Angelica Lagergren

Kläder för förskolestart

IMG_0773

Snart är det dags för många mammor och pappor att skola in sina barn på förskolan. Jag googlade en hel del inför Alices start i augusti. Vad behöver man egentligen för kläder? Jag har bett min kompis Malin om hennes bästa tips. Hon har två barn och jobbar dessutom på en förskola. Tänk på att du inte behöver köpa allt nytt. Fråga kompisar/släktingar om de har kläder du kan låna/köpa billigt. Kolla blocket/tradera/bloppisar efter fynd!

Här kommer en checklista:
– Overall 
– Fleeceställ 
– Vantar (Fodrade och tumvantar/fingervantar)
– En tjock, varm mössa som går ner över öronen 
– Galonställ 
– Fodrade gummistövlar
– Vinterskor

Overall: Vädret i Sverige är väldigt varierande från dag till dag så den här tiden på året krävs en hel del olika kläder. Overall är helt klart lättare att ta på/av än tvådelat. Är man dock mitt inne i toaträning är tvådelat bättre. Och då utan hängslen så de går av fort.

Fleeceställ: Här i Stockholm tycker inte jag det är nödvändigt med underställ. Min erfarenhet är att skulle det vara så kallt skulle vi på förskolan ändå inte vara ute särskilt länge. Och speciellt inte med de minsta. Bor man där det är kallare eller om barnen ska vara ute i flera timmar behöver man tänka lager på lager och underställ.

Vantar: De vantar som behövs är fodrade galonvantar, fingervantar (helst tumvante-varianten för de allra minsta) och fodrade vintervantar. Hellre för små vintervantar än för stora. De ska också gå att dra över eller sticka in under ärmen. Gärna att det går att dra ett kardborreband över handleden. Didriksson har bäst vantar tycker jag. Polarn och pyret har ett par tumvantar i ull som ska vara bra som fingervantar då de inte suger åt sig vatten. Tips! Tycker du att det är svårt att ta på vantar på barnet? Ställ dig bakom barnet och sätt på dem. Mycket enklare!

Halskrage: En halskrage behövs om inte fleece eller overall går hela vägen upp i halsen. Tänk på stryprisken och använd de med knäppen eller resår. Ha inte halsduk.

Mössa: En tjock, varm mössa som gärna får gå ner över öronen och kinderna behövs och en tunnare i tyg. Tänk efter vilken mössa du själv skulle välja i vädret. Vissa barn blir väldigt varma medan andra fryser lätt så sådant måste såklart också styra.

Galonställ: Galonställ behövs och galonbyxorna behöver kunna dras över overallen. Längre fram på våren och på hösten är fodrade galonställ bra.

Skor: Ett par fodrade gummistövlar och ett par varma vinterskor i goretex behövs. Tänk på att de inte ska vara för tunga och klumpiga. Mät storleken ordentligt i affären och ta hjälp av expediten för att välja rätt. Och inga skor med snörningar och/eller dragkedja! Varken på små eller stora förskolebarn. Superfint ibland men barnen kan inte knyta själva och blir avbrutna i leken när de måste gå och be om hjälp att knyta. Så varför inte dragkedja? För att det fastnar sand i dem så de blir tröga att stänga till slut.

Några fler tips inför förskolestarten!
Vintertid innebär vantjakt på förskolan och många barn kastar av sig vantarna stup i kvarten. Vissa använder krokodilklämmor men för små barn är det bättre med ett band som man drar igenom overallen. Det innebär ju inte automatiskt att vantarna stannar på händerna, men det går åtminstone fortare att hitta dem. Ett tips är att färgglada vantar hittas mycket fortare på gården än ett par svarta. Väljer du dessutom en mer unik färg känner vi snabbt igen dem och de hamnar inte på fel hylla.

Märk alla kläder med ditt barns namn!
Märk kläderna, det är både för vår skull, för er ekonomi och tids skull men framförallt för barnet. Barn vill ha sina egna saker hellre än ett par vantar ur kvarglömt-lådan och de vill såklart inte heller frysa.

Ombyteskläder inomhus
Titta ofta i lådan så att det är påfyllt med ombyte. Det som går åt mest vintertid är definitiv strumpor och byxor. Små barn brukar behöva flera tröjor med tanke på hur de äter och hur de tvättar händerna. Långärmade t-shirts är bra och mjukisbyxor/tights.

Nappar med namn 
Sätt namnlappar på napparna eller beställ nappar med namn på.

12459632_10153169854457540_1984026187_n

Malin är tvåbarnsmamma och jobbar på förskola, hon är expert på vad som behövs i klädväg! 

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Tessie

    Superbra! Ur miljö- och hälsoperspektiv är dock inte polyesterfleece (finns istället i ull eller bomull) eller Gore-tex särskilt bra…

  2. Karoline

    Tänk på att kläderna ska tåla torkskåp eller torktumling om de blir blöta när de är ute, så att personalen kan torka kläderna.
    Och min erfarenhet är att barnen varit ute i ur och skur så rejäla kläder behövs, och när det är varmt behövs solkräm och solskyddande kläder.

  3. Lea

    Hej! En fråga som inte har med inlägget att göra: Är ni nöjda med eran bugaboovagn? För- nackdelar? Går den lätt att köra även i snö?
    Behöver en syskonvagn här så småningom och vet inte alls hur jag ska tänka, men gillar att man kan dra ihop den till enkelvagn också. 🙂

  4. Lin

    Jag läste också hos någon sko-/fotspecialist att just stövlar och dragkedja inte är det bästa för foten. Kardborreband och snörning gör att skon kan anpassa sig efter fot och ben vilket blir optimalt för bäraren. 🙂 Men det är såklart en annan aspekt!