Mammaliv i Nashville

Att vara gravid i USA – Del.1

Jag får ju många frågor om hur det är att vara gravid i USA så nu tänkte jag dela upp graviditeten i några inlägg & berätta för er hur det går till här.
Nu måste jag med en gång tillägga att det är olika från stat till stat, från läkare till läkare & det skiljer sig beroende på vad man har för försäkring.
Nu utgår jag från mina erfarenheter.

  • Du testar positivt graviditets-test.
  • Nu ska man ringa till sin vanliga ”husläkare” & be om en tid för blodprov för att bekräfta graviditeten. Väl hos doktorn tar de en herrans massa prover mot olika sjukdomar, kollar alla värden i kroppen, väger, kollar blodtryck & går igenom familjehistoria ang. sjukdomar etc. De ber en att skaffa en OB GYN om man inte redan har en & hjälper gärna till med rekommendationer som är ”in network” med försäkringsbolaget. Du blir även ombedd att starta graviditets-vitaminer som innehåller Omega 3, kalcium, Folic Acid & mycket järn.

    • Du ringer till din OB GYN
    • Då man fått bekräftat ett positivt graviditetstest ringer man till sin OB GYN, denna person är läkaren som kommer träffa dig under hela graviditeten & sedan vara med på förlossningen för att förlösa bebisen. Ofta jobbar det 3-4 andra läkare under samma tak & man får även hälsa på de andra utifall något händer & den utvalda läkaren inte kan vara på plats. Man får en tid för det första ultraljudet & inskrivning runt vecka 8.

    • Första besöket
    • Detta är inskrivningen & du är nu runt vecka 8! Man blir väldigt varmt välkomnad & gratulerad. Jag har alltid älskat att gå till mina OB för det är världens mysigaste ställen. Man vägs, får blodtrycket kollat, man får svara på ca 23856235 miljoner frågor ang. familjehistoria & sjukdomar & sedan är det ett vaginalt ultraljud där man får se bebis & höra hjärtat slå. Man undersöks även, pratar mycket om hur man känner & mår, vad man har för förhoppningar/visioner etc. Sedan får man en ny tid för vecka 12.

    • Det andra besöket
    • Du är nu 12 veckor gravid (vecka 13 som ni räknar i Sverige) om allt lunkar på som det ska.
      Detta besöket är precis som föregående fast ultraljudet utför dom PÅ magen. Man tar ca en miljard blodprov för att kolla samtliga värden & man får svara på ytterligare en himla massa frågor, går igenom hur allt fortskrider, pratar om man eventuellt vill göra test för Downs Syndrome & hur man önskar förlösa sitt barn. Vaginalt, kejsarsnitt, bli igångsatt, 100% naturligt etc.
      (OBS! att viktigt innan man skriver in sig hos en OB är att verkligen se till att de ”går med på” att förlösa barnet som man själv önskar & på ett sjukhus inte alltför långt bort)
      OM man vill testa mot Downs så gör man detta i ca vecka 15.
      Väljer man att avstå (som jag har gjort) & allt går ”helt normalt” får man en ny tid någon gång mellan vecka 18 & 20. Då är det dags för det ”stora ultraljudet” & att ta reda på kön!
      Men er om det besöket i nästa del.

      Såg nyss att jag ligger på plats 30 av mammabloggar på bloggportalen! Herre så KUL! Jag har märkt att läsarantalet höjts lite men inte att det var SÅ mycket. Jag som låg på plats 50 för några månader sedan. Hej & TACK för att ni läser underbara ni! Fråga gärna fler frågor för jag vet det är väldigt nyfiket där ute.
      PUSS & kärlek <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sandra

    På vilket sjukhus födde du August? Jag födde min 2 också i New York på St Luke’s Roosevelt på upper west. Min 1 och 3 födde jag i Finland. Kändes nästan tryggare att föda i usa än finland just på grund av att det var en läkare genom hela graviditeten. Här går vi hos rådgivaren och dom var inte lika insatta som där. En mycket bra upplevelse. Men jätte jobbigt med försäkringarna. Vi hade också en som täckte allt men före vi förstod hur allt fungerade var det inte lätt. Speciellt när jag kom in med hemska värkar och måste börja gå igenom alla försäkringspapper att allt var ok före jag kunde komma in och föda!
    Lycka till med allt! Förstod nog aldrig hur stor grej det var för min familj som var kvar i Finland hur jobbigt det måste vara att inte genast få komma o dofta o hålla den lilla babyn. Tur finns skype.

    1. jennybenny

      Jag födde August på Weill Cornell på Upper East. Fantastiskt sjukhus! Kul att även ni har en New Yorker 🙂 Jag har ju inget att jämföra med men jag känner mig väldigt trygg här med vården! Vi har turligt nog inte behövt gå igenom försäkringar vid värkar, haha 😉
      Jaaa tänk så jobbigt för dom att inte kunna se bebisen med en gång. Det är ju inte direkt gratis & ”bara” att åka över. Näe jag har allt dåligt samvete för att skaffa barn så långt bort men det är ju här jag har min familj liksom. Svårt det där!

  2. Carina

    Jätteintressant inlägg 🙂 Har inte själv barn, men så här verkar det fungera i Spanien/Madrid:

    Allmänna sjukvården fungerar bra, bättre än i Norden, och jag tror man får 3 ultraljud vid en normal graviditet. Och det är helt gratis, till skillnad från i Finland där man måste betala en liten avgift vid läkar-och sjukhusbesök. Många väljer dock att ta en privat försäkring, för att få så många läkarbesök och ultraljud de vill. Min kollega hade en helt normal graviditet och hon sprang på ultraljud, blodprov etc varje månad eller oftare (privat). Om man föder privat får man dessutom eget sjukhusrum där även maken kan sova, och man får välja vilken läkare som följer en från början till slut. Dessa försäkringar är inte så dyra, kostar ca 50-100€/månad, så man behöver inte vara rik för att ha en. De brukar dock ha en karenstid på ett år, eftersom försäkringsbolagen bra vet att de flesta bara vill ha försäkringen under graviditet och förlossning. Men genast om komplikationer uppstår, skickas man direkt till ett allmänt sjukhus, för de har bättre och modernare apparater och mer personal. Läkarna brukar vara samma på båda ställena; de jobbar kommunalt på morgonen och extraknäcker privat på eftermiddagen. Många som har privat försäkring väljer därför ändå att föda på kommunalt sjukhus (fastän man måste dela rum etc.) för det känns tryggast. Privata sjukhus har även rykte om att väldigt ofta och i onödan utföra kejsarsnitt (pga att din egna läkare vill avsluta sitt pass, du själv önskar det eller för att sjukhuset kan ta mer betalt av försäkringsbolaget), så många väljer kommunalt för en mer naturlig födsel.

  3. Victoria B

    Va harligt att du trivs sa bra med hur det funkar i usa! Later toppen!!
    kan man om man vill valja barnmorska eller ar det helt utestutet? Har i Canada far man gora valet och det kostar inget extra att ha barnmorska. Men det ar fortfarande lite ”nytt”. Vi valde barnmorska och jag trisv jatte bra med det. Men det ar anda ganska stor skillnad mot for hur det funkar i sverige. Himla bra pre och post care dock. Dom kommer hemm till oss efter i flera veckor. Lovely, med tankte pa hur stressad jag var nar vi var tvugna att ”pack in” alldeles nya Alice i bilbarnstolen och fara till doktorn for efterkontroller forra gangen.
    Kram!

    ps. Assa jag vet inte vad det ar med din blogg…men den ar min favvo haha ville bara saga det. Sa himla harlig blandning av svenskat och north american 🙂 precis vad jag vill lasa om! LOVE IT!

    1. jennybenny

      Ni har det nog snäppet bättre i Canada! Det där med hembesök etc har inte vi. Så avundsjuk! Man får dock givetvis välja OB, doula, birth mother eller vad man nu vill ha 🙂 Jag tycker det känns så tryggt med en läkare bara. Men det är ju så himla personligt 🙂

      Och TACK kära fina för dina ord!! SÅ glad blir jag av att höra det!! <3<3<3<3<3 GULLO!

  4. Sofia

    Så himla kul att det går bra för din blogg! Det är du så jäkla värd och jag är helt säker på att om man tittar in här en gång så kommer man tillbaka flera ggr. Så mysig!

    Tycker det låter som att de har ”bättre” koll i USA men kan ju tänka mig, som du skrev, att det såklart kan skilja sig beroende på försäkring och stat. 🙂 Här i mitt landsting får vi göra kub-test kostnadsfritt om vi vill, men har hört att uppåt i landet kostar det såvida det inte finns en förhöjd riskfaktor. 🙂 skiljer nog en massa!
    Kram 🙂

    1. jennybenny

      Åh TACK!! <3 You made my day! Så glad jag blir!

      Ja det har väldigt bra koll här tycker jag! Men det skiljer sig ju så enormt från vart man bor, vad för försäkring man har etc så jag skriver utifrån min personliga upplevelse 🙂 Bra attt ni får gratis KUB även i ditt landsting! toppen! KRAM

  5. Malin

    Kul att höra hur det går till i USA. Jag tycker det som verkar skilja mest är att du får veta innan vem som förlöser barnet. I sverige får vi helt enkelt den som råkar vara i tjänst.
    En sak jag funderat på när det gäller detta är vad som händer om du råkar föda samtidigt som någon annan tjej med samma ob gyn? Eller om det blir en väldigt långdragen förlossning? Samma person kan ju inte jobba utan uppehåll tänker jag. Här byter de ju arbetslag efter ett antal timmar.

    Antal ultraljud verkar skilja sig beroende på vilket landsting du tillhör. Här får vi ett ul i v13 och ett i v 20. Vi fick även ett tillväxtultraljud senare i graviditeten samt att min bm gjorde ett vid en vanlig kontroll (dock på en gammal apparat som de hade där, så man såg inte så jättemkt).

    1. jennybenny

      Ja jag har förstått att det beror mycket på vart man bor etc även i Sverige 🙂

      När jag var på förlossning i NYC så förlöste min läkare 7 bebisar samtidigt. Inte exakt samma sekund, men det låg 7 inne & 6 blev ”klara” före mig. Så de har ett stort team som kollar till hela tiden, de går i skift, men läkaren kan jobba LÄNGE. Nu hade min jobbat 24 timmar & gick av sitt skift 1 timme innan jag började krysta för hon trodde helt enkelt det skulle ta mycket längre tid & hon behövde sova. Men då fick jag mitt andrahandsval som jag träffat flera gånger under graviditeten så jag kände mig superlugn ändå 🙂 Men de jobbar som galningar & är ALLTID jour.

  6. Anna

    Du ska inte tacka oss. Vi TACKAR DIG för en sån grymt bra blogg av en fantastiskt glad och vacker soon to be 2 barnsmor:)
    Från att läst femtielvatusen bloggar för något år sen läser jag idag ca 5. DU är en av dom! Något rätt gör du ju:) 😉 Haha…

    Spännande att läsa om hur ni gör i amerika efter ett positivt grav-test! Skönt att du känner dig trygg 🙂

    Jag ser ett program med Jill Johnson på svt1 på onsdagarna, du har säkert hört om det, det är från Nashville. Fantastiskt vackert det är! Om jag ska efterlysa något här i din blogg så är det fler vackra naturbilder:) Omgivningar och sådär:)

    Ha en awesome day! Kram

    1. jennybenny

      Men ååhhhh <3 GULLO!! Tack tack tack så glad jag blir!! You made my day <3
      Jag fick det tipset igår så jag måste ta mig in på SVT play någon gång snart. KRAM

  7. Jennie

    Tycker de är himla bra att man gör ultraljud tidigt och sedan att man gör de så ofta. Önska att de var precis som i USA här bl.a. de andra i de du skrev. Spännande med de stora ultraljudet då man kan ta reda på kön men för mej spelar de ingen roll vilket kön bara bebis och mamma mår bra. Men spännande är de ju att kunna få se de underbara livsverket som är en så underbar känsla. <3

    1. jennybenny

      Nej för mig spelar det ingen roll heller, verkligen inte! Men det är kul att veta ändå 🙂 Särskilt så man kan fokusera mer på namn tycker jag.

  8. Annica

    Ska också tillägga, att även om man går privat i Sverige, så är det gratis! 🙂 Vet inte om alla vet det, men det är nog stor skillnad på att gå kommunalt och privat.

  9. Annica

    Jag skulle precis skriva att det låter inte som så stor skillnad mot här, men när jag läser de andra kommentarerna här, så inser jag att det nog skiljer sig mycket i Sverige också tydligen, beroende på var man bor och vem man går till.
    Min erfarenhet är väldigt lik din. Men det är kanske för att jag gick privat här i Sverige? Så jag kan inte hålla med om att det är stor skillnad. Fick också vaginalt ultraljud först, sen ultraljud på magen, sen kollade de könet osv. Familjehistroria och blodprov och test mot sjukdomar gör de ju även här. Och en vän till mig som är gravid och har lite komplikationer, blir kollad varannan vecka med ultraljud varje gång och hon har inte behövt kämpa ett dugg för att få den hjälpen. Hon säger de är underbara!
    När jag bodde på Teneriffa, under min första graviditet, så var det skillnad mot Sverige, där gick man var fjärde vecka och kollade allt och fick ultraljud varje gång!
    Skillnaden här, som jag ser, är väl att den barnmorskan man träffar under gravven, inte är den som förlöser dig till sist.

    Härligt att du har bra erfarneheter. Samma här! 🙂
    Kram

    1. Eva

      Ja, jag gick alltså inte privat utan till MVC. Jag har också förstått att om man går privat i Sverige så är det lite mer kontroller och uppföljningar. Men extra ultraljud kostar väl? Och som du skriver, den stora skillnaden är att du inte träffar den som förlöser dig på förhand. Samt att man inte kan välja det. Jag träffade inte någon läkare alls under min andra graviditet. Blev förlöst av barnmorska och så är det nog för många. (Inte för att det behöver vara sämre! De är grymma!)

    2. jennybenny

      Ja det är ju så otrolig olika från vart man bor, vem man går till osv. Därför jag skrev att jag utgår från mig själv då det är helt omöjligt att skriva för samtliga gravida i USA 😉 hehe. Underbart att du haft sådana fina graviditeter <3

  10. Linda

    Hello, men detta är väll bara om man är försäkrad eller om man betalar? eller gäller det alla i Usa? Har fått höra annat nämligen?… Vilken vecka är du i nu?

    1. jennybenny

      Jag började texten med att skriva att jag utgår bara ifrån MINA upplevelser 🙂 Att det säkert skiljer sig från stat till stat & beroende på försäkring. Och vi har ju försäkring. En väldigt bra sådan! Men jag får nog förklara mer om detta i ett annat inlägg 😉 Jag är i vecka 13. 12+3

  11. Eva

    Åh, när jag läser det här så önskar jag nästan att jag hade bott i USA som gravid 🙂 Här sköter ju barnmorskor allting om inga komplikationer tillstöter. Med andra barnet skrev jag in mig i vecka 10 (dock inget ultraljud förrän v 20) och sen kom jag inte till BM förrän vecka 22 typ.. Så det är stor skillnad!

    1. jennybenny

      Ja vad jag har förstått så är det väldigt stor skillnad! Jag skulle aldrig orka med att inte få UL förrän v 20!! haha.

  12. carro

    Det är verkligen skillnad mot Sverige! Här får man ju kämpa sig till allt om man vill ha nån slags extra koll av nån anledning. Visserligen är det ganska mysigt att gå till barnmorskan men det sker ju väldigt sällan och du bekräftar ju egentligen inte graviditeten förrän vecka 18 vid ultraljudet. jag plussade, ringde bm som sa grattis och fick en inskrivning där vi pratade lite kost och sen sågs vi inte förrän i vecka 24 🙂

    Hoppas allt kommer fortsätta gå bra för dig nu med graviditeten. Så kul att följa nån som också väntar sitt andra barn! 🙂