Blöjfria barn – så gör man! – Angelica Lagergren
Angelica Lagergren

Angelica Lagergren

Blöjfria barn – så gör man!

Jag har valt att inte skriva om bajsblöjor, potträning eller kissolyckor här i bloggen. Jag vet att ni däremot är många som vill ha tips på hur man får blöjfria barn. Jag förstår det! Jag tänkte därför fråga er, vilka är era bästa tips? Så sammanställer jag en lista till alla er som vill veta här i bloggen. Ös på med kommentarer i bloggen! Hur gjorde/gör ni?

IMG_2912

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Angelica Lagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Karin

  Föräldrarna bestämmer! Bort med blöjan och var envis, ju tidigare desto bättre! Ett litet barn på två år kan inte ”avgöra” om hen är mogen för att sluta med blöjor. Den fighten får föräldrarna ta.
  Mitt första barn slutade med blöja på dagen vid 1 år och 8 mån. Hon var torr på natten vid 1 år och 10 mån. Barn nr två började vara utan blöja här hemma vid 1 år och 6 mån.
  Man får räkna med att det sker olyckor och man får tvätta en del. Men det är bara under en kort period. Misstänker att det är sju resor svårare att ta bort blöjan från en envis och trotsig treåring!
  En del av ansvaret att uppfostra barn 😉

 2. Karin

  Föräldrarna bestämmer! Bort med blöjan och var envis, ju tidigare desto bättre! Ett litet barn på två år kan inte ”avgöra” om hen är mogen för att sluta med blöjor. Den fighten får föräldrarna ta.
  Mitt första barn slutade med blöja på dagen vid 1 år och 8 mån. Hon var torr på natten vid 1 år och 10 mån. Barn nr två började vara utan blöja här hemma vid 1 år och 6 mån.
  Man får räkna med att det sker olyckor och man får tvätta en del. Men det är bara under en kort period. Misstänker att det är sju resor svårare att ta bort blöjan från en envis och trotsig treåring!
  En del av ansvaret att uppfostra barn 😉

 3. Annika

  Vi hoppade bara helt över allt det där med H. Han var kanske omkring 2,5 år när han inte ville bajsa i blöjan längre, utan på toa. Något halvår senare ville han ta bort den helt och kissa på toan också (vi har aldrig använt potta, toasits från Babybjörn istället). Aldrig några olyckor. Han blir fyra i april och har fortfarande blöja på natten. Vi tar allt som det kommer, bara. Noll stress, noll prestige. Han är en klok, trygg och väldigt verbal liten person som talar om vad han vill och bestämmer själv när han är redo. Jag tvivlar inte ett dugg på att han kommer att vara blöjfri dygnet runt när han börjar skolan, liksom.

 4. Therese

  Vi väntade tills vår son var tre år, han var INTE mogen innan det. Vi körde lite mjukt och fint och körde kiss- och bajskalender där barnet får klistra ett kiss- eller bajsklistermärke beroende på vad som kommit. Olyckor hände ofta och vi var nästan beredda på att gå tillbaka till blöja ett tag igen för jag tyckte inte att han kändes mogen ändå.. Men helt plötsligt slutade han kissa på sig! Han har kissat i sängen två gånger. Jag var så orolig och nervös inför att sluta, trodde aldrig att det skulle gå men det gör det. Tycker att man ska vara uppmärksam på barnet och inte stressa.

 5. Annika

  Har inga direkta tips. Gick bra för sonen vid 2,5 års ålder. Gick utan blöjan ganska ofta. Sen kom 3 års trots! Gick tillbaka helt. Vägrar kalsong och har bara kissat i blöjan länge. Men nu börjar han gå på toa igen . Valt att inte stressa på det när han vägrat så. Så det är nog olika från barn till barn.

 6. Malin

  Vår tjej blev blöjfri strax efter att hon fyllt två. Mina tips:
  – föräldrarna måste ha bestämt sig (alla sa till mig att det var för tidigt och att det kommer av sig själv jag tror inte på det och visste att hon var redo och skulle må bra av att vara utan blöja, trots att hon aldrig satt på pottan innan vi började)
  – ha en plan! (Jag tog hjälp av boken “potträning på tre dagar” och valde den väg som passade oss utifrån den)
  – ta med pottan! Lägg den i en påse under vagnen när ni går ut, alla vill inte kissa i gräset
  – var flexibel. Efter några dagar av byxlöst åkte blöjan på igen när det var dags för förskola. Sen tog vi av den ibland hemma, och på den när det behövdes eller hon sa att hon ville ha den. Ingen fara med att backa ibland. Några veckor efter start så kom det helt plötsligt att hon sa till av sig själv varje gång. Då valde hon toaletten och vi tog bort blöjan helt plötsligt efter att den varit torr en hel dag.

 7. Maria

  Jag skulle säga om man vill sluta med blöja så ta bort den helt från början (exkl natten). Vår dotter blev blöjfri när hon var 1.5 år. Det tog 3 dagar (såklart skedde olyckor efter det också), vi körde inte med några belöningssystem utan mkt beröm och belöningen var ju att slippa gå runt med blöja. Vi upplevde att vi enkelt kunde se när det var dags och det i samband med att utnyttja att dom ofta behöver gå på toa i samband med mat och efter vila så var det inga problem. Jag skulle också tipsa om det är svårt att “komma igång” så kan man sätta på kranen, det brukar också hjälpa! Ta med pottan vid utflykter (i bilen, under vagnen), man har ofta inte tillräckligt med tid på sig för att leta upp en toalett när det är dags 🙂 och var trygg som förälder att nu ska vi göra detta ihop ända in i mål, tvekar man på om barnet är redo etc så tror jag dom känner av det..

  1. Maria

   Och jag glömde! Gör det till en mysig stund med böcker/leksaker eller vad barnet tycker om, vi läser fortfarande böcker på toan och nu är hon snart 3.5, det är en av höjdpunkterna på dagen med lugn och ro 😉

 8. Josefine

  Vi har satt barnen på pottan eller toalett med ”barnring” från att de har kunnat sitta själva, ca vid 5-6 mån. Det har gjort att själva grejen att kissa och bajsa någon annanstans än i blöjan inte är något konstigt. Har hittills bara ett blöjfritt barn, andra är för liten än. Vi bestämde oss bara vid en tidspunkt vi kände att både vi och hen var redo (2 år) att nu är det slut med blöjor, förberett barnet på det och sedan kört stenhårt. Såg på flera youtubeklipp med tips innan. Körde på ett av dem vilket fungerade bra för oss. Kortfattat: använde en äggklocka och förklarade för barnet att varje gång klockan ringer ska hen sitta på pottan. Det går bra att ta pottan till barnet där det leker. Till en början ringer klockan väldigt ofta och det blir ganska slitsamt som förälder, men när man märker att barnet klarar av att hålla sig en stund sätter man längre och längre tid på klockan. Vi körde med belöning första dagarna (obs, går ej i längden såklart :)). Typ något russin om hen kissade och flera om hen bajsade. Körde byxlöst de första två dagarna (var bara hemma) innan vi testade med kläder på. Det här fungerade superbra för oss och vi kommer nog köra något liknande med nästa barn när det är dags! Men alla barn är ju såklart olika och det är inte alls säkert att det blir samma med nästa. 😊

 9. Sara

  Många säger att det viktigaste är att barnet är redo, jag skulle säga att det viktigaste är att föräldrarna är redo. Var påläst och ha en plan, var inte stressad, följ barnet och ha tålamod. Finns massor av böcker att läsa och olika metoder, välj en och kör på det.

 10. Emma

  Vi har börjat tidigt men inte alla barn som vill det. Men mina tips. Börja med att sitta på pottan när ni borstar tänder för kvällen. Sen innan man går och lägger sig för vilan på dagen och direkt man vaknar upp efter vilan och samma på morgonen. Vi hade böcker som vi kallade för toa böcker. Som man får sitta och läsa på toan. Mycket uppskattat. Följ barnens rutiner. Har tex barnet en tid då den bajsar sett hen på pottan kanske lite innan med böcker. Ta det lugnt i barnets takt.

 11. C

  Vi använde oss av boken “potträning på 3 dagar”. Vi sa till vår nyss fyllda 2-åring att vi skulle kasta blöjorna en vecka senare. Så varje dag kunde man fråga “vad ska vi göra på fredag?” Och hon svarade glatt “kasta blöjorna”. Hon fick “slänga” (vi sparade till lillebror. Efter det fick hon gå utan byxor och trosor och pottan följde med i det rummet hon var i (ca 3 dagar). Kissade hon sa vi lugnt “nu kissar du, kisset ska vara i pottan”. Vi tog bort blöjorna direkt på natten också (hittills inga olyckor). Viktigt är att ta det lugnt. Det kommer komma kiss på golvet och mattor. För oss tog det 2-3 veckor, sen hade både hon och vi lärt oss hennes mönster. Visst hände det några olyckor, men över lag väldigt få. Med lillebror kommer vi göra denna process innan han blir 2 för efter 2 är det så mycket viljor på barnet. Ta det lugnt, lär barnen att dom kissar/bajsar (svårt att känna detta med blöja på), var konsekvent och sätt inte på blöja när ni väl har startat utan, lär tecken för kiss och bajs om de inte kan prata än, säkerhetskissa efter nattsömn, innan man ska iväg, innan sova för natten osv. Ladda upp med trosor och kalsonger, frotteplast och byxor. Lycka till alla där ute, det är skönt när det är över 🙂

 12. Paulina Gunnardo

  Det viktigaste är att barnet känner sig redo. Vi introducerade potta, läste en massa pottböcker och när hon tyckte pottan var intressant tog vi helt enkelt av blöjan här hemma. Bajsandet dröjde det längre med. För det ville hon absolut ha blöja ett bra tag efter att hon börjat kissa på pottan och toaletten. Vi köpte en kiss- och bajskalender som faktiskt inte funkade så bra på henne 😉 Men det är en kul grej för att introducera och göra det lite mer till lek. När hon väl började bajsa på potta och toalett var det nog mest för att hon såg sin äldre kusin gå på toa och blev inspirerad haha =P

 13. Emma

  Der viktigaste för vår dotter var egentligen att hon själv kändes redo och inte ville ha blöja mer. Vi testade först när hon var 2,5 år men det blev kaos’! Sedan började vi när hon var 2 år och 8-9månader. Då gick det toppen! Jag hade läst att man skulle fråga varje kvart typ om hon behövde kissa men för vår tjej blev det bättre att hon sade till själv. Ibland kom det några droppar i trosorna men resten kom alltid i potta/toalett. Nattblöjan drog vi på en månad till men en kväll blev hon superledsen och ville INTE ha blöja så då försvann öven den. Jag tror på att barnen måste vara redo, många föräldrar stressar nog för att barnet ”ska” vara blöjfritt vid en viss ålder. Men hellre ett redo barn och minimalt med olyckor en ett barn som inte är redo och kissar på sig ofta…. Sen är det ju upp till famil/förälder/barn vad som är rätt! Hur går det för dina barn?