Angelica Lagergren

Varför ska du äta mindre kött?

Jag la upp en lista på bloggen om ”15 enkla sätt att äta mer grönt” och fick ett mail med frågan varför jag (och resten av familjen) ska äta mindre kött. Det är av flera olika anledningar, men främst tänker jag på djuren och på miljön. Jag känner att vi bara fortsatt äta korv, köttbullar och köttfärsås av gammal vana. Det finns ju så mycket annat att äta och som dessutom är bra för miljön. Och djuren!

Någon skrev att jag borde ta bort mejeriprodukter också för det är inte heller bra för djuren, men jag tänker att detta måste få ske i små steg. Gör vi en för stor omställning här i familjen tror jag det blir svårt att hålla i längden. Jag har med åren blivit bättre på att inte göra drastiska förändringar, för det går inte i längden. Då återgår jag bara till gamla vanliga igen. Små steg och förändringar är bäst för mig.

angelica_lagergrenFör mig måste det alltså inte vara allt eller inget. Igår åt vi köttfärsås med pasta, fast istället för nötfärs körde vi med quornfärs. Philip älskade det, men Alice petade mest i maten. Visst känner man smakskillnad, men det är bara en vanesak tror jag. Vi ska testa lite nya rätter nu i veckan, det blir bland annat halloumistroganoff och bibimbap. Återkommer om det blev lyckat!

Min favorit just nu är halloumiburgare med lök, tomat, sallad och avokado. Och ja just det, jag har förstått att avokado inte heller är helt okej att äta. Jag ska sätta mig in i varför det är så. Som sagt, små steg till förändring, både för miljön och för djuren. Och för att jag inte längre känner något sug efter kött, men det kommer nog från tankarna om hur djuren faktiskt har det.

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. ida

    Apropå små steg: det är lätt att byta ut grädde i mat till oatleys havregrädde, matmagasinet vego har massa massa bra recept där allt är helt vegetariskt och tipsar också om nya produkter. Jag är laktoovovegetarian gift med en vegan så jag bakar och lagar bara veganskt men käkar mjölkchoklad och bregott typ. Det funkar för mig. Får mkt inspiration från vego varje vecka

  2. Zara

    Ett grymt smarrigt recept för billig peng som är skapat av Hanna Olvenmark;
    ”Vegetarisk kokosmjölkgryta med sting”
    1 burk kokosmjölk à 400 ml
    1 burk krossade tomater
    1 gul lök
    1 msk curry
    1 msk olja
    4 dl kokta kikärter
    300 g fryst hackad spenat
    2 msk mango chutney
    1 grönsaksbuljongtärning
    1 vitlöksklyfta
    ett paket äggnudlar (eller ris eller vad ni vill)
    1 tsk sambal oelek
    Hacka vitlök och gul lök och fräs den i oljan. Låt curry fräsa med.
    Häll över kokosmjölken och lägg i grönsaksbuljongtärningen.
    Låt koka 5 min.
    Tillsätt de krossade tomaterna och den frysta spenaten.
    Koka upp vattnet till nudlarna (eller vad ni väljer) och koka dessa.
    Lägg i kikärterna, mango chutney och sambal oelek och låt kikärterna bli varma utan att koka sönder.

  3. Sanna

    Jag tänker att det är lite larvigt att kommentera allt man inte ska äta. Som jag förstår det menar du att äta mindre kött..inte sluta helt. Detsamma kan ju gälla allt liksom. Variation och inte kött varje dag är ju en skitbra start! Man får bidra med det man kan och det är good enough. Borde vi tänka på här hemma också ?

  4. Karin

    Testade mjölkfri kost när jag ammade pga kolikbarn. Nej tack.
    Köper mest kött från lokala bönder, har en köttbonde i byn där jag bor, deras kossor betar bredvid vår tomt (ett dike skiljer). Känns bra att se att dom lever ett bra liv!
    Kommer nog aldrig sluta äta kött, men tänker verkligen försöka börja äta mer vegetariskt!

  5. karo

    tänk på att vitamin B 12 endast finns i animaliska produkter och utesluter man helt animaliska produkter bör man äta B 12 i vitaminform, det är inte ovanligt att veganer får B 12 brist.

  6. Hedvig

    Jag är vegan sedan några månader tillbaka, men tog det i små steg! I januari 2016 blev jag pescetarian , i juni blev jag vegetarian och i oktober vegan! Mitt val att bli vegan handlar bara om djurhållningen; hur vi människor behandlar djur innan dem blir mat, kläder, skor, etc.
    Många köttätare lutar sig mot argumentet att ”jag köper bara svenskt kött”
    Detta håller inte!! vet du hur djuren behandlas i svenska slakterier? Dem lever i misär och fruktansvärda förhållanden! Och allt detta för att du ska njuta av fläskfilé , oxfilé, korv, köttfärs etc.

    Att bli vegan handlar om att minska lidandet för djuren ! Mina ledord är att djuren finns på jorden med oss, inte för oss.
    Djuren har samma rätt att leva som vi.
    Därför är jag vegan! ❤ (utesluter allt från djur såsom mjök, ost, dun, päls, läder etc)

    Visste du att mjölkon tvångsincimineras för att bli med barn. Efter 9 månader kommer kalven som tas bort från kossan en dag eller två efter födseln. Detta är en stor sorg för kossan. Kalven får inte kossans mjölk som är till kalven, istället tar vi människor kossans mjölk. Vi utnyttjar mjölkkon och tar hennes mjölk som hon naturligt vill ge till sin kalv.
    I många fall dödas kalven då den inte är värdefull, framförallt hankalvar.

    Visste du att varje dag dödas 15 000 tuppkycklingar i Sverige inom äggindustrin? Dessa mals ner i en kvarn levande. Detta för att tuppkycklingar inte kan lägga ägg.

    Vill ni se hur livet ser ut inom svenska slakterier? Kolla på http://www.djurfabriken.se

    Jag står upp och pratar för djuren som inte har en egen röst. ❤

    Att bli vegan är det bästa jag någonsin gjort! Om jag hade fått leva om mitt liv hade jag varit vegan från början. Att bry sig mer om djur än om vad jag äter, det är ren lycka och kärlek.

  7. Maria

    Tro katten att det är lite krångligt i en övergång när man ska säga upp kontraktet med allt man vetat om i matväg hela sitt liv -man är ju uppvuxen med den maten! Helt plötsligt ska man laga massa nya maträtter!? Det låter jättebra att vara snälla mot er själva och ta små steg i taget! 🙂
    Och visst smakar det lite annorlunda men gör det inte till en stor grej. Man vänjer sig! Egentligen är det ju kryddorna som gör köttet, kött i sig smakar inte så mycket? Satsa på kryddor! När jag gick över till helvegetariskt blev matlagning något KUL och numera ett intresse snarare än ett nödvändigt ont förut. Det är jag tacksam över! 🙂

  8. Catarina

    Halloumistroganoff är rusligt gott. Skippa morötterna och förstek halloumin i bitar. Ökar oddsen för att barnen äter, talar av erfarenhet ?

  9. Elin

    Jag kan verkligen rekommendera kokböckerna Mera vego och Ännu mera vego. Recepten är klockrent anpassade till småbarnskaos i svårighetsgrad, och många av rätterna är skapade med tanke på det faktum att barn är vanemänniskor. Dvs. ”ser det ut som vanligt så vågar jag smaka”. Tips tips!

  10. Jossan

    Hej! Är tvungen att märka ord lite! Att dra ner på kött för miljöns skull gäller bara om man äter importerat kött. Äter du svenskt kött är klimatpåverkan mycket liten, samt att man bidrar till ett ängslandskap som är nödvändigt för den svenska floran. Med miljön i fokus ska man äta så lite importerad mat som möjligt då transporterna är den verkliga klimaboven. Kram från en upplyst bonde!

    1. Jannie

      Hejsan! Känner mig också tvungen att kommentera på ett inlägg som handlar om kött. För det första kunde jag inte hålla mer med Angelica om att små steg är bra! Min man blev ”frälst” och blev vegan över en natt för över ett år sedan, men jag klarade inte det utan har sakteliga vant mig vid nya recept och förändrat min kost. Jag tror också att små förändringar är nyckeln till beständiga förändringar!

      Sedan ville jag svara direkt till Jossans kommentar att all minskad köttkonsumtion spelar roll för milijön. Oavsett var köttet producerats har det stor klimatpåverkan. Kolla in jordbruksverkets sidor till exempel. http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/miljoklimat/begransadklimatpaverkan/kottochklimat.4.32b12c7f12940112a7c800011009.html

      Det är ju ganska intressant att alla pratar om miljövänligare bilar för att rädda världen, men att köttindustrin är ansvarig för ett större ekologiskt fotavtryck än fossila bränslen.

      Till sist vill jag också tipsa om att inspireras av naturligt vegetarisk/ vegansk mat. Tänk på att många kulturer traditionellt är vegetariska, och att mycket tex indisk och asiatisk mat är helt fri från animaliska produkter. På detta sätt gör man sig inte beroende av alla kommersiella vege-produkter som kan vara rätt processerade, utan kan istället använda bönor och linser i större utsträckning, för proteinkälla. wwf har skrivit massor om det här ämnet http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/hallbar-mat-for-alla/1547846-ekologiska-fotavtryck-hallbar-mat-for-alla

      Kram på er!

    2. Josephine

      Detta stämmer tyvärr inte, det är uppfödningen av djuren som har störst påverkan på miljön. Maten djuren äter (långt ifrån alla svenska djur går ute och betar även om arla/diverse köttproducenter gärna vill få det att se så ut) vatten som används vid produktion osv har stor påverkan på miljön. energin från vegetabilier tar en onödig och klimatovänlig omväg när den först ska omvandlas till kött istället för att ätas direkt av människor. Så bra intiativ med mer vegetariskt ??????

    3. Sanna

      Fast där har du ju faktiskt helt fel. Om du ska kalla dig upplyst får du läsa på tycker jag! Men det är klart, du tjänar ju pengar på att människor fortsätter utnyttja djur så förstår varför du vill sprida felaktig info.

  11. Lisa

    Klart du ska äta avokado om du tycker att det är gott och mår bra av det! Jag tycker att det känns som att allt man äter på något sätt är dåligt och om du nu har valt att dra ner på köttet så är väl det jättebra! Du ska inte behöva känna dig dålig för att du äter det ena och det andra utan fokusera på det faktum att du faktiskt har valt att inte äta lika mycket kött och hur bra och viktigt det steget är! Heja dig/er!