Så får du barnen att älska vego – 5 tips – Angelica Lagergren
Angelica Lagergren

Angelica Lagergren

Så får du barnen att älska vego – 5 tips

På torsdag är det Vegetariska dagen och ni som följt bloggen vet att jag hade rätt många månader som jag inte åt kött. Jag har bestämt att jag inte vill ha några förbud 2018, men jag äter kött betydligt mer sällan.

IMG_0394

1. Quornfärs istället för köttfärs
Jag gör köttfärssås, lasagne och tacos med quornfärs istället för köttfärs. Barnen märker ingen som helst skillnad vilket är helt perfekt. Ett tips är att krydda lite extra plus ha i en skvätt honung för sötmans skull.

2. Linser 
Vill du smyga in mer grönsaker och sånt i maten, ta bort hälften av din vanliga köttfärs och lägg till linser eller bönor. Gott, mättande och spännande med nya smaker. Det går även bra att riva ner lite morötter i din köttfärssås för att få i sig mer frukt och grönt.

3. Halloumi istället för korv
Jag brukar steka halloumi istället för korv när jag gör korvstroganoff med ris. Det blir riktigt gott och är helt utan kött! Mums! Här hittar du ett recept på halloumistroganoff som jag och barnen gillar. Och här hittar du recept på grymma hallumiburgare. 

4. Testa tofu 
Istället för kyckling eller kött kan du testa att använda tofu. En av mina absoluta favoriträtter just nu är en dubbelfriterad silkestofu på restaurangen Surfers i Stockholm. Den kanske jag borde ge mig på att testa att göra hemma. Du kan testa att göra “fiskpinnar” av tofu. Jag ska testa det här receptet hemma och se vad barnen säger.

5. Prova flera gånger
Gillar inte barnen den nya maten första gången? Eller andra? Eller tredje? Testa igen! Och igen och igen. Jag själv har verkligen aldrig gillat kaffe, rödvin, oliver, parmesan eller sushi. Men nu älskar jag allt det där! Jag har läst att man kan behöva prova en ny smak 10-15 gånger innan man gillar den.

Har du fler tips? Kommentera gärna! <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Angelica Lagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. E

  Vi försöker också äta mycket vegetariskt men definitivt inte quorn eller sojaprodukter. Jag tror precis som någon annan skrev att man ska undvika att kalla det korvstoganoff, köttbullar, mm om det faktiskt inte är det. Bättre att vara ärlig med vad maten innehåller, både för sig själv och barnen. Jag tycker man kommer långt i det vegetariska köket med härliga grönsaker och inte substitut!

 2. A

  Vegetariskt i all ära, men vet du vad qourn innehåller?? Om inte, så läs på!!! Det är en helt syntetiskt fabriksframställd produkt med ca 10-15 olika E-ämnen tillsatta för att gå till ngn form av smak o konsistens. Det finns inte en enda naturlig ingrediens i denna märkliga produkt!! Usch, köttfärs är en naturlig produkt o så mkt bättre för kroppen i jämförelse eller varför inte RIKTIGA grönsaker….

 3. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

  Eftersom jag äter hel vegetarisk kost sedan i våras så blir det mycket här. Alltid gjort innan med, vi har alltid haft grönskar hemma så tror aldrig vego blivit ett annorlunda alternativ för sonen :). Tror att om man börjar introducera mat tidigt så äter barn allt. Tror tyvärr att barnmatsburkar är en stor källa till att barn inte vill äta. Samt att man blandar ihop maten åt barn.

  Läste forskning som visar att barn ska ha maten uppdelat. Tex spagetti för sig, köttfärssåsen på sidan, morotsstavar för sig, gurka osv. Så de ser maten och får äta av allt. Det är när det blandas som många barn börjar protestera med maten och sen är det kört :/.

  1. Annica

   Det är så dumt när föräldrar tror att ”om man börjar introducera all mat tidigt så äter barnen allt”. Ignorans och hög häst på pinsam nivå. Det fungerar inte alls på det viset. Klart att man ändå ska introducera allt för barnen men att inbilla sig att det gör att barnen sen äter allt, det är ett skämt. Dessutom pekar det på att man tror att barn som inte äter ”allt” inte fått det introducerat. Kvalificerat bullshit.

 4. Emma

  Som vegetarian mörker jag att man vill ha samma smak som kött, därför är det bra att inte säga tex vegetariska köttbullar det är svårt för barnen att förstå, men säger man ngt annat så jämför man inte med att det ska smaka på ett visst sätt 🙂 för tex qournfärs smakar inte alls som köttfärs 🙂