Hannas Bageri

Salted caramel shortbread

DSC_2594DSC_2608DSC_2619

Glad lördag på er!

Hoppas ni har en underbar dag i höstvädret så här långt! Vi är nu tillbaka i Edinburgh igen efter några dagar i Malmö och man får alltid så mycket energi av att komma hem och hälsa på även om det inte blev så många dagar. Här känner man nu i luften att hösten verkligen har kommit så nu är alla tunna jackor inhängda i garderoben igen. Hösten tycker jag däremot väldigt mycket om så länge det inte blåser och ösregnar var och varannan dag. Men en solig dag på hösten kan jag tycka är oslagbart ibland när luften är sådär krispig och skön att andas i 🙂

Nu ska ni också få ett nytt recept här tänkte jag och de här vill jag lova blev ruskigt goda! Jag är ju själv svag för kola så de här blev en lyckad kaka för min del. Är det något man ser i stort sett på alla fik här i Edinburgh så är det olika typer av shortbread. Det verkar vara något de gör mycket så jag kände att det måste jag ju prova att baka själv! Dessa är gjorda på en mördeg i botten, en kola i mitten och toppade med lite smält mjölkchoklad. Väldigt enkla att baka och supersmarriga 🙂

Mördeg:

200 g rumsvarmt smör

1 dl socker

3 dl vetemjöl

Salted caramel:

2 dl socker

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

1 msk smör

ca 2 tsk flingsalt

Topping:

200 g mjölkchoklad

Flingsalt

Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader.  Blanda ihop alla ingredienser och nyp ihop snabbt till en fin deg. Klä en form, 24*24 med bakplåtspapper. Tryck ut degen jämt i botten och grädda mitt i ugn i 5 minuter, sänk sedan temperaturen till 150 grader och fortsätt grädda i ca 25 minuter till, tills botten blir lite gyllenbrun.

Salted caramel: Blanda ihop grädde, sirap, socker, smör och salt i en kastrull. Låt koka upp och koka tills knäcken når en temperatur på 125 grader. Tar ca 20-30 minuter. Häll smeten över mördegen. Låt svalna.

Topping: Smält chokladen över ett vattenbad. Häll chokladen över kakan och bred ut till ett jämt lager. Låt stelna något och toppa sedan med flingsalt. Skär sedan upp i rutor. Förvara i kylen.

Lycka till! 🙂

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.