Husetfullt.

Nu är tungbandsoperationen gjord. 

I torsdags gjordes tungbandsklippet på Evald. Allt gick bra och han var så duktig. När vi kom till operation så fick Evald spela på en surfplatta samtidigt som sköterskan satte kanyl. Vi hade satt Emlaplåster redan på morgon, så med bedövning och surfplatta fungerade det bara fint att sätta kanylen. Evald blev dock ledsen när han såg kanylen på handryggen och grät väldigt mycket tills han fick sömnmedicinen som gavs via kanylen. Han satt hela tiden i mitt knä tills han somnade, vilket han gjorde på 30 sekunder. Sen fick läkarna/ sjuksköterskorna brottom och körde ut mig. Jag satte mig utanför operationsavdelningen och åt mim lilla frukost. Fick inte äta inne i väntrummet pga ev fastande barn som väntade på operation. Vilket absolut kändes helt rätt.

Evald var klar på 10 minuter och allt hade gått bra. Läkaren hade sytt tre stygn och dom försvinner av sig självt. Evald syresatte sig lite dåligt efter operationen och därför fick  han syrgas. Det tog lite mer än två timmar innan lilla gubben vaknade och då ville han komma till min famn för att somna om och sov ytterligare ett litet tag.

Det gick bra när Evald vaknade ur narkosen och han piggnade till på 30 minuter. Under operation hade han fått både bedövning och Alvedon, så han hade inget ont. När han hade varit vaken ett tag fick han en Piggelin av en snäll sköterska och glassen tuggade han i sig fort. Han var hungrig eftersom han inte fått äta sedan kvällen innan. Efter glassen var busfröet på benen och rullade sin boll på uppvaket. Han fick en liten boll på operation.

Så här glad var Evald efter glassen. Efter ytterligare en stund fick vi åka hem. Jag trodde att det skulle bli besvärligt för honom att äta och att han skulle vara öm och ha ont. Vi behövde bara ge Alvedon på kvällen. Han har inte haft mer ont eller andra besvär. Allt har fungerat bra och smidigt!.

Vi har nu efter tungbandsklippet tränat på och räcka ut tungan, vilket fungerar utmärkt. Tungan är nu längre och blir inte hjärtformad när han räcker ut tungan. Innan såg det så stramt ut.

Vår lilla Evald som var så duktig 🙂

 

/ Maria

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lollo

  Vadå tungbandsklipp? Detta har jag missat?
  Vad var problemet (förutom det jag kan läsa mig till här)? Vad händer om man inte gör det där ”klippet”? Påverkar det talet, eller?

  1. husetfullt

   Precis det påverkar talet som det ant gjorde för Evald. Han säger lite flera ord nu. Evald är efter i talet och logopeden skickade remiss till öron, näsa, hals. Läkaren där höll med om att hans tungband var alldeles för kort. Det såg man bla på att tungan blev stram och hjärtformad när Evald försökte sträcka ut tungan. Ett kort tungband kan även göra så att det blir svårt att äta och det kan bli onödigt kladdigt kring munnen osv. Nyfödda med riktigt kort tungband kan ha svårt att amma eller äta ifrån nappflaska. På nyfödda klipps tungbandet under lokalbedövning utan narkos om jag fattat rätt.

   1. Lollo

    Ok! Låter ju som en tämligen enkel åtgärd för att vissa saker ska bli mycket bättre. Skönt att det blivit gjort nu då …
    Kram