Hannas Bageri

Prinsessemmeltårta

DSC_9286

God förmiddag!

Jag sa ju förra veckan att jag skulle börja veckorna här på bloggen med ett recept på en nyttig variant och det var ju lite dumt för det tänkte jag bryta redan nu efter en vecka.. Men tanken är fortfarande att jag ska göra det men det får bli ett litet undantag idag. Jag tänkte nämligen ni skulle få receptet på denna maffiga prinsessemmeltårta istället som jag la upp på instagram igår och som ni verkade gilla väldigt mycket!

När jag fick syn på den populära prinsessemlan för första gången tyckte jag det var en så genial idé. Det har ju nästan blivit en hysteri kring att hitta nya varianter på den klassiska semlan och många idéer är bättre än andra men just den idén att kombinera semlan med prinsessbakelsen tyckte jag var bland det bästa jag sett någonsin! Men direkt kände jag att jag också ville fortsätta på det spåret och göra något liknande och kom då att tänka på att man skulle kunna göra det i ett tårformat. Göra en stor semla att bjuda på till många som samtidigt liknar en klassisk prinsesstårta. Resultatet blev det här och den blev minst sagt maffig! Jag visste först inte riktigt vad jag skulle tycka, om den blev fin eller rent ut sagt ful. Visste framförallt inte riktigt hur ni skulle reagera så jag var lite nervös när jag la upp bilden på instagram om ni skulle såga mig totalt eller tycka det var en bra idé. De flesta av er verkade tycka om den och det glädjer mig. Den är ju trots allt väldigt annorlunda och kommer chocka varenda en om man bjuder på den här. Och visst är det roligt att kunna äta semlor i tårformat också?

Tillsist vill jag säga att den blev otroligt god också! Bland det godare jag ätit för ni kan ju bara tänka er en saftig kardemummabulle med mandelmassa, hallonsylt, vaniljgrädde och marsipan ihop… Helt underbart!

Till ca 8-10 pers:

25 g jäst

2,5 dl mjölk

0,75 dl socker

1 tsk stött kardemumma

75 g rumsvarmt smör

1 ägg

ca 8 dl vetemjöl

Fyllning:

Marsipan (Jag använde mig av 3 färdigkavlade tårtlock)

400 g mandelmassa

0,75 dl vispgrädde

1 burk hallonsylt

6 dl vispgrädde+2 tsk vaniljsocker

Florsocker

Ägg till pensling

Stöt kardemummakärnorna i en mortel och värm med mjölken till 37 grader (fingerljummen). Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken så jästen löser upp sig. Tillsätt strösocker och rör om. Rör ner ägget och smöret och vänd därefter ner lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 40 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda den lätt. Rulla ihop degen till en stor boll. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullen med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Om den får för mycket färg på toppen kan ni bara täcka den med lite aluminiumfolie. Låt svalna.

Dela bullen i 3 delar. Gröp ur lite av innanmätet i bullen från varje tårtdel och blanda med mandelmassan och 0,75 dl vispgrädde. Klä in varje tårtdel i marsipan. Jag valde att använda mig av 3 utkavlade tårtlock. Fyll varje lager med mandelmassablandningen, hallonsylt och grädde. Lägg tillslut på locket och pudra med florsocker.

Ät & njuuuut! ?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.