Angelica Lagergren

Handla mat när barnen är på förskolan

Jag har tänt ljus, gjort dagens andra kopp kaffe och sitter i soffan med mjukiskläder och svarar på mail. En lugn och skön morgon. Idag ska jag plåtas för tidningen amelia, spela in Tvillingpodden och sen är det jag som hämtar barnen på förskolan vid 16. Som jag längtar efter mina små skruttungar. Jag tänkte att jag skulle beställa hem mat för den här veckan istället för att ta med barnen ner till affären efter förskolan. De är oftast rätt trötta då och det är inte optimalt att storhandla just då.

Hur gör ni andra med kids? Handlar ni med barnen? Beställer mat från nätet? Handlar när barnen är på förskolan? Jag har förstått att man inte får göra så. Åka förbi affären på väg till förskolan. Först ska man hämta barnen, sen ska man handla. Att det är hemskt att låta någon annan ta hand om ens barn när man handlar. Jag måste säga att jag inte tycker att det är så hemskt. Barnen har roligare på förskolan de 10 minuter som jag handlar. Och det är inte så att jag hämtar senare för att jag handlar mat. Hur gör ni? Vad tycker ni om detta? Handlar ni med gott samvete när barnen är på förskolan? Eller stresshandlar ni med andan i halsen och känner skam?  IMG_8304

Bryggkaffe <3 FullSizeRender 30

Nu ska jag hoppa in i duschen och preppa för plåtning. Svaren från frågestunden (del 2) kommer upp under dagen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mamman

    Jag pendlar med buss till och från jobb, mitt arbete ligger vägg i vägg med mataffären. Jag tar oftast ingen direkt lunchrast utan går ibland istället 10 minuter tidigare för att hinna in om affären och handla något till middagen ex. Jag hade inte hunnit med en tidigare buss om jag inte handlat. Men alternativet hade varit att åka bussen till förskolan, hämta barnen, åka bussen ner med dem och handla och sedan buss hem igen. Vilket tycker ni låter rimligast?? Jag skulle bli totalt hängd om jag avslöjande detta på förskolan, både av fröknar och pretto-föräldrar ? Men barnen mår bra ?

  2. Snabel-A

    Att storhandla är inte okej enligt mitt tycke. Jag kan tycka att det är okej att springa in på affären o handla de som verkligen behövs, så kan jag göra ibland, mycket pga att jag affären ligger mellan jobbet o skola/dagis. O om ja hämtar barnen först så blir de att gå samma väg tillbaka till affären o sen gå tillbaka samma väg för att komma hem. För att vi bor alldeles bredvid skola o dagis.

  3. Jossan

    Jag jobbar i förskola och är småbarnsförälder. Jag skulle aldrig stanna för att handla innan jag hämtar. Det får isf min man göra som inte ska hämta barnen. Dels för att jag vill ha så mycket tid som möjligt med mina barn, och dels för att jag vet hur trötta barnen är. Sen kan jag ändå förstå dom som väljer att handla när barnen är på förskolan, alla är vi olika och hanterar detta på olika sätt. Vi har en färdig matsedel, inhandlar allt antingen i butik på helgen och då oftast hela familjen för att min 3 åriga dotter älskar att hjälpa till att handla. Men oftast handlar vi på nätet, för att få mer tid till barnen. I nödfall får min man handla påvägen hem om det inte är han som hämtar, och då handlar isf jag.

  4. Hannah

    Det var det löjligaste jag har hört att man inte skulle få handla mat när barnen är på föris! Jag gör vad jag vill när de är på förskolan. Har jag bestämt hämtning och lämning en viss tid så är det sällan jag ändrar på tiderna bara för att de ska vara där så lite som möjligt. Grejen är att om jag har den attityden till förskolan att den är så hemsk, då kommer den attityden smitta av sig på barnen och de kommer inte vilja gå dit. Mina barn älskar förskolan, och visst, ibland känner jag att de inte behöver vara där och då ringer jag dem och kortar ner tiden, och kommer tidigare. Men då är det för att jag genuint längtar efter dem eller tycker på ett annat sätt att de behöver det, om de t.ex. har sovit dåligt på natten. Barn brukar generellt inte gilla att gå i affärer och mår nog bättre av att komma hem till ett hem där mat finns och föräldrar inte är stressade utan lugnt kan fokusera på familjegemenskapen. I en affär fokuserar man ändå inte på sina barn, de får mer uppmärksamhet på föris, och mer stimulans än att stressa runt på ICA med en stressad mamma och bara känna sig i vägen.

    1. Hannah

      Jag ska tillägga att jag studerar 100% och barnen är beviljade 40h i veckan på förskola men går i praktiken ca 37 timmar för att jag ofta hinner med mitt skolarbete ändå, och den tid jag då har över de dagar jag slutar extra tidigt kan jag då med gott samvete göra vad jag vill på, men jag förstår de som har jobb och arbetar de där 40 timmarna. Då finns det ju inte så mycket annan tid över.

  5. Kristina

    Mycket svartvita kommentarer tycker jag. Alla jobbar inte enligt schema nu för tiden. Egenföretagare, folk med förtroendearbetstid, studenter, forskare… Den som kommer med åhlenspåsarna en tisdag kl 17 kanske ska föreläsa hos en ideell organisation tre timmar på kvällen, åka på konferens över helgen, ha webbmöte med kollegor i Kanada kl 19.30 eller undervisa i en onlinekurs tidig morgon?! Därtill har man ofta friskvårdstid som endast får nyttjas PÅ arbetstid dvs när barnen är på förskola/skola! Jag och min man har samtliga dessa exempel och fler därtill i våra jobb! Vi trixar och fixar, sköter all hämtning och lämning själva. Jag har 45 min enkel restid till kontoret och jobbar en del hemma. Men ja, jag kommer i träningskläder och med shoppingkassar och hämtar/lämnar. Och ibland hämtar jag vid 13 och tar en ledig em med barnen – ibland blir det en hel dag! Det skiftar och varierar precis som alla föräldrars förutsättningar och möjligheter gör.

  6. Therese

    Är både förskollärare och mamma till barn på förskolan. Detta med vistelsetider är så olika vart i Sverige man bor. Jobbade tidigare i Linköping, där barnen bara fick vistas på förskolan de tider som föräldrarna jobbade (med resetider till och från jobb). Vissa förskolor där vill tom ha in föräldrarnas arbetsscheman. Barn med småsyskon hemma får endast vara på förskolan max 15 Tim/vecka. I Stockholm är det helt annat. Barn med småsyskon får vara obegränsade tider på förskolan, föräldrar kan ha semester men ändå lämna in barn och att träna, gå till frissan, handla osv efter lämning och innan hämtning är mer regel än undantag. Det är ingen som ifrågasätter om någon hämtar med åhlenskassar i händerna. Dock måste som förälder såklart lämna in barnens schema men då kan man skriva till 17.30 bara för att gradera sig.
    Tycker det borde finnas någon medelväg mellan dessa. Självklart vill man inte vara polis och förstår verkligen om man vill in och snabbhandla middagen innan hämtning, men samtidigt får förskolan absolut inte bli en plats bara för barnförvaring för att man som förälder vill ha så mycket egentid som möjligt.

  7. Lotta

    Jag har jobbat många år i förskola och kan konstatera att barnen har fått allt längre tid i fsk numera. Det är inte ovanligt med 50 tim/vecka. Det innebär att vakentiden med föräldrarna måste vara ganska kort. Man märker i barnens lekar att de hämtar inspiration från tv-program i stället för som förr ur verkliga livet, jag kan fundera på vad de hinner vara med om hemma som de kan hämta inspiration ifrån? Jag kan också se att många barn har ett väldigt stort bekräftelsebehov, hinner de bli sedda hemma? Dessa barn ska nu tas om hand av allt färre pedagoger. Jag tänker att det skulle vara skönt för de barn som verkligen måste vara långa dagar, om det blev lite färre barn och lugnare i slutet av dagen då samtliga är trötta. Upplever att dagens barn är stressade.
    När mina barn var små strävade man efter att få vara mycket tid med sina barn men jag kanske är gammalmodig.

  8. Sara

    Jag handlar ibland på vägen hem men då stjäl jag tid från min arbetsgivare och går tidigare. Sonen hämtar jag som jag brukar. Jobbar igen det senare när sonen sover. Köper ibland på nätet och någon gång på helgen handlar vi i butik också. Är 100% själv och pusslar för att få det att gå ihop. Kommer inte ut på kvällarna för att handla. Annars hade jag nog gjort det då. Ganska tomt i butikerna den tiden.

  9. Malin

    Varför ha en massa regler? Det är väldigt bra för barnen att få vara med o handla men ibland passar det bättre att de inte är det. Jag skulle kanske bli upprörd om nån förälder satte det i system, för barnen behöver tiden med sina föräldrar. Däremot förstår jag inte vad som gör att just den där sista halvtimmen blir ”barnpassning” medan övriga timmar har varit ”pedagogisk verksamhet” Då kan man ju fråga sig om inte hela dagen faktiskt är barnpassning…

  10. Angelica

    Ofta som jag undrar vad det är för personer som läser denna blogg…!? Fjortisar? Omg säger jah då. Självklart är det helt ok och helt normalt att handla, vad som, när barnen är på förskolan!! Spring inte i affärer i onödan med barnen sägs det överallt.
    Alltså dessa kommentarer på varje inlägg gör en så trött! Tråkigt hur folk blev!

  11. Kajsa

    Tycker att det handlar om att respektera förskollärares yrke och uppdrag, vårt uppdrag är INTE barnpassning när föräldrar ska handla, träna osv. Vårt uppdrag är pedagogiskt verksamhet när förälder arbetar eller studerar. Svårare än så behöver det inte vara, anser jag iallafall sen kan jag vara lite partisk också 😉
    (Är själv förskollärare och småbarnsförälder)

    1. Anna

      Våran förskola säger att passa på och handla innan hämtning så barnen slipper vara med på det. Det är mer utvecklande och roligare för barnen att vara den stunden på förskolan.

    2. Hanna

      Fast om man har tid till 16 och 15:40 smiter man in på affären för att handla till dagens middag, är det mer barnpassning än vad hela dagen varit??

    1. Linda

      Det är det . Jag mådde så dåligt efter alla pilar och kommentarer från pedagogerna på min sons förskola (då dom var mer som poliser än pedagoder) så jag var nära att gå in i väggen. Orkade inte stressen och skammen som pedagogerna fick mig att känna för att jag hade honom på förskolan. Nu är jag mer varm i kläderna som förälder och min son har bytt avd, där dom är helt fantastiska!

  12. Dear Mary

    Det är flera som jämför med Norge här, men om det fortfarande är som det var när jag bodde i Oslo för många år sen och jobbade som au pair så är det ju betydligt dyrare att ha barnen på förskolan där (skickade dessutom med ”mina” ungar lunch varje dag, ingen inkluderad mat där de gick iaf)). Tycker att det vore helt ok att vi också valde själva när vi ville ha barnen där, men då borde vi betala betydligt m,er i månaden (avgiften är ju vansinnigt subventionerad) så att det blir mer personaltäthet och bättre miljö. Att bara ta Norge som ett exempel utan att se på skillnaderna blir konstigt.

    1. Katarina

      Heller med dig! Har barn på förskola i Norge och här har man barnen på förskolan de tider som passar för familjen. Jag kan tex ibland lämna på morgonen och gå och träna innan jobbet, eller handla innan hämtning. Men ibland är det också mysigt att ha med min tjej till affären. Väldigt flexibelt! Men betalar över 3000 kr per månad (betalar extra för att hon ska få alla måltider också – annars är det ju vanligt att man i Norge tar med minst en måltid själv som du hu skriver.

  13. Martina

    Stresshandlar (inte storhandlar) på vägen till förskolan och har dåligt samvete samtidigt.
    Tycker inte heller det är fel att handla när de är på förskolan, så länge det inte tar orimligt lång tid.
    Affären jag handlat i ligger på vägen till förskolan. Skulle jag hämta efter förskolan hade vi fått åka 8 km för att handla då vi bara har en mini-ica butik där vi bor.

  14. Caroline

    Storhandling/Veckohandling skulle jag inte göra när barnen är på förskolan, det gör man på kvällar eller helger. Men att gå in en snabbis och köpa ett mjölkpaket innan hämtning tycker jag är helt okej!!

  15. S

    ICAs matkasse varannan vecka och hemkörning av övriga livsmedel från Willys som jag beställer på kvällen innan när barnen somnat. Snabbt smidigt enkelt och mer tid att umgås. ❤️ Sååå skönt

  16. Frida

    Går pendeltåget i tid så har jag ett fönster på en kvart innan jag ska hämta barnen. Och eftersom Ica ligger på vägen hem från stationen så handlar jag innan jag hämtar barnen. Det handlar ju om max fem minuter, det är inga storhandlingar det handlar om.

    För min del handlar det om att ta tillvara på tiden på ett effektivt sätt, skulle jag dra med två småbarn till Ica efter hämtning så skulle vi komma hem minst en halvtimme senare på eftermiddagarna.

  17. Petra

    Hej vill tycker inte man kan resonera att barnen har det bra på förskolan. Självklart om man handlar på sin rast eller en 5 minuters handling men tänk om alla handlar och gör annat blir det tyvärr många barn på lite personal. Det blir mindre personal på eftermiddagen och det kan ibland fattas personal pga sjukdom (jobbar själv i förskola).

  18. Inger

    Hej Angelica
    Längesen nu jag hade dagisbarn men kommer ihåg att jag aldrig tog dem med o handlade till mataffären utan handlade precis innan jag hämtade. Hur ofta ser man inte småbarn som griniga o uppstressade följer med o handlar o där ofta ska bestämma vad familjen ska äta till middag.Vilken treåring klarar av det, slutar ofta med hysteriskt skrik från den. övertrötta ungen som naturligtvis inte kan fatta beslut av den sorten
    Nä gör inköp först o gå sen o hämta dina barn,de mår absolut bättre den extra stunden på dagis o du sparar dina egna o barnens nerver

    1. Sandra

      Jag tror som med allt annat att det inte finns någon ”one size fits all” utan att det beror på var förälders möjligheter. Har förmånen att jobba 75% och hämta barnen vid 15 och har aldrig haft problem att storhandla med alla 3. Det brukar vara ett äventyr att åka buss till affären och påverka vad som handlas. Hjälpa till och plocka fram lägga ner lägga upp och plocka ner i påsarna är underskattade sysselsättningar som mina barn uppskattar, ingen dör av trötthet, blodsockerfall eller panik för att man inte får som man vill. Kan tvärtemot din erfarenhet tycka att barnen mår bra av att utsättas för miljön och lära sig regler för uppförande som gäller på och i affären. Hur ska man annars veta vad som gäller? Men i slutändan kanske det helt handlar om hur man mår, hur man jobbar och vad man är bekväm med. Hade du frågat min man hade han hellre skjutit sig i foten med spikpistolen än att ta med alla 3 till affären. Så lika lite som vi bestämmer vem barnet blir utifrån arv, miljö och yttre påverkan, kan jag säga vad som är bäst för andra föräldrar.

  19. Therese

    Vet att jag kommenterat detta ämne här förut men gör det denna gång med.
    har jobbat på förskola tidigare. Och då kunde det ske när man hade stängning att den siste föräldern kom vid 18 lugnt strosandes med shoppingkassar i händerna medans hens barn varit sist och ensam i en halvtimme. Det känns mindre ok.
    Men om du svänger in lite snabbt på ica å handlar diverse nödvändigheter och sen ändå hämtar vid tex 16 spelar väl knappast någon roll?
    så resonerar jag iaf!

  20. Mickis

    Herregud, jag orkar inte! Klart dom fasen att man kan handla medan ungarna är på förskolan, varför skulle man inte kunna göra det? Vi har samma tider på förskolan varje dag och om jag är tidig handlar jag utan barn, är jag sen får dom följa med. Kom igen varför ska man ens diskutera denna fråga. Suck!

  21. Anna

    Amen är det inte dags att sluta shame:a föräldrar för att man har barnen på dagis? Det känns som att det är fortfarande BARA okej att ha barnen på dagis så länge man jobber så ABSOLUT LITE som möjligt och hämtar dem exakt samma stund som man slutar. Fan vad det känns trött. Låt familjer lösa sina situationer på det sätt som passar DOM bäst. Sen vad nån annan tycker är ”barnens bästa” är ärligt talat fett skitsamma.
    Norge-situationen känns ju extremt mycket med rätt i tiden?!
    Om man bara hade slutat dömma varandra och shame:a varandra så hade väl allt dessutom blivit fan så mycket trevligare?
    Finns barn som dör på flykt från krig as we speak. Lite perspektiv. Är aldrig fel.

  22. Angie

    En fundering jag har (har inte barn) är ju att många pratar om just lämningen. Att många anser att barnen SKA hämtas om föräldern slutar tidigare och får då följa med till affären, frisören etc.
    Där jag kommer ifrån jobbar många skift och tex på eftermiddagar börjar de klockan två,, då borde ju samma tyckande gälla åt det hållet? Att barnet ska komma till föris vid tidigast 1 och sedan bli hämtad sv den andra föräldern?

      1. L

        Men det där funkar inte på många förskolor, börjar ofta sent men vi får inte lämna senare än 10 för det stör verksamheten så vi kör samma tider för dottern oavsett våra skift o pysslar mellan varann ist. På förskolans inrådan.

    1. Angie

      Är det så? Jag har kollegor i Stockholm som inte får lämna efter nio, för sedan åker barnen kanske iväg på utflykter osv. Så får man lämna hur sent som helst?
      Ska tipsa folk hemma om det, haha kommer inte tas emot med glädje 🙂

    2. Lisa

      Det är ju så det fungerar, börjar jag kl två så lämnar jag straxt innan och den andra föräldern hämtar när hen slutar.

    3. Malin

      Har du som jag ett barn som fortfarande vilar 2 timmar får jag lämna tidigare annars förstör man för barnet och det vill ingen.Så jag får lämna båda mina 2 1/2 timme innan jag börjar på eftermiddagen och sen hämtar min man.Är det utflykt brukar man också få lämna tidigare

  23. Karin

    Är jag tidig så stannar jag och handlar innan själv utan dåligt samvete. Känns sjukt ovärt att åka en mil för att hämta barn , åka en mil tillbaka och sen 7 km hem igen. Med en trött unge ?

  24. Hannah

    Jag pluggar och jag handlar när barnen är på förskolan. Oftast direkt efter lämning för då är det typ tomt i butikerna och handlingen går snabbt. Barnen får följa med och handla ibland så de får se den delen av livet också och vet att man måste handla, de tror inte att maten hoppar in i kylskåpet och skafferiet av sig själv. Ibland handlar jag när de har lagt sig – också ofta tomt i butikerna då. Så skönt! Sätter i hörlurar och lyssnar på t.ex. Tvillingpodden och går där och strosar i lugn och ro. Så är kylen välfylld till nästa dag och mamman har fått lite skön egentid. 🙂

    Jag hoppas alla som känner skam för att de handlar, tränar, klipper håret eller gör något annat när barnen är på förskolan kan släppa den skammen. Man har ju 1h lunch och många har även friskvårdstid ”att ta av” så kör på! Är helt säker på att alla (med få undantag) föräldrar gör sitt allra bästa och att få barn är på förskolan 7 – 17 för att föräldrarna klipper håret eller tränar. Bull shit! De föräldrar som hämtar efter 16 ser alltid stressade och skamfulla ut och har förmodligen tänkt på det lilla barnet och längtat efter hämtning och stressat från jobbet för att slippa hämta allra sist.
    Jag tror att de (som jag och du) som handlar och kanske tränar när barnen är på förskolan lämnar sent och hämtar tidigt – jag utnyttjar långt ifrån de 40h jag har rätt till. Barnen älskar att vara där och min 4,5-åring vill alltid att jag ska hänga lite extra på lillasysters avdelning och prata med de vuxna lite till så att hon får leka lite mer. Bra betyg! 🙂
    Sorry för lång kommentar! Kram på dig

  25. Suss

    När jag bodde ensam med tjejerna så valde jag att, varje Söndag varannan vecka, göra en matmeny för Månd-Fred och sen åka och handla hem allt samma dag. Det gjorde att kyl och frys var fyllda med allt som behövdes så jag slapp ta från ”vår” tid till att handla. När tjejerna blev äldre och gick hem från skolan själva så älskade de att komma till ett fyllt och hemtrevligt kylskåp. När jag sen träffade Henke och vi var särbo under tre år så valde han att anamma samma så då handlade vi båda två fast till varsitt hushåll. När vi sen flyttade ihop så fortsatte vi då med men då till ett och samma hem. Så skönt och stressfritt att veta vad som ska lagas varje vardag och att allt finns hemma.

  26. Annika

    Jag håller med dig, handlar hellre när barnen är på föris än med dem. Det är ok med personalen på vår förskola också. Men jag tänker för din del så måste det ju vara bättre att handla de dagar du inte har barnen? Låter givet för mig 🙂

  27. Malin

    Vi handlar oftast med barnen men det händer ABSOLUT att jag handlar innan hämtning om jag kommer ifrån tidigare. Jag skulle aldrig ”komma sent” till förskolan för att gå och handla men jag tycker det är lättare för min egen del att handla själv och mina barn älskar inte mataffären 😉

  28. Frida

    Handlar oftast på nätet och får levererat, snabb handlar småsaker efter hämtning för att jag oftast inte hinner innan och ändå komma i tid men har ibland handlat på vägen till förskolan, mest för mitt barns skull. Det är ingen härlig aktivitet för honom att bli dragen till affären som är full med folk vid den tiden, bättre att leka med kompisarna 10 minuter till. Vi hämtar aldrig sist så det är inte som att pedagogerna kan gå hem tidigare ändå och sent på eftermiddagen är det ändå Max 8 barn kvar så det är inte stressig stämning för någon.

  29. Lena

    Här är också en som arbetar som förskollärare och jag tycker inte det är okej att handla innan man hämtar sina barn. Först och främst bestäms tiden på förskolan utifrån arbetstimmarna plus tiden det tar till och från jobbet.
    Sedan kan jag hålla med om att självklart har barnen det bra på förskolan, men det betyder inte att de inte har det bättre när de får vara med er som föräldrar. Förskolan är en stressig miljö och kan jämföras med ens egna arbete. Om vi arbetar en 40 h i veckan plus räknar med en eventuell resväg på 30 min till jobbet, då blir vistelsetiden på förskolan 47 h i veckan för barnen. Om man då även ska passa på och handla och ha ”egen tid” så blir det ännu mer timmar för barnen på förskolan, I mitt arbete kan jag många gånger bli förtvivlad när så många menar att man minsann har rätt att lämna bort sina barn för de har det så ”bra”, när jag i mitt dagliga arbete möter så många barn som bara söker trygghet och närhet,

      1. Carro

        Jag jobbar som brandman och har min son ungefär 22 timmar i veckan för att de ska funka med min 42 timmars arbets vecka. När jag jobbar natt så är han på dagis 8-14. Jag handlar alltid när han är på dagis för kommer jag innan 14 så sover han forrfarande. Vad gäller då? Får man ändå inte handla då? Borde ju a bättre för alla om dom får sova klart innan man hämtar?

    1. Elin

      Så viktig kommentar!! Som tillägg till Angelica, vilken ställde frågan i detta inlägg, kan jag dessutom inte göra annat än att sitta som ett frågetecken. Så mycket som du, Angelica, skriver att du saknar barnen på pappadagar osv ( vilket jag absolut inte betvivlar) så kan jag inte se denna fråga som annat än kommentarsbringare. Du borde ju kunna handla exempelvis dagen innan du ska hämta dina barn på förskolan och på så vis ha mat hemma för era 3 dagar tillsammans. Jag skulle då iaf prioritera att hämta mina älskade ungar tidigare efter att varit ifrån dem ett par dagar istället för att prioritera att handla den dagen/dagarna dem ska hämtas…

    2. Elin

      Så viktig kommentar!! Som tillägg till Angelica, vilken ställde frågan i detta inlägg, kan jag dessutom inte göra annat än att sitta som ett frågetecken. Så mycket som du, Angelica, skriver att du saknar barnen på pappadagar osv ( vilket jag absolut inte betvivlar) så kan jag inte se denna fråga som annat än kommentarsbringare. Du borde ju kunna handla exempelvis dagen innan du ska hämta dina barn på förskolan och på så vis ha mat hemma för era 3 dagar tillsammans. Jag skulle då iaf prioritera att hämta mina älskade ungar tidigare efter att varit ifrån dem ett par dagar istället för att prioritera att handla den dagen/dagarna dem ska hämtas…

    3. Patricia

      Så det är inte okej att handla innan hämtning om man är föräldraledig med ett syskon? Herregud. Alla jobbar inte som har barn på förskolan. Tagga ner

  30. Emma

    Vi handlar en gång i veckan och då handlar en av oss på kvällen. Jag skulle nog aldrig klara storhandla efter jobbet innan jag hämtar barnen.. det brukar ta en timme o handla. Men avundas er som bor i storstäder som kan beställa hem mat eller ha matkasse. Det skulle jag absolut göra om det fanns här!

  31. Ellinor

    Vi veckohandlar nån kväll i veckan, antingen tar vi med oss barnen efter förskolan eller så åker nån av oss själv. Skulle inte passa på att handla mat för en vecka när barnen är på förskolan. För mig/oss tar det mer än 10 minuter att handla för en vecka ?.

  32. Susanne

    Vi kör 2 veckors handling. Mest för att underlätta för oss själva. Skulle aldrig funka för oss att behöva handla varje dag.Våra barn är 8 och 5 år gamla Det är aktiviteter varje dag förutom på måndagar och fredagar.Vi brukar dela upp det att 1 förälder och 1 barn åker och handlar och 1 förälder och 1 barn stannar hemma. Det funkar för oss.

  33. Sara

    Handlar när barnen är på förskolan. I den här kommunen har en rätt att ha barnen på heltid även vid deltidsarbete. Kan vara helt ledig fler dagar i rad och har barnen på förskolan då. Misstänker att jag ska förbereda mig på idiotiska kommentarer som ”man skaffar inte barn för att lämna bort dom” osv.
    Alla familjer se olika ut.

    1. Fanny

      Som i Stockholm då, jag pluggar på heltid men lägger ju inte 8 tim/dag på mina studier. Dottern går lite kortare dagar och ja jag både handlar och tränar när dottern är på fsk. För allas bästa helt enkelt 🙂

  34. Eva

    Vi handlar på kvällen, det vill säga när båda föräldrarna och barnet har kommit hem från jobb + daghemmet samt hunnit äta middag. Vi planerar veckomatsedel och handlar enligt den, för en hel vecka framåt. Så tar ena föräldern med barnet till matbutiken (han älskar det!) medan den andra städar hemma. Jag förstår mig inte alls på de som handlar en middag i taget och därför springar i butiken dagligen… Dessutom gör det direkt efter jobb med hungriga ungar i släptåg! Ryser av bara tanken.

  35. Malin

    Även om jag sjäkv skulle tycka att det var okej att handla innan så handlar inte om att barnen har det roligare på förskolan. Det handlar om att förskolan endast är till för den tid som föräldrar arbetar. Sen om man går till läkaren/psykolog/tränar på arbetstid så är det en överenskommelse mellan arbetsgivaren/anställd. Jag tränar två gånger i veckan och går till barnmorskan på arbetstid för att min chef tillåter mig det. Om jag inte hade varit på gymmet så hade jag jobbat. Det är nog lite så man ska tänka, vad hade man varit istället? Men tycker trots det du ska handla innan du hämtar om det är lättare, Som Jessica sa i Tvillingpodden: Vem ska säga till dig? vem bryr sig?:)

  36. Maria

    Vi handlar mest på kvällen (veckohandlar) när barnen somnat.. jag tänker på det med att handla när barnen är på förskolan. Som föredetta förskollärare är väl min tanke mer som så att miljön på förskolan är ganska stressig med (ofta) många barn och få vuxna. Att åka och handla 10 min innan hämtning är ju egentligen ingen stor grej och jag tycker inte det handlar om att vara en bra förälder eller ej. Min tanke är att eftersom det är en ganska intensiv miljö på fsk så drabbar det ju barn och personal om alla föräldrar tänker att de passar på att handla innan hämtning. Det blir ju alla barn som påverkas.. det är min tanke i ämnet. Sedan kan det ju absolut vara så att ens egna barn har det bättre på förskolan i 10 min extra.. men om man ser det i ett större perspektiv är jag nog emot det. Även om jag nog också åkt förbi affären innan hämtning några gånger.

  37. Hanne i Norge

    Dette var en problemstilling jeg aldri har hørt om tidligere. Her (Norge) er barnehagen åpen fra 7-17, og man bestemmer selv når barna skal være der og hvor lenge. Jeg jobber fra kl 7.30-15.30, bruker bare 5 min på vegen fra jobb, men kan hente barna anytime jeg selv ønsker! Noen ganger både handler jeg og lager middag før jeg henter barna, da blir klokken 16.30. Jeg har litt fridager innimellom, og da er barna i barnehage ca kl 10-15.30. Poenget er at alt dette bestemmer vi selv! Jeg betaler for plassen, og kan da levere og hente barna innenfor åpningstiden. Og jeg velger å sove, jobbe, shoppe, trene, vaske hus…..mens barna er i barnehagen.

    1. Anna Joj

      Hej Hanne, så lyxigt ni har det i Norge, man kanske ska flytta dit! haha :)…..självklart tycker jag man ska vara med barnen osv…men ibland vore det bra/skönt osv o få göra alla sysslor innan dom kom hem hehe…..ja gu va knepig fråga…….

    2. NorrBritt

      Hei Hanne!Jeg jobber i barnehage i Norge og er hent enig med deg!Visst kan foreldre handle før de henter.Men når foreldre velger å gå på cafe/dra å trene eller bare ha fri og sende en sliten halvforkjøla unge i barnehagen…da blir jeg litt oppgitt på ungens vegne..jeg har også jobber i barnehage o Sverige så forskjellen er ENORM!

    3. Josefine

      Ja jeg bor og i Norge og her i Oslo har vi kun hatt barnehager som åpner 7.30 eller 7.45. Så forskjellig det er fra plass til plass. Norge har mere frihet under ansvar føles det ut som. Men så er det en situasjon med at vi knapt i Oslo får barnehageplass og 🙂 Ikke enkelt å vite hva som er hva. Det ville varit interessant om det påvirket tilgjengeligheten for barn som fyllt 1 år dersom man hade gjort det annerledes. Samtidig er jeg for å ha barna hjemme litt ekstra og da prioritere om i økonomien for å få det til hvis mulig. De månedene 12-18 mnd skjer det jo så mye.

      Ha en fin kveld!

    4. Sanna

      Och i Norge är barnehageplatsen svindyr och det jobbar en förskollärare på varje barnehage, resten är outbildade…allt är inte svart eller vitt.

  38. Anna Joj

    Del 2…..Ja sen glömde jag flika in att….När man har barnen där 75% och ändå betalar 100% för dom ….JA då är det OKEJ att handla innan tycker jag bara man är i tid 😀 (inom den där halvtimmen).
    I en drömvärld önskade jag nog ändå att man fick hämta dom när man blev klar med alla sina sysslor. Iallafall nån dag i veckan hehe 🙂

    1. Anna

      Nja, man betalar en bråkdel av vad det kostar att ha barnen på dagis. Även om man betalar ”100 %”.

      Och det är ju det som diskussionen borde handla om, vad som är okej att göra medan man utnyttjar subventionerad barnomsorg. Att barnen har det roligare på förskolan än pi mataffären har ju inte så mycket med saken att göra.

  39. Anna Adele

    Gud vad trött man blir på alla som tycker och tänker om allt i detta land. Klar man kan handla innan man hämtar. Men jag själv personligen hämtar gärna så tidigt det bara går då jag jobbar långa dagar och vill vara med min dotter varje sekund som går. Det som är super för oss är matkasse 1-2 veckor i månaden, så smidigt och i långa loppet billigare, så har man matlåda också. Sedan handlar vi på Hemköp, dom har allt precis som i affären och det kostar 20 kronor för hemkörning !!! Annars kör vi helg handling, det tycker våran tjejen är roligt me då blir det mest enstaka varit, hon får välja glass eller nåt annat och gillar att dra vagnen. Gör det som du känner är enklast!! Är man ensamstående är det tufft som det är, vet inte vad jag skulle göra utan min sambo så du E grym som klarar det!

  40. Anna Joj

    Lustigt att det inlägget kom just nu. Jag tänkte precis på hur dåligt samvete jag får för att jag nästan alltid handlar något innan jag ska hämta barnen. Jag stresshandlar då verkligen med andan i halsen som du skriver. MEN jag kommer alltid i tid dit. MEN SVETTIG! haha…..Det vill säga att jag hinner alltid komma innan den dära halvtimmen som jag har på mig. Men ändå får jag dåligt samvete! Tycker inte jag borde ha det. 😛 ….Tycker man ska ringa förskolan om man blir sen så fröknarna kan planera. Har en kollega som jobbar lika mycket som jag (75%) men har sagt till förskolan att hon jobbar 100% så hon kan handla,städa o träna om hon behöver det innan hon hämtar barnen…Det tycker jag inte är okej!!! och detta medan nån annan svettas o stressar i affären innan hämtningen som ändå blir i tid. Haha….ja alla e vi olika…….

  41. Janis

    Veckohandlar en gång i veckan, du som är själv kan ju passa på att veckohandlar och planera alla måltider på papoa dagarna. Här öppnar butikerna redan klockan 7 eller 8 på morgonen, så sånär det perfekt att handla

  42. Cecilia

    Handlar med barnen på lördagsförmiddagen. Då är det lite folk, barnen är pigga och har nyss ätit frukost. De har lärt sig så mycket av det.

  43. Caroline

    Åh, är splittrad i detta! Har jobbat på förskola men har inga egna barn… men Det jag tänker ( och som diskuterades bland pedagogerna) är att de är en ganska bra situation att faktiskt lära sig i, att handla med sin förälder. Att barnen får vara med och välja, kolla och följa med. Sen är det så svårt för om man godkänner att en förälder får handla innan de hämtar så menar en annan förälder att de beställer hem mat men vill istället hinna träna innan man hämtar sitt barn osv. Därför dras en gräns kring detta, att förskolan är till för barnen under förälderns arbetsdag+ tiden det tar att komma till och från arbetet. Men en svår fråga och också situationsberoende såklart. Och just kring att barnet har roligare på förskolan, det kanske stämmer men barnen är också trötta. De är ju där heöa förälderns arbetstid plus lite till.

    Du gör såklart ditt bästa som förälder och känner magkänslan!

    Massor av kramar

  44. Linnea

    Jag bor i Norge och här är det helt annorlunda. Man betalar för sin förskoleplats och sen gör man vad man vill när barnen är där. Ingen bryr sig om det. Man lämnar och hämtar också när man vill inom ramen för barnehagens öppettider (som är kortare än i Sverige).
    Ganska skönt för en trött mamma och sjuksköterska som jobbar skift (jag) att kunna ligga på soffan några timmar på en ledig onsdag (idag) medan dottern leker och gör av med lite energi.

  45. Frida

    Jag förstår ditt tänk och accepterar det.
    Det svåra är väl bara att fundera på hur alla andra har det? Får förskollärarna gå tidigare om de ”jobbat klart” för o handla innan de hämtar sina egna barn?

    Problemet är väl inte att man handlar. Problemet handlar om respekten till yrket. Jag menar inte något mot någon.
    Jag menar mer att vissa föräldrar tror jag kan ringa o säga att de blir sena. O andra inte. Detta medför problem på förskolan för de som arbetar där. De kommer inte ifrån sina jobb när de behöver.

    Vi alla måste respektera varandras jobb. Sen vad man gör därutefter är sin ensak. Men jag går ju inte fram o slänger papper på golvet precis framför städerskan. Vi behöver mer respekt till folket. O särskilt till det yrket som tar hand om det viktigaste vi har, nämligen barnen.

    1. Yasmin

      Håller med. Mina barn började på förskola när de var 2 år i Oslo, vi flytta tillbaka när de var 4 och oj vilken skillnad. Allt är så mycket enklare i Norge.

  46. Mia

    Jag passerar mataffär på hemvägen, när jag byter till buss, klart jag passar på att handla, slänger in matkassen hemma innan jag går till förskolan ( 5 min bort). Om jag inte gjorde så skulle jag få dra iväg med sonen åt ett annat håll för att kunna handla. Sen storhandlar vi ofta på helgen men man missar ju alltid något!

  47. Anne

    Det här tycker jag verkligen är tråksverige i ett nötskal. Får man gå till tandläkaren el doktorn med barnen på dagis? Sånt nödvändigt som ingår i livet för att få i hop det borde väl kunna ingå om det händer en kort stund. Jag tycker inte du behöver skämmas alls. Att man inte ska gå och nöjesshoppa är väl en annan sak.

  48. Fanny

    Klart man kan handla om man kommer ifrån jobbet tidigare o ändå hinner i tid, men ja hade föräldrar när jag jobbade på förskola som ville ändra sitt schema till 1 timme senare några dagar i veckan för att de skulle hinna handla eller träna också o det är inte okej

  49. Emelie

    Jag skulle handla med gott samvete när hon är på förskolan. Men annars brukar jag ta med båda barnen när jag storhandlar. Går oftast helt ok. Eller så handlar vi på helgen och då kan en av oss åka och den andra ha barnen.

  50. Tania

    Håller med dig! Om man ändå hämtar i tid varför är det inte ok att handla innan man hämtar?! Tycker det är värre att dra med sig trötta barn på affären.