Egentid för barnen – Angelica Lagergren
Angelica Lagergren

Angelica Lagergren

Egentid för barnen

I veckan var jag och Alice inne i stan alldeles ensamma och det var den mysigaste dagen på länge. Vi har börjat tänka en del på det här med egentid för barnen, att det är viktigt. Att Alice måste få ha sin mamma eller pappa helt för sig själv och detsamma gäller för Philip. Jag märker att Alice tycker om när det bara är hon och jag. Hon älskar att åka buss och bara det blir ett stort äventyr för henne. För mig är det väldigt skönt att bara ha ett barn att fokusera på i några timmar och inte behöva tänka på att de inte ska slåss. Vi åt glassmellis, bästa tänkbara mellis. Jag älskar yoghurtglass,

mellisHon har blivit så stor så snabbt.

mellis_lagergrenHon valde glass med jordgubssmak och några jordgubbar.

glassJag tänkte att jag nog också skulle få smaka lite glass, men den gick åt rätt fort…

yoghurtglassVärldens gulligaste skruttmunk.

PA271654Ni som har flera barn, brukar ni försöka låta barnen få egentid med en förälder? Eller vara ensamma hos mormor eller morfar? Eller hos någon kompis? Vid vilken ålder brukar de börja leka med kompisar efter förskolan? Jag kan bli helt varm och lycklig i själen när jag tänker på allt roligt vi har framför oss. Sen kommer jag på mig själv att jag ska njuta här och nu, här och nu.

Ingen tid kommer ju tillbaka och jag tar ingenting för givet. Jag försöker ta vara på tiden vi har tillsammans men kan ofta bli stressad över att tiden går så fort. Det var ingen som sa till mig att tiden går dubbelt så fort när man får barn. Eller det känns så i alla fall. Som att när Alice föddes speedades livet upp ett snäpp, aldrig har veckorna gått så fort innan. Är det någon som känner igen sig i det? Eller är jag ensam om att känna att tiden går fortare nu? Kommentera gärna.

/Angelica

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
Angelica Lagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jennifer Klingvall

  Hej! Jag är gravid i v.28 nu med första barnet och tycker tiden går så himla fort! Trodde innan att man mest skulle gå och vänta i 9 långa månader men här går det undan! =) Det gör mig tom lite stressad när jag tänker på hur snabbt det måste gå när han väl är ute sen då… men som du skriver så är det ju viktigt att stanna upp och njuta här och nu <3 Kram

 2. Nat

  Hej

  Det där såg himla mysigt ut, och tjejen är ju såå söt.

  Vi har 3 barn på 5 månader, 3 år och 6 år. Dom två stora har en stund var i veckan med en av oss föräldrar. Jag tar den lille själv till en lekpark på lördagsmornar och pappan badar/simmar onsdagkvällar med 6-åringen.

  6-åringen fick börja ta hem vänner och åka själv till kompisar när han fyllt 5. Han kunde då lite enkla grejer som att äta fint med kniv och gaffel, torka sig själv efter nr 2 och klockan

 3. Therdee

  Än så länge har vi inte jätte mycket egen tid med barnen. Men min 3 åring påpekar högt och tydligt om lillasyster inte ska följa med. Så har börjat fundera på att man oftare ska göra så!?
  Tiden går du dubbelt så fort! De håller jag verkligen med om.

 4. Mia

  Våra barn är två och fyra, och vi försöker göra saker ensamma med dem med jämna mellanrum. När yngsta var nyfödd blev det mest typ korta grejer, som att jag gick och en promenad och pratade med den store medan vi typ gick och sopsorterade. Vardagsgrejer, men där han ändå fick min fulla uppmärksamhet. JU större de blir, desto längre tid och bättre grejer hittar vi på. Idag var min man och den store i Globen på någon superhjälteshow, bara de två. Jag älskar att få lite ensamtid med ett av barnen, tycker deras härliga tankar och resonemang kommer fram så bra då.

 5. Lina

  Jag har en (snart) 2,5 åring och en 6 månaders. Just nu blir det ju automatiskt mkt egentid med lillen då han ammar samt när den äldsta går på föris. Men jag tänker också på att försöka få stunder bara med dottern då lillen tex sover eller att vara vi två åker och handlar under en timme. Men det känner jag kommer bli mer och mer viktigt och avsättas mer tid för ensam tid med varje förälder/barn då det var nåt jag saknade som barn med 4 små syskon.

 6. Stina

  Vi brukar göra saker med storebror på 3 1/2. Gå på bio, gå på stan, fika osv. Då jag fortfarande är föräldraledig och min man ska vara hemma i vår så får lillebror egentid med oss ändå just nu tänker vi. Han fyller 1 nästa vecka. När båda går på förskolan så får vi börja planera i saker för honom med ☺

 7. Sofie

  Jag tycker verkligen också det känns som tiden går dubbel så fort nu när man har barn. Min son är snart 13 månader och ibland har han väl inte riktigt börjat med egentid på så vis. Han har inga syskon än så han får väldigt mycket egentid ändå hehe.

 8. Rosita

  Åå mys! Och så viktigt. Vi har prioriterat att ge ffa de två äldsta barnen egentid med en förälder. De är pseudotvillingar (mindre än 18 månaders åldersskillnad och en “årskull” mellan dem). De har varit ensam hos mormor & morfar – trots att de bor 18 mil ifrån oss – men ffa såklart enkla saker hemma – bio, cafébesök mm. T ex har de fått tid på tu man hand med mamma eller pappa också i födelsedagspresent och julklapp (bio, shoppingpeng, fika, middag, teater etc) och de ÄLSKAR när de sett kuvertet bland presenterna. De har uppskattat det mer än materiella saker. Sladdislillebror (6 resp. 7 års åldersskillnad) har automatiskt fått egentid eftersom storasystrarna har mycket egna aktiviteter.
  Lillebror började ta hem kompisar vid 4-5 års ålder. Tjejerna minns jag knappt, dessutom har de alltid “haft varandra”. Som 10- resp. 13-års present får barnen en cityweekend i Europa med en förälder (läs i min bok om min & Isabellas resa till Berlin). Underbart! Lillebror kommer nog få tidigare än vid 10 … I helgen åker hela trion buss “ensamma” 18 mil till mormor & morfar. Det är mamma & pappas tur för Dirty Weekend 😉 Mina förebilder om det kan du också läsa om i min bok. Claes & Helena gör en tu-man-hand-resa VARJE år sedan de blev föräldrar för 12 år sedan. Inspirerande och fantastiska föräldrar och våra kära vänner.
  Kram, R

 9. Kajsa

  Tiden går så ooootroligt fort. Vår lilla syster är alldeles strax två dygn, jag fattar iiiiingenting. För att inte tala om storasyster som är 20 månader?!
  Det går så fort, och ändå kan det ibland kännas som att en eftermiddag är en vecka lång!

 10. Lena

  Vi har 3 barn och försöker göra saker med dom äldsta iaf en och en. Minsta är 2 så där finns inte det behovet lika mkt ännu..
  Mina barn har börjat leka efter förskolan vid 5 års ålder ungefär. Jobbar på förskola själv och ser att det skiljer mkt, men jag tycker inte det varit aktuellt förens 5 år..

 11. Cicci

  O ja, tiden går så himla fort! Vår äldsta dotter blir snart 3,5 år. Jag blev gravid några månader efter jag hade studerar klart. Och på ett sätt känner jag mig som 27 ff och precis klar i skolan (2012). Som att “mitt” liv som icke-mamma stannade tiden där. Och sedan har jag haft mitt liv som mamma sedan plusset på stickan. Jobbade bara ungefär 10 månader mellan föräldraledigheten och att andra graviditeten fick mig sjukskriven från V.7. I.o.m att jag varit sjukskriven pga illamående båda graviditeterna och hade lånat g f-ledighet så har det verkligen varit mest mammaroll de senaste 4 åren. Helt ok 😃
  Nu när vi har minibebis igen (4 månader idag!) så blir det mycket tid för stora tjejen+pappa och lillan+mamma. När lillan blir större (ammar ff ofta) ser jag fram emot mer ensamtid med storasyster.
  Denna helgen får stora kvalitetstid hos farfar. 😄 Och vi ska röja förråd, åka på ärenden och ha lite mystid med lillan.
  Trevlig helg till er! 💜