Angelica Lagergren

Jag har aldrig semester

Det kommer in kommenterar om att barnen gick på förskolan onsdag, torsdag och fredag när jag var i New York och Stefan jobbade. Att det för många är helt otänkbart. Förskolan är till för barn där föräldrar jobbar eller pluggar. Är den ena föräldern bortrest ska den andra vara hemma med barnen, inte ha barnen på förskola. Jag förstår inte riktigt. För det första vill jag understryka att jag jobbar i princip alla dagar, året om. Julafton, nyårsafton, påsk och sommarveckor. Jag har valt att ha ett jobb som influencer och med blogg innebär det jobb årets alla dagar. Jag poddade när Philip var tre dagar gammal med honom i famnen. Det här livet fungerar kanon för mig. Jag förstår att det inte är för alla.

new_york_lagergren

Jag kan absolut jobba och tidsinställa inlägg för en vecka framåt, men så jobbar inte jag. Ibland gör jag tidsinställda inlägg men för det mesta jobbar jag med bloggen varje dag. Året om. För vissa är det helt otänkbart att åka iväg på en resa utan barn. För mig är det inte det. Både jag och Stefan älskar att umgås tillsammans som familj, men också som egna personer. Det är verkligen tur att jag hittat Stefan som partner, vi passar väldigt bra ihop.

New York var för mig en semester, ja. Jag betalade precis allting själv, jag tog ingenting på mitt företagskort. Men! Jag jobbade från New York. Ja, precis. Jobbade på min semester, kan man verkligen göra det? Ja, det kan man faktiskt. Jag tar inte ut några semesterdagar och när barnen är sjuka (som idag) vabbar jag inte. Jag får helt enkelt jobba när barnen har somnat, för så fungerar mitt jobb. Jag är sjukt tacksam över att ha det jobbet jag har. Att få betalt för att blogga, instagramma och podda. Jag kan leva på det. Det är en fantastisk känsla!

tvillingarna_lagergrenHär på Brooklyn Bridge tillsammans med världens bästa jobbarkompis, Jessica.

Jag har jobbat som journalist i tio år och byggt upp ett stort kontaktnät som gjort det möjligt för mig att frilansa. Det låter töntigt att säga att jag ”jobbat hårt för att vara där jag är idag” men det har jag. Jag har inte glidit in i den här världen på ett bananskal. Det har varit år av riktigt hårt arbete. Jag har slitit sena nätter och helger som reporter och vimmelfotograf. Jag har just nu världens roligaste jobb. Jag är min egen chef och jag älskar det. Jag kan planera mina jobbdagar precis som jag vill och det är verkligen inte alla som vill som får den möjligheten. Jag vågade säga upp mig och chansa och nu, snart ett år senare ångrar jag mig inte en enda sekund. För mig var det rätt val och det öppnades så många fler dörrar än jag hade kunnat drömma om.

/Angelica

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Amanda

  Men fy och usch på er människor som skriver sånna elaka och tråkiga saker till familjen Lagergren men främst Angelica.
  Mår dåligt och blir ledsen för hur andra kvinnor utrycker sig och ger sig på en annan kvinna om hur saker och ting skall vara och se ut. Tycker att det är hemskt rent ut sagt!
  Jag är själv mamma till två barn och dessutom i Alices och Philips åldrar och har en man. Skulle jag behöva och vilja åka i väg några dagar oavsett vart om det är till new york eller till ett hotell här i stan med mina vänner för att få egentid, ja läs ordet EGENTID, vilket betyder att man som person får chans att få ladda om batterierna och få mer energi, piggare och gladare som person vilket betyder att man blir en gladare fru,mamma,kollega samt en gladare person!
  Att man inte kan unna en annan person det om möjlighet finns ser jag inget annat än att man är avundsjuk och mår dåligt i sig själv.
  Varför ska man hela tiden försöka att ge en annan förälder dåligt samvete?
  Stötta varandra som föräldrar i stället och boosta med en trevlig kommentar som jag tänker skriva nu:
  Vad härligt och skönt för dig Angelica att du fick komma iväg lite och ladda om batterierna! jag ska åka i väg på en weekend med mina vänninor i vår och det ser jag fram emot! Mina barn kommer ha det superbra med sin pappa och deras pedagoger och kompisar på förskolan.
  Jobbet dessutom på förskola och det finns ingen regel att man ska ha barnen hemma om en förälder är bortrest. Skitsnack!

 2. Sara

  Jag är ingen typisk tjej – överanalyserar alltså inte. Haters gonna hate, men skit i dom och tänk såhär:

  1. Var glada över att ni inte är bittra och negativa och lägger energi på att hata.
  2. Var glada över att ni glädjs åt folks framgång och lycka och har ett positivt mindset.
  3. Var glada över att ni tjänar fett bra med cash så ni kan leva precis som ni vill leva ERT liv, med er helt fantastiska fina familj.

  It’s just as easy as that!

 3. Rebecka

  Inte undra på att världen ser ut som den gör med alla bittra och missunnsamma människor. Skämmes ta mig fan!! Vem drabbar det att Alice och Philip går på dagis medan mamma & pappa jobbar? Inte dig eller mig iaf. Så varför öppna brödluckan om man inte har nåt snällt att säga? Jag hoppas du njöt varenda sekund i NY Angelica <3

  PS. Nyfiken om det blivit samma ramskri inne hos Jessica o Ibbe?

 4. Sofie

  Men herreguuuuuud vilka jäkla puckon det finns!!
  Klart vi behöver ha någon form av lagstiftning i det hela, men kan ju knappast vara så att någon annan (partner, mor eller far-föräldrar) ska ta ledigt. Om man inte har någon sån då? Om man är ensamstående? Resonemanget håller inte, förstår inte varför alla får sån fruktansvärd moralpanik. Måste finnas så många andra mera fruktansvärda saker att lägga sin energi på!

  Heja Angelica och Stefan!

 5. Annika

  Hej tycker din kommun har bra regler. Jag tycker det är jävligt konstigt stt det får skilja så mucket mellan kommunerna dock. I vår kommun är det så att när man slutat jobbet har man en viss tid på sig att vara på plats på dagis fritids för att hämta. Inga stopp mellan för att handla, inga tandläkarbesök eller liknade , då ska man skaffa barnvakt! Jag menar man har kanske ett tandläkarbesök per år men nej nej. I våran kommun är det jättestarkt och de som har föräldralediga föräldrar får ha 15 -Tim i veckan. Och tre timmar omdagen. Man hinner då hem och vända i princip. Och ingen lunch för 15- timmars barnen. Det jag tycker är konstigt är hur det kan vara så när man betalar precis som i storlom osv. Nej vi i övriga små kommuner har inte rätt till att öns skita innan vi hämtar barnen. ! Önskar er allt gott härlig kommun ni verkar ha!

 6. Malin

  Brukar inte kommentera i blogginlägg, men känner att jag måste i detta fall.
  Tycker det är självklart att du ska kunna åka bort utan barnen när resan dessutom inkluderar jobb – för mig finns det ingen som helst tvekan om att det skulle va ok. Jag har för övrigt tidigare bott i Norge och där kan man, som en annan kommenterat, ha barnen 100% på förskolan oavsett om man jobbar, är ledig, pluggar eller hur ens situation nu ser ut. Så länge man betalar för sin plats så har man rätt att ha barnen där.
  När vi nu bor i Sverige så är reglerna på den förskolan vi har barnen på, att om föräldrarna är lediga så ska barnen också vara lediga. Gäller några speciella omständigheter så ska man diskutera med personalen och se om de kan gå runt reglerna. Jag förstår grundtanken, och vi förhåller oss till de reglerna eftersom det är det som påpekats – men jag håller inte alls med. Jag skulle personligen inte välja att ha barnen på förskolan om jag var ledig och inte behövde ha dem där, men som vuxen har man vissa åtaganden även på sin ”lediga” tid från arbetet där det helt enkelt inte passar att ha barnen med och jag förstår inte varför man som förälder då inte kan få avgöra själv om barnen ska vara på förskolan eller inte, när man betalar för platsen.. Sen måste jag säga att jag tycker hela systemet med dessa regler är väldigt diskriminerande mot föräldrar som fortfarande lever ihop jämfört med de som är separerade och t ex har barnen varannan vecka. Dessa separerade föräldrar är väldigt måna om sin så kallade ”egentid” den veckan de inte har barnen och då har de möjlighet att resa på semester eller vad de nu vill göra en hel vecka medan barnen är på förskolan, medan vi som håller ihop inte ens kan handla mat på vägen hem från jobb på väg till förskolan utan att det blir ramaskri?? Verkar helt ologiskt i mina ögon..

 7. Camilla

  Det finns nog ingen grupp som är så dömmande och som har så mycket åsikter som mammor, varför ska det vara så? Jag ska ha mitt andra barn i feb och googlade på hur mycket min son får vara på förskolan under tiden jag är föräldrarledig (ja, jag hoppades att han fick vara där på heltid) och det var hemskt vilka kommentarer mammor kan skriva till varandra, och standarden verkar vara just ”varför skaffar du ens barn om du inte vill vara med dom?”.
  Varför är det synd om barnet som går på förskolan? Är man en dålig förälder om man vill att ens barn ska lära sig saker, ha roligt och få leka med sina kompisar? Och självklart behöver du egen tid Angelica! Vi kan väl älska våra barn, vara fantastiska mammor och ändå kunna få ta hand om och fokusera på oss själva ibland?
  Skit i all skit som folk snackar!
  Älskar Tvillingpodden 😀👍
  Ta hand om dig!

 8. Jonna

  Herregud!
  Jag har aldrig kommenterat tidigare men nu kan jag inte låta bli!
  Hur är det möjligt att detta är ett sånt stort problem för många?? Klart som fan att du ska kunna åka till USA/Skåne/Köpenhamn utan att bli påhoppad och få dåligt samvete. Säg NÅGON som är bortrest på jobb som inte gör ”semestergrejer” när man ändå är bortrest? (Tror knappast att det hade blivit något holabalo om du hade varit i ex Göteborg en vecka :p , Samma sak om det hade varit Stefan som hade åkt – inte hade det fått lika mkt uppmärksamhet heller)
  Jag hade lätt gjort samma sak som ni!
  Förskoleverksamheten är sjukt oflexibel och bakåtsträvande men det är väl egentligen en annan fråga… Men jag resonerar såhär angående att vara på förskolan när man själv är ledig (vilket du ju inte var!)
  Jag och min man jobbar som sjuksköterskor på sjukhus = vi jobbar dagar, kvällar och nätter om vart annat mån-sön ( vi jobbar varannan helg var – det är ett jävla pusslande kan jag säga) och är således lediga en hel del i veckorna men våra barn får ändå vara på förskolan vissa av de dagarna. Vi har ju ingen möjlighet till barnomsorg på helgerna och har inte heller någon familj i samma stad som kan ställa upp som barnvakt och vissa saker är näst intill omöjligt att göra med barn – tandläkare, frisör, bank osv. Och för att inte bli galen så MÅSTE man (iaf jag och min man) få vara barnfria någon dag då och då. Plus att de har det så fantastiskt bra på förskolan och faktiskt gråter de dagarna de inte får gå dit så det känns mer som ett straff att ha de hemma än på fsk. De går oftast korta dagar också med tanke på att en av oss alltid försöker jobba dag och den andra kväll.

  Åh det här blev en lång, flummig och kanske lite krånglig kommentar, haha, förlåt – måste gå o lägga mig istället för att sitta och bli upprörd över folk som inte förstår att livet kan bjuda på värre saker än barn på förskola.

  Keep up the good work – älskar er och Jessicas blogg + poddar! Tack för ni förgyller min vardag 🙂

 9. Hanna

  Vad är det för fel på folk?! Jag är uppvuxen med några kloka ord från min mamma, har man inget snällt att säga så ska man hålla käften! Tror att vissa människor här skulle behöva prova på det under en dag eller två! Bästa bloggen by the way!! ⭐⭐⭐

 10. M

  Har aldrig tidigare kommenterat ett inlägg förut men nu kan jag inte hålla mig. Jag arbetar som ansvarig på en förskola inom Stockholm stad och inom staden har barnen rätt att vara på förskolan mellan kl 06.30-18.30 varje dag oavsett om föräldrarna arbetar hel/deltid, är arbetssökande, är ledig, sjuka m.m.
  Oavsett regler så undrar jag vad folk lever för liv om man orkar döma och moralisera okända (och kända) människors liv. Även om det skulle vara mot reglerna i just den kommunen så har förskolan samma bemanning oavsett om 1 förälder har semester eller inte och det vore väl otroligt märkligt om den andre vårdnadshavaren (om det finns en) skulle tvingas ta ut semester. Man kan väl inte heller förvänta sig att andra familjemedlemmar heller ska göra det?!
  Njut av att du har haft en härlig semester! Jag skulle inte ta åt mig ett dugg av de andra kommentarerna då det antingen är skrivna av nättroll eller grundade i ren avundsjuka eller det egna dåliga samvetet.
  Kram

 11. Sanna

  haha sjuka kommentarer! Tycker jag ser/ hör om mammor/ pappor som åker på semester med tjejgänget/ grabbgänget hela tiden och då går barnen på förskolan för att den föräldern som är hemma så klart måste jobba 😆 Låter ju helt knäppt att föräldern som är hemma måste ta semester 🙈 Skulle aldrig ens tänka den tanken om jag bokade en resa med mina kompisar! Nyfiken på vad lagen säger om detta 😁

 12. Sofia

  Jag blev så sjukt förvånad när jag började läsa kommentarerna, vad är det med folk?!
  Förmodligen är de flesta så väldigt avundsjuka när de skriver sina elaka kommentarer.
  Fortsätt att lägga upp er tid på det sätt som passar er familj bäst för det kan faktiskt ingen annan veta eller göra bättre!

 13. Malin

  Jag är förskollärare och här i Halmstad där jag jobbar är reglerna att förälder ledig så är barnet ledigt. Men i min mening anser jag att du har jobbat när du varit i ett annat land och de finns de många som gör så enligt mig har du jobbat 🙂

 14. My

  Vi gjorde samma sak i somras, förskolan tyckte att det var helt ok. Och om vi ska sätta lite perspektiv på det hela så finns det ett stort antal barn i vårt avlånga land som har det värre än våra. Barn som växer upp i misär, far illa, och har föräldrar med missbruk som kanske får bo i fosterhem. Så kom inte och säg att vi (alltså vi mammor som åker på semester utan barn) är dåliga föräldrar eller inte borde skaffat barn alls, för det gör ont och är kränkande. Huruvida det är ”lagligt” eller ej det låter jag vara osagt, det är iallafalla inget barn som far illa i familjen Lagergren! Puss o Kram

 15. Josephine

  Herrejösses vad otrevliga människor kan vara. Jag hoppAs du haft en bra semester. Som jag ser det är det flera spår i denna diskussion, ett är att du pkt iväg själv på semester, jag säger high five på den, hoppas du sov gott och fick ny härlig energi. Angående förskolan och semster så kan jag förstå att det i långa kommuner inte är ok att ha barnen där när en har semster. Åker tex du iväg och tar ut en veckas semester innebär det en veckas mindre semester för barnen det året. Jag tror inte dem kan ta hänsyn till om en tar ut semesterdagar eller inte. Så jag kan förstå det. Däremot förstår jag inte hur det kan uppstå en sådan diskussion av en gång?!? Du har ju dessutom jobbat. Att någon gång göra avvikare från reglerna tror jag många av oss gör, tex handlar jag lite ibland på vägen hem.

  Både för min och barnens skull, lugnare för mig och barnen slipper starta kvällen med sin mamma med bråk.

  Men som sagt jag kan förstå att man väljer att inte låta barnen gå eftersom det tyvärr alltid finns dem som kommer utnyttja systemet. (Sedan är ju frågan varför man gör det, kanske för att det behövs).

  Jag är också en sån där mamma som bara ibland måste få vara Jossan, bara Jossan, inte mamma, inte sambo bara jag……….

  Sedan kan jag förstå att det finns dem som inte gör det, inte attackerar jag dem för det!
  Kram 💕

 16. Josephine

  Herrejösses vad otrevliga människor kan vara. Jag hoppAs du haft en bra semester. Som jag ser det är det flera spår i denna diskussion, ett är att du pkt iväg själv på semester, jag säger high five på den, hoppas du sov gott och fick ny härlig energi. Angående förskolan och semster så kan jag förstå att det i långa kommuner inte är ok att ha barnen där när en har semster. Åker tex du iväg och tar ut en veckas semester innebär det en veckas mindre semester för barnen det året. Jag tror inte dem kan ta hänsyn till om en tar ut semesterdagar eller inte. Så jag kan förstå det. Däremot förstår jag inte hur det kan uppstå en sådan diskussion av en gång?!? Du har ju dessutom jobbat. Att någon gång göra avvikare från reglerna tror jag många av oss gör, tex handlar jag lite ibland på vägen hem.

  Både för min och barnens skull, lugnare för mig och barnen slipper starta kvällen med sin mamma med bråk.

  Men som sagt jag kan förstå att man väljer att inte låta barnen gå eftersom det tyvärr alltid finns dem som kommer utnyttja systemet. (Sedan är ju frågan varför man gör det, kanske för att det behövs).

  Kram

 17. Emelie

  Men herregud vilket liv det ska bli? Om man stör sig så mycket över vad du gör kanske man inte ska gå in och läsa din blogg. Hoppas ni hade en bra och rolig vistelse i New York! Vilken upplevelse! 🙂 Kram!

 18. Cecilia

  Är folk galna? Sitter ni och tror att om ni hatar och surar tillräckligt dimper biljetter till NY ner i brevlåda? Lägg av!

 19. -Jenny-

  Men vaaaaaad är det här för kommentarer? Fattar inte hur en orkar klanka ner på andra bara för att en har olika åsikt och gör på olika sätt? För att se ut som värsta mönsterföräldern själv? Vad får ni it av att klaga? Jag blir sååååå trött på alla bittra människor… tycker att ni gjorde helt rätt och kan verkligen inte se varför S skulle ta semester han också? Okej om du ”bara” varit hemma men du var ju på en annan kontinent. För mig är det här en icke-fråga.

  (Jag var också i NY själv för 2 år sedan. Själv. På semester. Mannen jobbade och tog hand om J på kvällarna/nätter.. Det fanns och finns inte i min värld att han skulle behövt ta semester/F-ledigt också?! Det gjorde han inte. J var på förskolan på dagarna.)

 20. Matilda

  SUCK! Jag brukar egentligen aldrig kommentera men blir så otroligt trött på folk som lägger så mycket energi och tid på att lägga sig i andras liv. Strunta i dessa puckon Angelica!

  För övrigt vill jag bara säga att din och Jessicas podd är min favorit! Ni är fantastiska, på alla sätt. Forsätt med det ni gör! Stor kram till er båda!

 21. Matilda

  SUCK! Jag blir så otroligt trött på folk som lägger så mycket energi och tid på att lägga sig i andras liv. Strunta i dessa puckon Angelica!

  För övrigt vill jag bara säga att din och Jessicas podd är min favorit! Ni är fantastiska, på alla sätt. Forsätt med det ni gör! Stor kram till er båda!

 22. Caroline

  Folk är dumma i huvudet! Klart som fan man ska kunna åka på semester själv medans sin respektive jobbar och barnen är på dagis. Åkte själv på resa med mina systrar till London Tors till söndag i slutet av augusti! Ta inte åt dig, du är den bästa mamman till dina barn.
  Älskar din och Jessicas podd!

 23. Kristin/onlyfemale

  Helt rätt! Förstår inte hur folk kan engagera sig i hur andra jobbar eller sköter sitt liv?!!

  Ni är grymma på alla sätt och vis! Försök ignorera alla elaka kommentarer, de är bara avundsjuka!

  kram Kristin

 24. Sofia

  Ni som är så jäkla bittra.. Är ni så pass stalkers att ni kontaktat angelicas kommun och kontrollerad vad kommunen har för riktlinjer? Eftersom alla kommuner själva får avgöra hur dem vill göra. I Stockholms stad och vissa kranskommuner får barnen går heltid även om båda föräldrarna är lediga…

 25. Tomas

  Haha, alltså så många här som är helt koko. Ska inte fylla kommentarsfältet med den roman jag vill ge er så den finns i min blogg istället. Men alltså, ni som skriver saker som ”varför skaffar du barn om du vill ha egentid” och så vidare, ni alltså…

 26. Hanna

  Jag tänker såhär, det som inte känns ok är att ni går ut å hävdar er rätt att utnyttja fsk som barnvakt för att du jobbar mkt och behöver egentid (vilket jag förstår.) Men det hade visat på lite ödmjikhet att kanske inte gå i försvar utan mer resonerat, jaha det visste inte vi, ska tänka på det till nästa gång. Istället för att hävda sin rätt att skita i fsk regler. Det hade gjort mej ledsen om jag jobbade på era barn fsk.

  1. Herr och fru Lagergren

   Hej Hanna, barnen går på förskolan när jag är bortrest för att Stefan jobbar. Han behöver ju jobba även om jag är bortrest. Jag är absolut ödmjuk och förstår att vissa människor aldrig reser utan sina barn, men jag skriver inte att de är dumma i huvudet för det. Men jag tycker att det måste vara upp till var och en hur man vill göra. Sen finns det ju faktiskt ingen lag som säger att Stefan också ska ta ut semester för att jag är bortrest, det har vi kollat upp nu. Jag skiter absolut inte i förskolans regler. Jag tycker väldigt bra om vår förskola och respekterar deras regler. /Angelica

   1. Hanna

    Det jag menar är att det inte egentligen är er sak att bestämma kring fsk reger utan mer förhålla sig till dom. Man måste inte förstå eller hålla med alla gånger för att visa respekt. Kommer en förälder till mig och säger att oj vi visste inte det här så skulle jag se mellan fingrarna men man behöver visa förståelse för förskolan. Kanske låter flummigt men men. Sen tycker jah aldrig att nån har rätt att kalla nån annan dum i huvudet. Ka ske därför ni går i försvar. Jag ville bara ge förskolans perspektiv.

    1. Sofia

     Vad vet du om vilka regler förskolan har? I Stockholm stad exempelvis får barnen går heltid även om föräldrarna är lediga båda två… Va inte så jävla snabb och döma. Eller är du en sån stalker så att du ringer den kommun Angelica bor i för att ta reda på just den kommunens riktlinjer?

     1. Hanna

      Nä men precis på det sättet kan kommuner ha olika bestämmelser. När det gäller vistelsetid är skollagen lika men absolut att en del kommuner väljet att bortse från den. Alltså väljer man att inte förstå kan jag inte förklara mer tyvärr.

     2. Linus

      Alltså, skollagen säger ingenting om att barnen måste vara lediga om föräldrarna är lediga. De kommuner som har de reglerna har alltså INTE stöd av skollagen, utan har hittat på dem själva.

 27. AnnaSmyckeform

  Jag är helt och hållet på din och Stefans sida! Förstår inte heller varför han ska vara hemma med barnen för att du är på semester. Jag förstår inte heller att folk ORKAR bry sig. Låt alla leva som de vill. Vi är alla olika och man får skapa det liv som passar just sin egen familj.
  Kram!

 28. Greta

  Man undrar hur alla som i detta nu gör som är på älgjakt. Är ”hemma föräldern” ledig tillsammans med barnen? Jag är själv förskollärare, vet reglerna men valde att mörka att sambon var på älgjakt! Han är likt dig aldrig ledig eftersom han är egenföretagare! Ge förskolan rätt resurser istället så förskolan kan öka personaltätheten och följa med idagens samhälle med arbetande föräldrar med annorlunda arbetsförhållanden.

 29. Mamma bläckfisk

  Jag har uppfattat det som att reglerna (lagstiftningen) är rätt tydliga, barnen har inte rätt att vara på förskolan när föräldrarna har semester. Men jag önskar att det kunde vara lite mer flexibelt. Själv är jag ensamstående mamma till fyra små barn (trillingar på 2,5 år och en 4,5 åring). Att ta hand om fyra barn själv och dessutom rodda allt annat som livet innebär (jobb, inköp, betala räkningar, fixa försäkringar, tandläkarbesök, osc, osv, osv) är rätt kämpigt och med fyra små barn som vaknar till under nätterna blir det heller inte så mycket sömn. Så för mig hade det verkligen varit guld värt att kunna ta ut någon semesterdag lite då och då för att få vila lite. Nu tror jag i och för sig att personalen på mina barns förskola skulle kunna tänka sig att se mellan fingrarna om jag gjorde det, eftersom de känner till min situation, men jag är en sån där löjligt laglydig person, och dessutom ett totalt offer för den berömda mammaskulden, så jag har fått världens skuldkänslor de gånger jag faktiskt har stannat hemma från jobbet för att jag har behövt återhämtning och ändå har lämnat barnen på förskolan (jag har gjort det två gånger när har tagit ut kompledigt för att ha jobbat på helgen). Jag får till och med dåligt samvete om jag lämnar barnen på förskolan när jag är sjuk. Helt galet, för jag behöver ju verkligen få vila. Så fort alla barnen går i skolan ska jag ta ut semester! Då har de ju skolplikt, så då är de dem som inte får vara hemma med mig om jag tar ut en semesterdag mitt i veckan (grovdraget, jag vet, men ändå).

  1. R

   Det du skriver låter väldigt tufft! Sluta lev ditt liv utifrån vad andra ska tycka om dig. Om du nu skulle ta ut en semesterdag och vila en dag på förskolan så är det helt förståligt.

   Jag önskar att alla skulle se till sina egna livspussel istället för att skuldbelägga andra! Jag tror att majoriteten av alla föräldrar gör allt för sina barn och gör sitt bästa för att få ihop vardagen. Hur man gör detta är heeelt upp till sig själva!!

   Ni som skriver negativa kommentarer borde ta en titt på er själva i spegeln! Att ni tar eran överflödiga tid på att kasta skit på en annan människa säger mer om er än om något annat!!

   All kärlek till dig Angelica! Hoppas verkligen du låter det här rinna av er! <3

 30. Sanna

  Skollagen tolkas olika i kommunerna. SVT gjorde Bl.a ett reportage om sorseles kommun som 2014 införde en regel som sa att den ena föräldren kan vara ledig och ändå ha barn på förskola: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/de-far-ha-barn-pa-forskola-trots-ledighet

  De gjorde även en enkät bland Sveriges kommuner om man tillät att barn gick på förskola trots semester/ledigt. Som vi kan se skiljer det sig rejält. I Sthlm är det dock helt ok. (Enkäten är inte tokfärsk men tror inte att det ändrat sig markant)
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/article351957.svt/BINARY/Forskola_ledigaforaldrar.pdf
  Kan vi inte sluta med pekpinnar och moraliserande?

  1. Johanna

   Men perfekt! Här står det ju klart och tydligt att Österåker kommun tillåter att barnen är på dagis när en förälder har semester. 6/h per dag. End of discussion. Hoppas alla kan släppa det nu.

 31. therese

  Haha men VA?! jag har tidigare jobbat på förskola i 4 år och aldrig hört talas om att bara för den ene föräldern är utomlands så ska den andra ta ledigt också å vara hemma med barnen?? Porque? Makes no sense!

  Och gällande det där med träning när kidsen är på föris, era barn går ju korta dagar! Vad gör det då om du tränar 1h å sedan jobbar ”ikapp” det på kvällen när dom somnat?
  Om ni däremot hade lämnat dom vid 07 eller hämtat vid 18 för att man prioriterar träning kanske inte är lika schysst, eller om ni skulle förlänga deras tider pga det. Men när de har så korta dagar så tycker jag du kan träna helt utan dåligt samvete eller liknande!

 32. Emma

  Det är svårt och ett känsligt ämne beroende utifrån föräldras, förskolans o skollagens syn.
  Trots att man jobbar skift och har lediga dagar bör barnen vara hemma också. Även om man jobbar helger. Vissa förskolor kanske går efter 25 Tim regeln då (ok att vara till 14).
  Men för en annan som arbetar mån-fre och är ledig lör-sön har jag ingen egentid utan barn dom är ju hemma.
  Men alla är vi är olika. Själv kan jag inte förstå att man har barnen på förskola om man är ledig el har semester. Jag som arbetar i förskolan måste ju vara där när jag själv kanske vill vara hemma med mina barn.
  Åka själv utan barn är absolut okej för både relationen, energin och själen men då är barnen hos sina morföräldrar vilket är en bonus.

   1. Emma

    Någonstans måste man kanske dra en gräns för de finnas tyvärr allt för många som utnyttjar systemet. Oavsett om du är en ”bra” förälder eller inte.
    Men om en förälder jobbar kanske man kan lämna som 25 Tim barnen. Det är säkert upp till varje förskola. Det är nog mer att det inte ser så bra ut om man åker en vecka på sem och barnen är 8 tim i förskolan. Förr kanske man inte pratade om egentid på samma sätt som nu. Det är mer viktigt nu!
    Men som sagt man är olika. 😀 Jag älskar att resa med och utan barn och har fått förmånen att kunna vara ledig en dag i veckan för att få mer tid med barnen, 😀

 33. Maja

  Jag förstår att du jobbar mycket och på obekväma tider. Det är vi många som gör. Men skollagen säger att man inte får lämna sina barn på förskola då man har semester, förskolan är liksom inte där som barnvakt för att en ska kunna äta flådiga middagar i new york.

  1. Herr och fru Lagergren

   Så enligt skollagen ska alltså Stefan också ta semester för att jag har semester? Han får alltså inte jobba och ha barnen på förskolan? Kan inte du länka här så att alla vi som är nyfikna kan läsa om det. Kram A

   1. Maja

    Skollag (2010:800)

    8 kap, Förskola

    3 § Barn som är bosatta i Sverige och som inte har börjat i förskoleklassen eller i någon utbildning för fullgörande av skolplikten ska erbjudas förskola enligt vad som anges i 4-7 §§. Förskola behöver dock inte erbjudas under kvällar, nätter, veckoslut eller i samband med större helger.

    4 § Barn ska från och med höstterminen det år barnet fyller tre år erbjudas förskola under minst 525 timmar om året, om inte annat följer av 5-7 §§.

    5 § Barn ska från och med ett års ålder erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.

    6 § Barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga enligt föräldraledighetslagen (1995:584) för vård av annat barn, ska från och med ett års ålder erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.

    Där under paragraf fem kan du läsa ”I den omfattning det BEHÖVS med hänsyn till…”

    Min sambo jobbar skift, det är samma sak där. De dagar i veckan han är ledig så får barnen inte vara på förskolan, för vi har inte det behovet då. De dagar han jobbar kväll och jag hinner hem så får barnen vara hemma med honom. Vår förskola hade inte blivit överlyckliga om de fick veta att han reste bort de dagar han var ledig. Även om han också behöver det. För han jobbar också jämt. Så behovet av att vara ledig och ha semester är inte vad som ifrågasätts, utan om behovet av barnomsorg även när en förälder har semester kvarstår.

    Men gör det enkelt för dig och fråga pedagogerna vad er kommun har för regler kring detta. Så vet du ju vad som gäller i framtiden också.

     1. Maria SR

      Det är inte regeringen som skriver lagar i Sverige. Det är Riksdagen, dvs våra folkvalda, som beslutar om lagar.

     2. Lisa

      Vilken löjlig kommentar av dig Angelica. Så onödig. Maja har helt rätt i det hon skriver. Ingen behöver NY för att vara lycklig. Då har du andra problem. Varför skaffade du ens barn när du inte vill vara med dom och bara har behov av egentid mest hela tiden? Reglerna är tydliga. Jobbar mor- och farföräldrar så får ni betala en barnvakt eller be någon annan vän/släkting. Huruvida barnen har kul på fsk eller inte har ingen betydelse i denna fråga! Väx upp och inse att du skaffat två barn. Då är det vissa saker som du får offra i livet under en period.

     3. Diana

      Men vad är det du skriver arma människa???? Du har inga egna barn så du vet inte vad du pratar om. Angelica jobbade på sin semester även där har du fel. Och varför så upprörd? Svenska avundsjukan lyser rakt igenom. Det svider kanske eftersom du förmodligen inte har möjlighet att lämna barnen på dagis åka till New York och även jobba och tjäna pengar där!!

     4. Linus

      Du tolkar ju lagen på ditt eget sätt. Det står ingenting där om ledighet och semester, vilket för de flesta är en nödvändighet för att orka jobba heltid. Så sluta ange skollagen som grund för dina påståenden.

    1. Sara

     Shit vilket tragiskt liv man måste ha för att sitta och leta upp paragrafer i lagboken och säga åt folk (man inte känner dessutom) hur de ska leva sitt liv. Maja: Varför lägger du tid på bloggar när du istället kan vara med dina barn?!

    2. Sara

     Shit vilket tragiskt liv man måste ha för att sitta och leta upp paragrafer i lagboken och säga åt folk (man inte känner dessutom) hur de ska leva sitt liv. Maja: Varför lägger du tid på bloggar när du istället kan vara med dina barn?!

  2. Sofia

   Enligt skollagen har kommunen rätt att erbjuda mer än vad skollagen säger. Flera kommuner tillåter att barnen går heltid även om föräldrarna är lediga.. Så snälla, skriv inte att det är skollagen som säger att barnen inte får gå! 😆

 34. Sofia

  Man betalar ju för att barnen ska gå på förskola! Ska man sluta ha ett eget liv bara för att man har barn? Jag tycker det är en konstig bestämmelse. När jag och min man åkte på semester utan barn för några år sedan blev de jättesura att barnen var på dagis. Jag vet att det är känsligt på vår förskola så när jag åkte till London för några veckor sedan höll jag tyst😬 Eftersom man betalar varje månad för platsen är det väl jättebra att den utnyttjas. Vi betalar ju även hela sommaren då barnen INTE är på förskolan.

  1. Maria

   Du betalar ju ett kraftigt reducerat pris. Det subventioneras via skatten, så att använda detta som argument tycker jag är fel.
   Sen har jag ingen vidare åsikt kring frågan i övrigt.

   1. Sofia

    Jag VET att man betalar lite. But still…🙄 Sedan tycker jag självklart inte att det ska utnyttjas!! (Jag kan ju bli provocerad när jag VET att en person arbetar som lärare och har sommarlov men ändå har barnet på förskolan hela sommaren. Det tycker jag inte är ok. Mest ur barnets perspektiv då..)

    1. Hanna

     Ja precis man skulle ju kunna göra så att man följer förskolan rutiner och regler även om man inte håller med. Precis som man förhåller sig till alla andra lagar och regler i samhället.

     1. Maria

      Denna ” debatt” handlar ju om två olika saker eg. Dels om hur föräldrar följer/ inte följer de regler kring barns vistelsetid på förskola och också är det många som är kritiska till om man ska lämna sina barn på förskola då man inte arbetar/ studerar eller söker arbete.
      Som i många frågor vi har att förhålla oss till måste man ju utgå från att folk ändå vill sina barns bästa. Om man har åsikter i frågan om andra reser utan sina barn, har barnen på dagis då man själv är ledig, om man gör en massa andra saker som man själv inte tycker är bra. Såklart kan man framföra hur man ser på saken, men man måste inse att andra väljer annat än man själv och så får det vara.
      Det riktigt intressanta är ju att vissa inlägg i dessa Bloggar upprör folk på ett intressant sätt. Många gånger tror jag man är lite avundsjuk och då vill man gärna moralisera.

     2. Maria

      Denna ” debatt” handlar ju om två olika saker eg. Dels om hur föräldrar följer/ inte följer de regler kring barns vistelsetid på förskola och också är det många som är kritiska till om man ska lämna sina barn på förskola då man inte arbetar/ studerar eller söker arbete.
      Som i många frågor vi har att förhålla oss till måste man ju utgå från att folk ändå vill sina barns bästa. Om man har åsikter i frågan om andra reser utan sina barn, har barnen på dagis då man själv är ledig, om man gör en massa andra saker som man själv inte tycker är bra. Såklart kan man framföra hur man ser på saken, men man måste inse att andra väljer annat än man själv och så får det vara.
      Det riktigt intressanta är ju att vissa inlägg i dessa Bloggar upprör folk på ett intressant sätt. Många gånger tror jag man är lite avundsjuk och då vill man gärna moralisera.

    2. Emelie

     Många lärare har idag semestertjänst, dvs 5 veckors semester som de flesta andra yrkesgrupper. Bara så du vet (behöver ju dock inte ha gällt den läraren du pratar om). Vissa lärare har loven men aldrig lika länge som barnen (jobbar en vecka efter skolan slutat och en vecka innan den börjar samt under höstloven).

     Jag fick nämligen den frågan av en annan förälder när jag lämnade mina små på förskolan, ”men du har ju sommarlov, vad gör ungarna här?!”. Fick bita mig i tungan och svara lugnt att jag jobbade en vecka till och att jag (och barnen) sen fick sommarlov. Ville egentligen säga ”det ska du ge fan i och jag såg på Instagram att du va och shoppade under senaste föräldrastädningen förresten” 😛 hehe.

    3. Emelie

     Många lärare har idag semestertjänst, dvs 5 veckors semester som de flesta andra yrkesgrupper. Bara så du vet (behöver ju dock inte ha gällt den läraren du pratar om). Vissa lärare har loven men aldrig lika länge som barnen (jobbar en vecka efter skolan slutat och en vecka innan den börjar samt under höstloven). Då jobbar man 45 h i veckan istället för 40 h, för att tjäna ihop loven.

     Jag fick nämligen den frågan av en annan förälder när jag lämnade mina små på förskolan, ”men du har ju sommarlov, vad gör ungarna här?!”. Fick bita mig i tungan och svara lugnt att jag jobbade en vecka till och att jag (och barnen) sen fick sommarlov. Ville egentligen säga ”det ska du ge fan i och jag såg på Instagram att du va och shoppade under senaste föräldrastädningen förresten” 😛 hehe.

     1. Sofia

      Fast jag vet att den här läraren inte har semestertjänst.🙄 Den här frågan engagerar uppenbarligen. Det finns ALLTID folk som utnyttjar systemet. Så är det. I år var alla föräldrar tvungna att lämna in intyg över sin anställning och arbetstider, så att personalen ska kunna jämföra dem med tider för hämtning och lämning(?) DET är absurt tycker jag!

   2. Herr och fru Lagergren

    Hej Maria,
    Men om de kraftiga priset subventioneras med hjälp av skatten och man betalar skatt. Betalar jag då, i princip, inte fullt ut för vår barnomsorg?
    / Stefan

    1. Emelie

     Så resonerade faktiskt min man när han åkte till USA för att hälsa på sina föräldrar (vilket jag tycker han borde få göra utan att jag måste ta semester för att ta hand om barnen!). Han betalar 60% av sin inkomst i skatt liksom. Vår förskola säger inget om detta, de vet att han åker dit ca 2 ggr per år.

     Av samma anledning blev han rasande när de inte hade plats för mig på BB när jag skulle föda, haha. ”Jag betalar så jävla mycket skatt i det här landet och nu säger ni att min fru inte får plats att föda här när hon redan blivit flyttat på en ggn??!!” Ja det var lite kul att sitta bredvid och se min alltid så lugna make tappa det totalt 😀 :P. Han bad sen såklart barnmorskan om ursäkt, är ju inte hennes fel.

    2. Maria

     Vet inte hur man ska svara på den frågan eftersom våra gemensamma åtaganden beträffande skattefinansierade institutioner som vi har i Sverige. Det är ju inte så att jag via mina skatteinbetalningar använder allting rakt av.
     Exempelvis kan ju en person betala skatt ett helt yrkesliv men aldrig få del av tex barnomsorg och skola då man tex inte har barn. Omvänt kan jag ju under ett helt liv få del av en massa skattefinansierade institutioner om jag behöver det, trots att jag kanske aldrig betalar någon inkomstskatt.
     Det är ju så vi i Sverige har det till skillnad från tex USA.
     Så behovet av det ena eller det andra styr vårt nyttjande av tex förskola och sjukvård.
     Tex kan man ju inte i Sverige säga till en läkare,” Du måste operera mig för jag har betalt för detta via skatten…”
     Långsökt resonemang, men intressant att tänka på ändå.
     För tydlighetens skull vill jag ändå säga: jag tycker att folk ska bry sig mindre om hur andra gör och ta ansvar hur man själv agerar.

 35. Malin-tvillingmorsan

  Men asså vad tusan!!! Blir så jäkla arg. Du ser ut att ha haft det toppen Angelica. Och Alice & Philip hade säkert jätteroligt på förskolan dom där dagarna… Tycker absolut inte att det är något fel i det hela för du jobbar ju varje gång du lägger ut ett inlägg, hade du struntat i att skriva om resan hade det blivit liv om det istället. ♡

 36. Emmelie

  Äsch folk har så mycket åsikter om allt, som personal kan det dock vara väldigt svårt att svara på alla dessa frågor när man får dom. För visst enligt regelboken är det ju så att har man som förälder sem ska barnen vara lediga, men jag har då aldrig krävt att en mamma ska behöva vara hemma med barnen för att pappa har sem och är på älgjakt tex. Nej huvudsaken man har en öppen dialog med förskolan och såklart även ser till att barnen får ledigt ibland men det vet vi ju alla att era barn får. <3 jobba på du, var stolt och glad över att du kommit dit du är! Stor kram

 37. Frida

  Hur gör man om man är separerade då? Det är pappavecka och mamman har semester, måste pappan vara ledig då också? Detta va det dummaste jag har hört, semestra på.

   1. Hanna

    Är man separerad är det en annan sak. Då lever man inte ihop då gör man semesterplaner separat så att säga. Tiden jag inte ”har barnen” gör jag vad jag vill med. Alltså får jag åka på semester då om jag vill. Lika med barnets fsktider dom sätts efter den förälderns arbetstider som har barnen respektive vecka. Alltså om ena jobbar är barnet på fsk dom tiserna oavsett om den andra tex slutar tidigt.

   2. Hanna

    Är man separerad är det en annan sak. Då lever man inte ihop då gör man semesterplaner separat så att säga. Tiden jag inte ”har barnen” gör jag vad jag vill med. Alltså får jag åka på semester då om jag vill. Lika med barnets fsktider dom sätts efter den förälderns arbetstider som har barnen respektive vecka. Alltså om ena jobbar är barnet på fsk dom tiserna oavsett om den andra tex slutar tidigt. Jag unnat dej absolut semester men blir lite provocerad när föräldrar inte följer regler. Lite paragrafryttare kanske. Men sen kan man ju tänka att alla gör fel och jag förstår att det blir svårare när man har eget företag eller frilansar.

    1. Em

     Det borde väl isf bero på ifall på om man har delad vårdnad? Har man det borde ju den andra föräldern också behöva ta ut semester och vara hemma med barnen.

     Hela grejen att man inte skulle kunna åka på semester utan övriga familjen utan att den andra ska behöva vara hemma känns väldigt konstig och förlegad.

     Hur ofta har inte förskolor planeringsdagar, APT och stängt över jul osv? Då är det ju också ofta att det låter ”om ni verkligen verkligen behöver omsorg kan vi fixa det”. Och det slutar ju alltid med att alla hämtar eller fixar så att barnen kan stanna hemma. Man tar ut ett par extra semesterdagar. Så jag tänker att förskolorna nog visst har överseende med att den ena föräldern åker på weekend medan den andra är hemma och ändå har barnen på fsk.

 38. Linn

  Undrar om de hade varit samma ramaskri om det varit Stefan som varit ute och rest och Angelica jobbat medan barnen varit på förskola? Troligen inte!

  1. Lisa

   Det tror jag nog alldeles säkert att det varit. Vad har det för betydelse om det är mamman eller pappan som reser/semestrar utan barn. Inte okej oavsett!

 39. Emma

  Men vad fånigt! Det låter ju helgalet om Stefan skulle ta ledigt för att du reser bort.. Barnen är ju på förskolan när du är hemma i Sverige… Fattar att det blir knasigt om ni två åkte bort en vecka och lämnade barnen.. Fart å andra sidan är det ju en tjänst vi betalar för med förskola. Sedan vet jag många föräldrar som typ tränar mellan jobb o hämtning på rutin och det känns väl inte lika okej i min värld.

 40. Maria

  Skulle vilja veta hur separerade föräldrar gör? Om jag skulle åka på semester på den barnfria veckan, måste exet då ta semester? Verkar ju märkligt om det bara gäller kärnfamiljer? Hur funkar det med bonusföräldrar? Hur långt ska man dra det?
  Underbart att du njöt av din semester. Oavsett jobb kombinerat med semestern eller inte. Blir så trött på alla pekpinnar!

 41. Sofia

  I min kommun är det inte tillåtet att åka på semester o ha barnen på förskola. Så är det i flertalet svenska kommuner.

 42. T

  Oj, nu blev jag nyfiken!
  Om det är så att båda föräldrarna reser bort och barnen är hos barnvakt, får barnvakten nyttja barnens förskola då? Eller måste barnen vara hemma pga föräldrarna har semester?!

 43. Hanna

  Vart ju tvungen att kolla upp lite. Enligt skollagen har man inte rätt till att utnyttja förskolan när en förälder är på semester. Men självklart finns det förskolor som ser mellan fingrarna. Det handlar inte om att inte unna nån semester utan om för vem förskolan finns till.

 44. Lisa

  Förskolan finns till för barn vars föräldrar jobbar eller studerar eller söker jobb. Punkt! Merparten av din tid i NY var semester och därmed ska barnen inte vara på förskolan. Det har ingenting med vem som är din”chef”, vad barnen gynnas/missgynnas av, vad Stefan gjorde om dagarna att göra. Ta semester tillsammans med dina barn eller fixa barnvakt. Så att barn som behöver en förskoleplats får det. Ta ut VAB när ditt barn är sjukt och utnyttja din rättighet. Skippa sen att jobba med sjuka barn i famnen. Sjuka barn förtjänar en förälder som ser till deras behov istället för att blogga eller lägga ut bilder på Insta. Å går du miste om några likes eller någon intäkt finns VAB ersättningen där för att ersätta en del av förlorad inkomst. Gör dig inte till någon martyr genom att inte ansöka om VAB.

  1. Emma

   Helt rätt resonerat. Jag håller med dig till fullo👍🏼 i grunden handlar det ju om viljan att vara med sina barn, överskatta inte förskolan. Det är alltid vi som föräldrar som har huvudansvaret. Förskolan finns till då vi arbetar osv. och är ingen service vid semester. Arbetar själv inom skola och anser att många föräldrar har en övertro på förskolan.

    1. -Jenny-

     Jag fattar inte ”så att barn som behöver förskoleplats får det”? Det är ju inte så att a och p skulle bli av med sin plats. Eller skulle två andra barn varit där i några dagar för att S tvingades ta semester????

 45. Steph

  Hur är det möjligt att folk är så sjukt missunnsamma?? Vem f-n bryr sig om dina barn går på förskolan 3 dagar medans du är i new york, Jag förstår inte ens resonemanget, varför ska pappan ta ledigt och vara hemma med barnen istället för att jobba? Eller tycker dessa moralkärringar att man minsann ska ta med sig barnen till new york?

 46. Paulin

  Jag tycker inte att det är konstigt alls att dra iväg på semester själv eller tillsammans med sina tjejkompisar. Och att du ens behöver försvara dig eller ha dåligt samvete över det är helt galet! Varesig det är en jobbresa eller privat så måste man ju få åka iväg och få nya intryck på samma sätt som att uppleva saker med barnen, det är ju livet. Ta inte åt dig av dessa kommentarer!! Vilken härlig resa ni verkar haft! Önskar också en resa över till the usa (vem vet kanske med tjejkompisarna!!!) Ser fram emot New York-guiden. Kram!

 47. Hanna

  Som förskollärare är det ganska provocerande när en förälder har semester och lämnad barnen på förskolan. Du är säkert en engagerad förälder. Men förskolan finns till för föräldrar när de jobbar, söker jobb, pluggar, eller om det finns andra sociala anledningar till att barnen ska vistas på förskolan. Självklart kan föräldrar åka på semester utan barnen men då skaffar man barnvakt. Har man inte de möjligheterna är ändå inte förskolan din barnvakt.

  1. Matilda

   Fast hon skriver ju att hon jobbar alla dagar, året om, oavsett vart hon befinner sig?
   Du lär ju bli grön av avundsjuka snart.

   Heja Angelica och Stefan!

 48. Sanna

  Inga problem att ha barnen på förskolan när man har semester i vissa komuner, vet det kan skilja sig en del runt om i landet. Tycker absolut inte att du/ni behöver försvara er i den frågan. Och för övrigt låter det ju helt sjukt att Stefan ska tvingas ta semester för att du inte är hemma!? För vems skull lixom!? Det sticker nog mest i kritikernas ögon att du fick chansen att vara vara Angelica några dagar och antagligen göra något de själva drömmer om men aldrig ens skulle våga yppa till en endast själ. 😘

 49. San

  Inga problem att ha barnen på förskolan när man har semester i vissa komuner, vet det kan skilja sig en del runt om i landet. Tycker absolut inte att du/ni behöver försvara er i den frågan. Och låter ju helt sjukt att Stefan ska tvingas ta semester för att du inte är hemma!? För vems skull lixom!? Det sticker nog mest i kritikernas ögon att du fick chansen att vara vara Angelica några dagar och antagligen göra något de själva drömmer om men aldrig ens skulle våga yppa till en endast själ. 😘

 50. Alexa

  Jag är rätt säker på att man får ha barnen på förskola när ena föräldern har semester i Stockholm. Man får även ha ett barn på förskola heltid även om man är hemma föräldraledig med ett annat! Fantastiskt tycker jag. Orka dessa töntar som ska lägga sig i och moralisera folk som väljer att ha det så (läste många debatter på Facebook när det blev bestämt om idioter som kläcker ur sig ”varför skaffa barn om man inte kan ta hand om dem”). Hatar såna människor.

  FYI ska vi köra samma upplägg nästa sommar, min man får ta semester och jag ska jobba. Lillen får vara på förskola iallafall några timmar per dag. Jag kommer ha nytt jobb som jag vill köra på med så mycket som möjligt efter att ha varit föräldraledig 1,5 år och maken måste fortsätta vår renovering av huset. Toppenlösning!

  1. Emma

   Men förskolan är ju till för att föräldrar ska kunna jobba/söka jobb/plugga.
   Behöver man barnvakt för att göra annat får man anlita det på annat håll.

   Barngrupperna idag är alldeles för stora på för lite pedagoger! Att då lämna dit barn som faktiskt inte har behovet (förälder hemma) gör att de barn som måste vara där pga ovanstående orsaker blir drabbade. De får ta hand om kanske 11 barn på en vuxen istället för 7 barn eftersom 4 st är där fast mamma/pappa är hemma, det är där skon klämmer!
   Töntarna som du kallar dom är folk som värnar om förskolelärarnas arbetsmiljö, och vardagen för barn på förskolan!

   1. Alexa

    Men snälla det är inte jag personligen som bestämt att man t.ex får ha äldre barn på förskolan medan man är hemma med yngre barn. Jag tycker det är megatoppenbra dock! Har man en aktiv storis och en krävande lillis blir det perfekt att den stora får leka av sig x antal timmar med vännerna.

    Är barngrupperna är stora är inte lösningen att gnälla på folk som inte gör något fel (det ÄR helt tillåtet iaf i Stockholm att göra som ovan) utan det är upp till politikerna och kommunerna att fixa fler pedagoger eller fler förskolealternativ.

   2. Johanna

    Nej förskolan är numera till för BARNEN och har en helt egen läroplan. Förklara gärna varför annars barn till föräldralediga föräldrar får förskoleplats? Och allmän förskola, den finns för att barnen skall ha rätt till förskolan oavsett vad föräldrarna gör. Dessutom är det fullt tillåtet i många kommuner att ha barn på förskola när man själv har semester.

 51. Sara

  Riktigt tröttsamt med dessa moraltanter och deras pekpinnar. Fattar inte hur mn har tid och ork att lägga sig i andras liv. Vad folk gör när de har barn i förskolan skiter jag fullständigt i. Tror många passar på att träna, gå till frisören osv. Kul ändå att det retar upp en del så pass mycket.

 52. Mari

  For meg, som norsk, er det helt galskap at noen skal ha en mening om at barna er i förskolan i det hele tatt! Her har ingen noe med hva man gjør når barna er der. Får man barn nr 2 har man mammapermisjon og hjemme/på café/trening med babyen og den største er selvsagt på förskolan! Barna trives jo der og sosialiserer og lærer seg masse.

 53. Johanna

  Tycker det blev lite knepig vinkling på inlägget. ”Jag har jobbat hårt för att komma dit jag är så jag kan åka på semester när barnen är på dagis fast ingen annan får det”.

  Är dock bara inlägget jag tycker var lite knepigt och inte riktigt bemötte kritiken. Däremot håller jag med att man kan åka på semester någon dag trots att barnen är på dagis. Tycker att den här hetsjakten på vad folk gör medan barnen är på dagis blivit lite absurd på nätet. So what om man går till frisören eller till ica innan man hämtar barnen… Det gör antagligen tillvaron bättre för alla.

  1. Herr och fru Lagergren

   Okej, då uttryckte jag mig dåligt om det missuppfattas, inte min mening. Jag hade ingen aning om att Stefan inte fick jobba när jag är ledig (vilket jag iof inte är, som jag också skrev. Jag jobbar varje dag trots semester). Jag tycker också att det blivit en hetsjakt på vad folk gör när barnen är på förskolan. Jag känner att jag behöver läsa på mer vad som är okej och inte, alltså enligt kommunen, inte vad folk tycker och tänker. Kram A

   1. Johanna

    Jag tycker det låter helt absurt om det är så att partnern ”tvingas” att också vara ledig samtidigt för att barnen inte får vara på dagis. Det är nog bra att kolla upp vad som verkligen stämmer. Vet många där den ena partnern har varit ledig n vecka längre på sommaren för att renovera medan den andra jobbar och barnet är på dagis. Ingen som klagat (de lever dock inte lika publikt heller).

    Jag tänker även att för dagiset måste det ju ändå kvitta. Har barnen ”heltid” så ska de ju ha personal som täcker det också. Är ju inga drastiska skillnader som sker på några dagar hit eller dit.

    Och hur viktigt tycker kommunerna att det är egentligen, när det som i det här fallet handlar om undantag (är ju inte direkt varje vecka eller ns månad ni åker på semester själva). Ska de anställa personer för att göra ”stickprovs”-hembesök hos folk, följa människor på sociala medier för att avslöja om nån stannar till på vägen hem från jobbet till dagis? Nog för att vi behöver fler jobb, men nån måtta får det väl ändå va.

    Nej, strunta du i tråkiga kommentarer och glädjs åt den härliga semester du haft istället.

 54. Emma

  Har man möjlighet att åka på semester själv eller med sin partner så är väl inte det hela världen! Tror inte direkt att en 1 och 2 åring känner att de gått miste om något 🙂 Sen är det ju såklart kul att åka med sina barn också men innan de är så stora att de faktiskt uppskattar det så är det ju ganska onödigt, det är för ens egen skull man åker, inte deras. Gällande att lämna på förskolan så är det säkert olika. Det mesta går säkert att lösa med en bra dialog!

  1. Herr och fru Lagergren

   Ja, jag tycker att det där måste få vara upp till var och en hur man gör med semester. Det här året har vi varit både i Grekland och på Mallorca tillsammans hela familjen. Och i november åker vi till Gran Canaria på familjesemester. Så jag reser inte jorden runt utan kidsen. 🙂 Kram A

 55. Cecilia

  Hej!
  Jag vill tacka för en superbra podd! När jag var gravid fick jag beskedet i v. 35 att bebisen låg i säte. Efter ett misslyckat vändningsförsök fick jag tjata mig till en vaginal förlossningen. Sjukvården där jag bor såg helst att det skulle bli kejsarsnitt. Under denna tiden var det mycket oro för mig och min sambo och det tog väldigt mycket energi för mig att då tjata mig till mina rättigheter. Era poddavsnitt fick mig hålla modet uppe. Tack!

  1. Anna

   Fast det här har ju ingenting alls med det att göra.

   Problemet skulle ju vara att barnen är på dagis som är till typ 90 % skattefinansierad för att föräldrarna ska kunna jobba. Men Angelica jobbade inte utan var på semester.

   Det har inte ett dugg att göra med vad som passar bäst, vad barnen gillar mest eller hur mycket man jobbar annars. Det handlar om ifall det är okej att utnyttja skattefinansierad barnomsorg så att man ska kunna ha semester utan barn.

   I en del kommuner är det okej att göra så, i andra inte. Så det är kanske helt okej att göra så. Men kanske inte så bra att inte kolla upp det innan 🙂

    1. Anna

     Fast du skrev ju själv att resan var en semester som du bekostade själv, Om det varit en tjänsteresa som var nödvändig för ditt jobb och bekostats av ditt företag eller din arbetsgivare hade det ju varit en annan sak. Nu var det ju uppenbarligen inte det. Bedömningen måste ju rimligtvis vara likadan mot alla instanser, inte det som passar bäst. Och du skrev ju själv att du inte hade koll på reglerna innan ni gjorde som ni gjorde.

     1. Herr och fru Lagergren

      Elin! Egentligen ska jag inte behöva försvara mig, men jag gör det i alla fall. Jag jobbar som frilansande journalist och skrev bland annat ett reportage för tidningen ShapeUp när jag var i New York. Mitt jobb är mer än det som syns här i bloggen, tänk om alla kunde förstå det. /Angelica

   1. Eva

    Jag menar att ska inte barnen få vara MED DIG när du är ledig? Ska de inte få ha välförtjänt semester? De flesta strävar efter att ha barnen så lite som möjligt på förskolan och då blir det konstigt att andra prioriterar att åka till New York med kompisarna (må så vara för att jobba – du kan ju faktiskt ha barnen med dig när du jobbar, det gör du ju varje dag) medan barnen är på förskolan.

    1. Herr och fru Lagergren

     Hej Eva, jag kan inte ha med mig barnen när jag jobbar. Vissa dagar är jag tex och intervjuar Ella Bohlin till Tvillingpodden, då är det omöjligt för mig att ha en 1-åring och en 2-åring med mig. Jag gör intervjuer till tidningen mama, samma sak där – jag kan inte ha barnen med mig. Och jag ville helt ärligt inte ha med mig barnen på min resa till New York. Det ville inte de andra mammorna på resan heller, ha med sina barn alltså. Och det MÅSTE få vara okej att känna så. Det MÅSTE få vara okej att man som mamma reser UTAN sina barn utan att få massa hat från andra mammor. För det är just andra mammor som blir arga. Inte pappor! (De skriver iaf inte till mig!) Ingen tvingar er andra att jobba och resa utan sina barn, det fina är ju att man får göra som man vill. Jag är glad att jag är gift med Stefan som tycker att det är okej att jag gör saker ensam då och då. /Angelica

     1. Hannah

      Oavsett så är ju kärnproblemet att ni borde ha skaffat barnvakt dessa dagar i stället för förskola eftersom Stefan jobbade och du var på privat resa. Du skrev ju själv att det var en privat resa och du kan ju tidsinställa när du behöver. Båda föräldrar ska arbeta, studera eller söka jobb för att barnen ska få nyttja förskola.

     2. Maria

      Hej Angelica!
      Du är en jättebra mamma oavsett hur folk skriver här!
      Dessa helt orimliga och insnöade kommentarer är faktiskt en icke-fråga. Oftast känner de som är mest kritiska till hur ni väljer att leva ert liv bara jävligt avundsjuka.
      Jo, faktiskt. Sen gör man om denna känsla till någonting annat, nämligen att kritisera på detta sätt.
      Förklara inte hur ni gjort och varför. Det är ingen idé.
      Var stolt och tacksam över hur fint ni har det! Folk kommer alltid att provoceras det är så många svenskar är-
      Jantelagen…

     3. Maria

      Hej Angelica!
      Du är en jättebra mamma oavsett hur folk skriver här!
      Dessa helt orimliga och insnöade kommentarer är faktiskt en icke-fråga. Oftast känner de som är mest kritiska till hur ni väljer att leva ert liv bara jävligt avundsjuka.
      Jo, faktiskt. Sen gör man om denna känsla till någonting annat, nämligen att kritisera på detta sätt.
      Förklara inte hur ni gjort och varför. Det är ingen idé.
      Var stolt och tacksam över hur fint ni har det! Folk kommer alltid att provoceras det är så många svenskar är-
      Jantelagen…

     4. Elin

      ANGELICA!!! Du måste måste måste förstå att alla normala människor med hjärna och hjärta tycker att det SJÄLVKLART är totalt okej att du åker vart faaan du vill utan dina barn!!! Jag får så sjukt ont i magen när jag läser dessa kommentarer. Fy fan för dom tragiska kvinnstackare som förstör din upplevelse. Fan asså. LOVA mig att du vet att du gjort rätt. Och det spelar ingen som hellst roll om du jobbade eller inte på resan. Vad spelar det för roll överhuvudtaget?? Jag har två barn och min man, vår förskola, alla i min omgivning skulle gladeligen skicka iväg mig jorden runt utan barn om det var så. Och nej, jag hade inte tackat nej. Och ja, jag är världens bästa mamma ”trots” det. Vansinne att folk tror att man måste konka runt kidsen överallt man tar sig i livet bara för att man blivit mamma!?! Hur skulle det se ut? Jag skrattar så jag gråter. Och vad är det för jävla män ni skaffat barn med??? Herregodegud. //lyckligt gift och lycklig mamma