Irritation 1 – ett uttalande som sårar. – Husetfullt.
husetfullt

Husetfullt.

Irritation 1 – ett uttalande som sårar.

Nu till det som gör mig irriterad och upprörd. Jag vet att vi är många. Alltid bra att vara många och speciellt i en sådan här sak.

Autism en sjukdom.

En av alla dessa fördomar. Och det som är så upprörande med detta är att Malou i hennes program “efter tio” säger att bajs är framtidens medicin och kan bota sjukdomar som reumatism, Parkinson och Autism. Bajs kanske i framtiden kommer bli en väldigt bra medicin. Det vill jag inte uttala mig om. Men vad jag vet är att bajs inte kommer bota sjukdomen autism – eftersom den finns inte.

Autism är en funktionsnedsättning (Gillar inte det ordet egentligen). Att ha Autism innebär att man har olika svårt med socialt samspel och kommunikation. Det kan även vara svårt att tolka sin omgivning.

Att säga att autism är en sjukdom är så förlegat att jag blir mörk rädd. Att Malou säger det i sitt populära program gör mig väldigt förvånad. Så många olika gäster hon haft under åren, så har hon säkerligen i något sammanhang stött på Autism, Asperger , ADHD eller annan funktionsnedsättning inom autism spektrat. Hon borde veta bättre. Jag antar att det kan vara en felsägning av programledaren, men det hjälps inte. Fördomen att det är en sjukdom kan ha etsat sig fast hos många.

Jag tänker även på hur den tittaren som har Autism själv mådde av det uttalandet. Föräldrar som kämpar för sina barn – att dom ska bli förstådda på förskolan/ skolan. Unga vuxna som kämpar med sin diagnos. Att bli förstod är inte lätt. Fördomar gör livet bara ännu svårare. Att ha autism är en del av den personen och dess personlighet. Inget som går att bota. Autism får man lära sig leva med och omgivningen ska försöka anpassa sig efter den autistiske. Tex behöver ett barn bildschema i hallen för att klä på sig ytterkläderna rätt , så ska förskola/ skolan fixa det. Allt som gör dagen lätthanterlig och tydlig ska finnas där. Lätt fixat tänker ni? Tyvärr är det inte det. Det är inte lätt att få den hjälp föräldrar behöver till sitt barn. Det är inte lätt att få lärare på högstadiet att anpassa skolgången. Det glöms lätt bort att alla har rätt till en bra undervisning efter sina behov. Autism syns inte. Kanske inte märks heller i första anblicken, men finns där hela tiden – dygnet runt för den som har diagnosen.

Därför kan fördomar skada så mycket. Spelar ingen roll vad det handlar om. Fördomar är aldrig bra.

Det är något vi alla behöver tänka på. Eftersom vi är människor.

/Maria

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
husetfullt

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.