Angelica Lagergren

Dröm vs. verklighet – jul med barnen

illu_jul_angelica

Det här med julen, många har en bild av hur julen med barn ska vara… Tindrande ögon, lyckliga miner efter julklappsöppningen och svingod mat. Men hur är det egentligen i verkligheten? Här kommer ett möjligt scenario.

Julmorgon
Dröm: Du vaknar till ljudet av små tassande fötter och gulliga fnitter när barnen försiktigt öppnar sina julstrumpor. Du tittar på klockan och hon är nästan 09. Du har sovit ostört hela natten och vaknar totalt utvilad. Så. Skönt. Att. Du. Nästan. Svimmar.

Verklighet: Du har sovit dåligt hela natten (ehh, nej. Hela året!) eftersom barnen vaknat 100 gånger och frågat ”Kommer tomten snart?”. Du vaknar i ren panik av att barnen skriker och slåss eftersom de öppnat fel julstrumpa.

Julfrukost
Dröm: Det står tända ljus på bordet, julgröten ligger fint upplagd i skålar och alla får mandeln. Det spelas lugn julmusik i bakgrunden och det snöar stillsamt utanför fönstret. Det doftar ljuvligt från vörtbrödet som du bakade kvällen innan.

Verklighet: Dörren står på vid gavel eftersom julgröten brändes vid på spisen. Barnen vill inte sitta vid bordet för de vill bara leka med sina nya leksaker som låg i julstrumpan. Det torra vörtbrödet är ratat och ligger nu över hela golvet eftersom det innehåller ÄCKLIGA RUSSIN!

Paketöppning
Dröm: Den mysiga och snälla tomten knackar på och frågar om det finns några snälla barn. Barnen sitter i soffan och tindrar med ögonen och nickar försiktigt. Alla får tre paket var som öppnas i tur och ordning. Alla är så glada, så nöjda och så så så lyckliga.

Verklighet: En halvfull granne som är utklädd till tomte (med ett extremt dåligt skägg) knackar på och brölar ”Saaaara, ett paket till Saaaaara” innan han slår sig ner och dricker glögg. Barnen blir rädda och gråter och vill INTE sitta i tomtens knä. Tomten delar ut 763 paket som alla slits upp i raketfart och det ligger papper, snören och skit överallt. Det är FEL tröja, FEL leksak och FEL FEL FEL allt.

Lussebullar och pepparkakor
Dröm: Hela familjen bakar tillsammans. Ni gör lussebullar, pepparkakor, knäck, pepparkakshus och små gulliga figurer av marsipan. Stämningen är på topp när Carolas julskiva spelas och ni är som en eget litet bageri. Du hinner till och med tänka tanken att du kanske skulle öppna ett pittoreskt fik tillsammans med hela din familj och sälja lussebullar och annat julgotte.

Verklighet: Du har bränt dig sju gånger på det smälta sockret som ska klistra ihop pepparkakshuset. Barnen har ätit upp halva pepparkaksdegen och ligger i soffan och surar. Du glömde något (kanske jästen!) i degen till lussebullarna så degen är platt och tråkig. Någon har ätit upp alla non stop som skulle sitta på pepparkakshuset och knäcken är fastbränd i botten på kastrullen.

En god jävla jul hörrni! Illustrationen är gjord av Jessica.

Glöm inte att klicka på hjärtat om ni gillar den här listan.
Här har ni även några andra tips på listor som ni kanske gillar:
Du vet att du är mamma när…
Första vd andra barnet – 9 stora skillnader
6 anledningar till varför mycket egentid är lite överskattat
7 anledningar till varför alla bör få ha en 2-åring i sitt liv
9 saker som gått fel i morgonrutinen för alla föräldrar

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. angelica

    Asså herre gud så bra skrivet!! Gud så jag skrattade, det är ju verkligen huvudet på spiken haha
    Hoppas du får en bra jul och slipper få allt för mycket av verkligheten 😉