5 tips som underlättar inskolningen – Angelica Lagergren
Angelica Lagergren

Angelica Lagergren

5 tips som underlättar inskolningen

Såhär i inskolningstider tänkte jag dela med mig av mina bästa råd och tips från min inskolning med Alice i augusti förra året. Nu är jag ingen inskolningsexpert efter bara en inskolning, men några saker lärde jag mig som hade varit bra om jag visste redan innan inskolningen började.aliceinskolning

 1. Det kommer att gå bra, var därför inte nervös
  Om du är nervös kommer ditt barn att vara nervöst och oroligt. Ditt barn är oerhört lyhört för hur du reagerar och förhåller dig till saker och ting.
 2. Det är ingen tävling
  Du vinner inte inskolningen bara för att ditt barn äter och sover när det ska under inskolningen. Du som förälder får ingen medalj eller trofé för ”Bästa inskolande förälder”. Tyvärr, jag hade lätt vunnit med Alice. Typ. Kanske. Jag har ingen aning.
 3. Lämna prestigen hemma 
  Vilostunden var för mig den stora farhågan; “Tänk om Alice inte somnar, hon måste somna“. Gissa om jag var glad när hon somnade andra dagen på inskolningen. Första dagen var vi bara där en timme och lekte fritt och sen gick vi hem. Tredje dagen vägrade Alice somna på förskolan. Jag fick panik, men tillslut kom orden från pedagogen tillbaka till mig; “Kan de inte somna, gå hem och låt dem sova där“. Jag och Alice gick hem, hon somnade i vagnen på väg hem och sov sen i tre timmar.
 4. Lita på pedagogerna
  Om pedagogerna säger att inskolningen har gått bra och att du som förälder inte behöver vara med under resten av inskolningsveckan; Lita på dem. De gör de här minst två gånger per år. Dessutom, de kommer att ringa om det är något.
 5. Det löser sig
  Alice satt exempelvis aldrig still mer än 20 sekunder på samlingen på förskolan under inskolningen under den veckan jag var med. När andra veckans inskolning var slut frågade jag pedagogerna hur det gick på just samlingen. Mycket riktigt, Alice satt still numera. Barnen lär sig av varandra.

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Angelica Lagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elin

  Någon som vi tänkte på var att kolla med förskolan vilka tider de åt och hur de sov. Vi hade en jädra tur och de åt lunch den tiden vi brukar äta hemma och de sover ute i vagn – precis som våra (tvillingar!) Förvisso lär de väl sig på förskolan men det är ju inte helt dumt att vänja dem lite innan kanske 🙂

 2. Camilla

  Hej och tack för en bra blogg! Jag tror mig minnas att bi alltid kallas Alice för apan. Idag såg jag världens roligaste leksak. En apa som beter sig som en riktig apbebis. FurReal friends apa. Kolla klipp på youtube! Man kan nog köpa i en välsorterad leksaksaffär! Tror att det hade varit en så rolig leksak för Alice!

 3. Lina

  Bra inlägg! Är mitt i inskolningen m Elise, andra dagen idag. Har gått jättebra och har själv försökt tänka på de flesta av punkterna du tagit upp, även om det är lätt att hispa upp sig i onödan 😉 Kommer garanterat att (gravidhormon)gråta första dagen jag ska lämna henne själv, även om det säkert går bra.. Men spännande och kul är det! Speciellt skönt att känna att vi hamnat på en kanonbra förskola m massa fina barn och pedagoger.

 4. Alejandra

  Tack för tips! Min lilla tjej ska börja efter sommaren när hon är 1 år 4 mån och jag är så ängslig över att lämna henne och oroar mig att hon ska inte ska ha det bra. Känns bra med tips! 🙂