Husetfullt.

Vad vill vi ge våra barn idag, imorgon och i framtiden?

Nu måste jag bara tycka till igen. Det här förslaget som två folkpartister kommit med att kommunerna ska anställa arbetslösa som kommunala barnvårdare tycker jag är helt upp mot väggarna. Deras förslag är att någon annan tar hand om mitt barn när det är sjukt. Vart är barnperspektivet i det förslaget? Ett sjukt barn vill ha mamma och pappa hos sig. Kan ant gå bra även med mor/ farföräldrar. Förslaget går ut på att anställda i kommunen är knutna till olika förskolor och när ett barn är sjukt då kan föräldrarna välja att barnvårdare kommer hem och tar hand om barnet. Finns det inga sjuka barn att vårda så ska den anställda vara och jobba på förskolan. Politikerna menar på att tryggheten finns i att barnet lär känna personen på förskolan och skulle tycka det är roligt att personal kom hem till dom.

Jag skulle aldrig i livet lämna mitt sjuka barn till någon annan som inte är mormor, morfar, farmor eller farfar eller annan nära släkting. Alla vet vi att det oftast bara är föräldrarna som duger för ett sjukt barn. Det är hos mamma eller pappa barnet vill sitta i knäet och bli ompysslad och tröstad. Det är föräldrarna barnet vill vara nära. Ett sjukt barn är extra känsligt och verkligen behöver sina föräldrar. Det finns en anledning till att ett barn som blivit sjukt på förskolan gråter i famnen hos pedagogerna och sträcker sig efter sin mamma eller pappa när dom skyndat ifrån jobbet för att hämta hem sin lilla sjukling. Det är föräldrarna som är tryggheten!

Jag personligen skulle absolut inte vilja ha någon personal i från förskolan hemma hos oss. Det blir alldeles för privat. Jag tänker även på när den här barnvårdaren är hemma hos ett sjukt barn med tex maginfluensa, sen ska den här personen hem till sina egna barn och kommer ant ta med sig smittan. En annan anställd i kommunen ska hem till sin kollegas barn när dom nu blivit sjuka. Sen tar den personalen smittan hem till sin familj och till hela barngruppen på förskolan. Eller ska barnvårdare bara gälla vissa sjukdomar? Ska barnvårdaren ha munskydd för att minska att bli smittad? Det här förslaget är ett aprilskämt!

Att utnyttja den här möjligheten skulle vara frivillig. Jag undrar vilka som skulle utnyttja det? Visst är det stressande att vabba när högarna på jobbet växer. Du funderar mest hela tiden över hur mycket du nu måste jobba för att överhuvudtaget komma ifatt. Du är livrädd över att lillebror också ska bli sjuk, vilket innebär ännu mera vabb och vardagspussel. Skulle du verkligen kunna ringa in en anställd i från kommunen som hjälper dig att vabba lillebror? Skulle du vilja att någon annan klappar honom lätt över kinden när han ligger och tittar på barnkanalen med hög feber?

Det här förslaget är så galet och helt plötsligt har man glömt att barn är små individer med behov av massor av trygghet. Ska vi effektivisera samhället till den grad att föräldrar inte vårdar sina sjuka barn?

/ Maria

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.