Angelica Lagergren

Steamed buns med asiatiskt sidfläsk

Här kommer ytterligare ett Miss Voon-inspirerat recept som vi testade förra helgen när vi hade besök av Ida och Johan. Det här receptet kanske ser värre ut än vad det är. Det är många små moment men inget som är särskilt svårt. En del saker går att förbereda så som köttmarinaden, den pickade moroten och chilimajonäsen. Det sista du förbereder strax innan det är dags att sätta igång med själva matlagningen är att du fixar rödkålssalladen. Medan du ångar brödet kan du steka den marinerade fläsksidan.steamedbuns

Det här behöver du:

Marinierad fläsksida
500 g fläsksida (skivor går bra)
2-3 st vårlökar
1 cm ingefära
2 st vitlöksklyftor
1/2 dl hoisinsås på flaska
1/2 tsk cayenne
1 msk risvinäger (gärna maltvinäger)
1 tsk sesamolja
2 tsk salt

Rödkålssallad
1 st lime (saft och skal)
1/2 tsk salt
2 msk sesamolja
1 msk flytande honung
2 msk rostade sesamfrön

Chilimajonäs
Chiliflakes
1 Ägg
1 msk vitvinsvinäger
2,5 dl olja
eller färdig majonäs

Picklad morot
4 morötter
1dl ättika
2dl strösocker
3dl vatten

Steamed buns
½ paket färsk jäst
3 dl rumstepererad mjölk
1 msk socker
½ msk salt
80 g rumstepererat smör
9 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

SÅHÄR LAGAR DU:
Marinerad fläsksida
Skiva vårlökarna tunt, riv ingefäran och pressa vitlöksklyftorna. Blanda med alla ingredienser till marinaden. Lägg ner den skivade fläsksidan tillsammans med marinaden i en plastpåse och låt det stå över natten. Låt fläsket bli rumstempererad innan du steker det. Stek det genomstekt men inte knaperstekt. Häll över ev kvarbliven marinad från påsen tillsammans med ½ dl hoisinsås och låt det koka några minuter till.

Picklad morot
Hyvla morötterna med en potatisskalare. Blanda ihop 1dl ättika, 2dl strösocker och 3dl vatten och låt sockret lösa sig med resten. Lägg allt i en burk och återförslut för att låta stå över natten.

Chilimajonäs
Blanda ägg, vitvinsvinäger och chiliflakes i bunke. Droppa ner lite olja i taget under tiden du kör allt i en mixer, eller med en mixerstav. Börja med några droppar olja och gå sedan över till en tunn stråle olja tills majonäsen har fått en bra konsistens. Eller så köper du färdig majonäs och blandar med lite chiliflakes.

Rödkålssallad
Skiva rödkålen så tunt du kan och lägg den i ett durkslag. Slå över ett par liter kokande vatten.  Pressa ut så mycket vatten som möjligt och blanda ned samtliga övriga ingredienser med kålen.

Steamed buns
Smula jästen i en bunke och rör ner lite mjölk i taget till dess att jästen har löst sig. Häll i resten av mjölken tillsammans med socker, salt och smör. Blanda mjöl och bakpulver tillsammans och rör ner det i degen. Kör degen i en hushållsassistent i 10 minuter. Täck degen med plastfoile och låt den jäsa i en timme. Vält upp degen på ett bakbord, dela upp degen i 20 bitar, rulla till jämna bullar, lägg upp dem på ett bakplåtspapper och platta till dem med handen innan de får jäsa ytterligare 30minuter.
Häll några centimeter vatten i en kastrull. Om du har en bambukorg använd den annars går det utmärkt med ett durkslag eller en ånginsats. Lägg bakplåtspapper i botten och ånga några bullar i taget i 10-15 minuter med ett lock på.

Servera dina steamed buns såhär:
Dela dina steamed buns, bre på lite chilimajonäs på botten. Lägg på ett blad babyspenat, en sidfläskskiva, rödkålssallad, de picklade morötterna och toppa med lite skivad vårlök. Och njut av varje tugga! Servera gärna en god champagne till eller något friskt alkoholfritt alternativ.

Recepten i dess originalformat hittar ni här:
http://www.svt.se/recept/steamed-buns
http://www.svt.se/recept/sliders-pa-flasksida

Smaklig måltid!

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.