Igår frågade jag på instagram (angelicalagergren) hur jag ska göra för att undvika att A blir sjuk nu när jag är förkyld. De flesta tipsade om att jag ska amma, amma, amma. Det ska hjälpa Alice immunförsvar och även göra att jag bli friskare snabbare. Nu kan jag tyvärr inte amma mer, jag håller på att trappa ner amningen. Vad säger forskningen och läkare om amning och immunförsvar? Någon som har koll?
För mig spelar det egentligen ingen roll vad forskningen säger, jag är bara nyfiken. Det fungerar ju tyvärr inte med amningen för oss. Och det gör mig fortfarande rätt ledsen. Varför är det så egentligen? Jag vet fler som känner som jag gör, att man liksom känner sig lite, lite misslyckad som kvinna typ. Jag vet att ersättning är lika bra. Och Alice älskar ju ersättning och hon blir mätt. Glad bebis, glad mamma.
Är det bara i Sverige som amning är så laddat? Jag tänker på det här med att amma offentligt också. Hur är det i andra länder? Jag vet att vi har ett gäng läsare som inte bor i Sverige, kan inte ni kommentera hur snacket kring amning går i era länder? Innan jag fick Alice hade jag ingen aning om att det skulle vara så känsligt kring amning.
/Angelica
Här i Frankrike så tycker jag att de har varit rätt lugna på amningsfronten. På förlossningen frågade de om jag hade tänkt amma och jag sa att jag ville testa men visste inte helt hundra om jag kunde då jag gjort två bröstförminskningar. Visst kunde jag amma men inte tillräckligt för att få en mätt bebis. Så vi körde på mixat. I början var det tutte först sen flaska och när det inte fungerade så gjorde vi tvärtom och då blev amningen mer en mysig stund än en måltid. Detta gjorde mig inte ledsen eller fick mig att känna mig som en sämre mamma, då jag var ganska inställd på att köra mixat eftersom mammaledigheten är ju bara tio veckor, så jag ville inte få igång en helamning lagom tills det var dags att trappa ner. Och jag är inte ensam om detta här i Frankrike utan många mammor flaskar tidigt här. Det finns ett mycket större utbud av ersättning här än i Sverige.
Sen så när bebis började hos dagmamma när han var 3,5 månad valde han själv bort amningen. Nu efteråt så tycker jag det hela gick så smidigt. Inga sönderbitna bröstvårtor eller ledsen bebis som vill amma. Det var han som valde bort inte jag och det känns bra.
På förlossningskursen förklarade BM ingående både hur man ammar och hur man ska gå tillväga om man Flaskar. Så lite info hur det gick till för mig här i Frankrike 🙂
Vad jag har förstått så är det via moderkakan och förlossningen barnet får hjälp från mammans antikroppar att få ett tillfälligt höjt imunförsvar fram till ca 6 månader. Amningen kan hjälpa mot vissa magvirus men inte mot förkylning. Finns så mycket myter kring amning när det gäller allergi tex så finns det färre allergier hos barn som getts ersättning antagligen för att tarmen tidigt utsätts för fler bakterier och därför utvecklar större tålighet.
Här i Skottland är amning lika med noll. Tror inte att jag vet (eller har sett) en enda kotte som ammat. För mig är det självklart att jag ska amma då det blir min tur i livet (om kroppen tillåter, det vill säga, och om jag får lyckan att bli gravid en dag). Men här verkar det inte alls promotas och stöttas av the National Health System.
Tänkte bara passa på att tacka er båda för en fin blogg. Här följt er ett tag nu. Och Lilla Alice, hur söt som helst! 🙂 kram
Både jag och min sambo har varit förkylda när våran lilla prins var liten och då när jag inte amma honom. Han var ca 3 – 4 månader och fick full ersättning och blev inte förkyld utav oss även om vi pussa och gosa på oss. Men handspriten gick fint här hemma 🙂
Vad jag känner igen mig i din beskrivning. Förstår verkligen inte varför det ska kännas så jobbigt när amningen inte fungerar till 100%. Min mjölk kom aldrig riktigt igång med mitt första barn (kämpade på med amning och i 7-8 veckor). Till slut delammade jag och gav tillägg. Men fy vad det kändes jobbigt. Jag kände mig misslyckad som kvinna och mamma. När sonen blev lite äldre kunde jag dock se de stora fördelarna. Min sötnos blev alltid mätt och nöjd och det blev rätt lätt att planera dagarna. Då tänkte jag att jag inte skulle stånga mig blodig med amningen nästa barn. Förhoppningsvis skulle det funka felfritt men annars var ju alternativet lika bra!
Nu sitter jag här med vår underbara lilla 1 månaders lillebror och har samma problem igen. Trots löftet till mig själv, känns det ändå vemodigt att det inte fungerar som jag vill. Helt sjukt!
Vill tacka dig för att du delar med dig av dina känslor. Det är ju känsligt och det känns skönt att inte vara ensam (knasigt det också ju…). Du är världens bästa mamma och kommer ha en frisk, glad och mätt tjej. Tillräckligt med mat måste ju vara det bästa för utveckling av alla funktioner i kroppen, även immunförsvaret.
Kram M
Hej Angelika!
Först och främst, du verkar vara en underbar mamma till din lilla Alice, låt ingen och inget att få dig känna dåligt, det är du och Din man som vet bäst vad er bebis behöver. 🙂
Jag har själv samma problem som du, men jag gav upp eller ja, tvingades pga. Infektion att ge upp redan när vår lilla tjej var 5v, hon är idag 10veckor gammal. Blev väldigt besviken eftersom jag verkligen ville och faktiskt rätt förvånad att ingen någonsin pratar om att det gör ont som fan. Jag kände att alla dömde en, speciellt första veckan med ersättning, det var hemskt. Men man blev snabbt van med det och som ni vet har det även sina fördelar.
Vi bor i Belgien och här är det faktiskt inte så många som ammar alls. Det är mest hälsosystemet som försöker att få kvinnor att amma. Man har till exempel premier på 250 Euro om man gör det i minst 8 veckor. När det väl är så att någon ammar offentligt så upplever jag att det inte är någon stor sak alls. Det har funnits tillfällen där kvinnor tagit fram brösten och matat bebisen och ingen har ens brytt sig. I Sverige verkar sånt vara väldigt tabu, här ser man det som mer naturligt tror jag.
I varje fall så önskar jag dig lycka till 🙂
Kram, B
Tack för en superbra blogg! Jag brukar inte kommentera men kände nu att jag var tvungen att skriva ngt nu. Jag höggravid i LA, USA så jag har lite svårt att jämföra med den svenska sjukvården men det här kan jag säga, vi i Sverige verkar tro att vi kan allt så himla bra och att vi vet bättre än andra. Jag har en läkare som följer mig under hela graviditeten till förlossning och hon har stenkoll på bebisen och läget. Vad gäller amningen så visst det är ngt som de propsar på att man ska satsa på men de säger att de är upp till var och en. Här är det ett annat läge, tex måste kanske mamman tillbaka på jobb efter 3mån. Och barnen verkar må lika bra för det. Mammor och pappor gör ju det bästa det kan av situationen. Sjukhusen har amningskurser, amningskonsulter/sköterskor som hjälper en på plats och det pratas om amning på ett ganska naturligt och avslappnat sätt. Jag har många vänner som blivit dåligt behandlade av svenska sjukvården och även andra kvinnor på grund av att det inte fungerat med amningen. Det är så intressant hur kraven kan bli så höga om ett ämne man egentligen inte pratar om heller. Är det inte nog med att vi kvinnor genomgår en förlossning, ska inte samhället uppskatta oss lite mer?!! Nä Sverige får tagga ner lite, vi har nog mkt krav på oss!!
Här i London ammar dom flesta mammor typ
Till barnet är 6 veckor sedan verkar dom flesta
Sluta. Mammor vill ha tillbaka sitt sociala liv kunna gå ut
Dricka vin etc. Inte mina åsikter men en observation.
Jag har bott här i 10 år och inne på mitt tredje barn.
Har typ aldrig sett någon amma offentligt.
Jag har haft tur och det har funkat med amning för mig, men
Som många andra skrev glad mamma glad bebis.
Försök att inte ha så mycket krav och stress så blir det lite lättare
Kram
Har borjar mammor pumpa ifran dag ETT, mycket pga att det ar en non excisting mamma/pappalediget och att manga maste tillbaka till jobbet redan vecka 6.
Och manga anvander ersattning istallet for brostmjolk
Jag har inte ammat min dotter sen hon var 1 månad gammal (att ge upp var den största lättnaden men också förknippat med att jag hela tiden känner att jag måste förklara att hon inte kunde ta bröstet, suck på både mig och omgivningen) men hur som helst har hon inte blivit sjuk en enda gång på 2,5 månad fast jag och min man varit sjuka vid flera tillfällen! Fortsätt vara de grymma päron som ni är! Nätkärlek!
Hej!
Vet hur det känns. Extremt laddat och folk frågar rakt ut om man inte ammar och varför. Det är lite som att de också ser en som sämre. Speciellt äldre.
Eller slänger ur sig fina kommentarer som denna ”ammar du blir ju inte ditt barn sjukt, så fort du slutar blir hon sjuk”.
I mitt fall har jag flera vänner som fått barn ungefär samtidigt. De ammande barnen har varit sjuka flera ggr. Min son på snart 5 månader har aldrig varit sjuk. Jag slutade pumpa bröstmjölk när han var tre månader och då var det flera som sa ”nu blir han sjuk ska du se”. Galenskap! Och inte som att man behövde fler som dömde när man redan dömde sig själv.
Kram till er! Ni är jätteduktiga med Alice. Och ja, de mår finfint på ersättning också!
Min dotter på 2.8 år ammades till hon var ca 10-11 mån. Trots det har hon varit galet utsatt för förkylningar (ett besök på öppna förskolan innebar 3 v förkylning, varje gång), rota-virus med sjukhusvistelse i några dagar samt förkylningsastma. Inte hjälpte amningen till då inte… Lillasyster på 8 mån har jag precis slutat amma och hon har haft rs-virus med sjukhusvistelse och en herrans massa förkylningar. Amningen verkar inte ha hjälpt så mkt denna gången heller… Herremindar vad sjuka barn jag skulle haft om jag kört på ersättning:-)
Enda orsaken till att bröstmjölken innehåller gifter är ju för att mamman själv äter dåligt. Äter hon nyttigt och hemlagad mat från goda råvaror innehåller inte bröstmjölken heller annat än bara bra 🙂
Tyvärr stämmer det där inte. De gifter som först över från mamma till barn är sådant som finns bundet i fettet i våra kroppar och som vi har samlat på oss genom åren. Det är allt från DDT, PCB till perflourerande ämnen från exempelvis kläder. Man hittar i dag förbjudna bekämpningsmedel i våra kroppar vilket tyder på att de lagras under lång tid. Då tyvärr räcker det inte st äta bra 🙁 Det enda sättet att bli av med dessa gifter i kroppen är dessvärre genom amningen… Om man vill läsa mer om detta rekommenderar jag boken Makt plast gift och våra barn av Ethel Forsberg.
Hej!
Jag vill bara säga att jag tycker du och Stefan verkar vara fantastiska föräldrar!
Jag kunde inte heller amma mitt första barn eftersom jag blev väldigt sjuk. Han är uppvuxen på ersättning och är idag en väldigt ståtlig och frisk 10-åring. Han är nästan aldrig sjuk utan har ett precis lika bra immunförsvar som min andra son, som är helammad.
Älskar er blogg! Har följt dig under flera år nu 🙂 Gillar mixen av familjeliv och så lite glamour 🙂
Carola
som en annan tidigare kommenterat ser rekomendationerna här i finland ganska lika ut som i sverige. Däremot vet jag inte riktigt om jag håller med om att jag upplever det lika laddat ämne överlag. Vid mödrarådgivningen fick jag fylla i ett papper om med frågor om hur jag ser på amning, erfarenheter och lite sånt, sedan diskuterade vi det följande gång. Jag skrev att jag gärna ville amma och tar väldigt gärna emot hjälp på bb om tips och sånt men fungerar det inte vägrar jag att känna mig sämre mamma bara för att jag inte kan amma. Hälsovårdaren upplevde jag inte alls som att hon puschade på att man måste amma, utan hon var helt överens om att huvudsaken är att barnet blir mätt och att båda mår bra. Nu får vi bara se hur det går med tanke på att jag har endast 4 dagar kvar till bf 🙂
Vi ser ju själva att Alice mår toppen! Är inte det nog? 🙂 Om man oroar sig för bakteriekulturer i magen finns ju probiotika att ge. Det här ansträngda sättet att se på amning i Sverige tycker jag bara luktar gammal präktighet. Överförmynderi. En syn på oss kvinnor som mindre förstående/vetande. Ni är fantastiska föräldrar som vill Alice bästa och ger henne det.
Hejsan! Jag har en snart 4 veckors baby o är jätte nervös över att amningen inte funkar, men hur vet man det? Är det om hon inte går upp i vikt? Jag e mest rädd för att det inte fungerar för att det är lättast att amma, man har maten med sig liksom…
Hon hade nämligen endast gått upp 90 fram på 1 1/2 vecka nu när jag var på BVC. Men hon hade oxå bajsat 4 ggr på morgonen?
Hur kom ni fram till att amningen inte fungerade?
O fungerar det inte så gör det inte, du e absolut inte misslyckad bara för det! Du har ju kämpat länge dessutom o det viktigaste har hon ju redan fått… Försök att släppa dom tankarna!
Kram på dig
Heej! Ja, jag fick vet att det inte fungerade dels för att hon gick upp för lite i vikt, men sen skrek hon väldigt mycket. Hon var ledsen trots att hon precis ätit. När vi testade ersättning löste sig det och Alice blev en helt annan bebis, lugn och glad. Hon var alltså hungrig! Det kan ju finnas många olika anledningar till att en bebis skriker och är missnöjd, men vi kom ganska snabbt fram till att hon behövde mer mat. Massa kramar till dig!
Hej från Finland!
Jag har en liten flicka som är ett dygn yngre än er Alice. Följt er sen vi var gravida 😉
Amning, jobbigt ämne tyvärr. Jag helammar, har mjölk så det räcker o blir över. Känns lite ”elakt” att säga, men detta tycker jag är jobbigt. Vår lilla flicka glad o nöjd, men det är bara bröst o amning som gäller, hon tar inte flaskan fast jag pumpat ut mjölk. Detta betyder att ifall jag vill t.ex. åka o handla ensam, måste jag alltid stressa hem. Pappa är bra att va med men inte då hon blir trött o hungrig.
Jag kan helt enkelt inte vara borta nån längre stund.
Tar jag med henne vill jag helst inte amma offentligt heller, o inte vill jag mata mitt barn inne på WC:n heller, så då skulle ju tuttflaska vara så mycket enklare!!
Ja, aldrig är vi nöjda. Det optimala vore ju att allt skulle funka som var och en önskar, men nä, vi får finna oss i det o göra det bästa av situationen!
Men att säga att ”om man e bra mamma eller inte skulle sitta i brösten o amningen är bara sjukt!! Så länge man gör allt för sitt barn för att se till att barnet är mätt, så spelar det ju ingen roll!
Hälsningar från en annan flunssig mamma, 2a förkylningen ren o pepparpeppar (=ta i trä) så har min dotter än så länge klarat sig!
Hej 🙂 Min 5 veckors har precis haft världens förkylning inklusive feber, fick ta hernne till akuten pga febern. hon fick alvedon och blev mkt piggare direkt. Hennes pappa var jätte förkyld så han smittade henne, även fast vi var jätte försiktiga och sov i olika sovrum till och med. Jag helammar, så de blir inte helt immuna. Du är en supermamma, förstår att det är lite jobbigt med amningen jag hade också tyckt det. Kram till er och hoppas Alice håller sig frisk!
Jag väljer att kommentera anonymt den här gången just för att ämnet är så laddat… Men alltså, jag är en läsare från Finland (lite lustigt när du skrev att ”jag vet att vi har läsare från andra länder” så tänkte jag ”åh, vad kul för dom, i vilka länder månne de har läsare?” tills jag insåg att jag själv ju är en av dom…) och tänkte skriva lite om hurdant det är här i Finland.
Jag är gravid just nu, vecka 41+4 idag så börjar vara liiite frustrerande… Trodde ju jag skulle ha fått igång amningen redan nu, men nej, vår stora bebis ligger fortfarande kvar i magen. Nu har det talats om kejsarsnitt också, så det gör mig ännu mera nervös för hur jag ska få igång amningen (kombon ont, drogad med smärtstillande och massiv bebis att hålla mätt är inte den bästa kan jag tycka).
Anyway, här i Finland ser rekommendationen ganska lika ut som i Sverige. Du ska helamma tills ungen är 6 månader, sedan ska du trappa ner och när ungen fyllt 1 år ska hen äta det som de vuxna äter (och då ska du helst inte amma längre för då blir det plötsligt en dålig sak för ditt barn).
När jag någongång pratade med hälsovårdaren på mödrarådgivningen om amning så sa hon att ”ja, det är en hysterisk amningspropaganda på gång i Finland” men vi här på rådgivningen måste ju följa de rekommendationer som finns, alltså att amning är bäst. MEN, la hon till, hon rekommenderar personligen och off the record att man har ersättning hemma ifall det skiter sig. Hon tänker väl liksom lite att mätt bebis är bättre än hungrig bebis…
I Finland ser man sällan mammor amma ”offentligt”. Det finns amningsrum i ex. större varuhus och så vidare, annars är det toaletten som gäller. Men sällan sitter någon på ex. ett café och ammar. Du ska liksom helst amma, men det ska inte synas att du ammar.
Vi har ju tillgång till samma ersättningsprodukter som i Sverige, men de får inte marknadsföras, det får inte finnas specialerbjudanden och du kan inte få rabatt på ersättningen. Den bara finns där i butiken, bredvid blöjorna och det. Och så står det på burkarna att ”amning är bäst”.
Var jag har förstått så helammar många mammor under barnets allra första månader, men sedan så avtar det ofta före den där magiska sex månaders gränsen kommer emot. Vet inte riktigt varför… Få mammor ammar tills barnet är ett och ännu färre efter det (men det tycker hälsovårdspersonalen inte du ska göra heller). En del mammor väljer ersättning från början. På bb följer de ju också rekommendationen, det vill säga helst helamning från början, men om du säger att du inte vill amma så har jag förstått att det respekteras.
Men sådär i samhället generellt så är det väl lite så att ”alla mammor KAN AMMA, det handlar om att försöka tillräckligt hårt!!!” Och det finns väldigt lite förståelse för dom som inte vill amma. Jag blev så ledsen för några veckor sedan, då min egen mamma sa att ”jag förstår inte dom mammor som inte ens försöker amma, som aldrig vill amma”. Jag har aldrig diskuterat amning med henne, hon vet inte vad jag vill eller inte vill, men så går hon och säger sådär… Nu vill jag ju amma, men jag vet ju hurdant det kommer att vara om jag inte kan amma. Hon kommer att tänka att jag bara inte försökte tillräckligt mycket ”för att jag inte ville” och så kommer jag att känna mig ännu mer värdelös…
Oj, blev en lång utredning. Summa summarum: det ser ganska lika ut i Finland som i Sverige. Kan återkomma till saken om någon månad när jag eventuellt personligen fått uppleva hur det är att amma!
Kul att läsa Eva! Trots att trycket låter som hårt så sträck på dig och gör det som är rätt för dig o ditt barn! Grattis till att snart sätta igång med bäbislivet!
Jag har en kille på 3 månader och har aldrig upplevt det där med att amning är laddat. Har kompisar som bara ger ersättning och som blandar precis som ni. Inget jag ens reflekterat över.
Min amning kom igång direkt efter förlossningen och har funkar bra sedan dess. Däremot började jag redan efter några veckor att pumpa för att pappan skulle kunna ge bebis mat och skulle kunna ta med bebis på någon liten utflykt utan att vara rädd att det skulle bli hungerpanik. Pumpningen var dock ganska jobbig så vi prövade snabbt ersättning. Nu får vår bebis ersättning om jag behöver gå bort, t.ex. till frisören. Ibland får han det hemma också utan någon anledning alls, eller för att han och pappa skall få en djupare kontakt och jag skall få en amningspaus. Är jätteglad att vi ibland varvar med ersättning, men kanske tycker jag så för att jag inte ”behöver”?
Vi ville göra precis samma sak som ni Linda. Men vår lilla tjej vägrade dricka ur flaskan, oavsett om det var urpumpad mjölk eller ersättning! Vi provade säkert med sju olika flaskor, men inget dög. Så här var det barnet och inte omgivningen som tvingade mig att amma!
Jag blev så glad att de på bb frågade mig om jag ville amma istället för att ta det. För givet. Nu ville jag det, vår flicka var medtagen efter en jobbig förlossning och behövde sondmatas första dygnet och jag var orolig över att det skulle förstöra mina chanser att få till en fungerande amning.
Anledning till att man i Sverige (och andra nordiska länder) förespråkar amning är att forskning har visat att det ger positiva effekter bl a gälla de bebis immunsystem. Se t ex http://www.jaoa.osteopathic.org/content/106/4/203.short
Men, alla kan inte amma eller vill inte. Och en mamma som mår dåligt över att kämpa med något som inte fungerar och som gör att man känner sig misslyckad riskerar att bli nedstämd, och det är inte bra för bebis utveckling. Då är det väl jättebra att amma så mycket det går och fylla på med ersättning, fantastiskt! Självklart är man ingen dålig mamma om man inte helammar! Och det är synd att man ska behöva känna så, det finns så mycket annat som är viktigt för bebis utveckling, att vara närvarande, inkännande och speglande och för att kunna vara det måste mamma må bra!
Jag försöker att undvika stora folkmassor (typ köpcentrum när det är mycket folk, stora event etc) och vara noga med att inte träffa folk som är förkylda eller vars barn är förkylda. Vi fick rekommendationer att göra det de första 3-6 månaderna.
Hoppas Alice håller sig frisk och att du snart mår bättre.
Jag studerar fysiologi och har precis läst in mig på dussintals vetenskapliga artiklar om just amning. Som någon redan nämnde så hjälper det bebbens immunförsvar, något som påbörjades redan innan hon föddes. Till exempel bildar din kropp antikroppar mot mat som du äter, för att skydda dig. Vissa av dom här antikropparna förs över i mjölken till barnet och bidrar till ett skydd nu och i framtiden för ditt barn. Det här kallas den enteromammariska linken.
Sedan har vi ju alla tarmbakterier, en tarmflora eller hur. Den formas beroende på vad vi äter och därför kan vi bli magsjuka på utomlandsresan, för att vi ätit mat som inte kan processeras i våra tarmar, för att våran flora inte ”känner till” den.
Då barn föds, har de sterila tarmar, inga bakterier, eftersom de fått sina näringsämnen rakt ut i blodet, ur navelsträngen. Tarmfloran byggs upp då barnet börjar äta som vanligt, genom munnen. Ifall barnet äter vanlig mat -vissa påstår att ersättning inte är bra heller- INNAN den här tarmfloran har kommit till rätta, då blir tarmytan ”förstörd”. Den är alltså så känslig under de första 6 mån, att endast bröstmjölk -som barn ätit sedan hundratusentals år tillbaka, och som utvecklats just för dem (eller som de utvecklats för)- inte förstör tarmväggen som växer.
Sedan läste jag precis att det inte heller stämmer att man ska introducera sädesslag tidigt för att undvika celiaki:
http://www.kostdoktorn.se/nya-sakra-studier-raden-om-gluten-till-smabarn-behover-andras
Sist och slutligen har man ändå inte hittat några revolutionerande skillnader på barn som getts ersättning och barn som helammats enligt WHO’s råd. Eller skillnaderna man hittade var främst sidofaktorer, såsom att barn som inte ammats oftare kom from lägre social klass familjer ( i amerika) och barnen därför presterade sämre i typ intelligenstest osv. Så det viktigaste är nog att man ger barnet kärlek =)
Och orsaken till att det är en så himla stor hets kring amning i dag, är nog det här med att leva nyttigare (tror jag). Mitt i dagens storstadsliv vill man lite hitta tillbaka till det naturliga, så som det är ”meningen” att vara. Alla tillsatsämnen som läggs i vår mat, all processerad mat vi stoppar i oss, man vill inte att barnen ska få det. Då är ju amning ett ekologiskt, närproducerat och billigt alternativ haha 🙂
Hej!
Har oxå haft problem med amningen, hade en jättetuff förlossning, blev deprimerad och till råga på allt tog det 7 dagar innan mjölken kom igång! Som om jag inte mådde dåligt ändå! På bb sa de bara amma amma och amma! Hon sög dygnet runt de sju dagarna, jag satt bara i soffan och grät, ammade och blev matad av min man. Hon blev såklart inte mätt så han gav henne ersättning. Jag mådde så sjukt dåligt över att inte kunna ge mitt barn mat..
Till slut kom mjölken igång och sedan dess har jag helammat. Hon ligger under sin kurva och varje gång vi går till BVC tjatar de; AMMA MER!!! Men hon äter bara om hon är hungrig så skulle jag amma mer blir hon bara arg. Jag frågade om jag skulle ge ersättning men det skulle jag absoluuuuut inte.
Hon är snart 4 månader, det längsta jag varit ifrån henne är 1 timma. Har bokat en resa bara över dagen 28/10 och vill då länna henne hos sin pappa. Kommer att pumpa innan men då måste jag pumpa 10000 liter så igår ville jag prova att ge ersättning. När hon drack det började jag gråta.. Det här med amning!
Mina bröst är nu så stora att de inte får plats i bh med storlek E. Hon vaknar 1000 ggr/natt och vill äta. Igår när vi gav ersättning som hon 6 timmar i rad, första gången sen hon föddes. Känner mig helt snurrig över detta :s
En vän till familjen fick nyligen barn och kan inte amma, nu tjatar alla om att jag klarar att amma. Säger åt alla att hon mår kanske dåligt ändå så hon behöver inte höra det!
Långt och konstigt detta blev nu då, ville bara få det ur mig!
jag ammade tills lilla killen var 3 månader och han var förkyld 2 ggr under den perioden och endå hel amma jag. Blir så ledsen att det är så himla ladat. Jag är ursprungligen från Bosnien och där är det absolut inte så här. Så klart det pratas om att det är bra att amma men funkar det inte så gör det det inte. Ingen dömmer eller pressar dig att amma utan man tänker också på kvinnans välmående.
Jag kunde inte amma min första son och var så ledsen av all press att jag fick lättare depression. Är det normalt? Dom mår lika bra av ersättning.
Massa krammar till er.
Immunförsvaret utvecklas i fosterlivet, amningen bidrar till viss del men det största ”jobbet” är redan gjort, sen måste ju ditt barn få bli sjukt för att utveckla immunförsvaret. Min BVC-sköterska sa att de flesta bebisar håller sig relativt friska de första 8 månaderna efter fosterlivet och råmjölken, sen börjar sjukdomarna komma på riktigt. Vet inte om det sistnämnda stämmer eller ej.. = ) I många länder finns inte tillgång till rent vatten, och stor risk för diarré, varför WHOs rekommendation är att man ska helamma så länge som möjligt för att hålla sitt barn friskt
http://www.barnakuten.nu/barnsjukdomar/om-det-nyfodda-barnets-immunsystem/
..här är förövrigt ett superintressant avsnitt av vetenskapens värld om goda och dåliga bakterier och det mikrobskydd som förs över redan när ett barn föds från modern för att skydda det för livet samt forskning kring de barn som föds via kejsarsnitt och där med inte får detta bakteriella skydd från mammans vagina. (de förespråkar inte att det inte ska finnas kejsarsnitt, bara forskar kring hur man ska kunna hjälpa de barn som föds via kejsarsnitt att få ett likvärdigt skydd)
… här http://www.svtplay.se/video/2393414/avsnitt-7 😉
Du verkar vara en jättebra mamma! Oroa dig inte för att du inte kan amma. Ersättningen är också bra mat. Precis som Sophie säger utvecklas barns immunförsvar redan under fosterstadiet. Du har dessutom fört över en massa fina antikroppar när Alice låg i din mage. Om hon träffar på nåt som du tidigare träffat på så kommer dom skydda ett tag till. I bröstmjölken finns också antikroppar och dom minskar särskilt risken för magsjuka hos barnet. Även nån form av öronproblem kan dom minska risken för men tror inte amning minskar risken för förkylning som ju är luftburet. Då måste man kanske spruta in bröstmjölk i näsan 🙂 Det tar några dar innan mamman utvecklar antikroppar mot förkylningsvirus så barn hinner nog smittas av viruset innan antikroppar finns i mjölken. Läs helt bara 1177, Livsmedelsverkets webbplats mm så undviker du/ni sådan som inte är vetenskapligt. Lycka till med dopet!
Jag vill bara börja med att säga att oavsett om du ammar eller inte så är du lika fantastisk mamma för det! <3 Vissa kan inte amma, andra vill inte, denna hets kring amning är så stor. Vi liksom ni håller på att trappa ner på amningen här hemma och jag valde att gå ut med det på bloggen och har fått flera negativa kommentarer. Precis som du skriver är det viktigaste att bebis är mätt och belåten och glad bebis = glad mamma. Oavsett vad vill vi att våra små guldklimpar ska få det bästa dom kan och ibland innebär det att kompletera amning med ersättning och då är det SJÄLVKLART att vi gör det. Du är den bästa mamma Alice kan få! Förhoppningsvis klarar hon sig från att bli sjuk och att du snart blir frisk 🙂 Stor kram till er!
Jag hade influensan och 39graders feber, dunder förkyld när min dotter var ca 2mån och hon blev inte ens snorig. Ska tilläggas att jag inte hel ammade, utan gav ersättning men hon klarade sig.
Hej! Läste en artikel igår att Sverige är främst i världen på amningsfrämjande arbete. I samarbete med bland annat WHO så förespråkar de amning. Så för att upprätthålla det så måste de väl trycka på alla nyblivna föräldrar med amning…
Man förstår att det är bra med amning, men om man inte kan så kan man inte. Jag kunde bara amma min dotter Edith i 2.5 månad på grund av samma anledning som dig – hon blev inte mätt.
Du vet vad som är bäst för Alice! 🙂 vi hejar på dig härifrån Skåne ♡
I Norge er det akkurat som i Sverige. Kjempepress på å få til ammingen og kun amme, ikke gi flaske! Grusom følelse når man ikke får det til! Man føler seg så mislykket som mamma når man ikke klarer å amme..