Nattningsrutin med två barn – Angelica Lagergren
Angelica Lagergren

Angelica Lagergren

Nattningsrutin med två barn

nattning_barn

Hur gör ni med nattningarna ni som har två barn? 
– Det är mycket lättare nu än det var när Philip var nyfödd och Alice var lite mer än ett år tycker jag. Då tog jag med mig Philip upp i babyskyddet och vaggade honom med ena handen samtidigt som jag buffade Alice med andra handen. Det allra lättaste är såklart när vi båda är hemma och kan natta varsitt barn. Men om jag är ensam och ska natta båda barnen brukar jag ge Alice ett par böcker och så lägger hon sig själv i sin säng och läser medan jag nattar Philip. Han somnar ganska snabbt och sen går jag in till Alice och nattar henne.

Vem av barnen går snabbast att natta? 
– Om man ska jämföra så är att natta Philip som att gå en kilometer på asfalt, och att natta Alice (just nu) är som att springa ett maraton barfota. Hehe. Det tar tid. Det kommer tårar. Och det är utmattande. Hon vill oftast inte gå och lägga sig, men när hon väl har lagt sig vill hon leka. Eller så säger hon att hon vill ha vatten. Eller så vill hon kissa. Eller så säger hon “Alice MÅSTE gå upp nu. Alice kan INTE sova”. Och just nu är A inne i en fas där hon bara vill bli nattad av mig och inte av Stefan.

Dricker de alltid välling när de ska sova? 
– Ingen av våra barn har gillat välling, så svaret på den frågan är nej. Fram tills kräksjukan knackade på vår dörr i torsdags natt har Philip fått en flaska ersättning när han ska sova. Nu har vi slutat med det. Eller vi ska i alla fall försöka med det. Alice har inte heller fått någon mjölk på kvällarna nu under kräkskalaset. Det är inget måste egentligen att plocka bort mjölken/ersättningen på kvällen, men jag tror inte att våra kids behöver det längre. Vi återkommer i frågan om ett par veckor så får vi se hur det går!

alice_somnaHur ofta vaknar era barn på nätterna? 
– Det går verkligen i perioder det där. Det kan gå flera nätter utan att Alice vaknar en endaste gång men ibland vaknar hon en gång per natt och Philip snittar väl 2-3 uppvak per natt. Det känns oftast heeelt sjukt att vakna på morgonen utan att någon av kidsen har vaknat på natten. Det händer typ en gång i månaden, max.

Sover barnen med napp? 
– Ja, alltid. Jag försöker lära barnen att de bara ska ha napp när de sover men båda barnen ÄLSKAR sina nappar. Alltså verkligen älskar. Jag försöker att inte göra det till ett problem, men jag smyger undan napparna så att de inte ligger en på varje bord. Det är oftast när de får syn på en napp som de vill ha napp, annars glömmer de bort att de inte har nappar.

Har ni fler frågor kring våra barn och sömn? Skriv här nere i kommentarsfältet så ska jag göra mitt bästa för att svara. <3 Eller har ni önskemål om annat tema på frågestund?  

/Angelica

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Angelica Lagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ingrid

  Tack för en bra blogg och fantastisk podcast! Ni har kanske skrivit det förut, men då har jag missat det: går Alice in till er och lägger sig eller går ni in till henne och nattar om henne?

  Vad roligt hur olika uppfattning man har om vad som innebär en bra/dålig natt, om man ser till kommentarerna till detta inlägg! Vi har två barn på 3,5 och 1 år och sedan den stora föddes har vi aldrig sovit en hel natt. Den lilla har haft så grava sömnstörningar att det var tal om att genomgå en sömnutredning hos specialiserad läkare eftersom hon endast sov 6-7 timmar per natt och tog inte igen mer än någon timme på dagen (dvs hon vaknade varje timma och behövde allt från 15 min – 2 h för att somna om). Mirakulöst nog så sov hon sakteligen längre och längre om nätterna och nu sover hon hela 9 h per natt med endast 2-3 uppvak, gudomligt anser vi medan andra tycker det låter vedervärdigt 😉

 2. Mikaela

  Så otroligt olika det kan vara med sömn. Min son på 3 år har sovit hela nätter sedan 3 månaders ålder o lillasyster på 9 månader har alltid sovit bra nattetid o sover nu mellan 12-14 timmar o sträck utan uppvak. Man har varit bortskämd ser jag nu när man läst alla kommentarer.

 3. Marie-Louise

  Hej Angelica! Jag älskar tvillingpodden och har själv precis bloggat om hur svårt det är att natta mina pseudotvillingar så klickade in direkt när jag såg detta inlägg, Hur gammal är Alice och hur gör du för att natta henne? Min äldste är snart två och en mardröm att få i säng.

 4. Erika

  Jag en kille som är jämngammal med Philip och tvåan beräknad i april. Sonen är alltså 1 år och 4 månader och vi har haft en natt utan uppvak.
  Fram tills han va tio månader så hade vi 10-20 uppvakta per natt och en riktigt bra natt innebar kanske 5 uppvak. Han har alltid sovit i egen säng för när han sov hos oss ville han bara leka och bokade så dant att ingen sov alls. Han slutade självmant att äta på natten när han va 6 månader, vägrade flaskan efter det.
  Sista veckan på semestern i somras så bestämde vi oss för att ta fighten. Han fick BARA sova i sin säng och i vagnen. Han skulle somna av sig själv, alltså inte vaggandes i sängen eller i famnen. Han fick inte somna av vällingskoman, va han på väg att somna med flaskan avbröt vi, han skulle somna med oss ute ur rummet, dvs av sig själv. Vi kämpade en vecka med skrik och gråt från oss alla men sen sov han och var dessutom väldigt mycket gladare om dagarna. Under hela hösten sen så vaknade han max 5 gånger per natt och då var det bara nappen som saknades.

  Sen va det ju det här med nappen. På nyårsafton så vägrade han helt plötsligt napp och han somnade jättefort. Men. När han vaknade på natten kunde han inte somna om. Vi stod ut en vecka avvaktar att vara vaken mellan 12 och 05 men sen gav vi upp och kämpade med tårar och skrik i tre nätter innan han lärde sig. Nu sover han vanligtvis 19-07.30, 1 uppvakta runt midnatt och kommer ibland till oss vid 5.

  Härom natten så sov han non stop fram till 5 och halleluja, ibland sover han ända till 7 i sin säng.

  Vi får se vad tvåan har för planer på att sova men nu vet jag att ibland så måste man aktivt styra upp vissa saker och allt löser sig inte av sig själv

  1. Camilla

   Jag vet att det här med amning är ett känsligt ämne så ta inte mitt råd om du inte vill. Men jag tycker (och det finns forskning som visat) att samåkning och amning är super för både mammors och bebisar/små barns sömn. Barnet äter i sömnen och efter ett tag, säg ett par månader, vågar du sova också. Man behöver ingen napp och slipper stiga upp ur sängen om man sen sover och ammar.

 5. Maria

  Mitt tips är att vänta in Alice lite mera innan hon går och lägger dig. Hon verkar ju inte vara så trött då hon ska gå och lägga dig? Låt henne vara uppe någon timme till, men med ganska strikt rutin att inte utsätta hjärnan för det ” uppiggande blå ljuset” från mobiler/ iPad . Det finns ett hormon, melatonin, som gör oss sömniga. Detta hormon ökar då hjärnan inte utsätts för ljus. Kanske kan det hjälpa?
  Lycka till!

 6. Johanna

  Läggning inga problem alls för vår dotter i samma ålder som Alice. Får en kvällsmacka eller någon frukt innan läggning. Sedan går vi bara upp och lägger henne, släcker lampan, säger god natt och går ut. Har sovit i egen säng ända sen födseln. Ibland 1-2 uppvak/natt, oftast behöver vi bara leta rätt på nappen så somnar hon om. Enstaka gånger får hon komma in till oss. Däremot kan hon vakna allt mellan 5-8 på morgonen… runt 6-7 som oftast! Bebis nr 2 kommer i april så det blir spännande att se vad som händer med allas sömn då!

 7. Linnea

  Båda våra barn (äldsta 2 år, yngsta 5 månader) somnar själv kl 19 och sover hela natten till 07.00 (ja ibland vaknar äldsta typ 6) och såklart händer det att någon av dem vaknar till på natten ibland. Att en natt i dessa små barns ålder typ är 6h lång och det är normalt är inte sant(som någon skrev) då måste de ju sova halva dagarna också för att få tillräckligt med sömn!
  Barn BEHÖVER sova även om de själva inte alltid vill 😉

 8. Cecilias

  Kul att läsa lite om barnen, ni skriver sällan om deras rutiner och utveckling! Ett aktivt val? För övrigt kan jag säga att vår 2,5åring oftast vaknar 1 gång per natt. Min 4.5 månader sov sååå bra men är nu helt omöjlig. Är glad om jag ens sover en hel timme 🙄 Hur kom ni fram till att sluta med ersättning/mjölk? Vet att ni skrev att ni skulle återkomma men ville bara påminna!

  Roligt att läsa om era fina ungar!

 9. Maria

  Vad olika det är! ‘Vår dotter är 2,5 och slutade sova på dagen när hon var 2. Vaknat på natten har hon nästan aldrig gjort (förutom när hon var nyfödd såklart), nu sover hon 12-14 h i sin säng utan uppvak. Jag förstår ju att det är ganska ovanligt och att bara för jag skriver det nu kommer hon säkert börja vakna nu 😉 oavsett är jag imponerad av hur ni orkar med allt med så oregelbunden sömn! Stor eloge till er och alla andra föräldrar som kämpar på!

 10. Jannie

  Hehe, ser att många kommenterat chockerade på 2-3 uppvak per natt. Själv har jag dock uppfattat saken som att det är aaaabsolut normalt för barn att vakna om nätterna upp tills typ 8 års ålder ‘=D

  Dessutom är ju en “hel natt” i alices och philips ålder typ 6h ? Att om dom sover 6h i sträck så är det redan gott! Jaja. Ville bara peppa och säga att det låter riktigt bra och normalt och vanligt så som ni har det 🙂 kram!

 11. Sara

  Läser bok för den ena medan jag ammar den andra-som är i Philips ålder. Eller så vaggar jag den ena i famnen efter boken.

  1. Alona

   Min storre kille är 4 och oftast han sover ej middag längre så när han lägger sig runt 20 så somnar han snabbt. Ibland är det samma som Alice vakna gå och kissa eller kissa. Men han får ligga tills han somnar. Lille killen däremot det måste gå 5-6 timmar efter sista napp tiden annars det blir upp och ner .
   Båda vaknar flera ggn det stora barnet för att hå på toa, lille kille flaskan 3-4 ggr per natt.

   Jag tror ni måste se om Alice behöver sova efter middag eller ej.

   Hur ser redan “schemat” hemma? Ek så vi har schemat men vi lär oss med vad fungerar för våra barn 😉

 12. Lina - Vardagslyx och Inspiration

  Det här med sömn alltså… Suck. Har två bonussöner på 5 & 7 år som oftast sover hela nätter till ca 06.00 på vardagar men vaknar 05.00-05.30 på helgerna. Nääär slutar barn med det? Haha. Drömmer om att få sova till i alla fall 8.00 på helgen.

 13. Alex

  Ojj jag trodde Alice sov hela nätter och gjort typ “alltid” 😳 Vår ettåring har sovit utan några uppvak alls i två månader nu, jag hoppas lite att det är bestående hehe… vi får nästa i april och det hade ju varit skönt att bara ha en att fokusera på om nätterna.

  1. Therese

   Vill inte skrämma dig nu, men våran dotter som blev 2 år i september sov hela nätter utan uppvak från 3 månader tills hon va 21 månader ca. Nu vaknar hon oftast på natten, men går då in till oss o lägger sig o somnar om. Har nu en sjumånaders också, och får väl vara glad för att hon oftast sover hela nätter eller vaknar Max en gång för mat.

 14. Jeanette

  2-3 uppvak per natt?!?! 😱😱😱 sugen på en till liten, min sigge är lika gammal som Alice. men jag fungerar inte utan sööööömn.