hejhejvardag

AMNING IN ABSURDUM.

amning

Från det ögonblick man blir gravid och börjar läsa om vad som väntar, så matas man med information om hur viktig och bra amningen är. Bröstmjölk är näst intill magiskt och kan läka både torr hy och täppt näsa (jo då! På vår FUB-kurs sa de att man skulle droppa bröstmjölk i bebisens täppta näsa). Det skyddar och mättar och barnet blir intelligent och tryggt.

Jag tycker också att amning är jättebra. Om alla är nöjda!
Men i de fall det inte funkar då? Är det då på grund av min oförmåga att producera mjölk som jag får ett snorigt, narigt, otryggt och lite halvtrögt barn?
Det är bra att man informerar om alla fördelar med amning, men man får faktiskt vara lite nyanserad ibland också. Ersättningen behöver inte en text med ” ett konstaterande av att amning är överlägsen”, VI HAR HAJAT!
Problemet med den här typen av rekommendationer eller varningar är att det sällan träffar rätt. Den som på något helt oförklarligt sätt har missat all information om hur grymt bra det är med bröstmjölk kommer ju garanterat att missa den texten också. Ingen kommer lyfta upp paketet, läsa texten och tänka: ”Va? Rekommenderar de amning?”

Den som däremot kommer att läsa texten, om och om igen, är mamman som försökt och försökt, velat och kämpat, men inte lyckats. Hon kommer att se texten, v a r e n d a gång hon köper ersättningen.
Man ska inte behöva bli totalt knäckt och känna sig värdelös om amningen inte fungerar. Man har tillräckligt mycket att ha dåligt samvete över som nybliven mamma ändå.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Linda

  Tack! Önskar att jag hade fått läsa detta då jag satt där med min nyfödda och kämpade och kämpade med att få fram mjölk. Och grät floder när amningsmottagningen tillslut sa åt oss att ge ersättning. Har aldrig i mitt liv kännt mig så misslyckad och värdelös. Skammen ska vi inte tala om. Vågade knappt gå ut och ville inte träffa folk för att jag skulle bli tvungen att erkänna att jag bara delammade. Nämnde någon i min omgivning något om amning så hamnade de automatiskt på min svarta lista. Fy det va fruktansvärt. Det va bara ren tur att jag inte nitade någon av alla dem som sa ” det är bara att amma mer så kommer det mer mjölk”

 2. mariasbokliv

  …men när barnet passerat ett år vänder ammningsmaffians sympatier… BVC-sköterskan lägger pannan i bekymmrade veck o säger pedagogiskt ”men hen måste ju äta RIKTIG mat också”

  o där sitter man med en unge som är totalt intresserad av fast föda… försa ungen var jag lite knäckt tredje sa jag bara ja, ja o tänkte att det ska väl du skita i din besserwisser 😉

  1. hejhejvardag

   Sant sant! Himla skumt med allt tyckande och tänkande kring andras amning egentligen!
   Men det är skönt när man får lite självförtroende i sin mammaroll och kan tänka att man gör vad man tycker är bäst för sitt barn!

 3. Lena

  Jag kunde inte ha skrivit det bättre själv!! Kan man trycka upp den här texten och sätta på ICA, hos BVC och lite varstans mån tro??