha fredagsmyset som en extra mysig familjetid där man hittar på nåt kul ihop utan massa måsten eller telefoner kanske? Dock märker jag… Hur mykt jag än försöker få bort den stämpeln på vad som är mysigt… Så kommer de MASSA kommentarer om mysigt med lite mys (godis, mat ect) från omgivningen! För att inte tala om att alla tycker min dotter äter DUKTIGT?! Jag blir GAAAALEN på detta ordet duktig!! HUVVA! Vet själv hur en sa ”åh vad jonssonbarna äter duktigt” när jag var liten, o hur det faktikt etsades fast att jag var duktig på stt äta.. Usch. Ordet duktig är bara negativt för mig. Bara nåt som är för att pleasa folk runtomkring. Haha herregud detta blev en lång kommentar;) men håller helt med dig iaf! kraam

  9. Akka-mamma till Gustav

    ja! Gillar det inte, varför leva för helgen? Varför förknippa helgen med extra onyttigt leverne?, är inte uppfostrad själv på det viset heller. Vi hade ett godisskåp som vi kallade det hemma. Ingen som vräkte i sig sju dar i veckan och det var inget spännande för det fanns ju alltid där. Minns så väl när en lekkamrat frågade mig på fritids om vi skulle ha fredagsmys och jag fattade ingenting, en av fröknarna som hade hört kom med kommentaren, ”ni har det kanske mysigt varje dag” och det är något jag aldrig kommer glömma och så jag vill att G ska uppfatta tillvaron och vardagen också. Vi har alltid glass i frysen jag älskar att baka kakor och lagar gärna en tvåtimmarsmiddag på tisdagen (i mitt tycke den tyngsta dagen på veckan).

    1. Thes

      Fint sagt av fröken!!
      Men lite så.
      Tänk om jag är sugen på godis på torsdagen och inte lördagen. Jag kan tycka att man ”tvingar” i barnen att vara sugna på film och mys och sen kväll bara för att man ”ska”..

      Men alla tänker vi olika och tur är väl det?!

  10. Sara

    trist med alla ”typiskt svenskt”-kommentarer. Måste typiskt svenskt vara = tråkigt eller fel? Varför kan vi inte vara stolta över hur vi är? Jag älskar det faktum att jag mest dricker vin på helgen i inte i veckorna, över fredagsmys och lördagsgodis, över svennebanantacos på fredagen. Kan vi sluta skämmas över det tack???

    1. Thes

      Skämmas behöver man väl inte göra? Det är väl inte så konstigt att saker är typiska för ett land? Och det är väl klart att man generaliserar. Jag älskar svensk sjukvård och vårt skattesystem.
      Och jag är ju ganska tacksam att det är lördagsgodiset och vinet jag tycker är ”fel” i detta avlånga land.
      För det kan jag styra på bäst fan jag vill..

  11. Kathrin

    Jag själv tycker att man ska lyfta fram och berömma det som barnet gjort bra och när barnet uppför sig ”illa” så tar man bort barnet från situationen och pratar om det. Det finns ju en konsekvens av det som barnet har gjort. Har man bitit sin kompis pratar man om varför man inte får bitas. Hur kompisen reagerade och att man måste säga förlåt. Att hota med ”inget godis på lördag” skulle aldrig falla mig in. Jag ser inte den sortens hot om bestraffning som en morot för barnen att uppföra sig bra. Och om barnet uppför sig ”illa” på måndagen och tisdagen. Ska den då behöva vänta på sitt straff? Och om barnen uppför sig exemplariskt resten av veckan då? Får den fortfarande inget godis? Vilka signaler ger man barnet då? Jo, det spelar liksom ingen roll att du har uppför dig så bra de övriga dagarna – du får fortfarande ta dig straff för det du gjorde i början av veckan. Där har jag svårt att se att barnet har motivation till att uppföra sig bra resten av tiden – är ju i barnets ögon liksom ”ingen idé”.
    Näää, sätt straffet i relation till ”brottet”. – Handling och konsekvens!

  12. lina

    Håller med dig! Sen tycker jag väl det kan va svårt när man har lite äldre barn. Vår sjuåring blir bjuden på godis och fika hos kompisar typ varje kväll och då finns inte riktigt utrymmet här hemma så då kör vi med lördagsgodis. Men generellt så handlar det väl om man tror på att va konsekvent i sitt föräldraskap eller lite mer höftande.

  13. Thes

    Jag spyr på det! Min treåring har hört uttrycket ”lördagsgodis” och hon går hela veckan och frågar vilken dag det är och vilken dag det är imorgon osv.. Men det är så vi är. Vi svenskar. Vi super skallen av oss två dagar i veckan och skulle aldrig få för sig att ta ett glas rött en tisdag för att man är sugen. Icke!!!

    Alltså, nu har jag varit gravid i flera år känns det som (3,1 och i vecka 11) men när ungarna väl är ute så åker vin och öl fram. Oavsett tidpunkt eller dag- typ. Jag vill gärna föra det vidare men det är så svårt när uttrycken finns på dagis, i affärerna, släktingar och på tv. Fredagsmys och lördagsgodis. Så ska det vara!

    Bläääärk!

      1. Thes

        När jag skriver så så menar jag givetvis i det stora hela! Jag är också svensk och dricker när jag vill. Rent statistiskt så dricker svensken på helgen medan i Sydeuropa så dricker man till lunch osv men inte i samma mängder som svensken.

  14. Annso

    Jag lever lite så. Äter vad jag vill. När jag vill. I regel äter vi ingen direkt onyttig mat. Kanske någon pizza ibland men då är den hemlagad från grunden med bättre råvaror. Vill jag ha godis köper jag det.

    Hade jag haft barn däremot så hade jag begränsat deras godisätande till en ev två dagar.

  15. Anna

    Jag gillar verkligen hur du tänker Jenny! Avdramatisera det hela bara ! 🙂 Samma med att säga att man får godiset om man äter upp sin mat, det signalerar som att godiset är ”det goda” och maten nåt man måste tvinga i sig bara.. Och skulle själv aldrig hota med indraget lördagsgodis för tycker som du att det blir lite fel förhållande till mat, men alla gör det som passar dem bäst så det gör man ju som man vill såklart!
    Det behöver ju inte innebära att man äter massa godis hela veckan bara för att man har avdramatiserat det, men det blir bara lite mindre fokus på det. Jag förstår helt vad du menar och håller med till 100 procent. Du har så bra tankar och värderingar och det är det som jag verkligen gillar med din blogg! Heja! Kram! <3

    1. Charlotte

      Fast jag fattar inte hur ”indraget godis” pga tex beteende ger dåligt förhållande till mat? Mat är ju en sak och godis är en annan? Mina barn får indraget godis men självklart får de alltid samma mat som alla andra äter…

  16. Caroline

    Håller med angående maten, har precis ätit pizza till middag. Tycker att kvällen blir så mycket härligare när man äter god mat och inte trist ”vardagsmat”, så det gör vi ganska sällan. Däremot har jag mer tid på helgen att laga mer avancerad mat och baka scones till frukost till exempel. Lite kluven angående vad jag tycker om godis dock. Som liten fick jag och min syster äta godis och dricka läsk lite när som vilket gett oss båda ett sockerberoende som vi ständigt kämpar med. Jag kan absolut inte ha godis eller kakor hemma och äta när jag är sugen för finns det så MÅSTE jag äta upp det, det är det enda jag kan tänka på. Tro mig, jag har försökt göra som du, men det funkar helt enkelt inte tyvärr. Än så länge är min dotter bara två år så godis är inte aktuellt än så vi får se hur det blir sen.

    Förresten, vad tycker du om The Mat? Frågade under ett annat inlägg men tror inte att du svarade (gick inte att gå in på kommentarerna sen)? Och har du kläder från Lululemon med, är de bra och värda sitt pris?

    1. Hanna

      Vi hade aldrig godis, kakor, bullar etc hemma och som lördagsgodis delade hela familjen (5 pers) på en chokladkaka. Jag är ändå helt tokig i socker och choklad idag. Så jag tror det där ”beroendet” kan komma oavsett…

  17. Sara

    Håller med tidigare kommentarer. Ingen i vår familj skulle må bra av att ”småsnaska” hela veckan. Vi försöker äta hyfsat bra vardagsmat på vardagarna (hinner inte laga ngt avancerat efter jobb, skola o dagis)men på helgen lyxar vi till det, gör hemmagjord pizza, tacos, grillar etc. Vi jobbar båda två och jag älskar själva grejen med helgmys. Vi är tillsammans, har fredagsmys med popcorn, lagar god mat, går till affären o köper lördagsgodis. Det behöver inte betyda att vardagarna är trista för det.

  18. Linda

    Jag både håller med och ändå inte. Jag tror inte alls på att belöna med godis, men att använda det som konsekvens av dåligt beteende kan vara bra. Jag tror att hotet att dra in lördagsgodis är väldigt effektivt om man som förälder fullföljer det, annars är det tomma hot och det ger verkligen tummen ner. Har barnen verkligen uppfört sig dåligt så är uteblivet godis något som verkligen sörjs och känns. Dock så tycker jag att man ska ha en tydlig gräns så barnet vet när man korsat den, det måste liksom vara solklart så barnet förstår varför det blir straffat. För äldre barn tror jag det där är ganska lätt, men med små barn så tycker jag att man måste tänka lite på om barnet är trött, om det hänt andra saker under dagen som får barnet att spilla över. Vi har ett system med tre glassar med magneter på kylskåpet. Har man förlorat tre glassar så blir det ingen fredagsglass. Men vi varnar och är tydliga med vad som krävs för att förlora en glass. En enda gång så förlorade 5 åringen alla tre glassar och fick ingen glass, och det var ju en konsekvens som verkligen gav effekt. Vi kan fortfarande prata om vad som gjorde att det blev sådär. Så, visst kan man hota med att ta bort sötsaker, men då ska man verkligen follow through. Men att äta upp mat och sköta andra basala saker tycker inte jag kan belönas med godsaker.

    1. Charlotte

      Ja- exakt så! Vi kör med ”bra beteende” under veckan = fredagsmys (godis)! Jag tror dock få gör som Jenny beskriver hotar/mutat med mat? Dels äter vi bra och god mat hela veckan och det är ju inte så att om ngt barn inte uppfört sig så får den gröt medan vi andra äter tacos 😀

  19. Alexandra

    Vi hade lördagsgodis när jag var liten. Och ärligt talat nu i efterhand så tycker jag de va kanon. Var aldrig så att jag gick på måndagen och längtade efter lördag för då skulle jag få godis.På ett sätt lär man ju barnen att det är något man inte äter varje dag. SeN skulle jag aldrig använda det som hot eller belöning. Utan snarare att om.barnet vill ha godis så blir de på lördag. Fråga de inte efter godiset så köper vi inte heller något även om de e lördag. Skulle inte uppmuntra typ med ” nu är de lördag så nu ska vi äta godis ”. Utan mer avslappnad syn fast ändå lite tydliga restriktioner så att säga. 🙂 Man kan ju vidga de där med att kanske fråga barnet om de vill ha popcorn eller frukt?
    God mat äter vi hela veckan oavsett dag. :p

  20. Charlotte

    Jag kan säga till barnen ”då blir det inget fredagsmys” vilket då är godis för mysigt har vi varje dag- jag ser absolut inget fel i att säga så heller och ser det inte som ngt ”hot”…ur nyttighetssynvinkel är det bäst att äta veckans ranson av sötsaker på en dag än utspritt och jag tycker det är mysigt att ha dessa två dagar när alla är tillsammans, äter tillsammans och myser med chips och godis! Jag skulle inte vilja ha barn som äter godis lite då och då och jag tycker inte det är fel att de har ngt ”att se fram emot” under stressiga veckor!

    Så Näe, jag håller inte med dej 🙂

    1. Charlotte

      Och jag tror det är få barn som ”lever för helgerna” bara för att få godis eller som äter tills de mår illa….eller iaf så gör inte mina det! Men för att få gå till ICA och köpa fredagsgodis så ska man ha uppfört så under veckan- jag tror inte alls det är ngn inkörsport till ätstörningar…eller det är iaf inget jag oroar mig för 🙂