När amningen inte fungerar… – Angelica Lagergren
Angelica Lagergren

Angelica Lagergren

När amningen inte fungerar…

… är det så himla bra att det går att mata sin bebis med flaska. Antingen med bröstmjölk eller ersättning. Visste du att det är flaskmatardagen idag? Jag tycker att det är viktigt att det här med flaskmatning lyfts upp och att mammor som väljer att inte amma av flera olika anledningar inte känner sig dumma eller skuldbelagda. Det gjorde jag. Jag kände mig verkligen misslyckad som mamma när jag inte kunde amma. Så tycker jag inte att det ska behöva vara.

Alla gör så gott de kan, vissa väljer redan från början att de inte vill amma och jag tycker inte att det ska ifrågasättas. Här i Sverige har vi ersättning som är riktigt bra och dessutom vatten i kranen som är kanon, som går att blanda med ersättningspulver. För mig har det viktigaste alltid varit att barnen blir mätta och nöjda. Då har jag mått bra och varit en lugnare och tryggare mamma. När varken Alice eller Philip gick upp i vikt blev amningen en stress och en ond cirkel. För mig var ersättningen verkligen räddningen.

ammaJag ammade både Alice och Philip (här är Philip på bilden) men fick börja flaskmata båda ganska tidigt. Ingen av barnen gick upp ordentligt i vikt och jag tycker aldrig att jag fick till någon bra teknik. Med Philip fick jag hjälp från BB Sophias amningsmottagning, men det hjälpte tyvärr inte. Det bästa med att flaskmata tycker jag är att man kan dela på matningen i relationen. Stefan kunde hjälpa till både dagtid och på nätterna och det gjorde att hans och barnens relation blev väldigt stark. Vill man amma ska man amma tycker jag, för det finns många fördelar med amningen. Men vill och kan man av olika anledningar inte amma ska man inte känna sig dum för att man väljer att flaskmata sitt barn. Se det istället som någonting positivt! Ditt barn blir mätt och glad och det är huvudsaken. Så var det i alla fall för mig.

flaskmata

En mysig matstund tillsammans för Alice och Stefan. I början fick vi ta många korta pauser när vi matade Alice för hon kräktes mycket. Det gjorde Philip också… Men ju större de blev desto mindre kräktes de, väldigt skönt tycker jag.

Hur har ni gjort? Helammat? Delammat? Flaskmatat? Hur länge har ni ammat? Jag känner att oavsett hur folk gör har andra människor åsikter. Låt kommentarsfältet bli ett ställe där vi hyllar alla mammor och pappor, oavsett hur de väljer att mata sina barn. Kom gärna med era bästa tips på vilka flaskor och vilken ersättningen som fungerade bäst för er. Jag visste inte innan att det är en djungel av olika flaskor och nappar med olika sorters grepp och flöden.

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
Angelica Lagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Frida

  jag hat helsmmat tills det var dags att börja med mat, amningen har alltid funnits där någon stund om dagen, även nu när sonen är 16 månader. Han börjar dock tröttna så han slutar nog ville dag som helst nu. Han får ta det i son takt. 🙂

 2. Frida

  Jag ammade min son tills han var 9 månader, men drog ner ganska kraftigt när han började äta mat vid 5 månaders ålder (han valde själv mat framför bröstet). Jag hade fruktansvärda problem med amningen i början. Fick infektioner och mjölkstockning. När min son var 10 dagar var jag på amningsmottagningen då det bubblade ut var från ett djupt sår ibröstvårtan. Fick då instruktioner om att endast ammapå det andra bröstet och pumpa det “sjuka” bröstet en gång varannan timme, dygnet runt. Höll på såi 3 veckor, innan jag kunde börja amma “normalt” på båda brösten. Höll på att ge upp några gånger när det aldrig ville läka, men höll ut. Både bvc och amningsmottagningen frögade flera gånger om jag inte skulle släppa amningen och ge flaska istället, me.n jag vägrade, envis som jag är. När väl amningen kom igång hade jag såklart alldeles för mycket mjölk. Min son bara skrek när han skulle äta, stackarn fick ju mjölk forsande ner i halsen. Kunde inte amma bland folk heller eftersom det bara sprutade åt alla håll. Men det gav sig tillslut och jag kunde amma som vanligt. Nu är jag gravid och är beräknad att föda vid årsskiftet. Jag kommer absolut att amma denna gången också, men får jag lika mycket problemså kanske jag överväger flaskmatning 🙂 Förstår verkligen alla mammor som väljer flaska framför amning!

 3. Eva

  Har ett barn, en pojke på 2 år och en månad nu. Jag helammade honom i 5,5 månad, och ammar fortfarande honom på nätterna (han får komma och sova med oss när han vaknar på natten och då vill han ha bröstet). Visst var det tufft de där första månaderna, herregud så bunden man är som mamma som helammar – men jag skulle aldrig byta bort den tiden. Det är något magiskt med den där symbiosen som uppstår mellan mamma och barn <3

 4. Camilla

  Jag hade bestämt innan att jag inte ville amma, och har flaskat sedan start, känner mig inte alls dum eller skuldbelagd utan är nöjd över mitt val 🙂

 5. Fanny

  Jag ammade mitt första barn i 2 år och ammar nu mitt andr barn (som är 3 mån). Det tog mig 3 mån att komma igång med amningen med första barnet och 2 veckor med andra barnet. Jag tycker amning är fantastiskt!

 6. Sanna

  Jag ville amma min son, men hade problem redan från början. Fick använda amningsnapp bland annat. Då gick det bra. Dock bemöttes jag alltid på ett visst sätt när jag pratade om att sluta amma. Inte positivt! Jag hade mjölkstockning flera gånger. När det verkade som att Emil var allergiskt mot mjölk blev det naturligt att gå över till ersättning. Jag ville att han skulle må bra på en gång och vara mätt och glad. Vi märkte stor skillnad när vi började med ersättning. Han var gladare och sov bättre. Jag tog fortfarande det mesta av matningen samt nätterna, men sambon kunde i alla fall hjälpa till vid behov. Började med ersättning när han var 2 månader och idag är han en härlig och glad 10 månaders kille. Man ska absolut göra det som känns bäst. Får vi ett till barn kommer jag försöka amma, men går det inte kommer jag snabbt gå över till flaska. Bara barnen mår bra och är nöjda så bryr jag mig inte om hur förpackningen på maten ser ut 😊

 7. Petra

  Jag ammade min första son i ca 8 mån tills han äntligen gick med på lite ersättning i flaska, Då började vi trappa ner amningen till stt helt övergå till ersättning utöver mat. Detta främst för att jag ville komma igång med lite jobb på helgerna och även få sova lite ifred på nätterna.
  Nu är lillebror snart 6 mån och jag tänker nog någonting liknande den här gången. Känns dock ibland som att jag får panik för att jag inte kan lämna hemmet ensam i mer än Max 2 timmar. Han gillar att äta ofta. 🙂 Det är ju dock en begränsad period.

  Ska tillägga att jag aldrig haft problem med amningen. Aldrig ens haft ont och barnen har varit små tjockisar. Fick höra av en barnmorska att mina bröstvårtor har perfekt form för barnet att suga tag i.
  Detta har varit otroligt skönt och jag lider med de som vill amma men inte kan.
  Tycker verkligen att det är upp till var och en hur man vill göra med amning!

  PS tvillingpodden är såå bra 😘😘

 8. Cicci

  Första barnet: Hade gått amningskurs hos Amningshjälpen och kände mig insatt och förberedd. Fick tyvärr sår och mjölkstockningar, började använda amningsnapp (halleluja) och fasade ut den efter 6-8 veckor. Sen ammade jag tills hon var 13 månader, nästan bara. Hon var väldigt ointresserad av mat så först när hon var runt året hade vi fått in så mat var största näringsintaget.
  Andra barnet som nu är 5 månader: Fick ännu större problem i början. Testade amningsnappen men då gick hon ner i vikt. Och med en lite låg födelsevikt hade vi inte så mycket spelrum. I såren jag hade kom det in bakterier så jag fick en bröstinfektion och fick äta penicillinkur, flera hemska mjölkstockningar, ännu en infektion efter avslutad kur och sedan kärlkramp i bröstvårtan. Vette 17 hur jag tog mig igenom de t å månaderna, det var hemskt. Men tack vare att vi började ge ersättning varje kväll (bara på kvällen hon inte blev nöjd, annars mätt) så kunde jag slappna av och fick sova lite mer. Det ledde till att mjölken rann till bättre (stresshormoner hämmar ju mjölkproduktion/utdrivningsreflexen) och hon blev mätt även på kvällarna efter cirka 3 veckor.
  Med båda barnen har det varit så att de har behövt växa till sig lite innan de har kunnat ta bra grepp. Tekniken har varit “rätt” när vi varit och kollat på amningsmottagningen men de håller inte kvar ett bra grepp. Båda har varit ganska små när de föddes.
  Nu helammar jag, lillan är 5 månader och är en liten gulle-knubbis som ligger långt över sin startkurva.
  Amning är “naturligt” men det är inte lätt att få det att funka. Snarare så att räkna med problem och skatta dig lycklig om du slipper några, det är ju toppen isåfall!
  Det enda livsviktiga för barnen är ju att få näring och att få närhet och det kan ju lyckligtvis alla föräldrar ge ❤
  När vi gav flaska använde vi samma som Stefan på bilden, från Medela. Sempers ersättning, både tetra pack och pulver beroende på smidighetsgrad 😁
  För sår på bröstvårtan är mitt bästa tips Multi Mam kompresser, med ämnen som ska hjälpa att läka. Hett tips!

 9. Jenny

  Första barnet helammade jag 5 månader och halv ammade en månad till.
  Andra barnet ammade jag 2 månader med hjälp av flaskan ibland. Min dotter brottades och slogs med brösten och blev väldigt arg då hon skulle äta så vid 2 månader gav jag upp och hon blev nöjd då hon bara fick flaskan 🙂
  Tredje barnet ammade jag till 2 månader då blev jag sjuk och fick en svår bihåleinflammation, så jag hade ont i tänderna och kunde inte tugga. Kunde bara dricka och äta yogurth och min mjölk sinade direkt.

 10. Jennie

  Första barnet ammade jag med amningsnapp i 6 månader. Andra barnet ammade jag i 7 månader men han vägrade flaska.

 11. Jessica

  Jag ammade vår son i tre eller fyra dagar bara. Sen pumpade jag och gav flaska i tre veckor ungefär, sen tröttnade jag på mecket och gav ersättning istället. Vi hade mams antikolikflaskor och nan sensitive och det funkade kalasbra!

 12. Tove, 23 år och blivande tvåbarnsmamma!

  Jag ammade vår dotter i kanske två månader men kände att det inte fungerade kroppsmässigt men även psykiskt för mig. Dock har jag tänkt ge det ett nytt försök med lill*n i magen och fixa lite fler tillbehör så det blir så mysigt som möjligt för både mig och bebbe! Bland annat en amningskudde som jag inte hade sist! Så ska göra ett ordentligt försök igen! 😊

  1. Cicci

   Första barnet: Hade gått amningskurs hos Amningshjälpen och kände mig insatt och förberedd. Fick tyvärr sår och mjölkstockningar, började använda amningsnapp (halleluja) och fasade ut den efter 6-8 veckor. Sen ammade jag tills hon var 13 månader, nästan bara. Hon var väldigt ointresserad av mat så först när hon var runt året hade vi fått in så mat var största näringsintaget.
   Andra barnet som nu är 5 månader: Fick ännu större problem i början. Testade amningsnappen men då gick hon ner i vikt. Och med en lite låg födelsevikt hade vi inte så mycket spelrum. I såren jag hade kom det in bakterier så jag fick en bröstinfektion och fick äta penicillinkur, flera hemska mjölkstockningar, ännu en infektion efter avslutad kur och sedan kärlkramp i bröstvårtan. Vette 17 hur jag tog mig igenom de t å månaderna, det var hemskt. Men tack vare att vi började ge ersättning varje kväll (bara på kvällen hon inte blev nöjd, annars mätt) så kunde jag slappna av och fick sova lite mer. Det ledde till att mjölken rann till bättre (stresshormoner hämmar ju mjölkproduktion/utdrivningsreflexen) och hon blev mätt även på kvällarna efter cirka 3 veckor.
   Med båda barnen har det varit så att de har behövt växa till sig lite innan de har kunnat ta bra grepp. Tekniken har varit “rätt” när vi varit och kollat på amningsmottagningen men de håller inte kvar ett bra grepp. Båda har varit ganska små när de föddes.
   Nu helammar jag, lillan är 5 månader och är en liten gulle-knubbis som ligger långt över sin startkurva.
   Amning är “naturligt” men det är inte lätt att få det att funka. Snarare så att räkna med problem och skatta dig lycklig om du slipper några, det är ju toppen isåfall!
   Det enda livsviktiga för barnen är ju att få näring och att få närhet och det kan ju lyckligtvis alla föräldrar ge ❤
   När vi gav flaska använde vi samma som Stefan på bilden, från Medela. Sempers ersättning, både tetra pack och pulver beroende på smidighetsgrad 😁
   För sår på bröstvårtan är mitt bästa tips Multi Mam kompresser, med ämnen som ska hjälpa att läka. Hett tips!

 13. Simona

  Jag ammade min dotter i 3 månader. Hade hur mycket mjölk som helst. Var tvungen att vara borta en helg utan barn. Då försvann mjölken så flaskmata efter de. Fördelar med båda. Älskade att amma men anledningen att vi inte fortsatte va: 1) mjölken försvann 2) jag mådde dåligt psykiskt när hon börja fatta vart mjölken kom ifrån. 3) från att amma 5 min var 3 h till 20 min i timman. De blev bara super jobbigt.
  Snart kommer barn 2 ( om 1 månad) rädslan är nu att jag inte kommer kunna amma. Vill amma och göra som med första. Så får se hur det går 🙂

 14. Malin

  Min dotter är 15 månader och vi ammar fortfarande när hon ska sova och om hon vill så blir det nån dag på dagen också och det funkar för oss, hon har varken napp eller nån särskild snutte så för henne är det mycket god och trygghet inte så mycket mat nu när hon blivit “äldre” särskilt gammal är hon ju inte 😅men jag känner och får ofta höra att vi “borde” sluta för vi ammat för länge men för oss funkar det och vi trivs med det

 15. Cattis

  Hade väldigt såriga bröst i början och var helt berädd på att ge uop det. Testade amningsgummin som sista metod och det funkade, ammade i 8 månader (med amningsgummin) men kan väl påstå att jag aldrig riktigt trivdes med amningen. Med nästa barn är jag väl lite inställd på samma, funkar inte amningen är jag lika nöjd med flaskmatning.

 16. Mia (bakingbabies.se)

  Jag har ammat våra två barn och har typ haft extremt lätt med amningen. Jag slutade amma för över ett år sedan men när jag började plugga en kurs i amning nu under hösten började jag få bröstmjölk igen. Jag är helt övertygad om att jag typ kunnat jobba som en sån där amma om jag levt förr i tiden, haha. Tycker att respekt för individens val och upplevde är det absolut viktigaste när det kommer till amningsrådgivning, och att man alltid måste sträva efter att bemöta föräldrarna där de är.

 17. Jill

  Jag bestämde innan mitt barn kom att jag skulle köra 70% amning och 30% flaska. Jag blev ifrågasatt men det är det bästa beslut jag tagit. På kvällarna tog sambon över och körde flaska, jag kom loss och fick träna och bara vara själv, vilket många behöver för att orka och må bra! En annan anledning var att vi ville båda knyta an till barnet.
  Konstigt i vissas ögon men jag är noga med balans och jag mådde väldigt bra av att jag kunde göra så.
  När B var 6 månader slutade jag amma och fortsatte med ersättning, därefter välling.
  Alla sätt är bra, så länge dom fungerar för er. ❤️

 18. Johanna

  Jag ammade mitt första barn i 9 månader, på slutet bara på kvällen och ev natten. Hon gillade inte ersättning så det var mat som fick fasa ut amningen. Helamning i 5 månader. Mitt andra barn ammade jag i 6 månader, men han fick ett mål ersättning på kvällen från 4 månader. Jag gillar amningen, så sjukt praktiskt! Men har haft väldigt ont i bröstvårtorna i början innan de blivit härdade. 2 v tog det med första barnet och en månad med andra innan det blev smärtfritt.

 19. JennyJenny.se

  Min son (2,5 år nu) fick ersättning. Testade att amma ca en vecka men pga blödande smärtsamma bröstvårtor “gav jag upp”. Dottern är snart 7 månader och är i princip helammad tills nu. Så olika det kan vara både pga olika barn och olika omständigheter. Båda har gått upp fint i vikt och utvecklats bra och det finns verkligen för- och nackdelar med bägge matningssätten men så länge barnen blir mätta och nöjda så är allt bra 😉

 20. Petra

  Som boende i Frankrike blev mitt val att testa att amma men även inställd på att ge flaska tidigt, då mammaledigheten bara är 10 veckor. Jag tyckte liksom inte det var någon idé att jobba upp en bra produktion för att sedan börja trappa ner den på en gång.
  Sen när jag väl födde och min mjölk inte var tillräckligt mättande, så vart flaskan huvudmål och bröstet mellanmål. Vilket fungerade jättebra för oss.
  Ingen ifrågasatte mitt val utan här är det vanligt med att ge flaska tidigt.

 21. Anna

  Jag födde med kejsarsnitt och hade svårt med amningen i början. För mig var det jätte viktigt att amma och jag kämpade som fan och tillslut gick det. Tror det var så viktigt för att jag födde med snitt och det är så mycket tabu kring det att dessutom inte kunnat amma hade fått mig att känna mig värdelös

  1. Annica

   Åh Anna, så otroligt sorgligt att du hade fått känna dig värdelös om det inte fungerat. Givetvis fint att du kämpade och fick det att fungera eftersom du ville! 🙂 men ingen ska känna sig värdelös pga kejsarsnitt och/eller flaskmata! Det visar exakt hur vridet samhället är! Såhär ska det INTE vara.

   Snälla glöm inte att kejsarsnitt är inte en mindre förlossning än en vaginal förlossning och att ge flaska gör ingen sämre än en mamma som ammar.

   Att inse sina begränsningar (om det man vill till slut inte fungerar menar jag, kämpade också med amning och lyckades, men går det inte så går det inte. Och vill man intw psykologiskt så är det ju så) gör en garanterat till en bättre och vettigare förälder i långa loppet. Då lär man sina barn att det är ok att vara mänskligt och att samhällets normer inte betyder att de normerna är rätt. Att gå sin egna väg och göra det som är rätt för en själv som individ är precis vad jag tycker att alla barn ska lära sig!

   Fint att se att det inte blivit några hårda ord i detta kommentarsfält, från något håll!!

 22. Rebecka

  Jag bestämde mig redan som gravid att jag inte ville amma, det kändes bara inte naturligt för mig hur gärna jag än ville! Det skrevs in i min journal på MVC och skrev det även i mitt förlossningsbrev. Har aldrig blivit ifrågasatt och sonen tog flaskan utan problem. Vi har kört Nan PRO från start i MAM antikolikflaskor.