Angelica Lagergren

Intervju med Ella Bohlin angående BB Sophias nedläggning

Förra veckan skrev jag om att BB Sophia kommer att lägga ner sin verksamhet. Jag tycker att det är väldigt tråkigt och jag tog därför kontakt med Ella Bohlin (KD) som jobbar som landstingsråd med ansvar för kvinnosjukvård och förlossning i länet. Jag ville veta om det finns något vi kan göra för att påverka beslutet och var alla födande kvinnor i Stockholm ska vända sig. Blir det inte brist på platser att föda nu? 

ella-bohlinFoto Scharlotte Peppare

Varför stänger BB Sophia ner?
– Det är ledningen för Barnbördshuset i Praktikertjänst AB, som avser att säga upp sitt avtal med landstinget om vårdval förlossning – Stockholms landsting säger alltså inte upp avtalet. VD Johan Fredriksson menar att kalkylen inte var rimlig redan från början och säger till Dagens Industri i helgen ”ibland gör man fel”. Styrelsen fattade den 2 februari beslut om att avveckla verksamheten.

Finns det något vi föräldrar eller blivande föräldrar kan göra för att påverka det här beslutet?
– Det är glädjande att det finns ett engemang i frågan, viktig är att ha fakta på bordet och att inte rykten eller osanningar sprids. Som jag skrev tidigare så menar Praktikertjänst att de inte kalkylerade rätt från första början, det är oerhört tråkigt och drabbar tyvärr patienten i slutändan. För de enheter som ingår i vårdval förlossning är ersättningen från landstinget densamma för liknande uppdrag. Våra avtal och regler har varit helt transparenta hela tiden. Nivån på ersättningen avgörs som säkert du vet av hur komplicerad förlossningen är. 2014 höjde vi ersättningen, vi kan inte bara ”skjuta in extra pengar” till en privat vårdgivare det strider mot bla EU regler. Jag tycker att det är viktigt att personalen får stöd från ledningen på BB Sophia och inte minst regelbunden information av Praktikertjänst.

Var ska alla de kvinnor som planerade att föda på BB Sophia ta vägen? Saknas det inte förlossningsplatser i Stockholm som det är nu?
– Avtalet har minst sex månaders uppsägningstid och under den tiden ska verksamheten, enligt avtalet, bedrivas som vanligt. Förlossningsklinikerna vid Södersjukhuset, Danderyds sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, Södertälje sjukhus och BB Stockholm på Danderyds sjukhus kommer att ta emot blivande föräldrar som vanligt och flera kommer att utöka verksamheten. Förra året fick 9 av 10 föda på den klinik de valt i första hand. Vi hade nästan inga hänvisningar utanför Stockholm, jag skulle säga nej det är inte en akut brist på platser nu men prognosen är mycket osäker och jag kan inte ge definitivt svar. Förra året föddes 29 330 barn i Stockholms län på 7 kliniker. Vi har sett en ökning med av 1.3% årligen under de sex senaste åren. Men ökningen vara bara 22 barn 2015 så det var under prognos.

Finns det någon plan för att födande kvinnor ska få föda där de vill? Jag tänker om man har speciella önskemål kring sin förlossning. BB Sophia har ju tex ett badkar per rum.
– Ja. Stockholms läns landsting kommer att anpassa sig till nya lägen. Trots att klinikerna expanderar kommer det under en övergångsperiod bli intensivt och ett tätt samarbete mellan klinikerna kommer att krävas. Därför har förlossningsklinikerna stärkts för att ha kapacitet i reserv under förändringarna. SLL fokuserar alltid på att lösa uppgiften så att det finns tillräcklig kapacitet i länet.

En utökning av verksamheten vid övriga enheter ska ske stegvis så att det hela tiden ska finnas den kapacitet som krävs. Alla kvinnor som ska föda kommer att kunna tas emot på någon av länets kliniker men en konsekvens kan bli att inte lika många får föda på den klinik som de valt i första hand. I dag får över 92 procent göra det.

Nu ska en enhet (gamla ”Södra BB”) byggas upp vid Södertälje sjukhus, konceptet Södra BB kommer alltså tillämpas där.

Föräldrar bör kontakta 1177 vid frågor. De som har valt BB Sophia ska veta vilka datum som gäller för annan klinik etc.

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kristina Turner'

    Det är viktigt att klargöra att den utökade verksamheten i Södertälje inte är någon flytt av Södra BB: utan barnmorskorna som utvecklat konceptet, utan den kontinuitet i vården som gör att man föder med dedicerad, känd barnmorska och med en budget som bara täcker sjukhuskonceptet barnmorska + undersköterska som ska springa mellan flera födande, så är det ingen ”flytt” alls. Det är en nedläggning.