Det kommer aldrig bli som förr – Angelica Lagergren
Angelica Lagergren

Angelica Lagergren

Det kommer aldrig bli som förr

Precis som Laleh sjunger till en början för att sedan fortsätta ”det kommer bara bli bättre”. Men vi verkar inte vilja förstå det. Jag nuddade det lite i min krönika för Expressen för ett tag sedan. Men jag tänkte att jag skulle förklara det lite djupare hur jag resonerar.

Det börjar redan innan vi skaffar barn, när vi kommer upp i den ålder då vår omgivning börjar bli föräldrar och umgängeskretsar förändras. Vi stoltserar stort med att vi kommer minsann inte bli som dem. Dem. Våra vänner och bekanta som avviker från sociala sammanhang bara för att de blivit föräldrar. Det går ju alldeles utmärkt att göra allt som vi gör nu även när man är föräldrar. Vilka sociala barn vi kommer få dessutom. Det är så resonemangen låter och det är väl en fin tanke i sig. Problemet är bara att så ser inte verkligheten ut. Och just den kommande verkligheten som blir så svår att greppa och ställa om till.berrochfrulagergren_innan_barn

En kommentar som tyvärr hörs allt för ofta är att ”jag inte kan ge upp mig själv”. Och nej, man ska faktiskt inte ge upp sig själv, men man måste tillåta sig själv att förändras när omständigheterna runt omkring en förändras dramatiskt. Det finns en anledning till att de där vännerna som ”försvann” när det fick barn, faktiskt gjorde det. Det krävs en förändring för att det ska bli bättre. Framför allt vi 80-talister och en skara tidigare 90-talister som är uppvuxna under goda ekonomiska tider. Vi har rest, funnit oss själva och förverkligat oss. Vi tar hänsyn enbart till oss själva. Jag:et är viktigare än det lilla eller stora kollektivet.

Och jag säger inte att du ska ge upp dig. Långt ifrån det, men jag säger att du måste öppna upp dig och tillåta dig att förändras. Att utvecklas. För helt plötsligt är det inte du som är det viktigaste i ditt liv. Dina behov kan inte komma först, exakt hela tiden. Eller om vi ska vara helt ärliga, inte ens i majoriteten av tillfällen kan dina behov komma först längre. För du har blivit förälder. Det finns något större än dig. Något större än jag. Någon vars överlevnad och välmående hänger på att du sätter denna i första rummet och dig själv några hack längre ner på stegen. Sen finns det även en dimension till som inte är att förringa.familjen_lagergren

Din partner som, exakt som dig, sätter en annan person i första rummet och sig själv längre ner på stegen. Men inte längre ner än dig. Och inte högre upp heller. Utan ni sitter där tillsammans. Ge varandra tid. Tid från varandra. Tid med varandra. Tid att öppnas upp och förändras. Tid att utvecklas. Ibland är det du som tar ett steg åt sidan. En annan gång är det du som blir förbi släppt. Vi måste börja se den hela, stora bilden och inte fokusera på detaljerna. Familjen kommer alltid att vara större än jag:et. En stöttepelare som finns där när du behöver den som mest. Om du tillåter den att vara det. För det kommer aldrig att bli som förr. Och du behöver inte ge upp dig själv, men ge dig tillåtelse att utvecklas. För det kommer bara att bli bättre.

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Angelica Lagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Cecilia

  Oj vad fantastiskt bra skrivet! Sätter precis ord på mina känslor och tankar! Jag har verkligen uppvecklats sen jag fick barn fast jag inte trodde att det skulle ske innan barnet kom. Jag som var så trygg och nöjd men så kom vår dotter med dunder och brak och jag tappade bort mig själv. Trodde inte att det kunde rymmas så många känslor i min kropp inför det lilla knytet som kommit till oss. Sen tog det drygt ett år innan jag började hitta balans i livet igen att både vara mamma o den person som fanns innan vår dotter kom. Idag är jag stolt över att jag utvecklats som människa.

 2. Sara

  Det är ju onekligen lite märkligt att göra en gigantisk livsförändring men tro/tycka att livet ska vara precis som förut.
  Men ändå…jag hade inte fattat hur otroligt stor skillnad det skulle vara och hur länge det skulle hålla i sig.

 3. Cecilias

  Folk som kommer hem på fika och tror jag kan sitta och snicksnacka över en kopp te i flera timmar med en 2,5 åring och en 6 månaders 🙄 Kom igen! För min del har livet bara blivit bättre! Folk utan barn borde intressera sig lite för mina barn istället!

 4. Lina - Vardagslyx och Inspiration

  Jättefin text! Jag blir såå trött på tråkiga kommentarer från de som inte har partner/barn i min omgivning. Alltid ska det gnällas om att folk inte följer med ut och festar eller inte kan ägna hela kvällar åt tvspelsturneringar flera gånger i veckan. Livet förändras när man får familj, så är det.