Angelica Lagergren

Jag väger alldeles lagom, svarade mamman

Tidigare i veckan stod jag framför spegeln i bar överkropp och ropade in till Angelica: ”Det vore så skönt att få bort den här muffinsmagen”. Svaret från Angelica uteblev, däremot kvittrade Alice tillbaka ”Muffinsmage”. Alice är strax över två år gammal, jag tvekar därför på att hon vet innebörden av ordet muffinsmage utan upprepade det mest för att hon tyckte det var ett roligt ord. Däremot slog det mig, att barnen hör och snappar upp mycket mer än vad vi kan tro.gilla_kroppen_lagergren

Angelica och jag har tidigare tagit ett gemensamt beslut att inte prata om vikt här i bloggen, främst Angelica som ett sätt att ta steget ifrån vikthetsen efter en graviditet. Det finns andra bloggar som diskuterar kilogram hit och dit, och vi har valt att låta vår blogg vara en fristad från den hetsen som lätt uppstår. Men incidenten med ”muffinsmagen” fick mig att börja tänka;

Vilket förhållningssätt till deras kroppar ger vi våra barn?

Om vi, i hemmets trygga vrå, klagar på att vi är för smala, för tjocka, har en för hängig rumpa, eller som i mitt fall en muffinsmage, hur påverkar detta våra barn? En nära vän till oss berättade nyligen att när hon var liten och vid mellanmålet frågade sin mamma vad hon vägde, svarade mamman; ”Jag väger alldeles lagom” och tog därefter en kaka till. En sån liten grej, hade en positiv och kvarvarande effekt, som hon kom ihåg till denna dag. Vi bombarderas dagligen av bantningsrevolutioner på tv, skyltdockor smala som pinnar i klädesbutiker och den senaste träningstrenden på sociala medier. Våra barn kommer garanterat att träffas av det bombardemanget ju äldre de blir.

Kan vi inte göra hemmiljön fri från detta för våra barn?

Jag menar självklart inte att vi ska gå helt åt andra hållet heller och bejaka fetma och alla komplikationer som kommer med en kraftig övervikt. Men steget dit från att inte diskutera bantning eller en negativ kroppsuppfattning är ganska långt. Jag tror att vi kommer en bra bit på vägen med en varierad kost och att barnen får röra på sig dagligen. Jag tänker inte uttala mig som någon form av expert, men jag tror att det är så vi lägger grunden till en sund livsstil. Att träning ska vara något som man gör för att man tycker det är roligt och man vill bli bättre på det man tränar. Inte för att man måste gå ned några kilo.

Jag tror att om vi som föräldrar kan förmedla en sund och glad inställning till livet till våra barn gör vi den största skillnaden vi kan. Det kanske låter utopiskt och aningen blåögd men när våra barn sedan växer upp och möts av allt som omvärlden försöker sälja på oss. Då kanske de har en bra självkänsla att den typen av reklam inte tilltalar dem och att vi på så sätt ändå har gjort världen till en lite bättre plats än den var när vi växte upp.

/Stefan

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emelie

  Så fint & såå bra! Håller helt med!!
  Min mamma klagade alltid på att hon var för tjock osv, och det har satt djupa spår i mitt eget sätt att se på min egen kropp. Tänker aldrig någonsin överföra det till mina egna barn. ❤️

 2. Johanna

  Jag tycker verkligen att du har helt rätt. Tycker att det är så sorgligt att se att det knappt är någon som är nöjd med sitt utseende idag.

 3. Sandra

  Så klokt! Jag försöker också tänka på vilken bild man ger sina barn. Jag tränar mycket och försöker förmedla till min 4-åring att det är roligt och att mamma blir stark. När lillebror var nyfödd för 1,5 år sedan frågade min då 3-åring om jag hade stor mage när bebisen var ute då svarade jag att min mage är lagom stor. Jag vill att mina barn ska lära sig att mat är gott och träning roligt.

 4. Lisa

  Du är en mycket klok man du! Jag hoppas å tror att mina pojkar(varav den stora ofta får höra av andra hur smal HAN är) är ganska väl rustade med ett sunt synsätt på utseende överlag. De lägger först märke till hur någon är innan de ens tänker taken på hur de är klädda/har för hårfärg/haltar osv. 😀