Sluta äta på natten – Angelica Lagergren
Angelica Lagergren

Angelica Lagergren

Sluta äta på natten

Philip äter fortfarande en skvätt ersättning på natten men både jag och Stefan känner att det måste vara slut med det. Han går upp i vikt som han ska och äter för det mesta mycket på dagarna. Förmodligen vaknar han kring 02-03 av ren vana. Jag satt och läste på 1177 i morse och vissa bebisar vaknar för att de vill ha närhet. Just nu är han inne i en fas där jag inte får lämna rummet. Han vill vara nära hela tiden och får han inte klättra på mig/sitta i min famn måste han i alla fall se mig. lagergren_angelica

Är det någon av er som har tips på hur han ska sluta vänja sig med att äta på natten? Ger man vatten? Slutar tvärt? Låter honom sova i vår säng? Kom med tips! Han sover i en spjälsäng inne i vårt sovrum och jag vet inte alls hur vi ska lösa det när han ska börja sova i eget rum. Vi tänkte att han och Alice ska sova tillsammans men så länge han vaknar en eller två gånger per natt känns det dumt. Jag vill inte att Alice ska behöva vakna för att Philip inte kan sova. Vi fick en kommentar om vi kan skriva om hur Philip äter en dag, det inlägget kommer!

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Angelica Lagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sandra

  Vi mixtrade aldrig utan lät henne äta på natten så länge hon tycktes behöva det. Tyckte att det kändes skönt att följa henne, liksom… Minns inte hur gammal hon var men strax innan ett år har jag för mig. Då kändes det som om hon aldrig skulle sluta, men vips… Mitt tips att att inte tänka så mycket, utan mest följa barnet – då brukar det bli bra.

 2. Lina

  Alla barn är ju olika, såklart! Jag har samma åsikt som någon kommenterat före mig, att barn slutar med nattmål när han/hon är redo för det. Jag har en dotter på fyra och en halv månad, hon har sovit hela nätter, utan mat, sedan hon var två månader ungefär (samsover om det skulle ha någon betydelse). Hon äter sista gången vid 22.30-23.00 och äter igen vid 06.30. Lycka till med avvänjningen för Philip 🙂

  PS. Kommenterar aldrig men följer er blogg och Angelicas instagram – lovet it!

 3. Mp

  Våra barn har aldrig ätit på natten i princip, men vet att vår yngsta har vaknat ibland på natten och velat ha välling men jag Harvardstudenten hård och stått på mig och sövt om barnet. Jag tror att börjar man med olika saker så farbar de fort och blir till en vana. För oss har de alltid funkat med gröt innan läggning och en flaska välling sen har barnet sovit till 6-7 och vill ha välling då. Tror bara ni ska sluta ge nappen, närhet om han behöver det.

 4. Emma

  Min son slutade äta på natten strax innan han fyllde 1 år, mest för att vi inte orkade ta tag i att vänja av honom innan. Samma kväll som vi hade bestämt oss för att sluta så sa jag till honom “nu har mamma bestämt att det inte blir någon mer mat på natten” och pratade lite med honom om det. Testade mest på skoj, trodde faktiskt inte att det skulle fungera. Döm om min förvåning när han sov hela natten! Det har inte varit något problem sedan dess. Nämnde detta för en vän som även hon testade – och det fungerade även för dem! Så ett tips, prata med honom.. Barn förstår mer än vad man tror 🙂

 5. cattis

  vår tjej är 1 år 7 månader och äter fortfarande en flaska på natten, oftast. hon är en riktig envisbytta som jag vet kommer att gallskrika hela/halva natten, antagligen flera nätter så har vägrat påbörja detta projekt så länge hon varit i förskolan och ska upp tidigt på morgonen. nu i sommar då hon är ledig får vi väl försöka påbörja detta avslut med flaska.

 6. Emelie

  Hej
  Min dotter är snart 8 månader o slutade äta på natten strax efter hon va 6 månader. Vi behövde bara “kämpa” i två nätter, i med nappen, stoppa om med filten o sen va de typ lugnt. Nu sover hon till morgonen o är hungrig som tusan till frukost ☺️ Lycka till!

 7. Helena

  Jag ammade lillkillen i nio månader och under hela den tiden åt han 2-3 gånger varje natt. När skulle vänja honom av vid nattmålen rekommenderade bvc att ge vatten. Det var kämpigt i början men efter bara några nätter accepterade han det och en månad senare vaknade han inte ens för att dricka. Nu är han snart elva månader och varken äter eller dricker nattetid 🎉

 8. Rebecka

  Låt pågen äta så länge han vill. De slutar när de är redo. Sluta lyssna på alla “goda” råd. Min son åt på nätterna tills dess han var 13 månader. Sen slutade han helt av sig själv när han var redo. Tror över lag vi föräldrar mixtrar för mycket med våra barns rutiner bara för att människor i all välmening tycker och har gjort annorlunda med sina barn.

  1. Annica

   Men räknas inte din kommentar till kategorien “goda råd” också? De vill ju försöka sluta ge flaska om nätterna såatte….

 9. Johanna

  Vi slutade plock upp henne på natten utan gick bara in till henne (eget rum sen hon va 2,5 månad) och klappade på henne och försökte få henne att somna om utan att ta upp henne. Ville hon absolut ha nått att äta ändå fick hon vatten. Funkade bra. Men hon var nog ändå 9 månader innan vi kom på att testa. 🙂

 10. Lea

  Slutade nattmata vid fyra månader då Bvc sa att de inte behöver den extra näringen längre. Jag förstår inte hur man orkar kämpa på med nattmatning så länge!
  Eftersom han var så liten gick det att vagga honom till sömns igen och det var egentligen inte några större protester, men efter tre nätter behövde vi inte vagga heller.

 11. Lisa

  Hej! Min son åt två ggr per natt fram till 6 månader, då tog vi bort målet klockan två. När han vaknade så låg pappan brevid (spjälsängen står vid vår säng) och tröstade och gav napp ist. Bebis var ledsen en 20 min kanske sen somnade han om och fick mat 5 som vanligt. Natten efter vaknade han inte ens vid 2 längre. Efter ett par veckor tog vi även bort 5 målet, och det var samma visa igen, han blev arg ett tag sen somnade han om. Sedan dess sover han hela nätter fram till 8.00 ungefär. Det var vår BVC som faktiskt var på oss att vi skulle bryta den vanan innan dom blir för gamla, dom behöver inte mat på nätterna. Han får välling två gånger på kvällen innan vi lägger oss sen klarar han sig! Kämpa ihop du och Stefan så går det men ni måste vara bestämda;)

 12. Victoria

  Vår lilla tjej ville ha välling på natten tills hon blev omkring 15-16 månader kanske. Då började vi spä ut den mer och mer och tillslut ville hon inte ha mer och har sedan dess sovit hela nätter 🙂 hon va ju betydligt äldre än Philip men har också ätit lite om dagarna och vällingen började vi med för att kunna sluta amma nattetid..det fick ta sin tid helt enkelt.

 13. Louise

  Hej! Min dotter drack välling på natten från 7 månader, när jag slutade amma, tills hon var 14 månader gammal. Brytpunkten blev en förkylning med mycket slem. Fick då tipset att ge ljummet honungsvatten istället då välling tydligen kan vara slembildande. Efter 2-3 nätter ville hon inte ha vattnet lägre utan nöjde sig med närhet och lite gos. Och vi återgick aldrig till vällingen igen.

 14. Ebba

  Jag slutade amma min dotter när hon var 12 månader. Hon hade då gått från två mål på natten till ett kring 5 tiden och det var rent “snutta”. Jag bara nej nu ger vi oss. Så sista natten när hon vakna så låg vi och gosa och det var faktiskt inget gnäll. Trot eller ej så efter det så sover hon hela natten och har gjort det sedan hon var 12 månader nu är hon 14 månader. Galet skönt. Lycka till det finns nog inget sätt som är rätt eller fel gå på magkänslan.

 15. Malin

  När våran tjej var 4 månader slutade jag amma, i början fick hon en flaska på natten när hon vaknade men efter ca 2 v började vi med gröt på kvällen och sen dess har hon sovit hela nätter, vaknar ibland vid 02 så får hon napp och nalle ovh somnar sen om till 6-7 🙂 så vi sluta tvärt kan man säga med natt mat:).

 16. Mikaela

  Vi slutade tvärt. Sjukt taskiga föräldrar som tog bort nattmaten och flyttade henne till eget rum på samma gång. Tig två nätter sen sov hon förbi nattmålet och vaknade hungrig dom tusan vid 06.30 🙂

  1. Jennie

   Hej Angelica och Stefan, lite feedback. Jag kan inte se hela kommentarerna via datorn när jag går in för att läsa. Så har det varit sedan “uppdateringen” i textformateringen. Kan ni snälla föra detta vidare till Loppi? Det är ju liksom halva nöjet att även läsa kommentarerna 🙂 KRAM!

   1. Johanna

    Jag kan inte heller det från ipaden… Eller finns det mänga kommentarer, fler än 3, la. Jag klicka på ‘Se fler’ så syns allt… Är det färre än 3 ser jag bar någr ord per kommentar och lan inte expandera på nätt sätt så att jag ser hela. Väldigt trist då kommentarerna brukar vara roliga.