Hannas Bageri

Jordgubb och flädertårta

_DSC0628 _DSC0634DSC_0683

Här kommer tårtan jag bakade till mamma när vi firade henne i lördags! En riktig sommartårta med smak av jordgubb och fläder! Mamma gav mig helt fria tyglar att bestämma hur jag ville göra den och valet blev tillslut ganska så enkelt. Fläder och jordgubbar ihop är så mycket sommar som det bara kan bli för mig och något som jag visste att hon älskade så det fick det bli. Botten gjorde jag klassisk med vaniljsmak och fyllde den sedan med jordgubbssylt, vispgrädde och flädermousse. Spacklade den sedan med en flädersmörkräm och toppade med färska jordgubbar. Hur gott som helst och helt perfekt till denna årstid! Mamma och alla de andra åt glatt upp den och de tar jag som ett mycket gott betyg :))

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljpulver

Flädermousse:

0,5 dl koncentrerad flädersaft

2 äggulor

2 dl vispgrädde

0,5 dl socker

2 gelatinblad

Fyllning 2:

Jordgubbssylt

Vispgrädde

Flädersmörkräm:

200 g rumsvarmt smör

3 dl florsocker

ca 0,5 dl koncentrerad flädersaft

1 msk vaniljsocker

2 tsk kokhett vatten

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, socker och vaniljsocker ordentligt vitt och pösigt. Gärna i upp emot 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna för sig och och sikta ner dessa i smeten. Häll smeten i två smörade och bröade formar (18 eller 20 cm) och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna ordentligt och skär sedan upp i 4 lika tjocka tårtbottnar.

Flädermousse: Blödlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggulor och socker för sig. Vispa grädden relativt hårt. Smält gelatinbladen med flädersaften. Blanda försiktigt ner äggsmeten och grädden i fläderbladningen och rör försiktigt om till en jämn smet. Häll upp i skål och låt moussen stelna i kylen i ca 30 minuter.

Flädersmörkräm: Koka upp vatten. Blanda ihop florsocker och smör. Tillsätt lite flädersaft i taget under omrörning. Blanda till sist ner det kokheta vattnet och rör om till en jämn smörkräm som känns enkel att arbeta med.

Montering: Lägg en tårtbotten på ett fat. Lägg på ett lager med jordgubbssylt och ett vispgrädde. Lägg på ytterligare en tårtbotten och bred på ett lager med flädermousse. Lägg på en till tårtbotten och ytterligare ett lager med jordgubbssylt och vispgrädde. Lägg sen över den sista tårtbottnen. Spackla tårtan med flädersmörkrämen och toppa med färska jordgubbar.

Kram och lycka till! ?

 DSC_0690

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Eva

    Gjorde tårtan i helgen, jättegod-tack! Undrar bara om flädersmörkrämen, den blev jättebra tills jag rörde ner det kokheta vattnet, då skar den sig. Vad gjorde jag för fel?

  2. Victoria

    Hej! Jag skrev till dig för någon månad sen ang din ljuvliga key lime pie som vi ville ha på vår dotters namngivning. Den gick hem hos gästerna vill jag lova! Det gick även utmärkt att frysa in resterna så nu har vi testat det 🙂 Tack!