15 faser alla med en nyfödd bebis går igenom – Angelica Lagergren
Angelica Lagergren

Angelica Lagergren

15 faser alla med en nyfödd bebis går igenom

newbornAtt få en liten bebis kan vara alldeles, alldeles underbart… Men det kan också innebära stora förändringar i livet, oroa och du får lära dig massa nya saker. Varje dag. Här är 15 faser alla (eller många!) med en nyfödd bebis går igenom. 

1. Eftervärkar…
Är det första barnet kanske du inte känner av dessa eftervärkar så mycket. Med andra eller tredje barnet kan de kännas betydligt mycket mer. Tips! Använd en uppvärmd vetekudde mot den ömma magen, det kan hjälpa.

2. Hur kan hen vara SÅ HÄR liten? (och söt!)
Händerna är små, fötterna är små, de små små ögonfransarna är bedårande och kläderna är även de minimala. Allt är gulligt. Du är övertygad om att du har världens sötaste barn.

3. Får vi åka hem? 
När det är dags att lämna BB kan det kännas overkligt. Ska vi ta hand om bebisen själva nu? Får vi verkligen åka? Tänka om vi gör någonting fel!

4. Attjo! 

Många bebisar är täppta i näsan när de är nyfödda och både Alice och Philip nös massor. När Alice var nyfödd var jag övertygad om att hon var superförkyld, men så var alltså inte fallet.

5. Andas du?
Låter det inte lite konstigt när hen sover? Och ska bebisen verkligen andas sådär ojämnt? Hand upp den som oroat sig över andningen hos en nyfödd!

6. Tofs på huvudet och bröstmjölk på kläderna
Med en nyfödd bebis finns kanske inte energin till att duscha eller byta kläder. Att prioritera sig själv när man har en liten spädis står sällan högst på listan de första dagarna.

7. Natt eller dag?
Vem bryr sig!
Oavsett om du ammar eller flaskmatar din bebis ska hen ha mat ofta i början. Det blir lite sömn och mycket gos, buff och blöjbyten. Smågodis och serier mitt i natten är ingen konstigt den första tiden.

IMG_7916

8. Det som åker ner kommer upp…
I början är det inte ovanligt att bebisen kräks lite (eller mycket) efter varje matstund. Var beredd på att ha med dig klädbyten till både bebis och dig själv när du är iväg.

9. Google is your best…
Friend men även fiende. Det googlas ”blå fötter” och ”röda prickar” flera gånger i veckan hos en nybliven förälder. Och hur gul hud är egentligen normalt?

10. Dåsighet som gör dig trött(are)
Amning gör att kroppen frisätter hormoner som i sin tur gör både mamman och bebisen dåsiga. Så det är helt normalt att känna sig extremt trött samtidigt som bebisen ammar.

11. Sprita händerna
Oavsett om det är sommar eller vinter hägrar bakterier runt varje hörn. Att be alla som kommer innanför er dörr som ens ska titta på er bebis sprita sina händer är inget konstigt. Ställ en flaska handsprit i varje rum för att vara på den säkra sidan.

12. Första badet…
… är det för varmt vatten? Eller för kallt? Är 37 grader verkligen såhär kallt? Det första badet för bebisen är speciellt och som förstagångsförälder är det mycket att tänka på. Ett tips är att köpa en termometer så slipper du oroa dig, och 38 grader är sällan för varmt, men 35 grader ofta lite för kallt.

13. Aj som fan!
Om du ammar är det inte ovanligt att brösten gör ont, både av spänningar och sår. Jag testade salvan purelan som jag tyckte var kanon mot sprickor i bröstvårtorna.

IMG_8511

14. Bebisen sover på dig
Finns det något gosigare än hud mot hud med sin bebis? Det är både viktigt och väldigt mysigt med hud mot hud i början.

15. Säga nej till besök
När alla dina nära och kära har varit hemma hos er och hälsat på bebisen börjar det ofta om. Den som kom först vill komma igen. Det ÄR okej att säga nej, det passar inte nu. Det är okej att helt gå in i bebisbubblan och inte bry sig om att ta fram bullar från frysen eller sätta på en tredje kanna kaffe (om den inte är till dig själv i överlevnadssyfte).

Glöm inte att trycka på hjärtat om ni gillar den här listan.
Här har ni även några andra tips på listor som ni kanske gillar:

7 anledningar till varför alla bör ha en 2-åring i sitt liv
6 anledningar att älska Noora från SKAM
9 saker som gått fel i morgonrutinen för alla föräldrar
Första vs andra barnet – 9 stora skillnader
15 anledningar att skaffa barn 
7 situationer alla föräldrar upplever på förskolan
7 ord alla med en tvååring får höra dagligen
12 anledningar till att vara föräldraledig

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Angelica Lagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. E

    Vi har varit väldigt restriktiva med besök dessa första månader med bebis. Alla har träffat henne några gånger men alla är oxå väldigt duktiga att påpeka att dom träffar henne “alldeles för sällan”, har sagt gång på gång att det är pga alla sjukdomar som snurrar nu på vintern och vi får hela tiden höra “men jag är frisk”. Suck! Att man inte kan respektera föräldrarnas viljor. Dom få gånger vi ger med oss och träffas har slutat med just förkylningar här hemma för att nån vi träffar “bara varit lite snorig i några dagar”. Sjukt tröttsamt! Jaja, snart är det vår och alla vidriga sjukdomar lugnar ner sig. Phu!