Hannas Bageri

Jordgubbssemlor

DSC_6595 DSC_6596 DSC_6598 DSC_6600 DSC_6631

Här kommer ett gudomligt gott och lite smågalet recept på jordgubbssemlor! Semlor är bland de godaste jag vet och likaså jordgubbar så jag fick en idé om att varför inte slå ihop detta och göra något som man kan kalla jordgubbssemlor? Var en liten chansning på om de skulle bli gott men de blev faktiskt riktigt riktigt gott! Dessutom känns de helt plötsligt inte konstigt att sitta och äta på en semla så här mitt i sommaren när de är fyllda med färska svenska jordgubbar som de hade gjort med vanliga klassiska semlor. Och visst är det en kort period på året man äter semlor? Alldeles för kort om du frågar mig så då är de väl perfekt att ha en variant som passar på sommaren också!? 🙂

Till 16 st:

25 g jäst

2,5 dl mjölk

0,75 dl socker

1 tsk stött kardemumma

75 g rumsvarmt smör

1 ägg

ca 8 dl vetemjöl

Fyllning:

400 g mandelmassa

0,75 dl vispgrädde

6 dl vispgrädde

Florsocker

Ca 10 färska jordgubbar 

Ägg till pensling

Stöt kardemummakärnorna i en mortel och värm med mjölken till 37 grader (fingerljummen). Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken så jästen löser upp sig. Tillsätt strösocker och rör om. Rör ner ägget och smöret och vänd därefter ner lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 40 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.

Skär av topparna på bullarna. Gröp ur innanmätet i bullarna och blanda med mandelmassan och 0,75 dl vispgrädde. Fyll bullarna med mandelmassablandningen, lägg på ett lager skivade jordgubbar och spritsa därefter över med vispgrädde. Lägg tillslut på locket och pudra med florsocker.

Ät & njuuuut! 🙂

DSC_6633DSC_6593

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.