Varför vi måste sluta uppmärksamma “den normala kvinnokroppen” i media – Mammaliv i Nashville
jennybenny

Mammaliv i Nashville

Varför vi måste sluta uppmärksamma “den normala kvinnokroppen” i media

Varje dag ser jag ett blogginlägg, en länkad artikel på Facebook eller Instagram-bild som folk älskar & delar. Som hyllas & höjs till skyarna.
Den handlar ofta om den “normala kvinnokroppen”.
En kvinna som står i underkläder & tar kort på sin kropp, precis som den ser ut. Ofta har denne personen fött barn, magen ser inte ut som en tvättbräda & det finns bristningar i huden.

Jag måste innan jag skriver vidare säga, att jag tycker alla dessa tjejer har fantastiska kroppar, att de är otroligt vackra & att jag förstår varför dom vill nå ut i media med sitt budskap. Det är ett försök att normalisera kvinnokroppen. Att visa hur den kan se ut till skillnad från modell-idealet.
Men jag håller inte med om att budskapet gör sin rätt.
Jag tror att det spär på kroppshetsen.

Jag tror att för att minska kroppshets, måste vi sluta tvärt med att fokusera på kroppar. ALLA kroppar. Stora som små. Tjocka som smala. Med eller utan bristningar. Vi kan definitivt slänga upp bilder på våra kroppar om vi vill, men inte i syftet att reflektera över om kroppen är “fin” eller “normal”. Kroppens utseende bör inte vara fokus runt bilden.
Alla kroppar är fina & ALLA kroppar är normala. Vi måste sluta lägga upp våra kroppar för granskning & kritik.

Det sitter miljoner med unga tjejer på sociala medier som ser dessa bilder & somliga kommer plötsligt förstå att ALLT inte är “normalt”, att det finns ett visst sätt samhället gärna vill man ser ut. För ofta i dessa texter som kommer med bilderna på den “normala kvinnokroppen”, så kommer ofta en text där de förklarar att man “behöver inte ha platt mage & litet mellanrum mellan låren”. Och där sår vi omedelbart ett frö till hur “ideal kvinnokroppen” ser ut. För att inte tala om de stackarna som börjar läsa kommentarerna till dessa inlägg. Det är som en krigszoon där elaka människor med skev syn tar sig friheten att döma & spy galla. Och de orden kan lätt fastna i huvudet och man inser att det finns ett “rätt & fel” i samhället.

Jag minns då jag såg på Oprah Winfrey då jag var 12 år. Jag hade inte en tanke på att man skulle ha ett mellanrum mellan låren & programmet gick ut på att hylla kvinnokroppar i alla storlekar. Det stod modeller från Size 0 till 18 & de filmade noggrant varje kroppstyp. Publiken jublade & programmet blev tittarsucce.
Men för mig såddes ett frö. Jag började förstå att en kropp inte bara var en kropp & det var där min egen kamp med ätstörningar började.

Jag tror inte vi måste uppmärksamma “normala kvinnokroppar” (som att naturligt smala eller vältränade kroppar inte är “normala”?!!) & hylla dom. Vi måste helt enkelt lägga ner snacket helt.
Låta det försvinna ut i tomma intet, inte bry oss längre, inte jämföra & bara vara.
Jag tror inte det blir bättre av att höja en annan kroppstyp till skyarna än den vi dagligen ser överallt i media, för samtidigt ser vi ju då ner på en annan. Och då blir det lite dubbelmoral. Förstår ni hur jag menar?

Vad tror ni?

jennybenny - Varför vi måste sluta uppmärksamma “den normala kvinnokroppen" i media
KÄRLEK till er alla!
Och Side Note – att jag inte vill att ni läser detta som kritik, om ni postat bilder i syftet att försöka “normalisera” & upplysa.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
jennybenny

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Matilda

  huvudet på spiken som vanligt! Men hjälp vad svårt det är det här med vikt, kropp och träning. Jag blir bestört när jag läser kvinnliga bloggare som blir överösta med hatkommentarer för att de pratar om att de börjat träna och äta bättre och gått ner ett par kilo för att orka mer, må bättre och trivas. Då gör de fel. Fast de inte säger att de tyckte de var tjocka och ville bli smala eller något sånt. Utan att de ville må bättre.
  Jag är så delad i den här frågan, jag som är överviktig och verkligen både skulle vilja känna mig accepterad för den jag är (mest problem hos mig själv) och samtidigt så vill jag ju gå ner i vikt för att få en bättre hälsa. Men det går inte riktigt att prata om det och det finns inget riktigt sunt ställe att diskutera det på heller. Det känns som det antingen är träningshets eller dieter som gäller. Blir så trött. F’låt för detta röriga inlägg. Bra att du tar upp dessa frågor! Ett steg på vägen hoppas jag.

  1. Annica

   Håller med dig. Det ska inte bli fult att träna heller. Vill man göra det för sin egen hälsas skull ska det vara ok. Tycker nästan att det blir ännu värre hets när icke-överviktiga tränar. De ska ju verkligen inte träna. Eller åtminstone inte tala om att de tränar. Det förstår jag inte heller. Att de eventuellt tränar för sin hälsas skull är skitsamma för det är hetsande. Det är också galet att det är så. Ingenting är ok längre. Vad folk än gör är det fel. Tycker att Jenny har helt rätt. Sluta detta fokus på kroppens utseende överlag. Jämförelser är så onödiga. Bara ens egen känsla och hur man själv vill leva borde räknas. Vill man träna. Great. Vill man inte det. Great. Men att det skulle finnas något “normalt” är bara löjligt.

 2. Anna

  TACK!!! Framför allt kan jag störa mig på “normala mammakroppar”! Vi som inte fött barn men har bristningar och mjuka magar ändå då? Ibland kommer jag på mig själv att längta till jag fått barn, så att jag åtminstone kan skylla min “onormala normala kropp” på det…

 3. Jenny

  Bra skrivet! Och instämmer helt! Slut på detta eviga kroppsfokus helt enkelt. Oavsett kroppstyp. Punkt.

 4. Helena

  Jag hoppas någon stor tidning anställer dig som krönikör! Du har helt otroligt sunda tankar och värderingar! En kropp är bara en kropp. Jag anser att så länge man mår bra och kroppen fungerar som den ska så spelar det mindre roll hur man ser ut! Jag är så trött på alla som skriver om träning hit och träning dit. Man blir omedvetet påverkad och tror att man inte duger som man är. Jättebra skrivet Jenny, heja dig!!

 5. Frida

  Håller med dig helt och fullt! Det enda jag vill läsa om kroppen är dess insida och hur den fungerar.

 6. Fatima

  Jag håller med dig helt! Jag tror att det är bra och viktigt att kvinnokroppar syns, men hela syftet försvinner liksom med dessa bilder. Precis som du skriver får det ofta motsatt effekt. Snarare vill jag få in fler olika kroppar i reklam, tv, tidningar. Idag är det bara den vita, smala, unga kroppen som får synas. Det måste ändras, men inte genom granskning!

 7. Thes

  Åh TACK!
  Jag blir så provocerad av kropphets att det inte är klokt. När man lyckats gå ner i vikt och någon säger, det första dom gör, “åh vad fin du är, har du gått ner i vikt?” Hade man haft en pickadolla alltså.. Se MIG, inte min vikt och kropp!!!

 8. Jennie

  Word!
  Det man inte vet har man inte ont av.. Lite så tänker jag. Det värsta som finns är ju när någon uppmärksammar ett problem (vad som helst, kan vara ett ljud, en fläck, en känsla) som man hittills inte vetat om/märkt av. Men sen det uppmärksammats kan man inte sluta tänka på det. Jätteirriterande!
  Samma gäller ju kroppsmedvetenheten. Gör oss inte medvetna om någonting som vi egentligen inte hade tänkt så mycket på innan..
  Jättebra att du lyfter denna sidan av myntet också!

 9. annatotti

  Lite som Molly Sandéns kampanj som gick ut på att hon gick ut och sa att hon var nöjd med sin kropp trots ej “perfekt” enligt media. Älskar verkligen Molly och tanken var fin, men det var ju lite HALLÅ DU HAR JU EN KROPP SOM DOM FLESTA SKULLE DÖDA FÖR! Och jag tror säkert att när hon gick ut med det såddes det frön överallt att Mollys kropp är egentligen inte acceptabel så min kropp är ju heeelt fel.
  Nä, skönast skulle det förstås vara om folk bara slutade prata om kroppar. Den del av min kropp som jag är missnöjd med är mina överarmar, men det finns inget ställe som Ludde pussar så mycket som just mina armar. Så jag har lärt mig att älska dom. <3

  1. Annso

   Den kampanjen med Molly var bara patetisk enligt mig. Hon ville visa upp sig som “mullig, lite tjock”. Så jävla skevt och ett hån mot de större damerna.

   Jag är väldigt trött på denna kroppshets som är. Speciellt den hets som är mot överviktiga kvinnor som alla skinny bitches håller på med. Att ens försvara det med att det är “ohälsosamt att vara överviktig ” är bara bullshit. Sköt du dit skinny bitch så får dom sköta sitt.
   Skinny bitch enligt mig är en smal som gnäller på överviktiga. Annars är det helt ok att vara smalis så länge man inte gnäller på de allra utsatta.

   Bra inlägg Jenny. 🙂

 10. frureinhold
  frureinhold

  det är svårt att inte älska dig, förstå mig rätt 😀 men äntligen någon som tänker som mig själv. Jag är så trött på ordet normal kropp, finns det någon kropp som är den andra lik? vet att någon delade för ett tag sedan den ”riktiga” mammakroppen, det löd mer ordagrant ”såhär ser den riktiga mammakroppen ut efter att hon fött barn” jag kunde inte känns igen mig i en enda av de bilderna. Är jag inte normal då? nä precis som du säger, sluta upp med att försöka normalisera kroppar och låt alla få vara unika istället.

  kram på dig !