hejhejvardag

Svar på frågor och frågor som behöver era svar

Så roliga frågor jag fått på bloggen och insta! Nu ska jag svara! (I kursivt står den som frågat.)

Sockertoppar:

Vilket stjärntecken är du född i?

Lejonet. Men till alla er som blir förvånade så vill jag säga att jag har både ascendenten och flera andra stjärnor i jungfrun. Ahaaaa då så, tänker ni nu.

Vad är din favoritmat?

Ost.

Vilken gångstil har du? (Har du kraftig armpendling? ”Guppar” du när du går? Kobent?” osv.)

Är jag obekväm går jag längs väggarna och hoppas inte synas. Blir jag nervös får jag för mig att jag inte riktigt kan gå och studsar fram lite konstigt.

Hur ser du ut när du gäspar?

Eftersom det händer otrevligt ofta så ser jag först ut som att jag har ätit nåt konstigt och håller krampaktigt ihop läpparna medan näsborrarna spärras ut till max. Sedan ser jag ut såhär:

bild-13

Får jag chans på dig?

Ja.

Hur länge ska kalkonfiléer och elaka barn vara inne i ugnen för att bli möra och goda?

Det där är ju alltid svårt, men mer än två-tre veckor skulle jag inte tro i alla fall.

”Det här vet ingen annan om men jag har/är…”

… har en megastor kritiker inombords som i perioder inte är så pedagogisk och tvingar mig att älta allt jag gör lite för mycket. Och allt som händer omkring mig tar jag som kritik i dessa perioder (några vet nog i och för sig om detta, men troligtvis inte hur mycket…).

 

Cottongrass:

Hur gör du dina serier? Skiss på papper, men sen då? Scanna, editera…?

Först snabba skisser med blyerts, sedan mer noggranna. De fylls i med fineline-penna. Scannar in och färglägger i Photoshop och sedan lägger jag på lite finish här och där för att få djup. Till sist lägger jag in pratbubblor med ett egengjor.

Här kan man se det förenklat.

 

Lsjstrm:

Har du någon grej som du gör ofta som du inte tänker på? (typ slickar dig om munnen mellan meningarna eller någon konstig rörelse med huvudet osv)

Eh JA! Typ hundra. Här kommer några:

– Börjar göra höga klickljud när jag fokuserar på nåt, mest på jobbet.

– Drar med naglarna under andra naglar och skapar ett gnisslande ljud som med all säkerhet till slut kommer att leda till att Mattias flyttar ut.

– Sjunger ”SM-guld, SM-guld, SM-guuuuld” i snabbare och snabbare tempo, när jag är stressad.

– Stirrar på folk på tunnelbanan, som om de vore en TV.

– Sätter upp fötterna på diverse ställen när jag sitter ner.

– Får ”rådjur i strålkastar-ljus”-skräck-blicken om jag tror/inser att jag gjort något fel.

 

Bellaellas:

Hur kan man göra sin blogg mer attraktiv? Tips?

Om det handlar om att få trafik:
Min blogg är ju inte så välbesökt men de gånger jag fått många besök är när jag gjort listor. Jag tycker ju att det är kul med listor så det är ju bra. Sedan ska ju folk hitta till bloggen och därför har jag en Facebooksida där jag länkar till en del inlägg. Annars har jag fått tips om att länka till andra och se till att bli länkad till själv. Typ. Men jag har lite svårt med det där… Känner mig lite ”på”. Jag vill så klart att folk ska hitta min blogg och sedan läsa om de tycker om vad de ser, men ja… Jag är nog inte den bästa på att svara på detta.

Men ska det hålla i längden så tror jag att man ska fundera på vad man vill med sin blogg och försöka hålla sig till det. Det handlar ju ganska lite om hur stor bloggen är, utan mer om att ha läsare som VILL läsa ens blogg.

 

Sofie:

Hej! Hur tacklar du känslan av att inte räcka till å ev syskonsvartsjuka? Gissar att det förekommer hos er oxå. Mina barn är 7mån å 1,10mån just nu.

Precis just nu tacklar jag den nog lite dåligt eftersom jag ignorerar den, känslan att inte räcka till alltså. Men jag försöker med jämna mellanrum att ha ett snack med mig själv. Var räcker jag inte till, på vilket sätt, varför tror jag att jag inte räcker till? Är det kanske så att jag gör mitt bästa? Är det gott nog? Om inte, vad finns det för lösningar?

Syskonsvartsjukan har inte varit så påtaglig ännu (peppar, peppar…), lite sådär slagsmål om vem som ska sitta i knät mest. På nätterna just nu är det mamma som gäller för båda, då brukar jag ligga i Märtas säng och hålla Maja i handen, men Maja har börjat inse att hon dragit nitlott så vi får se vad som händer med denna lösning…
Framöver vill jag se till att vi har lite mer egentid med var och en av dem, det behöver både de och vi. Just nu delar det ju i princip allt hela tiden (leksaker, kläder, föräldrar…).

 

Michis:

Vad är det skönaste du vet?

Att vara sådär ”klipper med ögonen”-trött och då få krypa ner i sängen och somna (va? Handlade mitt svar om sömnbrist?? Vilken överraskning!)

Vad ångrar du mest?

Att jag sårat någon jag älskar.

Berätta om den period i ditt liv du var som lyckligast/ saknar lite ibland, som du skulle vilja besöka som en charterresa ibland sen komma tillbaka till nutid.

Å vilket bra idé, sådan charterbyrå skulle du starta! Jag nappar på ”saknar lite ibland”-resan:
Häromdagen gick jag förbi några tjejer i 25-årsåldern som satt på marken, lutade på en husvägg, i solen och bara snackade. Den åldern och de oceaner av tid man hade, skulle jag vilja besöka. Men då ska det vara en av de bra dagarna. De där hänga-runt-och-inte-göra-nåt-men-ändå-ha-detså-jäkla-gött-dagarna.

Var du en mobbare, mobbad eller mittemellan i skolan?

Jag var tyvärr lite mittemellan. Skulle velat vara en som sa STOPP mer. Min bästis var en sådan som engagerade sig i dem som for illa och jag hängde lite på. Men jag var alldeles för rädd för att våga göra nåt sånt själv.

 

Nette:

Hur kommer det sig att du började illustrera de här härliga, galna familjestunderna som uppstår i vardagen?

Mamma hade sagt att hon tyckte jag skulle teckna serier, men jag tyckte inte att jag hade nåt att teckna om. Så pratade jag med en kompis om vad vi skulle göra i livet och jag sa till henne att jag tyckte att hon skulle starta en blogg om hur det var att leva på andra sidan jordklotet, att starta familj så långt bort från sin egen, och så vidare. Och där någonstans kom jag på att det skulle jag ju kunna teckna, en serie om mitt liv, helt enkelt. 🙂

 

Hur ser dina största framtidsdrömmar ut?

Mattias, hoppa över detta svar om du läser!

Svar: fler barn!

 

Vilken/vilka är dina största inspirationskällor?

Barnen, vardagen och politik.

 

Vad tyckte du var det svåraste/bästa med att bli förälder?

Det bästa – att ta ett steg bort från sig själv. Allt handlar inte om mig. Nästan inget handlar om mig. Det var nyttigt och SKÖNT.

Svåraste – ansvaret och rädslan. Hur allt nu hänger på mig! Och tänk om något skulle hända dem…

 

Knivlisa:

Hur mycket älskar du Knivlisa?

Osunt mycket. (Här är hennes blogg, läs den och älska.)

Vad är det pinigaste du gjort, någonsin?

Alltså jag är ju nästan alltid pinsam. Men en grej jag minns från lågstadiet var när jag i matsalen hade ställt ner min mat och gått och hämtat en smörgås. På väg tillbaka blev tvekade jag lite på var jag hade ställt min mat… Till slut såg jag min tallrik och satte mig och slevade i mig käket. Ända tills en lärare kom fram med en rädd liten tjej och sa: ”Hon säger att du äter hennes mat.” Jag sneglade bort mot bordet bredvid och insåg att min bricka stod där borta…

Vad grät du åt senast?

Att det kändes som att alla var besvikna på mig, i detta fall mest Mattias. Känns lite som en lördagsklassiker i mitt liv. Eller tordagsklassiker. Eller måndags…

Ika

Känner folk igen dig på stan pga din blogg och hur känns det att bli lite kändis?:-)

Nämen denna fråga var ju supersvår att svara på! Hur jag än formulerar mig så låter jag antingen dryg eller otacksam haha! Först och främst: Nej jag tror faktiskt ingen känner igen mig på stan, haha!
Angående att ”vara kändis” så är jag ju absolut inte det. Jag vill så klart att man ska följa min blogg, om man gillar den, och blir superglad om man tycker om det jag gör. Men det är också det som är mitt enda mål. Skulle folk börja känna till mig på grund av mina illustrationer och min blogg så skulle det vara kul, skulle folk inte känna till mig så skulle det inte göra någonting.

Fast jag tränar ju på att gå i strålkastarljus hemma och på autograf-skrivning, och inväntar samtal från alla möjliga radio- och tv-program… 😉

 

Jag själv, eftersom ingen frågade denna fråga.

Har du några skills som du är överdrivet stolt över och som du briljerar med så fort du får chansen?

Eeeeh JA!

 1. jag kan låta som en läsk som hälls upp i ett glas
 2. jag kan låta som en trumpet
 3. jag är riktigt bra på att låta som en hund
 4. och katt
 5. jag är grym på moon walk
 6. jag har en bästis som kan få in en snusdosa i munnen, på höjden alltså! (ja ja ok, jag vet att detta inte var mina skills, men rätt bra skills att haffa en sådan bästis jöh!)

4-up on 28-04-15 at 20.52 #5 (compiled)

Jag tränar på strålkastarljuset

 

 

Nu har jag svarat på er frågor och nu är det ER tur!

Här är tre frågor jag vill att ni svarar på i mitt kommentarsfält:

 1. Vilken är bästa bloggen, instakontot eller podcasten? Ge mig tips!
 2. Vilken är din skämslåt? Du vet den där låten som du bara äääälskar men aldrig skulle erkänna att du gör det.
 3. Välj en av frågorna jag fick och svara på den!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sara

  1. Lisa Bjärbos blogg Onekligen är en av mina absoluta favoriter. Så himla bra balans mellan författarliv, vardagsanekdoter, hus, trädgård och vego-mat.
  2. Barnkärra i allmänhet tror jag. Lyssnar fortfarande på vaggvisor om jag är stressad på kvällen

 2. Annika

  Gillar Fredrik backmans blogg
  Jag har så många skäms skivor så jag vet inte vart jag ska börja… det skönaste jag vet är massage, har en tvåtimmars tid inbokad nästa vecka

 3. Michis

  Bästa blogg(ar): Lady Dahmer, DU, Föreningsgatan 8B, Bloggkommentatorerna, Pelles Personliga, Transfrans.

  Skämslåt/artist: Amy Diamond

  Det skönaste jag vet: När det kliar som attan mellan skinkorna mitt på stan och en äntligen får tillälle att gräva in fingrarna och klia ordentligt! (utanpå byxorna!)

 4. Lisa

  1. Hormoner & hemorojder. Men den är ju knappast ett nytt tips :). Jag älskar Johanna Frölanders (eller? Hon har gift sig å bytt efternamn) blogg! Hon skriver sjukt bra och roligt!
  2. Teddy av Orup. Herregud. ”Hon klär sig i Teddy när hon kommer hem, hon klär sig i teddy när hon ska gå ut. Hon tar av sig sin teddy ibland, men bara när jag varit riktigt elak”.
  3. Pinsammaste jag gjort… Mängder att välja på. Men att ”moona” en nunna (alltså INTE menat för nunnan utan mina kompisar, hon bara kom före…) känns svårslaget.

 5. Mickan

  Å hahaha! Sköna människa. Ost ohyes, lätt frustrationen som gravid, tätt följt av lufttorkade mumsgrejer. Underbar gäspbild också, det blir ingen ordentlig gäspning utan de där borrarna i givakt.
  1. Favvokonto på insta beror helt på om jag vill titta på finheter, inspireras, politiseras eller flabba.Fint/inspo= @hemmalandet, @fjallbacken @nischnisch och en hel drös med fler. Flabba= det är nog ba’ du. 2. Skämslåt är allt med Roxette. Roxetteroxetteroxette. Och så den där snaskiga 80-talsdängan Lady in red, ohlala vekken låt. 3. Jag väljer skills, för jag älskar onödiga men livsviktiga partytrick. Jag kan låta som ett alarm, ett riktigt seriöst alarm. Sjukt likt och bra att ha (testa själv genom att få till en nasal ton som liksom lägger sig i halsen, slå sedan lätt på struphuvudet med ena handen tills det uppstår ljuva toner.) Puss/Sugartops

 6. Jenny

  Vilken är bästa bloggen, instakontot eller podcasten? Ge mig tips!
  Fredrik Backman!
  Vilken är din skämslåt? Du vet den där låten som du bara äääälskar men aldrig skulle erkänna att du gör det.
  Vad som helst av Gyllene Tider.
  Vad ångrar du mest?
  Att jag inte begrep bättre när jag var yngre. Det är inte SÅ viktigt vad andra tycker om dig, smal och snygg är inte detsamma som lycklig. Detta har jag så smått börjat inse. Att få barn gör underverk med självdistansen!
  /Jenny

 7. Sandra R

  Vilka härliga och ärliga svar! Fnissar igenkännade åt mycket av det du skriver. Jag blir lika glad varje gång det kommer en ny bild på Instagram eller ett nytt blogginlägg. Tack för att du gör vardagen roligare.

  Mina svar.
  1. Kammebornia – det är ren njutning och lugn att läsa Pias tankar och funderingar.
  2. Hrmm, det är ”As long as you love me” med Justin Bieber. Blir så där fånigt lycklig och förälskad varje gång jag hör den.
  3. Vilken gångstil har jag? I skogen är jag totalt avslappnad och bara går. Är jag i bebott område blir det lite lätt störd gång. Jag försöker gå snyggt och så blir det mer fyllegång av det hela. Får jag då syn på en polis är det lika bra att stanna, respekten gör mig genast skyldig till allt i hela världen.

 8. Angelica

  1. Monas Universum. Älskar hennes raka humor!
  2. Jag har nog ingen skämslåt, men jag skämssjunger i bilen när jag är själv JÄMT!
  3. Då svarar jag på ”Charter bak i tiden”. Jag är ”bara” 26 men min bästa tid var runt studenten, vi var några stycken som hängde och jag hade verkligen min lyckligaste tid runt studenten och den sommaren. Trots att jag hade blivit dumpad två veckor innan. Bara jag tänker på den så blir jag alldeles varm och glad!

 9. Malin

  1. https://dendaromjenny.wordpress.com/ Väldigt väldigt utlämnande om föräldraskap och ja.. människoskap.
  2. Svårt med skämslåt! När jag var yngre lyssnade jag på Patrik Isaksson, det tyckte jag var så himla pinsamt. Nu gör jag inte det längre (eller…? ;))
  3. Det skönaste jag vet är nog att gå och lägga mig och sova mitt på dagen utan att ställa klockan och utan att behöva ha dåligt samvete (det har nog aldrig hänt sedan jag fick barn, men snart så! Eller nej just det ja, jag är gravid. Om 18 år eller så..)

 10. RR

  Först och främst – älskar din blogg!
  1. Som snart mamma-too-be så har ja börjat förstå att det kan va en tuff värld för kvinnor som inte känner flr att agera precis enligt protokollboken, så jag behöver lite pepp och humor, så just nu dom som ja kollar dagligen är din, Cissi Wallins, Elaine Eksjös och Blondinbellas. Flera gånger om dagen!
  2. Haha, ja har ingen skämsellåt, men kan bli frustrerad på mig själv över att jag alltid kan texten på låtarna ja absolut inte tycker om! Så måste ju nynna med ändå.. Med en viss butter underton.
  3. Grät senast: ..såg King Kong häromdagen… Brölade som en stucken ko när apan dog (började till och med någon minut innan, för jag visste ju vad som komma skulle). Och det värsta är att det inte kan skyllas på gravidhormoner. Händer nämligen varje gång jag kollar på Godzilla också nämligen…

  Tack för en underbar blogg och fantastiska illustrationer!

 11. Anki

  Hej! Måste först säga att jag trodde allt du gjorde hamnade på fejsan, blev vääääldigt glad när jag förstod att det fanns mer av dig!!!

  1. hejhejvardag

   Men vad kul!! Tack! Ett tag la jag upp allt, men nu bloggar jag så mycket mer att jag kände mig som en spammare… Så nu blir fejjan-länk det då och då, men ganska ofta i alla fall, lite spammare måste jag vara. 😉

 12. Anki

  Hej! Måste först säga att jag trodde allt du gjorde hamnade på fejsan, blev vääääldigt glad när jag förstod att det fanns mer av dig!!!

 13. Anna

  1) Instakontot @kvinnohat, upplysande, tankeväckande och omstörtande.
  2) ”Did I tell you that I love you”/Jerry Williams

  1. hejhejvardag

   Kvinnohat är sjukt bra. Snacka om att man lär sig!!!
   Haha skämslåten – högsta betyg får du!! <3

   1. Anna

    Ånej, mitt svar nr 3 verkar ha försvunnit så here we go: Det svåraste med att bli förälder, bortsett från sömnbristen då, tycker jag har varit att känna sig otillräcklig och inte så bra och genomtänkt som förälder. Det bästa är utan konkurrens den där totala villkorslösa kärleken! Tack för underbar blogg!

 14. bakingbabies.wordpress.com

  Jag hoppar in och svarar, hejhej, första gången jag kommenterar här! 1.Asså, måste tipsa om podcasten ”the longest shortest time, grym podcast om föräldraskap på många olika nivåer. Lyssna, lyssna, lyssna!
  2. Allt av Spice Girls. Hm..
  3. Jag grät senast i fredags, åt slutet av ”Nasses film”. Andra gången jag såg den. Jag skyller på sömnbrist sömnbrist.

  1. hejhejvardag

   Haha åh underbara svar! Tack!!
   Tack för podcast-tips! Snart lyssnat på alla Karin o Sara och måste ha ny drog. Spice girls, yeah!

   1. hejhejvardag

    Och jag skrev också att jag skulle behöva vänta några år med att se Nasses film då… 😉
    Tack för din kommentar! Och kul att du kommenterade!!!