Jag har hela graviditeten (förutom de mest illamående dagarna) velat ha sushi.
Och jag har INTE velat ha någon himla kokt-fisk-sushi, utan LAX.
Jag har dröm & dreglat & idag kunde jag inte stå emot längre.
Började googla massa info, öppnade en ny tråd i ett mammaforum jag är medlem i här i Nashville & fick till min förtjusning fram mycket bra svar.
Många av mammorna hade ätit från en av våra favorit-restauranger under deras graviditeten.
Detta ställe har alltid färsk viltfångad fisk som varit fryst samt ligger på is innan den väl hamnar på sushitalriken, vilket ska döda bakterier etc.
Så jag kunde inte stå emot.
Ringde Andrew & bad honom köpa med middag hem.
Tänkte på alla i japan som säkert äter sushi varje himla dag & inte tänker ett dugg på några parasiter.
Och sedan tänkte jag på att här i USA ”får” man ju inte ens äta skinka & kallskuret som gravid, men det gör man väl i Sverige??
Här är det ett stort NEJ om den inte är uppvärmd?
Så jag struntade helt enkelt i allt vad böcker & doktorer säger & åt två stora rullar med lax & avocado.
Kan varit den bästa måltiden jag någonsin ätit i hela mitt liv, haha.
Känner mig smått religiös just nu.
Så mätt & lycklig.
Sushi Cravings
Kommentarer
Lämna ett svar
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Bra gjort! Tror man är sugen på saker under graviditeten som kroppen behöver 🙂 jag har typ levt på sushi denna graviditet, ahaha. Förvånar mig inte om jag föder ut en lax 🙂 haha puss!!
ahahahhaa jag skrattade rakt ut! ”Föder ut en lax”, haha. Det vore det 😉 Så himla härligt att höra att fler äter sushi för man känner sig lite som en rebell 😉 PUSS
Jag käkade sushi! De får man bara den är färsk här:) sen smygåt jag en salamiskiva i slutet av grav…:p skinka åt ja som vanligt:p
Så lustigt att man ”får” äta olika i olika länder även om det är samma mat med samma bakterier i? Eller? haha. Näe jag går nog lite efter svenska regler denna gången 😉 Eller. jag blandar såsom det känns bäst liksom.
Sushi fick jag höra skulle vara okej när den hanteras bra och är färsk. Jag körde dock på ”mammasushi”, bara vegetariska och kokta bitar. För att vara safe. Men som sagt, du behöver inte ha dåligt samvete!
Det jag aldrig skulle äta som gravid är gravad eller kallrökt lax, har en far som jobbar med fiskindustri och han underströk verkligen vikten av att avstå från just dessa som gravid. Listeria är inte att leka med… Och det är en sån liten uppoffring!
Så listeria lever alltså inte i lax som den är färsk etc? Jag förstår verkligen inte riktig all den där faktan för det står olika ÖVERALLT. man blir lätt galen. Det är anledningen till varför ingen äter skinka/kalkon/kyckling etc på mackan här. De varnar för listeria. Men det är ju ingen i Sverige som ens hört det tror jag?? Så himla lustigt egentligen. Det borde ju bo samma bakterier i samma kött fastän det är olika länder? Så himla intressant! Jag åt väl helt fläckfritt förra graviditeten men denna gången struntar jag i småsaker 😉
Jag är så himla splittrad när det gäller sånt där. Jag tror absolut INTE på ”använt sunt förnuft och ät allt utom alkohol”. Läser till läkare och har haft placering på en avdelning med små bebisar som just fått listeria eller toxoplasmosis och det var inte kul! Bland det värsta jag sett. Därför är jag väl själv lite over protective, även om risken är liten, så är det ju en risk som man själv väljer att utsätta sitt barn för.
Dock tror jag verkligen att den där laxen som du åt var helt ok, utan någon fara alls om de behandlat laxen på det viset, men jag hade nog inte kalasat på en ostbricka med parmaskinka om man säger så….
Men som sagt tror jag som någon tidigare nämnde att hanteringen av maten är väldigt viktig! 🙂
Jag förstår verkligen hur du tänker!
Jag skulle inte ge mig på ostbricka på någon buffé liksom. Utan om jag köper en pastöriserad Brie själv så är det ju ok känner jag. Men så är jag visserligen alltid med all mat jag äter. Tycker om att veta vart den är från & tycker inte om att dela med främlingar 😉 haha. Och jag litar inte på restauranger alltid med deras hantering, hur länge varor legat framme etc. Så jag skulle aldrig i mitt liv våga äta sushi från någon himla matbutik liksom. En annan gravid mamma i min mammagrupp känner ägaren av det stället vi köpte från & hon berättade att de får in färsk lax varannan morgon & sedan berättade hon hur den hanteras vilket fick mig att slappna av. Hemska tanke att något skulle hända bebisen dock.. Hua. Tänker att det även kan hända med vanligt rött kött som är lite ”rare”?
Jag vet inte riktigt vad ni tar för prover och så under graviditeten i USA, men jag var gravid till största delen i Polen så jag gick dubbelt på mödravård både i Sverige, och jag tror att den polska mödravårde liknar den amerikanska mer än den svenska. Jag var otroligt nöjd med den polska mödravården.
Varje gång fick man träffa en gynekolog som gjorde både vaginal undersökning plus ultraljud. Dessutom togs det mycket mer prover än i Sverige. I Sverige fick jag ALDRIG träffa en läkare under varken graviditeten eller förlossningen utan det var barnmorskor varje gång. Även om barnmorskorna är jätteduktiga så kände jag ibland att det var vissa medicinska grejer som jag hellre hade diskuterat med en läkare.
I vilket fall det jag tänkte komma fram till. I Polen tar man prov för både CMV (cytomegalovirus) och Toxoplasmosis. Då kan man se om man har antikroppar för dessa. Det betyder att man redan haft infektionen och risken att man drabbas igen är minimal! Det gör att man kan känna sig lite tryggare att veta. Tex anledningen till att man inte får äta lufttorkad skinka/klappa katter är ju för att de ofta har parasiten Toxoplasmosis som sedan fostret kan bli smittad av.
🙂
Hoppas jag inte var allt för rörig! Kram
Vad kul att höra lite skillnader från andra länder! Så himla intressant. Tack för att du delar med dig!
Här tar man prover mot en himla massa saker. Jag vet inte exakt allt men sist lämnade jag 7 rör tror jag. Måste verkligen fråga vad dom testar för varje gång!
De testar även så man inte har vaginala infektioner etc vilket jag tycker är toppen! Man behöver liksom inte oroa sig att något är på G för de har så himla bra uppsikt över allt som pågår.
Får man inte klappa katter?? Det har jag aldrig hört! Gud vilken tur att jag inte tycker om katter, haha. Vad gör kattägare?? Gud så intressant!
Jag hade också sushi-craving som gravid!! Har jag iofs alltid…. 🙂
Åt en hel del sushi men från ställen som var ”bra” där man var säger på hygien och att omsättningen var hög så det ej legat för länge. Ska inte vara några problem alls.
Ja det har jag med alltid 😉 Blev inte bättre denna graviditeten tydligen, hehe. Men då kör jag på & äter måttliga mängder från BRA ställen 🙂 Woop!
Härligt! Jag hade världens bästa barnmorska som jobbat i 40 år i yrket. Hon sa åt mig att man inte skulle vara så nojjig utan använda sunt förnuft och främst titta på själva mathanteringen och inte just maten i sig! Det levde jag efter och mådde bra i! Så lyssna på dig själv och magen 🙂
Smart barnmorska! Här säger dom inte så för OM något skulle hända så skulle jag kunna stämma dom 😉
Så himla roligt det där med ”vad man får”. Man får göra precis vad man vill och mamma maffian som har åsikter ska man inte lyssna på! Jag åt hur mycket sushi som helst under graviditeten! Och ost går ju hur bra som helst också! Typ ingen görs på opastöriserad mjölk i Sverige. Det enda jag hoppade var alkohol, av uppenbara skäl.
Nu vill jag också ha sushi…
Kram
Älskar att höra andra som är preggo rebeller 😉 haha. Jag åt också massa ost förra graviditeten när jag fattade det där med pastöriserad (man hittar ju typ inte opastöriserad??) . Så skönt att höra andra mammor som gör/gjort lika. KRAM
Usch vad krångligt det verkar vara att hålla reda på allt vad man får och inte får äta. Speciellt när du har två länder att ”välja” mellan. . Hoppas du njöt riktigt ordentligt av sushin..
Ja det är jättekrångligt emellanåt! Jag har verkligen struntat i mycket kan jag säga & är väl lite av en rebell här 😉 haha. Jag njöt som bara den kan jag lovq!
Släng bara in den lufttorkade skinkan eller salamin i frysen och ta fram ngn dag senare så kan man äta upp den. Smakar som vanligt!
Det är för att man dödar bakterier?
Kallskuret pålägg får man äta i Sverige så länge det är inom bäst före datum, däremot lufttorkad skinka får man inte äta. Inte heller mögel ost eller brie ost som jag älskar så mycket 🙁
Så lustigt att det är så olika!
Men ostar får man väl äta om de är pastöriserade? Vilket nästan alla ostar är? Alla dessa regler alltså 😉 Jag åt massor med Brie förra graviditeten för man hittar ju inte opastöriserad någonstans, all var pastöriserad. Så jag körde på! Mums!
Åh vad bra, måste ju vara bland det nyttigaste du kan äta nu!
Om du hade dåligt med järn senast vill jag också rekommendera KÖTT, den typen av järn är faktiskt enklast att ta upp. Kram
Ja jag känner också att det borde ju vara nyttigt om man äter det med måtta & från BRA ställen. Så gott alltså.
Jag kämpar på med att försöka få i mig kött men hua vad det tar emot. Tyvärr! KRAM
Hihi,va roligt att d just är sushi du har cravings efter. D hade jag också
Mmm såå gott! Givetvis är det den mest tabubelagda maten 😉 haha
Jag åt också sushi som gravid. Min barnmorska rekommenderade nämligen det tom (fisk är ju sjukt nyttigt) och jag var inte sen med att hänga på hihi 😉
Ja jag tänker ju också på att det är väldigt nyttigt. Så himla skönt att höra att andra också ”bryter mot reglerna” 😉 KRAM
Här hemma får du inte äta gravad eller rökt lax, opastöriserad ost och prosciutto och liknande (om det inte varit fryst i tre dygn, vilket bara känns som ett enda stort jobb). Laxen var svårast för mig, varit gravid över jul, påsk och midsommar denna gång och när äter man rökt/gravad lax lixom? 😉
Jag hade nog tagit mig en tugga ändå 😉 hehe
Haha, sushi är definitivt ett cravings för mig denna graviditet. Någon gång i v 18 för mig blev det sushi både till lunch o middag…. Sjukt gott!!
Mmm sååå gott! Och så härligt att höra att jag inte är ensam om att bryta mot reglerna 😉