janemarina

Smärtlindring under förlossning

Sist jag träffade min barnmorska så gick vi igenom mina tankar och önskemål inför förlossningen. En del som vi pratade mycket om var smärtlindringar. När jag födde Melina så använde jag lustgas och fick sedan ryggbedövning (epidural) Såhär i efterhand så hade jag inte velat ha det annorlunda. Hela upplevelsen var magisk trots smärtorna innan. Ni är många som frågat mig hur jag tänker med smärtlindring denna gång och vad det finns för alternativ. Jag har läst runt mycket och det finns mycket information om just detta så jag har försökt sammanfatta det lite åt er. Jag kan ha missat något, men tar de jag känner till och har läst mer om. 

Värme: Innan vi åkte in till förlossningen så tog jag en varm dusch som lindrade bra just där och då. Det hjälpte även mig att bli avslappnad. Värme är bra under latensfasen, men också i början av öppningsskedet. Det lindrar oro och ger en behaglig känsla. Det gjorde det för mig i alla fall. Vissa dagar just nu när jag är öm och har ont så använder jag vetekudde. Den hjälper också oerhört mycket!

TENS: Detta var inget som fungerade för mig, men detta ser ju så olika ut. Något som fungerar för mig kan vara helt tvärtom för någon annan. TENS är som små plattor som fästs över de ställen där de gör ont. Det är små elektriska impulser som konkurrerar med smärtimpulserna i ryggmärgen och aktiverar kroppens endorfin. TENS kan man ha hemma och det finns att låna på sjukhuset också.

Massage: Ena sekunden ville jag ha massage över ryggen och i nästa sekund så ville jag inte att Linus skulle röra mig alls. Det gick verkligen i vågor. Misstänker att jag inte är ensam om att känna så…

Sterila kvaddlar: Detta har jag bara läst om och det innebär att barnmorskan sprutar in sterilt vatten under huden. Det ger en stark intensiv smärta i ca 30 sekunder, men som sedan lindrar upp till 1-2 timmar.

Akupunktur: Många känner säkert till akupunktur och det innebär att endorfiner frisläpps när nålar sticks in under huden på vissa ställen på kroppen. Jag själv har inte testat detta, men läst att värkarna kan upplevas som lite lättare att hantera och kortare.

Ryggbedövning: Jag sa till barnmorskan att jag gärna tar denna igen. Jag var nervös över denna bedövning innan jag ens blev gravid, men när jag väl var på sjukhuset och kände all smärta i kroppen så hade jag inte en tvekan om att inte ta den. Från den sekunden jag fick epidural så försvann all smärta för en stund och jag hann hämta kraft tills det var dags för krystvärkarna. Det jag var orolig över var sprutans storlek, men när jag skulle få den så hade jag inte en tanke på sprutans storlek eller smärtan som kunde komma med den.

Lokalbedövning: Denna visste jag faktiskt inte om. Vid själva utdrivningsskedet när barnets huvud ska födas fram så kan man få lokalbedövning mellan slidan och ändtarmsöppningen. Nu när jag vet detta så kommer jag definitivt att ha denna i bakhuvudet om det skulle kännas så.

Jag kommer göra mitt bästa och ta förlossningen som den kommer. Detta är verkligen en stund som är svår att planera för man vet aldrig vad som sker under tiden. Därför vill jag inte ha för stora förväntningar och måla upp bilder som kanske inte blir möjliga. En sak som är viktig att komma ihåg är att vi alla är olika. Vi klarar av smärta på olika sätt. Det som fungerade för mig kanske inte gör för dig. Jag försöker också påminna mig om att denna förlossning inte alls behöver bli på samma sätt som när Melina föddes. Det viktigaste för mig nu och när det väl är dags är att lyssna till min kropp och lita på personalen. Våga be om hjälp och lita på deras kunskap. Så försöker jag tänka. Jag måste säga att jag verkligen längtar till detta nu. Jag är redo!

Fick ni smärtlindring? Ni som väntar barn första gången, hur tänker ni? Dela gärna med er. 

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Hej! Jag använde mig av det mesta som erbjöds. Epidrualen va väldigt bra, Dock tog den bara på ena sidan av mig så jag testade kvaddlarna och oj vilken smärta det va när de satts men så här efteråt så var det värt det för dels så fokuserade jag endast på den smärtan en kort stund sedan försvann all smärta i det området de sattes. Verkligen att rekommendera!

    Lycka till!

  2. sofia eriksson

    med första barnet sa jag att jag bara ville ha lustgas & varmt bad, blev en varm dusch under latensfasen & sen när jag kom in i förlossningssalen slängde jag mig på lustgasen men mina värkar avbytare varann så jag gav upp efter första försöket. när jag väl skrek efter epiduralen var huvudet nästan ute. blev lite panik på barnmorskan där, så hon föddes 3,5h efter första värken ? med andra barnet blev jag igångsatt så under latensfasen behövde jag ingenting, men sen när dom tog hål på hinnorna & värkarna startade så fick jag sån där dyna på ryggen & lustgasen satt fastklistrad. 50 min senare skrek jag ”ge mig epidural eller snitta mig för helvete” meeeeen då va det också dags att krysta & 10 min senare va hon ute ? gissar på att jag inte ens hunner in till sjukhuset när/om jag får ett tredje barn ?

  3. Caroline

    Jag hade sagt till hos mvc och fått inskriven i min journal att jag absolut inte ville ha epidural. Efter 36 timmars värkarbete säger barnmorskan på förlossningen att jag kanske bör överväga epidural ändå (hon föddes i vidöppen bjudning). I tröttheten och dimman tackade jag ja. För mig var det det absolut värsta beslutet. Ångrar det än idag. Först stack narkosläkaren fel och träffade en nerv. Den smärtan var tusen ggr värre än den värsta värken. När läkaren satte den rätt väntade jag en timme och frågade sen ”när tusan börjar den här verka??” Och fick svaret att det borde den gjort. Den gav mig alltså ingen smärtlindring. Hade dock så ont i ryggen efter epiduralen i två veckor efteråt att jag knappt kunde lyfta min bebis 🙁 lustgas var det enda som funkade för mig!

  4. Louise

    Jag stod i duschen 4 gånger hemma mellan 22-03 och det lindrade. När jag sen kom in var jag öppen för all smärtlindring. Bm trodde att jag hade ett långsamt förlopp framför mig så när vi kom in vid 06 fick jag akupunktur och lustgas. Värkarna var intensiva så jag upplevde ingen skillnad med akupunktur men kanske bättre för andra. Visade sig sen att jag var 10cm öppen strax innan 08 så epidural hanns inte med och akupunkturen kanske inte var bästa smärtlindringen med sån intensiv värk eftersom det gick så fort ? blir det fler barn kommer jag nog dock köra på utan epidural, nu vet jag ju att jag klarar det ? lycka till!

  5. Vanessa

    Kan faktiskt rekommendera tens och lustgasen tillsammans! Det var magiskt för min del! Och var inte rädd för att höja tensen. Jag var lite rädd för det och tyckte inte alls att den fungerade då. Fick panik för att värken gjorde så ont. Men barnmorskan höjde den ordentligt mycket och då vart det skitbra! ?? Bra att prova iallafall innan värkarna blir allt för starka. ?

  6. Sandra

    När jag födde Ludwig så använde jag bara lustgas. Dock när jag var hemma och hade hemska värkar så hjälpte massage precis när värken var aktuell.