Angelica Lagergren

Rocka sockorna



I dag ska vi rocka sockorna i hela Sverige. Rocka sockorna är ett fantastiskt fint engagemang av Nathea som vill uppmärksamma att annorlunda är fint och bra! Självklart håller jag, Angelica och Alice med och kommer rocka sockorna hela dagen lång. 

Gå med i Facebook-eventet ni också. Och vad ni än gör idag, glöm inte att rocka sockorna!

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mia

    Min bloggadress: miamiamia.bloggplatsen.se

    ATT VARA ANNORLUNDA som jag är !

    Precis som många andra hakade jag på utmaningen Rocka Sockorna i fredags. Syftet med den är att visa att vi gillar annorlunda. Tioåriga Nathea Anemyr skapade ett event på Facebook och uppmanade alla inför den officiella World Downs Syndrome Day 21 mars, att byta sockor på skolor och arbetsplatser. Jag tycker att det är ett fantastiskt fint initiativ för att minska stigmat kring bland annat Downs syndrom.

    Men för mig blir det väldigt konstigt när vi å ena sidan rockar sockorna för att vi gillar olika. Och å andra sidan använder fosterdiagnostik bland annat för att sortera ut barn med Downs syndrom. Barn som kan ha varit önskade och välkomna av sina föräldrar – tills det stod klart att fostret hade en extra kromosom.

    Jag menar att det finns problem med hur fosterdiagnostik används när man så tydligt pekar ut DS som målet för denna fosterdiagnostik. Det blir om inte annat oerhört stigmatiserande för de som själva har Downs syndrom.

    Fosterdiagnostik används för att ”förebygga och minska lidandet om missbildningen eller sjukdomen inte är förenlig med liv”. Och i det sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att DS varken är en sjukdom eller en skada, utan beror på en kromosomförändring där individen med DS har tre kromosomer 21, istället för två stycken. Men den extra kromosomen orsakar varken smärta eller lidande och är förenlig med liv. Det menar i alla fall Svenska Downföreningen. Och det är även jag övertygad om.

    För mig känns det här bara så dubbelt. Å ena sidan firar vi att vi gillar annorlunda. Å andra sidan använder vi fosterdiagnostik för att sortera bort annorlunda. År 2030 kommer det inte längre födas barn med Downs syndrom i Danmark om utvecklingen fortsätter så här.

    Gillar vi verkligen annorlunda? Ibland undrar jag

    Läs mer om vad jag skrivit på ämnet förut i blogginlägget Att sortera liv

    Eller läs debattartiklar från andra som räds denna utveckling här och här

    Svenska Downföreningens inställning till fostediagnostik kan ni läsa mer om här