Mammaliv i Nashville

3.5 år på 11års-bio – Hur tänker vi?

Jag har fått några, i all välmening (!!), undrande frågor runt hur vi tänkte då vi lät August se en film, rekommenderad från 11 år.

Exakt såhär tänker & resonerar vi –

Det finns åldersgräns på mycket här i världen. Allt från åkattraktioner, bio, alkohol, sex, köra bil osv.
Och i ärlighetens namn så är ju inte all världens befolkning redo för exakt allt, vid samma tid.
Det finns 18åringar (16åringar här i USA!) som inte borde köra bil, 15åringar som är långt från redo för sin sexdebut & det finns dom som aldrig bör dricka alkohol.
Så jag tror på att man får känna efter som förälder när man tar somliga beslut. (dock ej bryta mot lagen!)

Att det är 11årsgräns på en bio, betyder inte att det inte är lagligt att se den under 11, utan det är en rekommendation pga. språk & kanske obehagliga scener.
Jag var väldigt känslig för läskiga saker som liten & hade svårt att se action till jag blev mycket äldre.
Andrew kunde se otroligt avancerade filmer väldigt tidigt & älskade det. Han förstod att det var hittepå & nu har han en väldigt fin utbildning i ”cinema”. Det är hans stora passion i livet!
Och August har definitivt tagit efter sin pappa.
Han har alltid varit otroligt fascinerad av komplicerade barnprogram, attraherats av ”svåra” filmer för äldre barn. Jag tror inte att han en enda gång tyckt att någonting varit läskigt & han har aldrig haft mardrömmar eller blivit ledsen av en film.
Så därför lät vi honom först se Jurrasic Park här hemma för ett par veckor sedan & nu ville han utan tvekan se Jurrasic World.
Han satt i 2 timmar & var överlycklig. Spänd för att det var spännande ibland, men aldrig rädd. Aldrig grät han, aldrig höll han för ögonen, aldrig bad han oss lämna salongen.
Däremot bad han oss att få se den igen när den var över & har varit ca världens lyckligaste barn sedan dess.
Noll mardrömmar.

Så vi resonerade helt enkelt som så att han kan se sådana filmer.
Vi skulle dock aldrig låta honom se en avancerad brutal krigsfilm redan nu.
Men Spiderman, Avengers, Jurrasic Park.. Han ÄLSKAR det. Och då får han se på det.

Kanske är detta hans passion. Kanske har han som sin pappa en slags.. talang (??) inom området. Och jag tror stenhårt på att mata en människas passion, även om de är små.
Jag vill inte att han ska förbjudas en massa saker, så han börjar göra revolt & kika på film i smyg när han blir äldre.

Förstår ni hur jag tänker?
Hur tänker & resonerar ni?

jennybenny Jurrasic World Låta 3 åring se 11års film

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. brattbergskan

    Jag tänker precis likadant när det gäller Nils och tekniska prylar platta/dator/mobil/tv. Han är GRYM på alla, vet vid 3 års ålder bättre än mig hur man gör haha. Vem är jag att stoppa honom!?

    Samma här med film, vi tittar på Disneys ’dinosaurs’ och han älskar det, medans bästa kompisen blev livrädd efter 2 min. Jag tycker ni är på helt rätt bana! Go you!

  2. Eleonor Walston

    Som föräldrar känner vi ju våra barn bäst och skulle inte utsätta dom för läskiga filmer om man visste att dom blev rädda för dom. Det finns ju föräldrar som drar med 11 åringar på värsta snusk komedierna som är rekommenderade för 18 åringar. Jag tror också August var modigare än mig när han såg Jurassic. Jag var totalt stressad under hela filmen haha!!

  3. K - lär mig sy, sticka och virka

    Jätteintressant inlägg och diskussion. Nu har jag ju inte barn men det är spännande att läsa om hur alla lyckas anpassa till den egna familjens intressen och behov 🙂 Detta fick mig också att tänka på sonen (då ca 4år gammal) till en vän som ledsnat på att han aldrig varit på date och därför bestämt sig för att bjuda sin mamma på en. Fika och bio skulle det bli. Mamman föreslog då att de skulle se Emil och Ida filmen som nyligen haft premiär. Svaret blev: ”Men jag är väl ingen småunge heller, jag vill se hundraåringen som alla andra”. Så himla sött! Dock blev deten annan film 🙂

  4. Charlotte

    Här är det andra regler men vi resonerar som Ni gör, skillnaden är att vi får vänta tills filmen kommer som hyrfilm 🙂

  5. Fatima

    Jag tänker lite samma, att jag som förälder avgör vad som funkar och läser av mitt barn. Dock skulle jag inte se väldigt verklighetstroget våld eller väldigt sexistiska filmer eftersom jag tror det skulle påverka negativt. Isolde älskar ju också allt läskigt och dinosaurier. Hat funderat på Jurrasic Park men tror det är för läskigt än så länge.

    1. jennybenny

      Precis! Aldrig sexistiska eller verklighetstrogna filmer. NO WAY. Det kommer dröja länge! Men nya Jurrasic är verkligen inte lika våldsam som första. Detta är mycket dino mot dino. Och att bli jagad då 😉

  6. Sara

    Känns som du är lite lättretlig i bloggen Jenny (inte illa ment), tar lätt åt dig av ”negativa” (som det inte ens var i detta fallet) kommentarer? Vi har ju faktiskt alla åsikter om saker o ting och olika kommentarer måste ju få utrymme utan du blir uppretad? Eller har jag fel? Ska vi bara uppmuntra o hålla med om allt du tycker?

    1. camilla

      Men vars är det uppretade i det här? Jenny svarar ju bara hur dom resonerar då hon fått frågor om detta.

    2. jennybenny

      Nämen! Jag var verkligen noll komma noll arg/irriterad alls när jag skrev inlägget. Skrev ju att frågorna var ställda ”i all välmening” & att jag förstod det? Ville mest ha en diskussion runt hur vi tänker & höra hur andra föräldrar tänker. Verkligen noll komma noll sur. Tråkigt att du läste med arg ton, för det var jag verkligen inte. Förstår att folk är nyfikna & står verkligen för vårt val så tar inte illa vid mig alls. Diskussion är ALLTID välkommet här. De gånger jag blivit riktigt arg, är när någon varit rent sagt jävlig mot mig. Önskat barnen döda etc. Men detta? Absolut inte. Kram på dig!

  7. Matilda

    jag tror min (snart) 5 -åring skulle vilja byta föräldrar 😉 som vanligt har du så genomtänkta och smarta argument. Jag skulle aldrig låta mina barn se filmer som dessa ännu, jag finner dem ej redo mentalt. Min äldsta drömmer en del mardrömmar och ett tag fick vi vara väldigt begränsande för han drömde om godiskungen i röjar-Ralf filmen. Sen har vi ju språket mot oss. Tror inte jurassic filmerna finns dubbade och även om han redan läser och läser snabbt och bra ska man hinna ta in text+bild. Men jag inser att jag måste tillåta mer saker här hemma för han börjar bli stor men vissa åldersgränser får han helt enkelt acceptera att man följer 🙂

    1. jennybenny

      Men då är det ju toppen att ni väntar! <3 Man får känna efter vad som känns bra & testa sig fram 🙂 KRAM på dig!

  8. Sanna

    Jobbar också på bio och här skulle det som sagt inte vara okej, vi kan bli anmälda om vi släpper in för små barn. Hemma tycker jag alltid det är upp till föräldrarna att bestämma vad som är bäst för sina barn. Alla är vi olika.

    1. jennybenny

      I Sverige kanske det är så, men inte i USA 🙂 Bra att veta för framtiden om vi vill gå på bio i Sve 🙂

  9. lina

    Vår treåring kom hem och sa att ” mamma inga andra barn på dagis har sett sagan om ringen” hehe

  10. Lotta

    Jag tänker som du! Att föräldrarna i sådana här fall är de som (förhoppningsvis!) bäst kan avgöra om barnet är mogen för att se filmen.
    Dock.. Jag jobbar själv med att sälja biljetter på biograf. Om rekommendationen är barntillåten är alla välkomna. Är rekommendationen 7 år är barn under sju välkomna i vuxet sällskap… Rekommendation 11 år är man välkommen frön 7 år i vuxet sällskap men yngre än 7 är inte tillåtet. Rekommendation 15 år är helt fast. Det betyder att man inte kommer in på filmen ens med vuxet sällskap om man inte är 15 år fyllda.
    Vi som säljer biljetter får ta emot mycket skit och hårda ord för dessa regler. Men det är inte vi som bestämt dem och det är vårt jobb att hålla oss till reglerna annars kan vi, liksom butiksanställda som säljer alkohol el tobak till minderåriga, råka illa ut.
    Jag har nio barn själv. Jag kommer låta min åttaåring o sexåring få se filmen eftersom de redan sett de andra Jurrasic Park filmerna. Vi väljer att se den hemma när det blir dags 🙂

    Trevlig helg!

    1. jennybenny

      Då är det annorlunda lagar här i USA 🙂 Men verkligen bra att veta så vi inte hamnar i knipa om vi är i Sverige & ska kika bio! Tack för info! Filmen var verkligen toppen tycker jag! Det är sån skillnad när det inte är krig människa mot människa utan hittepådjur känner jag. Men det är ju jag! 😉 Hoppas kidsen gillar den! Kram!

      1. Lotta

        Jamen precis! Att låta små barn se filmer som går ut på att slå och mörda medmänniskor är ju inte samma grej. Dessutom finns faktiskt mycket av ”det goda och det onda” samt bra lärande i de andra J P-filmerna så jag räknar med att det finns i den här nya oxå

        1. jennybenny

          Aldrig skulle han få se människovåld människa-människa. NEJ NEJ. Nya jurrasic är mycket mildare än första. Mer dino – dino action & mycket jagande. Och den är väldigt fin med massa syskonkärlek. Jättebra tycker jag/vi!

  11. Linda

    Håller med & på dig!!

    Min dotter på 8 har sett Harry Potter & Narnia filmerna ”för tidigt”, men hon förstår också att det ju är på låtsas & inget hon varit rädd för. Mer än att det är kittlande spännande till och från. Det är hennes absoluta favoritfilmer, så vi ångrar oss inte att hon fick se dom då hon redan var 6 år.
    Nu håller vi på & väntar in att hon kan börja hänga med i textremsorna, så hon kan de dom 2 sista HP filmerna, samt Jurrasic Park filmerna. Något hon tjatar om mest hela dagarna att hon vill se, nu nu nu! 😀

    1. jennybenny

      Gulle! Ja ibland vet de små vad de vill/klarar av bättre än oss faktiskt. Viktigt att lyssna på deras signaler tror jag 🙂

  12. carolina

    Hej Jenny!
    Tycker ni gör helt rätt! Allt måste anpassas efter hur barnet är och alla är så olika! Kika gärna in min blogg som jag startat och dela gärna på Facebook. Den kommer handla om vår flytt och vardagsliv i Scottsdale i USA som startar om 3 veckor. Tack för en fin blogg!
    Mvh Carolina

  13. Therese

    Så coolt hur vi alla är olika! Vår treåring är liksom rädd för tjuvarna i Pippi och Emils pappa och vill ha sällskap i soffan när Reinard Räv är elak med Bamse eller när Bamse ramlar utför ett stup. Hon skulle aldrig våga se nåt sånt där och vi skulle aldrig låta henne göra det heller. Men det är ju för att hon är som hon är och för att det är vad som passar henne. Jag tycker ni tänker helt rätt med August också. Han ser det som passar honom och inget mer med det! Jag som fortfarande får stå ut med Teletubbies tycker han är stentuff och är avundsjuk på er som får se lite mer avancerade filmer med ert barn 🙂

    1. jennybenny

      Men gulle <3 Ja de är så himla olika, våra små. Därför det är så viktigt att lyssna till individen tycker jag & inte läsa sig blind på riktlinjer. Kram på dig!