Angelica Lagergren

Ekonomin som gifta 

Jag och Stefan har ett gemensamt konto och har haft det sen strax innan vi gifte oss. Vissa månader flyter det på bra men ibland blir det bråk. Oftast är det då för att jag handlar för mycket… Jag är en sån som sällan tänker efter innan jag köper nåt. Jag måste bli bättre på det. Det gäller allt från kaffe ute till kläder som egentligen är lite för dyra. Jag tjänar lika mycket som Stefan gör nu (vissa månader mer) men så har det inte alltid varit men trots det har vi alltid delat lika. För oss är det en självklarhet att göra så. Allt mitt är hans och allt hans är mitt. 

Det blir aldrig bråk om vem som handlat vad till barnen eller vem som betalade sist vi åt ute. Det som blir tjafs är just när jag svävar iväg. Stefan gör aldrig det, han har stenkoll på var pengarna tar vägen även om han kände igår när vi gick igenom siffrorna att det blivit lite väl många luncher och starbuckskaffe ute för hans del. Men samtidigt är det ju livet! En extra guldkant att få äta den där sushin eller lyxigt kaffe. Det kändes så mycket bättre när vi hade haft familjeråd igår. Båda fick prata av sig om saker vi gått och funderat på och saker vi irriterar oss på hemma. Vi ska försöka hitta städhjälp för att slippa bråka om det och båda ska göra en stor läkarundersökning. Jag är orolig för flera prickar jag har och Stefan känner sig väldigt trött. Sophiahemmet hade stängt för nya patienter, nån som har koll på sjukhus man kan gå till? Det ska vara en sån där stor undersökning som inkluderar exakt allt. Det ska vi unna oss en gång per år. 

/Angelica 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Tove

    Vi har ett gemensamt konto som vi handlar gemensamma saker på; mat, hyra, gemensamma aktiviteter såsom bio, möbelköp osv. Och ett personligt konto som vi handlar personliga saker på te.x kläder, jobblunch, kaffe på stan med kompis. Lätt som en plätt och vi har nog aldrig tjafsat om ekonomi.

  2. Emma

    För mig är det också en självklarhet när man lever ihop, att båda liksom får leva på samma villkor.

    Vi har däremot ett varsitt konto kopplat till våra kort. Vi gör då så att vi räknar ihop månadens gemensamma inkomst och sen sätter vi undan pengar för alla utgifter. Därefter bestämmer vi hur mycket som ska sparas och efter det när vi ser hur mycket som blir kvar delar vi lika på det som typ fickpengar. Då kan man ändå få känna lite att det här är mina pengar som jag gör vad jag vill med den här månaden utan att den andra kan gnälla 😉

  3. Poddkollen

    Ekonomi är ju alltid så intressant, mest för att så få vågar prata öppet om det. Tycker det vore kul om ni hade ett ”spara & slösa-avsnitt” i podden, som Josefin och Vanja hade förut. Berätta hur ni ser på ekonomin nu jämfört med innan barn, spara vs slösa, vad sparar ni till osv.

    Kika gärna in på min blogg poddkollen där jag kommenterar, tipsar och skriver om poddar eller följ poddkollen på insta.

  4. Barnsliga Fia

    Vi har fått tips om att köra ett ”mini-familjeråd” varje dag, det får max vara i 5 minuter och bara handla om de kommande 24 timmarna. Behöver man prata mer så bestämmer man tid och plats för det så man inte börjar ta upp jobbiga grejer. Det handlar om att få vardagslivets alla praktiska detaljer att funka för att minimera irritation. Det funkar bra när vi kommer ihåg det men efter semestrarna har vi inte hittat tillbaka… Måste ta tag i det direkt! 🙂

  5. Josefin

    Tycker detta är jätteintressant då vi precis har bokat möte på banken för att ordna upp våra konton (nygifta ?). Spännande att höra hur andra gör och vilka för och nackdelar som finns med de olika sätten!
    Men jag hänger inte med riktigt, ni har gemensam ekonomi (allt på samma konto) men så står det att det skulle kunna bli tjafs om vem som betalade sist.. Har ni ett gemensamt samt varsitt personligt konto eller ett konto med allt på?
    Ni måste ju självklart inte svara om det känns för privat 🙂

    Kram!

  6. Fru Minimalist

    Om du vill bli bättre på att tänka efter innan du köper något är ett tips att börja följa vår blogg 🙂 Och vill du få snabb hjälp kan du ha nytta av dessa två blogginlägg vi skrivit på ämnet: ”5 frågor för att undvika felköp” samt ”Värt att tänka på innan köp”.
    http://minimalisterna.se/5-fragor-for-att-undvika-felkop/

    http://minimalisterna.se/vart-att-tanka-pa-innan-kop/

    Kommunikation är ju jätteviktigt för förhållandet så jättebra att ni fick ventilera och få svart på vitt vad pengarna ”läcker” någonstans.
    Lycka till!

  7. Katten

    Om du vill ta bort dina prickar på en gång så kan jag tipsa om Vasaparkens läkarmottagning. De tar bort alla prickar du vill, och upp till 3 åt gången. På vårdcentralen har de aldrig tagit bort mina utan bara kollat och sagt ”det är inget”, trots att jag varit orolig. På det här stället kändes det som att hon ville rensa hela min prickiga lekamen, fick själv sätta stopp för det roliga 😉

  8. Ulrika

    Förresten, om Stefan har tillgång till företagshälsovård skulle jag tipsa om det! De verkar ta mer allmänna prover i screeningsyfte.

  9. Ulrika

    Den statligt finansierade sjukvården i Sverige gör inte ”stora läkarundersökningar” på unga, friska människor utan symtom. Det är tyvärr inte kostnadseffektivt att screena alla människor för diabetes, hjärtsjukdom mm, utan man undersöker och tar prover utifrån de specifika symtom som patienten söker för. Vill man ha det ni beskriver får man tyvärr bekosta det själv (ex werilabs som någon tipsat om).
    Dina prickar ska du såklart kolla upp så du inte oroar dig i onödan! Och angående Stefans trötthet är det väl klokt att kolla en del prover – men med tanke på er livsstil vore det väl förvånande om han inte var trött? Alltså jag menar ni har ju två små barn som verkar vakna en del på nätterna och Stefan går ju verkligen upp galet tidigt om mornarna. Får han till 8 timmar sömn per natt?
    Jag skulle rekommendera att ni tar kontakt med närmsta vårdcentral där ni bor så kan de hjälpa er. Det finns inga sjukhus som tar emot patienter direkt, utan man måste få en remiss från vårdcentralen (och de symtom ni beskriver borde kunna skötas på vårdcentralen direkt).
    Lycka till!

  10. Emelie

    Vilket bra tips med familjeråd. Så nyttigt att få prata igenom det. I vårt förhållande så är det jag som har stenkoll på vart alla våra gemensamma pengar går till. Vi har uppdelad ekonomi, men däremot så sätter vi alltid in 13.000 kr var till ett gemensamt konto där alla räkningar och sparande dras ifrån. Eftersom vi alltid sätter in samma summa varje månad så betyder det att ibland sparar vi uppemot 10.000 kr och ibland inte mer än 5000 kr hänger på hur många räkningar vi får. Men det gör också att vi inte får en chock när fjärrvärmefakturan under vintermånaderna kommer på över 2000 kr medan under sommaren så är den på under 300 kr  Jag älskar allt med ekonomi, och är så sugen på att köpa aktier, men vet verkligen inte hur jag ska gå tillväga, vet att jag kan läsa mig till det men tycker det är så svårt 
    Lycka till nu med er plan 