12 vanliga frågor om att föda i vatten – Angelica Lagergren
Angelica Lagergren

Angelica Lagergren

12 vanliga frågor om att föda i vatten

vattenfodselbbsophia

Jag får en hel del frågor om hur det är att föda barn i vatten. Jag födde Philip i ett badkar på BB Sophia den 3 september 2015 och jag är såklart ingen expert, jag kan bara svara utifrån mina egna erfarenheter.

1. Varför ville du föda i vatten?
– Jag älskar att bada, helst i havet men pool och badkar är också härligt. Det är något med vatten som får mig lugn och avslappnad. Jag tänkte innan att jag inte är den typen som föder i vatten (vilken typ nu det är?), men jag kommer vilja föda mina kommande bebisar i badkar också. Det var så häftigt!

2. Fungerar verkligen vatten som smärtlindring?
– För mig fungerade vatten utmärkt som smärtlindring. När mina värkar satte igång hemma låg jag i ett varmt bad. När jag var gravid med Alice fungerade duschen ett tag som smärtlindring. När man badar eller duschar varmt sjunker blodtrycket och det kan göra en mer avslappnad. Vatten blir också som beröring för huden vilket gör att kroppen frigör oxytocin som är kroppens egna måbra-hormon. Jag fick mycket pepp och stöd av Carina från Babyz of Sweden inför båda mina förlossningar. Jag kan varmt rekommendera att ta kontakt med henne för profylaxkurs.

3. Kommer det inte massa blod och sånt i vattnet?
– Det var ingenting som jag tänkte på. Barnmorskan tog hål på hinnorna när jag låg i badkaret men jag tänkte aldrig på det som kom ut. Det var först när jag stod upp efter förlossningen som jag såg allt blod som kom, men då var jag ju redan på väg upp.

4. Hade du epidural i badkaret?
– Nej, ingen epidural vid den här förlossningen. Men jag hade lustgas som smärtlindring i badkaret.

5. Får man ångra sig när man ligger i badkaret? Alltså tänk om man bara vill ligga där under själva värkarna men inte föda i vattnet.
– Självklart! Jag var inte helt hundra på att jag ville föda i vatten, men jag hade en öppen inställning till det. Nu ville jag absolut inte gå upp och föda, jag ville ligga kvar i vattnet när krystvärkarna kom. Men jag fick välja själv hur jag ville göra.

6. Hade du bikini eller bh på dig?
– Nej, jag var naken men jag hade två handdukar på mig så det kändes inte naket, kallt eller utlämnande.

7. Går det mäta bebisen hjärtslag när man ligger i vatten?
– Ja, min barnmorska satte en liten grej mot magen under vattnet då och då för att lyssna på Philips hjärtslag. Men jag hade inga såna där band över magen som jag hade när jag födde Alice.

8. Hur kan barnmorskan kolla hur mycket man är öppen när han eller hon inte ser nåt?
– Barnmorskor kan ju känna med fingrarna hur mycket öppen man är. Sen är inte badkaret 2 meter djupt, utan ett helt vanligt badkar.

9. Får man kissa i vattnet?
– Jag fick inte det, haha. Jag ville det, konstigt nog. Jag ville inte hålla på och springa upp och ner ur badet och blev på riktigt förvånad när de sa att jag skulle gå upp och kissa. Inte så konstigt nu när jag tänker efter, det är ju inte så härligt att bada i sitt eget kiss…

10. Blev du inte kall i vattnet?
– Inte när jag låg i badkaret för barnmorskan och undersköterskan fyllde på med mer vatten och hällde ut vatten lite då och då. Men när jag kom upp ur vattnet frös jag massor men då fick jag varma handdukar och filtar på mig.

11. Hur kändes det när han kom ut?
– Det brände inte lika mycket som det gjorde med Alice. Ja, det gjorde ont men jag tror verkligen att det gick smidigare för att jag låg i vatten. Stefan och jag tog emot Philip tillsammans, sjukt häftigt!

12. Får inte bebisen en kallsup när den kommer ut i vattnet?
– Nej, så länge bebisen är under vattnet händer inte det. Den ligger ju i vatten inne i magen.

Vill du läsa hela min förlossningsberättelse med Philip kan du läsa förlossningsberättelse del 1 och förlossningsberättelse del 2 här.

Gillar du listan? Då kanske du också gillar:
11 situationer du som har barn på förskolan förstår
10 saker jag vill att mina barn ska njuta av så länge de är barn
6 kommentarer du som vabbar är trött på att höra 
Lista på saker man behöver till bebisen
7 saker jag älskar med Stefan
7 saker jag stör mig på hos Stefan 

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Angelica Lagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Josefin

  Födde precis som du min son i vattnet på BB-Sophia. Vilken fantastisk grej! Hade först inga planer att stanna i vattnet under krystningarna men ville sedan inget annat att stanna kvar. Vill verkligen föda nästa barn i vatten. Hoppas de stoppar BB sophias nedläggning eller inför vattenfödsel någon annanstans innan det är dags.

  Kram

 2. Johanna

  Ååh, underbart med frågor och svar om detta! Jag ska föda på BB Sophia snart och tänker att föda i vatten kan vara något. Och det här gav flera svar som jag funderat på. 🙂 Tack!

 3. Alexa

  Men var inte vattnet kallt då? Jag har en kompis som testade bada på just BB Sophia men hon gick direkt upp igen för vattnet var ju 37 grader och det är inte så jättenice… Förstår ju att det inte kan vara värsta hettan för bebisens skull 🙂

 4. Erika

  Verkar uuuunderbart att föda i vatten! Jag hade tänkt göra det (på BB Sophia) men det gick så fort så jag hann liksom aldrig ner:) Jag frös också massor direkt efter förlossningen, min barnmorska kallade det för “den stora frossan”. Tydligen väldigt vanligt. Hade kanske inte med badet att göra för dig? Tänker om ngn som vill föda i vatten läser detta så behöver den inte backa pga det:)

 5. Cassandra

  Vad härligt med ett sånt här inlägg. Jag har bf på lördag och ska föda på BB Sophia när det är dags. Har önskat bad som smärtlindring då jag badat massor hela graviditeten. Har blivit mer och mer positiv till att även ligga kvar och föda där om det känns bra dvs. Har lyssnat på din förlossningsberättelse också. Är dock förstföderska och i bland blir jag osäker på om det passar förstföderskor? Vad tror du? Kram

  1. Jackie

   Jag är förstagångsföderska och fick min tjej i vattnet på BB Sophia i december! En helt fantastisk upplevelse (för mig)! De gånger vattnet råkade tappas ur för snabbt och magen var ovanför vattnet gjorde värkarna mycket ondare. Om du känner att det är något du vill kan du ju alltid ligga i vattnet för smärtstillande effekt och se hur det känns och om du vill fortsätta. Bebis kan dom hålla koll på på olika sätt (vi hade skalpelektrod) och du kan ändra ställning även i badet. Lycka till!