Hannas Bageri

Salted caramel cheesecake

DSC_2474

Här kommer veckans fredagstips som är en gudomligt god salted caramel cheesecake. Receptet kommer helt och hållet från Roy Fares och är en av de godaste cheesecakes jag någonsin smakat, så otroligt krämig och god. Den söta fyllningen gifter sig helt perfekt med den salta kolasåsen. Den här får ni inte missa!

Botten:

14 st digistivekex

0,5 dl strösocker

0,5 tsk salt

100 g smör

Fyllning:

900 g färskost – rumstempererad

3 dl strösocker

1 st vaniljstång

0,5 dl vetemjöl

2 dl gräddfil – rumstempererad

3 ägg – rumstempererad

1 äggula – rumstempererad

Kolasås:

100 g glykos

2 dl strösocker

1,75 dl grädde

50 g smör

1 tsk flingsalt

Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Mixa kex, strösocker och salt i en matberedare till fina smulor. Smält smöret och tillsätt sedan det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Häll i blandningen i en bakform, 23 cm i diameter, Se till så kexblandningen är 4 cm upp på kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.

Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett vattenbad i botten på ugnen. Vispa färskost och strösocker fluffigt i en matberedare eller handvisp. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3-4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott. Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt i ugnen i 10 minuter på 200 grader. Sänk sedan värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 55 minuter. Låt svalna helt. Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt. Rekommendera att man gör den dagen innan man ska äta.

Kolasås: Värm glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna.

Kram 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.