Är julen till för barnen eller alkoholen? – Angelica Lagergren
Angelica Lagergren

Angelica Lagergren

Är julen till för barnen eller alkoholen?

När jag var med i pappapanelen i tidningen mama tidigare i år fick jag frågan vad jag lovat mig själv som förälder att aldrig göra. Jag svarade på frågan med ett skämtsamt svar men också ett seriöst. Det skämtsamma var att mina barn aldrig ska bära Foppatofflor.

mamasvaret

Som ni vet närmar vi oss julen med stormsteg. En helg då familjer träffas och umgås. En helg för barnen är det många som säger. Men hur är det egentligen med det där sistnämnda? Vi har glögg, julöl, snaps och lite mera julöl för att avsluta med en avec. Det skulle utan problem gå att vara salongsberusad i juldagarna tre utan att avvika från det socialt accepterade beteendet kring jul.julpappa

Det seriösa svaret i pappapanelen i mama var att mina barn aldrig ska behöva se mig full. Det var en av de första insikterna jag gjorde som blivande pappa. Dels för den otryggheten det skapar, att pappa inte är som vanligt. Han pratar konstigt och beter sig annorlunda. Men också för ansvaret. Ansvaret för din familj. Ansvaret för ditt barn. Det är inte längre bara dig själv du behöver ta hand om. Vad gör du om något händer ditt barn och du är för berusad för att göra något? Eller ännu värre, du gör något som gör saken värre för att du inte kan agera som du borde?

Missförstå mig rätt, men jag påstår inte att alla föräldrar ska gå och bli nykterister. Men vetskapen om att en av er kan köra en bil om något händer om den andra kanske har druckit ett glas för mycket gör mycket för tryggheten. Tryggheten hos er som föräldrar som återspeglar sig i tryggheten hos era barn. Personligen har jag aldrig sett tjusningen med att dricka för att bli full. Varken i tonåren då klasskompisarna räknade ut vad som gav mest APK (Alkohol per krona), eller nu som vuxen kittlar det inte någon form av spänning att dricka mig till minnesluckor och dumheter. Det vore otroligt fel av mig att påstå att det inte har hänt då som nu, men min ingångspunkt har aldrig varit att bli så full som det är fysiskt möjligt att bli utan att dö.

Vi kanske kan tänka oss för när vi sätter oss ner till den kommande jullunchen och julbordet. Njut av mat och goda vänners närvaro och familj, oavsett vilken konstellation du kommer att fira i. Snapsflaskan kanske kan få stå kvar i skåpet. Den där sista julölen kanske kan få bli oöppnad och julmusten hällas upp i ett sista glas. Och på så sätt låta våra barn få uppleva en fantastisk jul, med glada vuxna som inte beter sig konstigt. Mer än att någon plötsligt går för att hämta tidningen strax innan jultomten kommer, för att precis komma tillbaka när tomten har gått.

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Angelica Lagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. U Larsson

  Håller helt med…. och har alltid firat Julen, tillsammans med mina barn, man, släkt och vänner, utan alkohol. Minns min barndoms jular, hur rädd och hjälplös man kände sej, när t.o.m Tomten skulle få en “liten jäkel” innan han delade ut klapparna…… Jag tog ansvar för två mindre syskon, och bara hoppades på att Julen snart skulle vara över. Julkram till dej och din familj, från Dalarna

 2. Jessica Olérs Brelid

  Är så med dig på detta! Och det gäller inte bara jul utan alla högtider. Eller det behöver inte vara högtider. Jag tycker att många hittar tillfällen att dricka på…det är ju helg, eller nu ska vi fira. Men det är ju ändå semester… För mig är detta så icke ok…jag kan fira roliga saker eller semester utan alkohol men tyvärr är det många som inte kan det. Så bra att du lyfter detta viktiga ämne. Kram till dig och la familia

 3. Fia

  Jag skulle aldrig själv sätta på mig ett par crocs, men min dotter på två år älskar sina! Superlätta viktmässigt och galet enkla att tvätta! Även gummistöveln Handle It är toppen! 👍

 4. E

  Vi har aldrig druckit speciellt mycket alkohol under julen i min familj och släkt. De vuxna har tagit någon julöl till maten men oftast har det varit 3,5%. På senare år när jag och mina syskon har varit vuxna så har vi druckit något glas vin eller bubbel på julaftonskvällen men det har aldrig varit tal om att någon varit berusad. Nu har vi alla syskon fått ett barn var och vi kommer att fortsätta ta ett glas bubbel och en öl till maten tillsammans. Jag tycker man kan dricka men till en viss mån. Jag skulle aldrig utsätta mitt eget barn eller mina syskonbarn för fulla vuxna. Jag vet själv hur obehagligt jag tyckte att det var när jag var liten när en morbror eller farbror någon gång var lite fulla. Jag tycker inte julen hör fylla till och har aldrig gjort. I min sambos släkt har det däremot alltid druckits och bråkats på julafton. Behöver jag ens säga att han inte är superförtjust i julafton?

 5. Annika

  Samma här, gällande båda!

  Jag har en fråga till Angelica, du och Jessica står ju varandra väldigt nära. Min bror går igenom något fruktansvärt just nu och jag vet inte hur jag ska göra för att stötta honom. Det är verkligen en fruktansvärd sak som har hänt och jag mår så dåligt över det sä att jag också har svårt att sova. Hur hanterar man när den närmaste man har mår dåligt och man inte kan göra något åt det? Hoppas min fråga inte blev allt för flummig.

  1. Angelica Lagergren
   Herr och fru Lagergren

   Hej Annika, åhh vad jobbigt. Jag tror det bästa du kan göra är att visa att du finns där. Säga att du kan lyssna, ge kramar om han vill ha det. Prata om han vill prata. Bara säga och visa att du finns vid hans sida. Jag tycker att det är hemskt när ens nära och kära mår dåligt och det är lätt att man känner en enormt maktlöshet, men jag tror att man gör skillnad när man visar att man bryr sig. Sen är det ju olika hur mycket stöd personen vill ha. <3 Tänker på er! Tänk på att du också behöver stöd från någon annan, detta är ju jobbigt för dig också. Kramar Angelica

 6. Mia (bakingbabies.se)

  Haha, hade också tänkt hålla mina barn ifrån foppatofflor. Sen kom sommaren, potträning och små olyckor i fina eccosandaler titt som tätt. När kisslukten typ inte gick att få bort längre hittade jag fejkfoppa för typ 40 spänn och jag köpte dem rakt av. Superbra att bara skölja av och låta torka, torkade snabbt dessutom. Kommer väl troligen inte köpa fler par andra somrar, men det blev ett par iaf..

 7. Therese

  Mycket klokt och bra skrivet! Så bra att använda bloggen och den ställning man har då man har många läsare att ta upp sådana här frågor.Önskar er en härlig lugn och god jul!