Hannas Bageri

Karlsbaderbullar med pistagekräm

DSC_8415-1024x683 DSC_8411-1024x683 DSC_8400-1024x683 DSC_8393-1024x683Här kommer ett recept på några bullar som jag blev tokkär i när jag gjorde dem för första gången. Receptet är i stort sett kopierat av Roy Fares med bara ett par ändringar. Anledningen till att jag tycker om dem så mycket är just kombinationen av smaken och konsistensen på bullen och den goda pistagekrämen. Vet att jag har skrivit detta tidigare men det som skiljer Karlsbaderbullar från klassiska vetebullar är att de är gjorda på en blandning av mördeg och vetedag vilket ger dem en lite fastare och mindre luftig konsistens än klassiska vetebullar. Och de bästa av allt med dessa är att de går att fylla dem med precis vad man vill men jag måste verkligen rekommendera er denna pistagekräm om ni gillar just pistage. Supergoda verkligen! Sen finns de väl inte heller något godare än rykande färska bullar med ett glas iskall mjölk? 😉 Slår de mesta om du frågar mig!

Till ca 30 st:

Karlsbaderdeg:

50 g jäst

2 dl mjölk

0,5 dl grädde

2 ägg

175 g rumsvarmt smör

11 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 dl socker

Pistagefyllning:

1,5 dl pistagenötter (100 g)

150 g mandelmassa

150 g rumsvarmt smör

1 msk vaniljsocker

0,5 dl strösocker

Topping:

Ägg

Pistagenötter

Pärlsocker

Karlsbaderdeg: Smula jästen i en bunke till matberedaren. Värm mjölken fingervarmt och häll över denna över jästen och blanda tills jästen har löst sig. Blanda sedan de torra ingredienserna för sig och sikta ner dessa tillsammans med de andra ingredienserna och arbeta degen med krok på medelhastighet i 10 minuter. Plasta in degen och låt vila i kylen i 30 minuter.

Pistagefyllning: Mixa pistagenötterna tills de är finmalda. Blanda mandelmassa och lite av smöret i taget. Häll sedan ner pistagenötterna, socker och vaniljsocker och rör om till en fin och slät fyllning. Tillsätt tillsist apelsinblom.

Utbakning: Kavla ut degen på ett mjölat bord och skär ut ca 30 ruter 8×8 cm stora. Lägg en klick pistagekräm i mitten av varje ruta och vik ihop kanterna. Lägg bullarna i formar på en plåt och låt jäsa under bakhandduk i 1 h. Sätt ugnen på 220 grader, pensla bullarna med ägg och strö över hackade pistagenötter och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter.

DSC_8409

Kram 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.