Gravid eller inte – detta är fortfarande MIN kropp! – janemarina

janemarina

Gravid eller inte – detta är fortfarande MIN kropp!

Jag vet nästan inte hur jag ska börja detta inlägg. Jag har funderat fram och tillbaka om jag ska skriva ett inlägg, men inte kommit mig för då detta inte borde få ske och för att jag blir lika förvånad varje gång dessa grodor hoppar ur människors mun. Idag är det 10 dagar kvar till min beräknade förlossning. Min kropp har snart kommit i mål med att bära ett barn. Min kropp har förändrats, jag har förändrats. Jag känner mig starkare, stoltare och vackrare än aldrig förr, men min sårbarhet inom mig är större än någonsin. När jag då möter människor som jag inte känner så väl eller värre än så, personer som jag faktiskt har nära som tar sig friheten att kommentera min kropp, som gör jämförelser på vart “fläsket” “kärlekshandtagen” eller “alla extra kilon” satt förra gången. Detta får mig verkligen att koka.

Jag kan verkligen inte förstå hur man kan ta sig friheten att prata och diskutera en kvinnas gravida kropp som om det vore en sak, en kropp som inte tillhör någon, en kropp där det är fritt fram att visa och peka vart man gått upp i vikt. JAG får prata om min kropp då kroppen faktiskt tillhör mig, men att stå i en matbutik och plötsligt bli klämd på sidan av höften där någon talar om för mig att “detta är en liten flicka till, för här syns dina extra handtag” det sårar mig så oerhört. Inte av orden i sig, utan att man plötsligt tar sig friheten att behandla min kropp som att den inte vore min.

Det är nästan som att kvinnokroppen blir offentlig och öppen till att diskutera hur som helst och vart som helst bara för att man bär ett barn. Man måste tänka sig för. Har man inget fint att säga så var bara tyst. Jag har blivit arg på mig själv många gånger när jag blivit alldeles ställd och inte sagt ifrån, men det är för att jag varje gång blir lika förvånad att detta sker. Jag skulle aldrig kommentera och påpeka att någon i min närhet gått upp i vikt, fått sämre hy eller har smutsigt hår. Vem är jag att göra det? Min kropp är min och låt den få vara ifred! Den förtjänar inte det, jag förtjänar inte det. Ingen gör det. Vi kvinnor är vackra, magiska och så jäkla starka oavsett om vi är gravida eller inte. Kroppar kommer i olika storlekar, färger och former. Kan man inte bara få bli hyllad till att man faktiskt bär ett till barn till världen?

Jag önskar från hjärtat att ni inte har varit med om detta och att ni slipper. Om ni också råkat ut för dessa kommentarer så får ni gärna dela med er vad ni gjorde om ni vill <3

Bild tagen av sandrarogersphotography

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Alexandra I - nouw.com/alexandrai

  Ellerhur!!! Har också gått i dessa tankar, fattar inte vad folk tänker med. Jag har gått upp väldigt mycket i min graviditet och varit rätt nojig över det. Fick höra av en att “oh ja nu syns det verkligen på dig i ansiktet, innan hade du ju bara mage men nu syns det ju mer överallt”. Och jag tänkte direkt att, jaha? Ska jag ta det som en komplimang eller hur förväntar sig personen att jag ska ta det? Det vill väl INGEN höra?
  Nej fy. Skulle aldrig säga något annat än något fint till en blivande mamma. Våra kroppar är fantastiska! <3

 2. Emilie

  Visst är det kränkande? Har varit med om precis samma sak under mina graviditer. Ja tom precis när jag fött barn ”Ja nu är det väl dags att få bort alla graviditetskilon” men alltså snälla nån, vem bestämmer de? Jo JAG bestämmer om hur och vad jag gör med min kropp!! Man blir ju så provocerad över hur folk uttrycker sig! Du är iaf otroligt vacker ❤️

 3. Jenny

  Jag känner sååå igen mig i det du skriver!
  När jag jobbade var det alla möjliga som skulle ta bl.a. på magen även om vi knappt kände varandra! Jag reagerar tyvärr försent och kände att det var svårt att säga ifrån 😩

  Första graviditeten var jag väldigt smal och fick höra det väldigt ofta, det blev nästan en inre tävling att magen skulle vara liten. Jag åt mindre än vad jag borde och vågade inte njuta av graviditeten på samma sätt som jag gör den här gången. Jag har gått upp några xtra kilo, det var jobbigt i början men får höra av min familj att det syns att jag mår bättre och njuter mer den här gången! 💕

  Jag är så tacksam att jag fick gå hem två månader tidigare eftersom jag jobbar inom industri. Hade jag varit tvungen att jobba hade jag mått sämre pga all jämförelse med kollegor som är gravida men även med min första graviditet. Det blev en ond cirkel, jag jämförde mig med kollegorna, blev nästan en tävling om vem som hade minst mage.. Helt sjukt i efterhand, men för stunden tänker man inte realistiskt.
  Alla kroppar är olika, och varje graviditet är olika, så tråkigt att alla ska jämföra, diskutera och klämma!

  Tack för inlägget! 💕💪🏻💕💪🏻💕

 4. Ida

  Jag får höra av flera hela tiden att det ser ut som tvillingar i magen. Jag har gått upp 8kg hittills (bf 20sep) så förmodligen ingen vätska ännu. Jag ligger under snittet i sf mått och gjorde det sist också. Jag är inte så lång så min mage ser säkert mycket större ut på mig än andra, men seriöst?? TVILLINGAR? Kan man inte komma på något bättre? Vet inte folk att det ligger en stor moderkaka där inne, en extra liter fostervatten plus en normalstor unge?? Vart ska jag få plats med min kissblåsa, tarmar och allt annat?
  Jag blir så trött… jag var säker på att jag på förra bm besöket skulle få göra ett TUL. Alla hade ju sagt att jag var så stor.. men jag låg ju visst under.. då tycker väl folk de sitter någon annanstans!? Tack så mycket.
  Tycker absolut inte du ser ut att ha något extra någonstans. Du är hur vacker som helst, hälsosam och pigg!