Hannas Bageri

Saffranssockerbullar fyllda med vit choklad

DSC_5771 DSC_5784 DSC_5799 Om man känner att det skulle vara lite roligare att baka någonting med saffran men som inte är klassiska lussebullar är här ett supergott alternativ! Saftiga saffranssockerbullar fyllda med en underbar vit chokladfyllning. Just saffran och vit choklad gifter sig verkligen och är så gott ihop så dessa bullarna är något utöver det vanliga. Tar lite tid att göra men det är dem värda :))

Till ca 25 bullar:

1 påse saffran (0,5 g)

25 g jäst

1 ägg

3,5 dl mjölk

1 dl socker

100 g rumsvarmt smör

Ca 12 dl vetemjöl

1,5 tsk kardemummakärnor, mortlade

1 krm salt

Fyllning:

200 g hackad vit choklad

75 g rumsvarmt smör

2,5 msk florsocker

Garnering:

Smör

Socker

Stöt saffranet med 1 tsk socker i en mortel. Värm mjölken till fingervarm temperatur och häll den därefter i en bunke tillsammans med saffranen. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Mortla kardemummakärnorna och häll ner dessa tillsammans med socker, ägg, salt och smör under omrörning. Häll ner mjölet, lite i taget tills du får en deg som släpper i kanterna. Ta upp degen och knåda den ordentligt i ett par minuter. Lägg tillbaka den i bunken och låt jäsa under bakduk i 1 h.

Gör fyllningen under tiden degen jäser. Blanda ihop den hackade vita chokladen, florsocker och smöret till en jämn massa. När degen sedan jäst klart, dela den i 25 bitar och forma dem till bollar. Gör ett hål i varje boll och häll ner fyllning i denna grop. Nyp ihop hålet ordentligt och var noga med att det är helt igentäppt så fyllningen inte rinner ut i ugnen.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt och låt jäsa i ytterligare 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda bullarna sedan i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Pensla bullarna med smör medan de fortfarande är varma och doppa i socker.

DSC_5819
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.