Vill du resa ensam? Skilj dig! – Angelica Lagergren
Angelica Lagergren

Angelica Lagergren

Vill du resa ensam? Skilj dig!

Nu kanske några av er tycker att rubriken låter hård, kall och elak. Det tycker jag med, men det är faktiskt rådet som Angelica fick från några av våra bloggläsare tidigare i veckan. Men det gäller ju så klart bara mammor. För er som har missat detta var Angelica i New York med några vänner och jag var hemma i Sverige, jobbade om dagarna, lekte med barnen om kvällarna och sov om nätterna. Alice och Philip var på förskolan om dagarna, lekte med mig om kvällarna och sov om nätterna.

Några av våra bloggläsare har inte varit nådiga i sina kommentarer kring ämnet, ni kan läsa alla kommentarer här (klick). Alla av dem är mammor eller andra kvinnor. Ingen av dem är män. Alla av dem är människor som inte är berörda av händelsen mer än att de läser vår blogg och fått ta del av en fantastisk resa som Angelica har gjort med sina vänner. De som är berörda av att våra barn var på förskolan medan jag jobbade och Angelica var i New York har inte sagt någonting om detta. Vi har heller inte gjort någon större hemlighet av detta, faktiskt varit helt öppna med att Angelica har varit bortrest och jag har jobbat hemifrån. Vilka är då berörda av detta; jo, nämligen jag, våra barn och deras förskolepedagoger.

skilj_dig

Mammorna skriker med versaler och hänvisar till skollagens 8 kap § 5 (hela Skollagen kan ni läsa här) och säger att våra barn inte alls får vara på förskolan eftersom Angelica har semester. Men vet ni vad, det är två saker ni glömmer;

1) Angelica var borta och jag jobbade, Angelicas föräldrar jobbar, min pappa är visserligen pensionär men inte min mamma, så vår bedömning är att barnen behövde vara på förskolan.

2) Lagen sätter en grund för vilka förhållningsregler som gäller, ett minimum om vi ska kalla det så. Vad de här skrikande moraliserande mammorna glömmer är att tillämpningen av lagen skiljer sig från kommun till kommun. Ett exempel på detta är tydligt i vår kommun, Österåker.

Lagen säger att storasyskon har rätt till 15h/vecka av förskoleverksamhet samtidigt då en förälder (eller vårdnadshavare som lagen kallar oss) är föräldraledig. Österåkers kommun här däremot gjort den bedömningen att man har rätt till 30h/vecka av förskoleverksamhet under samma förhållanden. SVT gjorde en granskning om barn fick vara på förskolan när föräldrar med flexibla arbetstider ibland fick någon enstaka vardag ledig bilden nedan visar Österåker kommuns svar, ni kan läsa hela svarslistan här.
barn_pa_forskola_under_ledig_arbetsdag

Men vill man resa själv har man, som mamma två val; att skilja sig för då får man göra som man vill när man inte har sin barnvecka, eller så borde vi ha tänkt på det tidigare och helt enkelt inte skaffat barn. Är det här vi är 2016? Att vi ifrågasätter om personen ens är en lämplig mamma för att hon vill ha egentid, uppmanar föräldrar att skilja sig och tycker att människor som uppskattar att ladda batterierna för att vara en fantastisk förälder ens faktiskt borde ha skaffat barn till att börja med.

Hade det varit samma ljud i skällan om det hade varit jag som hade åkt till New York med mina killkompisar eller i jakttider som denna, åkt iväg på en jaktresa, medan Angelica jobbade på här hemma och hade hand om barnen? Inte om man ska tro den empiri som ändå finns att tillgå i kommentarsfältet här på bloggen. Pappor får göra lite som de vill, för de är ju bara män, de kan ju ändå inte ta hand om barn, eller hur? Det är kanske lika bra att de åker bort så saker och ting blir ordentligt gjorda…

Flera av argumenten som läggs fram till att vi inte borde haft barnen på förskolan är också helt tagna utan verklighetsförankring. Våra barn tar upp platser som andra barn som faktiskt behövde dem kunde ha utnyttjat; Något säger mig att vår förskola (eller någon annan förskola för den delen) inte hade tagit in två helt nya barn i enbart fyra dagar. Vi utnyttjar systemet eftersom man enbart betalar en reducerad avgift på faktura och resten av förskoleverksamheten är skattefinansierad; sist jag kollade betalade både jag och Angelica skatt, och rätt mycket skatt dessutom. Vårt aktiebolag som Angelica dessutom jobbar för betalar skatt det med. Ponera också följande scenario; Angelica kanske har fler avtalade semesterdagar än mig i sitt anställningsavtal. Ska jag då behöva ta av mina färre semesterdagar bara för att hon vill ha semester?

Nu vill jag rikta mig till er som skrev elaka kommentarer. Om ni som mammor spyr ur er elaka kommentarer som att vi aldrig borde ha skaffat barn, vad sätter ni för förebild för era barn? Att allt är OK att säga till människor, bara för att man tycker annorlunda och att man gör det på internet? Bra jobbat!

Vi klampar inte in i era liv och skriker och domderar hur ni ska leva era liv och känns det så när ni läser vår blogg kom ihåg följande: Det är ni som läser oss, inte vi som tvingar oss på, står i ert vardagsrum och vevar runt med moralpinnen. Nu får det vara nog! Det är fler som har tröttnat på ert oförskämda beteende, om ni tror att det enbart är vi. Cissi Wallin har skrivit en fantastiskt bra text om det här fenomenet som publicerades på Metro.se tidigare i veckan men finns även på hennes blogg här. Pappabloggaren Tomas från bloggen ”Tack som fan” satte också ord på allt jag ville ställa mig upp och skrika när jag läste kommentarerna som ramla in på Angelicas inlägg.

Tack för att ni tog er tid att läsa hela vägen hit!

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Angelica Lagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nathalie

  Jag förstår absolut hur ni tänker och tycker ni gör som ni vill! Men samtidigt tänker jag att vi svenskar har världens bästa barnomsorg, vi har en otroligt tillgänglig förskola anpassad för att alla familjer, trots olika inkomst, ska ha möjlighet att låta föräldrarna arbeta hur mycket de vill/ behöver. Det kan tyckas ganska egoistiskt att man då bara ska ha, ska ha, ska ha och tycker att man sååååklart ska få utnyttja förskolan för att unna sig egentid utomlands med vännerna (för föräldern som är hemma kan aaabsolut inte ta ledigt / ta föräldradagar de dagarna och unna sin partner det) och att man då ska komma hem och vara en bättre förälder fylld med energi (för att det är DET som krävs, föräldrar som aldrig har råd att unna sig sådan egentid är hemska föräldrar med noll energi). Med tanke på det enorma tryck som i dagens läge ligger på svensk skola och förskola på grund av alla nyinflyttade ska den absolut inte användas för att föräldrarna ska unna sig (och nej, förskolan hade inte utnyttjat platsen åt någon annan i 4 dagar men personalen hade kanske givits mer tid till att lägga tid på planering/ utvärdering/ specialarbete med barn med särskilda behov/ reflektion med kollegor… Ni vet sånt som föräldrar FÖRVÄNTAR sig att de ska hinna). Bara en tanke!

 2. Therdee

  För det första vill jag säga att ni gör som ni vill och ni är absolut inga dåliga föräldrar för att ni gjorde så.
  I måndags förra veckan fick jag ta semester från mitt jobb för att pappan i familjen skulle ut å jaga, för vår förskola här där jag bor resonerar att förskolan är till för föräldrar som tjänar pengar inte föräldrar som behöver egentid. Så tar man semester här så måste den andra ta hand om barnen vilket jag tycker är rätt… men… sen tycker jag att ska man ut jaga, lägga om taket på huset eller nått annat farligt så har barnen det bättre på förskolan! Så allt är en tolkningsfråga enligt mig,
  Så länge ni och er förskola är överens om att Angelica var iväg på semester så är det ju inget att diskutera.. eller hur?
  ‘Men gjorde ni så trots att ni inte “får” så är det fel. Hänger du med vad jag menar?
  Sen hade jag tyckt Likadant om de va du som var ute å reste!
  Vet dom som “ljuger” för sin förskola och säger att dom är på jobbresa när som i själva verket är o Afrika å jagar, de är såå fel enligt mig!
  Men inge annan har med å göra hur ni sköter era barn och ert liv så länge barnen har det bra, å de tror jag absolut dom har!

  Kram till er!

 3. Maria

  Bästa Herr& Fru Lagergren!
  Vill bara säga Heja Er!
  Bry er inte om dessa avundsjuka kommentarer om krångliga resonemang kring reglerna för hur och om och varför och för vem osv osv.
  Dessa snusförnuftiga pettimeterargument står bara för dessa personers känsla av AVUND kring hur ni väljer att göra i er familj.
  Ja, det är så enkelt. Då man känner tex avund, skuld eller någonting annat jobbigt så handlar det oftast om att själv inge vara riktigt nöjd över sina egna val eller möjligheter ( rättare sagt känslor som brist på val/ – möjligheter kanske).
  Så ta åt er av alla positiva kommentarer som också finns och var stolta över hyr ni lyckas hålla alla bitar i familjelivet på en jämn nivå. Alla tårtbitar i livet är viktiga!
  Min tidigare kommentar om att förskoleavgiften är reducerad och skattefinansierad var absolut ingen pekpinne. Ledsen om ni tog illa upp. Jag menade bara att det inte skulle vara något argument till hur och när man får/ kan låta barnen gå på fsk.
  Som sagt ni ska inte behöva förklara er!
  “paragrafryttarna” är avundsjuka vilket är tråkigt såklart, men det är inte ert ansvar.
  Än en gång, ni är inspirationskällor!
  Tack!

 4. tess

  Jag förstår inte varför folk bryr sig! Det är väl super att det är möjligt att få resa lite själv även efter att man skaffat familj. Känns som att det finns en risk att man känner sig lite kvävd annars och inte orkar prestera. Som du skriver så går det ju verkligen inte ut över nån så vad är problemet. Och om det nu vore så att ni utnyttjade systemet lite i 4 dagar för att hon ska få möjlighet att åka så tycker jag inte att det är nån big deal! Det är nog mest de som har nåt dumt att säga som kommenterar, så det blir nog inte en helt rättvis bild av hur läsarna generellt känner! De allra flesta tänkte nog aldrig ens tanken att det var dumt att hon åkte!

 5. Helena

  Det är faktiskt så att man får ha barnen på förskola i 5 dagar om året medan man själv är ledig. Sådana är reglerna. Det är ju bra att förskolan vet var man är så att de kan ringa rätt förälder om barnet skadar sig eller blir sjukt. Sen kan man ha åsikter om det, men man har rätt till det.

 6. Fia

  Fantastiskt bra skrivet! Det är klart att man måste få åka bort och ladda batterierna! Det behöver alla! Ni är toppen, läser er blogg varje dag och älskar det ni gör! Fortsätt så!

 7. helena

  Bra inlägg men sorgligt att det ens ska behövas skrivas ett inlägg där ni måste redovisa och hänvisa till lagar och regler.

  Det bästa man kan ge i en relation när man har småbarn är ju egentid!! Då blir man även en bättre mamma och pappa och bättre partner tror jag. Heja er och kärlek till er!

 8. Susanne

  Så bra skrivet Stefan!
  Blir så trött på alla som ska vara elaka.
  Alla får tycka och tänka vad dom vill men skriva såna taskiga/vidriga kommentarer är inte ok!
  Hade jag haft möjligheten att åka till New York som Angelika gjorde hade jag självklart åkt. Angelika ska inte ha dåligt samvete! Tyvärr tror jag att det handlar mest om avundsjuka.
  Trevlig helg på er!

 9. Sandra

  Så bra skrivet, igen! Jag får panik på alla dessa mammor. Jag är själv mamma och detta nedklankande som pågår mammor emellan är vidrigt!!! Och som du skriver – vad är ni för förebilder för era barn? Vi vill väl skicka vidare Ge mer kärlek snarare än trigga igång mer av detta vidriga näthat. Heja er iallafall! Vi jobbar också glada föräldrar – bra föräldrar, om det innebär egentid ibland – då blir det så! Kram på er!

 10. Sofie - idag mamma närsomhelst änglamamma!

  Till alla er som fortsätter ha kommentarer…
  Snälla, sätt er ner en stund, resonera över vad ni egentligen säger. Ord sårar! Är detta så viktigt för så många att elda upp sig för undrar jag?
  Om ni anser att det är det. Tänk om! ta vara på era liv och era familjer och njut, man vet aldrig vad som händer och uppskatta det ni har. Glädjs åt varandra! Det finns så mycket mer här i världen man inte kan styra, hemskheter många av er säkert inte upplevt (tack gode Gud för det). Jag säger detta från mitt djupaste av hjärta då mitt liv står totalt på paus. Då vår är dotter så pass sjuk att vi bara går och väntar på att hon ska få somna in. Snälla få er en tankeställare! Är detta så viktigt för er eller kan vi kanske försöka glädjas åt varandra? Glädjas åt möjligheter som man faktiskt kan få/ta oavsett, jobb,kommun,förskolor etc.

 11. Anna

  Ett tips om ni inte vill ha alla dessa kommentarer är att inte puffa för era inlägg i ämnet på instagram, inte börja skriva krönikor om det och inte driva på debatten i kommentatorsfältet.

  Annars är det “nästan” så att man kan tro att ni gillar de ökade inkomsterna som ökad trafik och fler kommentarer ger. Nästan 😉

  1. Angelica Lagergren
   Herr och fru Lagergren

   Hej Anna, fast då är det ju ingen levande blogg, om vi inte ska få skriva vad vi tycker och känner. Då känns den i ärlighetens namn rätt tråkig… En blogg utan åsikter? Nej, det är inte för oss. Vi skriver inte saker för att uppröra, men blir ibland upprörda av vissa människor påhopp! /Angelica

 12. Malla

  Bra skrivet! Man måste väl få göra saker på egen hand också. Vi reser tillsammans som familj men också var och en för sig med vänner. Och tänka sig- ibland lämnar vi barnen hemma ett par dagar med mor/farföräldrar också!!
  Våra två barn på 2 och 4 år verkar inte lida speciellt mycket av detta;-)

 13. Poddkollen

  Suck alltså, dessa människor…!

  Kika gärna in på poddkollen.se där jag dagligen kommenterar och tipsar om olika poddavsnitt – eller följ poddkollen på insta 🙂

 14. Hanna

  Hej!
  Jag har läst er blogg länge och tycker den är bra. Ingen har rätt att kränka er i nåt sammnhang. Jag har aldrig ifrågasatt er föräldraroll eller använt fula ord. Men jag tog som förskollärare illa upp när ni visa så lite förståelse för förskolan efter angelicas försvarsinlägg. Det vore en bra ide tycker jag att föra ett samtal med pedagogerna. Kan hända att dom tycker det är ok på era barn förskola. Sen håller jag med om att man som förälder behöver träffa vänner eller komma iväg på en resa. Ta inte åt er av skit men ibland kan det vara bra att se saken ut andras synvinkel.

  1. Angelica Lagergren
   Herr och fru Lagergren

   Hej Hanna, det är självklart bra att se saker hur andras synvinkel. Det var aldrig min mening att inte ha någon förståelse för er som arbetar på förskolan. Ni är mina hjältar! Jag är SÅ nöjd med valet av förskola och Alices och Philips pedagoger är stjärnor. De är varma, omtänksamma, pedagogiska, omhändertagande, kloka och roliga. De lär mina barn massor och jag är så glad att vi hittade rätt på en gång. Jag tar inte förskolan för given och jag är ledsen om du tog illa upp. Inte alls min mening! <3 Kram Angelica

 15. Hanna Öhman - Mitt liv som förlossningsskadad

  Jag har inte läst kommentarerna och jag kommer inte läsa heller, jag förstår ju att det är riktigt elaka och hemska saker som skrivs. Jag förstår inte varför vi kvinnor inte kan stötta varandra istället för att spy galla och försöka förstöra. Men det är klart, det är väldigt lätt att sitta vid en skärm och vara dömande mot andra…
  Jag hoppas att ni klarar av att inte ta åt er ❤️ Kram

 16. Pernilla

  Alla dessa elaka o sura moralmammor..suck!!
  Jag tror det bottnar i avundsjuka helt enkelt, deras män gör inte ett skvatt där hemma och själva trivs dom inte med sina jobb. Däfrör blir det jobbigt för dom att läsa när andra faktiskt har män som självklart tar hand om sina barn o att det finns de som trivs med sitt jobb mm…. Älskar er blogg!!!

 17. Johanna

  Jag håller med er helt och hållet med om att klart man får ha barnen på förskolan när ena föräldern har semester några dagar. Så klart! Det jag däremot reagerade på i Angelicas inlägg var att det var en väldigt konstig vinkling på det hela att hon jobbat hårt och förtjänade att åka på semester själv medan barnen var på dagis, oavsett om man fick eller inte fick ha barnen på dagis (hon visste ju inte att det var ok i er kommun när hon skrev inlägget). Sen håller jag med Lin om att det känns väldigt tråkigt att du klankar ner på mammor. Klart att det är kvinnor/mammor som kommenterat. De är ju majoriteten av era läsare så borde väl va ganska givet. Jag tycker er jargong på både det här och Angelicas inlägg tidigare är väldigt tråkig. Man måste inte alltid ge svar på tal. Många gånger i bloggvärlden upplever jag att man vinner mer på att inte göra det utan istället vara “the bigger person”, och om man gör det vida en lite mer ödmjuk sida. Det här inlägget upplevde jag som uppläxande. Väldigt tråkigt! Hoppas allt återgår till det normala. Gillar er blogg. Och gillar dina krönikor (förutom den här) som varit nu på slutet Stefan. Tummen upp.

  1. Magda

   Men hallå?! Självklart måste de få ge svar på tal. Det är ju helt orimligt att förvänta sig att man kan skriva vad som helst om andra människor och sedan beskylla dem för att de inte är “the better person”. Dubbelbestraffning är en riktigt tråkig härskarteknik!

  2. Magda

   Men hallå?! Självklart måste de få ge svar på tal. Det är ju helt orimligt att förvänta sig att man kan skriva vad som helst om andra människor och sedan beskylla dem för att de inte är “the better person”. Dubbelbestraffning är en riktigt tråkig härskarteknik!

   1. Magda

    Att resonera så här är som att säga att det är helt ok med mobbing men att mobboffret inte får stå upp för sig i efterhand för det ger ju mobbarna dåligt samvete.

  3. Maria

   Håller med om att folk är mycket dömande och säger taskiga och kränkande saker. Särskilt obegripligt blir det ju eftersom alltihop handlar om olika val man som familj gör.
   Fortsätt gör det ni gör!

 18. Terese

  Är världens sämsta bloggläsare som aldrig brukar kommentera men nu kände jag mig tvungen att göra det. Brukar inte heller gå in i kommentatorsfältet och läsa andras kommentarer men kunde inte låta bli att klicka på det aktuella inlägget. Och fy vilken hemsk läsning. Jag orkade inte ens läsa all skit som stod där. Faktum är att jag knappt kunde läsa det eftersom jag blev så illa berörd. Usch! Är själv mamma till en 1,5-åring och tycker att det är svinjobbigt när någon hoppar på mig och har åsikter om ett eller annat (typ alltid sånt som de eg. inte har att göra med). Och då folk inte ens så där jävliga. Nej fy. Beundrar dig Angelica för att du står på dig! Tack för en superbra blogg och tack Angelica och Jessica för världens roligaste podd <3

 19. L

  Jag undrar just hur folk hade ställt sig till min resa jag gjorde för några veckor sedan, när jag åkte till min hemstad för att vara hos min döende far. Min son var då på förskolan och pappan jobbade… Det hade folk säkert också fördömt… Jag skulle väl ändå ha haft tillräckligt med överskott att passa en ettåring där vid sjuksängen, för jag jobbade ju inte trots allt… Att sätta sina egna behov först är ibland nödvändigt, för att orka vara den förälder barnen behöver. Och vi kvinnor och mammor måste få lov att ta en paus ibland. UTAN dåligt samvete.

 20. Lina

  Så bra skrivet! Vi måste motverka mobbing på alla arenor, och det är precis det folk håller på med här. Fortsätt skriva för oss som tycker ni är inspirerande och hejar på er, Vi är betydligt fler! Och tack för att ni ger svar på tal och försöker motverka näthatet. Det är det enda rätta att göra, för våra barns skull!

 21. Sara

  Man undrar ju verkligen hur folk mår som kommer med kommentarer om hur andra ska leva sitt liv. Värst är det ändå den/de som hade letat fram paragrafer i lagboken. Seriöst gör något åt ert innehållslösa liv. Jag beundrar er Angelica o Stefan att ni orkar fortsätta blogga med tanke på hur mycket avundsjuka och misunsamma människor det finns. Hoppas ni ändå kan skaka av er allt.

 22. emma

  Men när man (ni ) gör allt för att synas och uppenbarligen aldrig tröttnar på era egna nunor får man nog ta konsekvensen av det, att få kommentarer som svider ibland. Allt har ett pris.
  //E

  1. Sara

   Verkar som du inte heller får nog av deras nunor med tanke på att du läser deras blogg. Eller varför hänger du här om du stör dig så mycket på dem?

  2. Simona

   Läs igen! Du tillhör den skaran av idioter som inte borde ha tillgång till internet! Ingen tvingar dig att läsa deras blogg! Så knip käft! Hade du haft en blogg och fått en elak kommentar hade du skriki högst av alla! Glad fredag på dej!

 23. petra

  Bra skrivet kommuner har olika regler och inget barn kommer in på tre dagar. är vara förskolan med på noterna så fine. jag jobbar inom förskolan vi har jättestora barngrupper och få vikarier om det skulle skita sig så för våra föräldrar kanske det inte skulle vara ok men alla kommuner och chefer gör olika. föräldrar mår bra av att vara själva ibland!! ni var väl hemma när det var svårt för eran förskola att få vikarier!!

 24. maria

  Hej! Bra rutet 🙂 Jag tänker att det är den berömda avundsjukan som får folk att hoppa på din fina fru 🙂
  Det är inte okej någonstans att göra så i vilket fall, men tyvärr fungerar många så.
  Och det är oftast inte män som står i vägen för kvinnor i arbetslivet utan mindre framgångsrika kvinnor som baktalar den som lyckats bättre
  Klart att barnen kan vara på förskolan och du jobba när reglerna hos er klart säger att det går bra, det gick säkert ingen nöd på varken dig eller barnen 🙂 Angelika fick en välförtjänt semester/jobb, det är henne väl unnat 🙂 Och jag som bloggläsare fick se fina bilder från en stad jag aldrig kommer att ha råd att besöka då jag är sjukpensionär, win, win 😀
  Kram på er Maria i Skåne

 25. Johanna

  Att folk bara inte kan sköta sig själva och strunta i hur andra lägger upp sina liv. Ren och skär avundsjuka! Hade dessa moraliserade paragrafryttare (ursäkta) själva fått möjligheten att åka på en sådan resa då hade det säkert varit annat liv i luckan! Jag läser bloggen (och Jessicas och Annikas) varje dag och inte en endaste gång tänkte jag tanken på huruvida barnen hängde på förskolan eller inte. Kom igen liksom! Var glada att de delar med sig av sina liv, sin familj och sina resor istället för att klanka ner på någon ni inte ens känner! Sluta missunna andra möjligheter bara för att ni själva inte får dem!

 26. Jill

  Blev ärligt talat illa berörd över folks sätt att reagera. Så mycket aggression och pekpinnar.
  Gjorde själv en “Angelica” och drog iväg själv ett par dagar för ett par veckor sedan. Barnet var på förskolan och pappan jobbade. En välbehövlig åtgärd för att hålla ihop kroppsligt och själsligt. Jag tror att det handlar om balans och att ingen står och är helt ren på någon sida. Min dotter må ha “belastat” systemet för de 3 dagar hon var på förskolan men å andra sidan så går våra skattepengar och resurser till så mycket mer än så. Jag har t ex aldrig tagit en sjukdag i Sverige om vi nu ska dra det till sin spets.
  Balans.

 27. Lin

  Alltså, jag håller med! Vilka rövkommentarer! Och mest skrämmande är att de belyser en bisarr norm av moderskapet.

  Men en sak som gör mig arg är allt detta tjafs om att det baaaaara var kvinnor som skrev dessa elaka kommentarer. Det är väl självklart!! Vilka tror du utgör den absoluta majoriteten av bloggens läsare? Jo, kvinnor (vilket jag antar att du har statistik på osv). Så att det är just kvinnor är väl inget uppseendeväckande. Tacka gudarna för att det var just kvinnor. Om män hade hittat hit samt blivit provocerade (om angelica ex skrivit om feminism, vilket brukar få MÅNGA män att vilja “säga ifrån” ) hade Angelica förmodligen blivit utsatt för mordhot, våldtäktshot, misshandelshot. De kanske tom hade riktats mot barnen. Manliga troll kontra kvinnliga troll. Och ändå är det de kvinnliga trollen sociala medier är mest förfärade över! (Ex Läckberg).

  När tacksamhet eller nätkärlek ska ges i bloggvärlden så riktas det mot läsarna. Inte kvinnor, även om de som i detta fall (de flesta fall) är den största läsargruppen. INGENSTANS ser jag kvinnor hyllas för stöd, pepp, engagemang och förmågan att lyfta andra kvinnor. Trots att det är kvinnor som gör hela bloggvärlden möjlig! Herregud så många kvinnor som lyfter, stöttar och hejar på Angelica och Jessica. SÅ många! Lojalt och vänligt. Men kvinnor som grupp får ALDRIG cred för det frekvent förekommande fenomenet inom sociala medier.

  Den fantastiska och kärleksfulla inputen som kvinnliga läsare utgör lyfts aldrig ur ett grupperspektiv. Men en rejäl skopa skit tilldelas de gärna!

  Detta är alltså ett fenomen som jag sett på många bloggar. Tycker inte att det är schysst.

  All kärlek till Angelica! En NY-resa borde alla mammor få!

  1. sofie

   Jag håller med! Bra inlägg och jag stöttar givetvis er i denna fråga. Förstår inte ens hur man kan ifrågasätta resan?? Men sååååå tråkigt att du Stefan ens behövde ta upp detta med att det är kvinnor som gör det. Såklart det är kvinnor som ifrågasätter, för det är ju vi kvinnor som läser bloggen. Men det är också som Lin säger, vi andra kvinnor som också stöttar och uppmuntrar.

   1. Johanna

    Precis! Massor av kvinnor har försvarat hennes val att resa, så det känns lite orättvist att anklaga kvinnor som grupp för att alltid hata och vara orättvisa mot andra kvinnor.
    Annars älskar jag både bloggen och poddem och tycker definitivt att du var väl värd din resa, Angelica!

   2. Magda

    Har du läst den här bloggen? Har du läst Jessicas blogg? Har du lyssnat på tvillingpodden? Det tackar ju sina följare heeeeeeela tiden?!

    1. Johanna

     Ja, som sagt läser jag bloggen och lyssnar på podden. Det är kanske inte så konstigt att reagera på att just mammor/ kvinnor pekas ut som illvilliga och elaka i ovanstående inlägg när de möts i huvudsak av kärlek av en majoritet av övriga läsare som också är kvinnor. Förstår inte vad du menar.

 28. Anna mamma till Vincent och Alex

  Jag är så förvånad av att det ens har blivit en diskussion och moraliserande kring detta. Förstår inte problemet. Sedan tycker jag att det är väldigt tråkigt att mammor ska nedvärdera och moralisera andra mammors val. Jag tror aldrig en pappas resa hade moraliserats.

 29. Frida

  Tycker folk ska sluta lägga sig i hur andra gör med sina liv. Uppenbarligen är det helt okej att Göra som ni gjort i er kommun – dvs inga problem alls. Hade gjort exakt likadant.

  Däremot kan jag tycka det är tråkigt att reglerna för förskolan är så olika i olika kommuner. Här i Mölndals kommun måste förälder nr 2 vara ledig om den andra åker iväg, samt det är 15 h/veckan som gäller när man är föräldraledigt. Tycker det borde vara samma regler i alla kommuner. Det är ju inte så att stockholmare är mer stressade under föräldraledigheten eller i behov av att resa mer ensamma jämfört med exempelvis Göteborgare 🙂

  1. Karoline

   Det är ju så att kommunen har ansvar för skola och barnomsorg, därför ser det olika ut beroende på var man bor och hur kommunens prioriteringar i budgeten ser ut. Hade skola och barnomsorg varit statligt styrd som den var förr, så hade förutsättningarna varit detsamma oavsett vilken kommun man bor i.

   1. Frida

    Det är jag fullt medveten om och har den åsikt att det ändå bör vara samma regler. ett barns omsorg eller skolgång ska inte vara bättre/sämre/erbjudas mer eller mindre resurser beroende på vilken kommun man bor i.

   2. Frida

    Det är jag fullt medveten om och har den åsikt att det ändå bör vara samma regler. ett barns omsorg eller skolgång ska inte vara bättre/sämre/erbjudas mer eller mindre resurser beroende på vilken kommun man bor i.

     1. Frida

      Visst är det så! Har aldrig missat privilegiet att utnyttja min rösträtt! Tråkigt nog verkar inte detta vara en prioriterad fråga. Har aldrig röstat i min nuvarande kommun så ska bli spännande att se hur det ser ut här när det är dags för att gå till val.

 30. Alexa

  Tack för detta! FATTAR INTE hur såna människor (jävla moraliserande föräldraliv-morsor) resonerar. Om ALLT. Man kan ju som mamma inte göra rätt?

  Tänker på kommentarerna under artiklarna på fb å det sistone, som handlar om hur man i Stockholm nu får ha äldre syskon på förskola om man är föräldraledig och folk RASAR. Huuuur kan man bry sig så mycket om något som inte påverkar en?!

 31. Sara

  Grym text!!! All kärlek till er!

  Jag läser er blogg och håller inte alltid med era val/åsikter. MEN jag skulle aldrig få för mig att skriva det i en kommentar. Här vill jag bara ge pepp och applåder. Jag läser ju frivilligt 🙂

  Kram till er! Fortsätt precis som ni gör!

 32. Camilla

  Personligen skulle jag aldrig skriva sådana saker i närheten av all den smutskastning och skit som Angelica fick ta emot, och efter att ha läst alla kommentarer skäms jag, både över att vara kvinna och mamma. Jag satt med öppen mun och gapade över alla de hänsynslösa och äckliga kommentarer som skrevs. Till alla er mammor och kvinnor som, utifrån kommentarerna, verkar ha kassa värderingar och består av moralpinnar till höger och vänster vill jag bara säga: dra åt fanders eller likväl dit pepparn växer. Sluta läs bloggen, eller för den delen, sluta bry er och förpesta era egna liv istället för att klanka ner på människor som är öppna med hur småbarnslivet är.

  Till er, Angelica och Stefan, vill jag skriva att jag har följt er och Jessica i ett drygt år och jag älskar att läsa era bloggar! Att läsa om er vardag med bland annat problem gör ofta, när min egen vardag är i rubbning, att det känns bättre för att allting går upp och ned och ni hymlar inte med det. Tack!

 33. Victoria

  Mitt i prick tycker jag! Det skrivs överallt om hur vi kvinnor blir förtryckta och har svårare att lyckas i yrkeslivet om man vill rodda familj och jobb paralellt och när jag läser denna debattartikel blir det så solklart varför det är så.. för att vi kvinnor själva förstör för varandra och det är så deprimerande att inse. Tänk vad vi tillsammans kunde åstadkomma om vi pushade framgångsrika kvinnor med driv (som Angelica) som lever i ett jämställt förhållande där det finns samma förväntningar på både mamman och pappan.

  Ni är toppen och er blogg är personlig och fin, hoppas ni orkar fortsätta dela med er av er vardag trots trångsynta bittra människor med för lite vettigt att göra! 🙂