Husetfullt.

Irritation nummer två. Sylt är för lyxigt.

Någonting jag tycker är fel och faktiskt gör mig irriterad är när inte pensionärer får en fulltalig måltid. Flera kommuner har tagit bort tex sylten i från pannkakorna. Jag tycker att det är så orättvist! Alla gamla som har hemtjänst kan inte klara av att köpa sin sylt, sallad eller dylikt själv. Dom äldre har hemtjänst av en speciell anledning. ( självklart finns det yngre som också har hemtjänst) Tänk er själva att betala runt 40-50 kr för en halv måltid? Jag anser att får man inte sylt till sina pannkakor så är inte maten komplett. Hur kan man tycka det är valfrihet? I en kommun anses rödbetor vara en lyxvara. När det serveras pytt i panna kan gamle Gunbritt helt glömma rödbetor. Sylt och rödbetor med flera tillbehör anses som lyx. Det är alltså för lyxigt för gamle Gunbritt! Det är så lyxigt att pensionärerna inte har rätt till det!! Om det är lyxigt eller inte avgörs vart i landet vi bor? Vem har den rätten att besluta om vad som är lyxigt för Gunbritt? Vad är lyx? Inte är det sylt och rödbetor!

Men gamla har någon som kan handla åt dom?! Det finns säkert många som får hjälp. Där anhöriga stressar, fixar och trixar för att deras mamma/ pappa ska ha det så bra som möjligt. Det är garanterat ett självklart val för många att hjälpa till. Vi får inte glömma att alla har inte möjlighet att få hjälp från anhöriga. Det finns äldre som är väldigt ensamma. Hur tänker man då som ansvarig i kommunen?Det fixar sig. Hon får sylt. Kommunen sparar pengar! Alla blir nöjda. Vi klubbar igenom det. Det är klart att alla har en son, en dotter en släkting- vem som helst som kan springa till affären. Det tar max 15 minuter!

Att Gunbritt och alla andra äldre i vårt samhället har betalat skatt hela deras arbetsliv tänker ingen på. Att Gunbritt jobbat spm undersköterska hela sitt yrkesliv och även jobbat extra i bland. Det glömmer vi. Vi glömmer att hon bidragit till vårt samhälle. Att stackars Gunbritt förväntar sig sylt och ant tycker hon har rätt till en hel måltid struntar berörd kommun i. Att våra äldre kanske inte har någon anhörig som kan springa och handla åt dem, kanske ingen snäll pigg gammal granne heller, det tar ingen hänsyn till. Det finns dom som är helt ensamma. Dom har inget annat alternativ än hemtjänsten utbud. Är du helt ensam så blir hemtjänsten viktig. Det korta besöket/ besöken varje dag blir extremt viktiga. Någon kommer in och säger Hej! Du blir sedd. Det innebär lite sällskap iaf i några minuter. Vardagen får lite rutin. Matleveransen blir viktig och matlådan är något att se fram i mot. Det är inte kul att öppna sin låda och se några pannkakor som ligger där i sin enkelhet. Jag hade börjat undra vart sylten är. Tjejerna och killarna på hemtjänsten har inte tid att springa ner till närbutiken och handla sylt till Gunbritt. Dom ska vidare till nästa.

Jag tycker det är fel. Våra äldre betalar skatt nummer två på sin pension. Jag gillar skatt. Tycker det är ett fint system i vårt samhälle. Alla hjälps åt. Men vi får inte glömma hur viktigt sylt kan vara till en grupp som betalat skatt hela sitt vuxna liv. Det handlar om uppskattning och respekt!
Eller vad tycker du?

(null)

/ Maria

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.