Angelica Lagergren

Resa med barn – Mina 9 bästa tips

P5210278När den första av tre familjesemestrar för året har fått börja sjunka in tänkte jag dela med mig av våra 9 bästa tips hur man får en smidigare semester med sin familj med små barn.

 1. När på dygnet är det bäst att resa?
  Välj flygtider, i den mån det går, som korrelerar med barnens sovtider. När vi flög till Kos för några veckor sedan låg flygningen dit precis innan barnens sovtid och hemflygningen var en sen kvällsflygning. Det resulterade i följande; spralliga och rastlösa barn på vägen dit och djupt sovande barn hela hemresan. Vilken flygning tror ni att vi tyckte var lättast?
 2. Bästa semesterboendet?
  Jag har ett ord: bottenvåning. Så vida hotellet inte har hiss exakt överallt så är bottenvåning det bästa för en barnfamilj med barnvagn. Vi bodde första dagarna en trappa upp och sista delen av semestern på bottenvåningen. Det var otroligt mycket smidigare att enbart rulla in vagnen på rummet istället för att lyfta upp den för en trappa.
 3. Övervikt pga barnmat?
  Förra sommaren testade vi Kit4Kids när vi åkte till Falsterbo. När vi åkte till Kos glömde vi att beställa i tid. Nu var personalen på Arlanda/flygbolaget snäll och inte tog betalt för de extra 5 kilo vi hade med oss. När vi åker till Mallis om några veckor har vi beställt en veckas mat åt Philip. Alice äter samma mat som oss till stor del.
 4. Hur underhållning man barnen på resan?
  Glada barn är lugnt barn (oftast i alla fall) det kan inte påpekas nog. Ladda därför handbagaget fullt med massa små olika leksaker som ni vet att era barn gillar. Om det går, även nya leksaker, eller saker att göra som era barn inte har haft möjlighet att leka/pyssla med tidigare. Nyhetens behag är alltid bäst. För oss var det en pysselbok med Lollo och Bernie som vi köpte på flygplanet. Den höll sig hela semestern vid varje måltid och blev inte tråkig. Väldigt bra investerade 55kr.
 5. Hur får jag egentid på semestern?
  Vi lyckades aldrig få till detta på en daglig basis när vi var i Grekland. Men eftersom Angelica ville sola mer än jag, passade hon på att göra det när vi fick barnen att sova lunchvila samtidigt. Då passade även jag på att sova lite på hotellrummet tillsammans med barnen. Ibbe och Jessica turades å andra sidan om att ta hand om Elsa 30 minuter åt gången.
 6. Vilken är den bästa resevagnen?
  Det är den som barnen somnar i. Vi lyckades få barnen att somna i vagnarna efter nästan varje middag och det var guld värt. Då kunde vi ta ett extra varv i dessert-buffén och bara sitta och prata med varandra. Våra vagnar kommer från Babyzen.
 7. Hur blandar man ersättning utomlands?
  Philip äter för det mesta burkmat, men vi hade även med ersättning till nattning och nattmat. Vi kokade vatten från kranen och som vi blandade ersättningspulvret med och sen kylde ner ersättning till drickvänlig temperatur med kallt vatten på flaska.
 8. Hur mycket kläder behöver barnen?
  Det korta svaret är mer än du tror. Möjligheterna till att tvätta kläder kan vara rätt begränsade och barn kladdar mer än man vill erkänna för sig själva som förälder. Vi hade med för få ombyten både till Alice och Philip. Vi hade ungefär 1,5 outfit per dag, så minst 2 är att rekommendera.
 9. Hur skyddar jag barnen från solen?
  Skugga är det absolut bästa helt klart. UV-tält och stora parasoll är också att föredrag. Men eftersom barn är barn och inte sitter still, trots att man säger det åt dem kan jag varmt rekommendera en UV-dräkt likt den Philip har på bilden ovan. Det blir mindre hud att smörja in med solskyddsfaktor SPF50 än med traditionella badkläder. Och solhatt. Gärna en som man knyter under hakan, annars åker den av på fem röda. Men absolut viktigast för oss alla är det som Baz Luhrmann ville lära oss redan 1997.

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jessica

  Fantastisk lista som gav mig jättemycket hjälp innan vi reste iväg. 😊

  Ett kompletterande tips gällande extra packning till barn och framförallt mat, blöjor osv.
  Om man checkar in en vagn och reser med barn under 2 år så räknas inte vagnen in i bagagevikten i 99% av fallen. (Kan vara värt att dubbelchecka med flygbolaget en flyger med, Thomas Cook var det så.)

  Så vi maxade en airshell (som var JÄTTESTOR) med barnmat, blöjor, klämmisar osv osv för en vecka tillsammans med vagnen. 😊

 2. Emelie

  Har börjat lyssna på Tvillingpodden och måste säga, ni är så härliga och ärliga! Går och skrattar högt för mig själv på promenaderna 😂👍