Angelica Lagergren

Vad har du för körkort? 

  Jag har fått flera frågor om jag tog manuellt körkort eller om jag tog för automat. Jag tog automatkörkort och mår inte det minsta dåligt över det. Jag har förstått att många tycker att det är sämre. Att man är lat. Att man tog den enkla vägen ut. 
Jag hade ingen möjlighet att övningsköra privat med manuell låda så av ekonomiska skäl valde jag att ta automat. Vi har en hybrid och hade jag tagit manuellt körkort hade jag absolut behövt många, många fler lektioner.  
 Argument som ”Du kommer bli begränsad med bara automat” biter inte på mig. Jag var ju sjukt mycket mer begränsad och låst utan ett körkort. Nu känner jag mig fri! Och som med mycket annat här i livet är det ju fantastiskt att man får bestämma själv vilken typ av körkort man tar. Det är ingen annan som råkar illa ut för att jag inte får köra en manuell bil. Sen om du som läser aldrig hade valt samma som jag gör ju faktiskt ingenting, man måste inte göra lika. Jag är fortfarande sjukt lycklig och stolt över mitt körkort. Jag pluggade och övningskörde med en bebis i magen och en ettåring i baksätet. Det kallar jag bra kämpat! 
/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emmy

  Att folk orkar hålla på.. Bra jobbat, oavsett vad för slags körkort du tog. Förresten är du jättevacker på den här bilden. Ha en finfin sommar! <3

 2. Signe

  Hej! Har aldrig kommenterat förut men var tvungen att göra det nu. Jag tog automatkörkort för nästan tjugo år sedan och har aldrig ångrat det! Det var samma sak för mig: mina föräldrar hade automatbil och det var den enda jag kunde övningsköra med, jag pluggade och hade inte råd att hyra bil varje gång jag skulle övningsköra. Jag tog ett fåtal lektioner i körskola bara och körde upp sedan, klarade sedan körkortet direkt och har aldrig under dessa år behövt något annat körkort. I början tänkte jag att jag skulle ta manuellt körkort så småningom (det är mycket enklare regler vid övningskörning etc när du redan har ett körkort), men jag har helt enkelt aldrig känt behovet. Det är du och ingen annan som avgör vad du behöver ditt körkort till! Grymt av dig att klara körkortet med en ettåring och dessutom som gravid! Det är tufft gjort! Kram!

 3. Elin

  Tänk att du ska behöva förklara dig ens…

  Jag tycker att du är fantastiskt duktig som övningskört med 1åring i baksätet och är gravid! Respekt! Jag övar själv med en lika ung pojke i baksätet och det är inte allid lätt…

  Klappa dig på axeln och säg till dig själv va duktig Du är!

  Mega grattis och kör försiktigt!:)

 4. Hanna Nordin

  Lyssnade på er senaste podd tidigare! Och när ni pratade om hur äckligt det är med folk som låter när dom äter så måste jag faktiskt säga att bilderna/ljuden i mitt huvud fick mig att stanna för att kräkas HAHA. . Jag känner så väl igen mig. . Äckliga ljud är fruktansvärt..

  Något som är riktigt vidrigt är när folk tuggar och det låter som att dom sköljer runt maten med saliv

 5. Linda

  Stort grattis till ditt körkort!

  Men att folk orkar hålla på! Va? Jag har själv kort för manuell låda men får jag välja kör jag mycket hellre automat Nu för tiden är det så vanligt med automat så varför skulle du bli begränsad. Har folk inget vettigare att göra med sin tid

  Tack för en suverän blogg och podd!

 6. Malin

  Jag är 34 o har inget körkort men inom 1-2 år ska det ske då vi nu har en på 3 år och en bebis på 10 mån. Jag planerar bara ta automatkörkort för jag kommer aldrig köra/vi köpa annan bil. Alla jag känner har automatbil och kan inte tänka sig manuell sen de testat automatare… Utvecklingen går ju framåt ;). Superbra kämpat o jag är superimpad ;). Jag har övningskört en ggn höggravid o sen la vi det på hyllan ;).

  1. Johanna

   ”Utvecklingen går framåt”… Nu är ju automatväxlade bilar inte direkt nått nytt utan har funnits vääääldigt länge. Dock är det först rätt nyligen som det blivit poppis av ”alla” (i Sverige) att använda det, innan användes det mest i handikappbilar.

 7. Sofia

  Nu blir jag väldigt förvånad. Ha ni två olika typer av körkort i Sverige – ett för manuellt växlade bilar och ett för automatväxlade? Får man alltså köra automatväxlad bil med körkort för manuell växellåda men inte tvärtom, eller?

  Hade aldrig hört om det hör förut, här i Finland spelar bilens växellåda ingen roll så länge man har ett körkort 🙂

  Mycket duktigt kämpat hur som helst! Stor kram

  1. Alexandra

   Exakt, om du har automatkörkort är det endast automatväxlade bilar du får köra. Med vanligt körkort kan du köra båda. Bra jobbat Angelica! Spelar verkligen ingen roll bara du har körkort!! I USA kör man ju bara automatväxlade bilar!

   1. Johanna

    Att majoriteten kör automat i USA känns ju inte speciellt relevant som argument när man ska köra mestadels i Sverige… Men som många påpekar blir det vanligare och vanligare i Sverige också och klart man ska gör det som känns bäst för en själv.

 8. Lisa

  Förlåt Angelica men detta är riktat till alla som tycker det är ett extra stressmoment med manuell.Jag kan tycka att klarar man inte av den så kanske man inte klarar av andra stressmoment i trafiken heller.All bilkörning handlar ju om gott omdöme och split vision.Man ska väl inte välja någon variant bara för att det är snabbare väg fram till körkortet,då får man väl öva lite mera bara.

  1. Elin

   Men är det inte väldigt ansvarsfullt att välja bort växlingsdelen om det är stressande? För den skull behöver ju inte andra moment i trafiken vara det. Lite märkligt resonemang tycker jag.

 9. Angelica

  Tack för en bra och inspirerande blogg!✨

  Jag har körkort för manuell, men jag kan säga att under mina snart 10 år som förare inte träffat på en bil som är manuell…! Vi har privat bil(aoutomat) företagsbil(automat)

  Sen när vi hyr bil då och då eller lånar bil från nån vän så är det alltid aoutomat bilar!

  Så bry dig inte om vad andra säger eller tänk inte ens tanken att köra manuell.

 10. Caroline

  Du gjorde det bra som tog körkort gravid och småbarnsmamma.

  Tog själv manuellt men det var mest pga att intensivkurser jag gick inte hade för automat.

  Däremot hade vi halkkörningen i automater och wow vad mycket skönare det är att köra.

  Nästa bil blir helt klart automat.

  Bor utanför Stockholm och med alla köer så är automat att föredra.

 11. Jenny

  Detta är inte riktat till dig angelica, du har ju redan körkort och verkar nöjd med ditt val. Men det är ju inte precis svårt att växla, varför får nån för sig det? Till alla här inne som tänker ta körkort och tror att det är enklare med automat – det är det inte! Bilkörning handlar ju inte om att växla, det handlar om att vara en ansvarsfull förare och hålla sig till reglerna så det inte händer en olycka. Ta manuellt och lär er automat sen (inte så svårt precis) så har man det. Förhoppningsvis tar man bara körkortet en gång så varför inte göra det ordentligt?

  1. M

   Såååå fel för min del!! Jag hatar växlingsdelen och det är såå svårt emellanåt! Om jag valt att ta automat skulle det gått mkt snabbare att ta det jäkla körkortet, men då vi har en manuell bil (och alla i min familj har bara manuella bilar) så hade jg inget val. Ääälskar att köra automat, känner mig så avslappnad då 🙂

  2. CS

   Men nu skrev hon ju att de har automat på sin bil och det är den som hon har övningskört med. Inte svårare än så. Punkt.

  3. Anna

   Alla är inte lika. För mig var det jättesvårt att få till nedväxlingen inför korsningar, jag tragglade det i tio lektioner. Det hade nog varit bättre för mig att få trafikvana i en automatväxlad bil för att öva vidare på växlingen när det andra satt. För dig var det säkert jättelätt.

   Jag brukar alltid tycka att det är konstigt att ”folk” inte klarar teoriprovet, att plugga till ett prov är ju plättlätt _för mig_.

 12. Angelique {BF november}

  Har fått höra samma sak, att det är bättre med manuell, att det är onödigt med automat och att det begränsar osv. Tur för dom att det är inte dom som tar kortet då brukar jag tänka 😉 Man gör helt enkelt det som känns bäst för en själv! Ska försöka fixa körkortet nu innan min prins kommer i november.

 13. Anna

  Det är väl jättebra att ha körkort och att du kan köra er bil? Om du verkligen skulle vilja ha manuellt körkort om några år kan du ju ta det, och då har du många mils körvana i bagaget och det kommer gå mycket lättare. Jag har manuellt körkort och vi hade manuellt växlad bil de första åren, men nu kommer jag knappt ihåg hur man gör..

  Jag tycker att folk kan bry sig mer om sig själva och mindre om andra.

 14. M

  Vadå, är det nån som klankat ner på dig rakt ut? Onödigt.

  Vi har alla olika förutsättningar, önskningar och förmågor och det är tusan onödigt att hålla på att säga att nån är sämre eller bättre. Precis som du skriver så passade automat dig perfekt..så då fixade du det! Härligt!

  Sen så hatar jag grejen att i efterhand påpeka att nån borde gjort annorlunda..liksom, vad ska jag göra med den informationen nu?? Må dåligt över mitt val? Göra om hela grejen? Tycka att jag är sämre och du bättre?

  Härligt att du känner dig fri. Det gör jag med!

 15. Anna

  Jag kör bara automat kan inte ens köra manuellt längre och behöver inte det heller eftersom våra bilar är har automat växellåda. Tycker det känns konstigt att inte använda tekniken när den finns. Känns ganska omordernt att köra manuellt . Har fått massa kommentarer att det inte är ”roligt” att köra med automat. Då blir jag lite orolig över vad folk prioriterar. Sen antar jag att du skaffat körkort för din skull och inte för att kunna skjutsa runt på folk i deras manuella bilar. Kör lungt;)

 16. Lin

  Önskar att jag hade tagit automat. Men när jag tog körkort fanns inte den möjligheten! Och nu kan jag bara köra manuellt och absolut inte automat. Det manuella sitter så inpräntat i kroppen, så när jag försöker köra automat så försöker jag växla, vilket innebär att jag då på automat tvärbromsar. Livsfarligt! Det sker reflexmässigt. Inget kul att inte kunna köra automat när typ alla bilar nu för tiden är automatväxlade.

 17. Nellie

  Härligt med körkort!! det är ju så skönt att köra automat. Slippa tänka på alla stopp och kör man i rusningstrafik är det riktigt gött med automat. Kör på!! Och grattis!!

 18. Emelie

  Jag brukar inte kommentera men idag kände jag verkligen att jag ville det. Jag är superimponerad av dig och att du klarade att ta ditt körkort gravid och med lillskruttan i baksätet. Jag har flera vänner som har automatkörkort och de är själva mycket nöjda och klarar sig med det. Bra jobbat!!!

 19. Jenny

  Så klart det är lika bra med automat som manuell! Som med precis allt annat så ska man göra sina val utefter sina egna behov! Jag har manuell växellåda vilket gör att jag inte riktigt vill göra i Sthlm pga av mkt trafik osv.. Blir stressad av och växla upp och ner, samtidigt som jag ska ha koll på alla bilar som byter fil från höger och vänster och dessutom hålla koll på vart jag ska. 🙂 var i USA för ett par år sen och då hyrde vi bil och det blev en automat. Kan säga att det va fantastiskt skönt och köra på 8(!) filiga motorvägar med automat. Då blev det ett stressmoment mindre!

  Jag är sjukt imponerad över att du fixa det där med en liten tjej och dessutom gravid. Jag har en snart 1åring hemma och jag försöker plugga upp ämnen, och bara det känns.tufft.

  Stort grattis till ditt körkort! Du har all rätt att vara sjukt stolt! <3

  Kram

 20. Dani

  Håller med! Jag övningkör oxå med en bebis i magen och en 1 åring i baksätet och jag håller seriöst på att få panik på att jag aldrig känner mig redo för att köra upp.

  Körkort som körkort! Vägrar vara mammaledig i vinter utan bil

  Lycka till med lilla skutt så kanske vi ses på någon mammagrupp i åkersberga senare ☺️

 21. Sofie

  Så himla smart! Jag höll länge på att kämpa för att ta körkort med manuell växellåda och fixade det till slut. Nu har vi en automatbil sen några år och det är så mycket bättre! Min pappa är yrkeschaufför och har alltid var anti automatbil. Men efter att kört i bilköer i Sthlm för att hälsa på mig så har han också gått över till automat! Jag kommer aldrig köpa en bil med växlar igen. Grattis till körkortet!

 22. Elin

  Men vad spelar det för roll! Det är väl inte att växla som är svårt med att köra bil, det är ju alla jäkla regler man ska ha koll på! Väl kämpat. Jag tycker att du har gjort det jättebra! Kram Elin