Hålla hand – Angelica Lagergren
Angelica Lagergren

Angelica Lagergren

Hålla hand

midsommarafton satt vi ute i köket och åt frukost vid köksön. Vi äter alltid frukost i vardagsrummet annars där vi har vårt stora matbord, men nu var det utomhus inför midsommarfirandet. Alice tyckte först att det var lite läskigt att sitta på de höga kartellpallarna så hon sa “Mamma, hålla hand!” och så satt vi hela frukosten. Hur mysigt som helst!

alice_jordgubbarHon har mycket lättare att få i sig något att dricka om hon får ett sugrör. Jag brukar låta henne välja vad hon vill dricka. Vatten, mjölk eller juice. Jag har dock hört att man inte ska göra så till små barn, ge valmöjligheter alltså, utan bara ställa fram något. Hur gör ni hemma hos er? Får barnen välja vad de vill äta och dricka? Eller väljer ni? Jag frågar alltid om hon vill ha yoghurt eller gröt och sen får hon alltid en smörgås (eller macka packa som hon säger. Med paddi, som betyder leverpastej) också. Har vi jordgubbar hemma kan hon äta minst 15 stycken innan hon är nöjd. “Öppna mamma” säger hon och ber mig ta bort det gröna från jordgubbarna.

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Angelica Lagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Therese

  Våra barn är 3 och 1. Den stora tjejen får välja på sånt som jag och hennes pappa går med på att hon dricker/äter. Sen den lilla ger vi och hon äter/dricker det hon får. 😉
  Skulle det va så att vi ska bestämmasäger jag det alltid före. Tex.
  Idag bestämmer mamma att vi ska äta ******! Oftast går det bra!
  Jag tror på att ge och ta!

 2. Carolin

  Angelica! Tack för att du i senaste podden delade med dig så öppenhjärtigt av dina mindre smickrande sidor, jag kan verkligen känna igen mig 🙁 tyvärr. Ingenting jag är speciellt stolt över direkt….
  Jag förstår ju också att de elaka orden sårar, precis som du förstår, tänker att det är ju det som är meningen också, i stridens hetta… Usch. Jag ska vara bättre än så.
  Bästa podden hittills! Tack! Det berörde!
  Kram

  1. Angelica Lagergren
   Angelica Lagergren

   Tack för dina fina ord Carolin! Det är skönt att veta att man inte är ensam även om beteendet inte är okej. Men jag känner mig mindre ledsen av att veta att det är långt fler än jag som har samma problem. Tack för att du lyssnar, det betyder mycket för mig. Massa kramar A

 3. Angelica

  Chloe är så liten än så jag ger henne bara vatten. Och det vi har. Haha. Men tror också jag kommer ge henne två alternativ eller så när hon blir äldre, kan väl omöjligt vara farligt? Förresten så pussade Chloe på Alice nu när jag satt och läste bloggen! Hon böjde sig fram och pussade på skärmen – så gulligt! Haha. Och! Tvillingpoddem är bäst, jag älskar att ni är så ärliga. Tack!!

 4. Malin

  Jag låter min son vara med och välja, brukar ge 2 alternativ att välja mellan. Tycker det gör vardagen lättare eftersom han verkar vilja vara med och bestämma. Om vi bara ställer fram något och det blir “fel” blir han så arg och ledsen. Så vi kommer fortsätta involvera honom i det som rör honom. Typ ta fram kläder ur garderoben, välja vilken napp han vill ha när han ska sova etc.

   1. denice

    Hahaha den eviga diskussionen. Jag gör som du Angelica. Skulle man bre på andra sidan är de typ som att äta pizza upp och ner 😉

 5. Ida

  Att få möjligheten att välja, styra sitt liv, är oerhört viktigt för välmående och utveckling. På en rimlig nivå såklart. Man kan nog lätt åstadkomma “System overload” hos en 2 åring om den får välja mellan alla alternativ i världen.
  Men att få frågan: Vill du ha gröt eller yoghurt? Istället för “Vill du eller vill du inte äta frukost?” är jättebra. “Vill du ha den gröna eller den röda tröjan?” är en annan bra sak istället för att bara säga “vill du ha tröjan på dig nu?”, risken finns då att man får ett “Nej” och då har man skapat en konflikt.

 6. Lisa

  Mina barn får välja själva(inom “frukost-gränser”) vad de vill äta å hur mycket/lite de vill ha! Har alltid funkat för oss!

 7. Lina

  Jag har tvärtemot hört, och tycker själv, att det är en fördel att kunna ge ett val mellan två eller tre saker att äta, tröjor att ta på sig osv. Inte välja helt fritt alltså, för det är ett för svårt val för dom små att göra och skapar osäkerhet och förvirring men att begränsa valet till ett par olika alternativ ger barnet lite möjlighet att få känna sig viktig och ha något att säga till om men som förälder kan man styra det ganska bra ändå. 🙂

  1. Sanna

   Precis vad jag skulle skriva ☺ två eller tre val är bra men blir det fritt kan det bli jobbigt för barnen! Sen får man ju välja när man ger barnen val, att gå hem från förskolan kan man t.ex. inte välja (tycker jag). Många föräldrar frågar “Vill du gå hem nu?” och så får de vänta en halvtimme tills barnet bestämt att det är dags att gå, i stället för att säga typ “Nu ska vi gå från förskolan, vad vill du göra när vi kommer hem?” och så kan man ge två val där i stället, typ gå till lekparken eller gå hem och baka.

 8. Alexandra

  Jag låter de välja mellan två alternativ… och har alltid gjort.. om jag inte har märkt att det är för svåra val för dem. Jag tycker att det känns lite kul att ge de den lilla “makten”. Kram

 9. Emma

  Då min son allt som oftast äter ganska dåligt så brukar jag försöka fråga vad han vill ha. Om jag inte kan tyda hans svar ställer jag ibland fram så han kan välja. Tex smörgås och yoghurt. Jag är glad om han tar någon tugga av varje så han får i sig….

 10. Lena

  Vi varierar vad vi ger Morris. Har vi juice får han alltid det, har vi yoghurt blir det det och då får han vatten till, känns lite som tårta på tårta med yoghurt och mjölk liksom. Han dricker också med sugrör, bästa uppfinningen för barn! Han får alltid välja färg själv och då blir han så stolt ❤️