Angelica Lagergren

12 fördelar med att vara föräldraledig

På måndag börjar min utökade föräldraledighet vilket jag ser verkligen fram emot det. Jag kommer inte att ha någon lång föräldraledighet så som jag hade med Alice den här gången med Philip utan det blir varje måndag och fredag och sen två månader i samband med semestern i sommar. Men inför detta tänkte jag på hur arbetslivet skiljer sig från föräldraledigheten och gjorde en liten lista på fördelar med att vara föräldraledig här nedan.

1. Det är skönare att vakna till ett barn som vaknar än att vakna till en väckarklocka. Oavsett hur tidigt det är på morgonen. Fast inte 02:30. Det är aldrig trevligt att vakna 02:30. Men 02:30 är å andra sidan inte heller morgon, det är natt.

2. Du lägger grunden för vad som förhoppningsvis kommer bli en livslång vänskap. Om du inte strular till det, men det är ju ditt jobb att inte strula till det. Gör ditt jobb.

3. Du blir en superhjälte och vem vill inte vara det? Din superkraft blir ”ögon i nacken”, ett speciellt sinne som reagerar när ditt barn hittar på något bus den inte ska.

4. Du lär dig uppskatta de små sakerna i livet; varm mat, total tystnad (när barnen sover så klart), och en stängd toalettdörr.

5. Ordet välklädd får en enklare betydelse. När du jobbar är det kostym, skjorta och slips, nu är det allt annat i din garderob så länge du byter om från pyjamas eller mjukiskläder.

6. Du kan vara exakt hur barnslig du vill och ingen kommer klandra dig för det; du leker ju med ditt barn, dvs är en bra förälder.

7. Du kan med stolthet skriva in ”expert på att hålla många bollar i luften” i ditt CV efteråt. Vilken förälder har inte minst sjutton saker som händer samtidigt?

8. Du kan ta en långpromenad med en grym podd i hörlurarna utan att konstant bli avbruten av jobbsamtal.

9. Du hinner äntligen kolla ikapp alla de där filmerna och tv-serierna du önskar att du hunnit med tidigare. Förutsatt att ditt barn sover en längre stund på dagen.

10. Du kan äta glass när du vill utan att vara det minsta sjuk.

11. De enda tider du behöver passa är sovstund och matstund. Och det är inte alltid säkert att de infaller på ett specifikt klockslag. Skulle du mot förmodan ha en tid inbokad är det inte superviktigt att hålla den, du kan alltid säga ”det körde ihop sig lite när vi var på väg, du vet hur det är”.

12. Du kommer att vara brunare och fräschare än alla dina kompisar som jobbar eftersom du hänger utomhus i parker och på barnvagnspromenader (i alla fall sommartid).

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.