Hannas Bageri

Citron & marängpaj

DSC_7926 DSC_7946DSC_7963

Hej allesammans,

Hoppas allt är bra med er! Jag ska alldeles strax sticka iväg och träna en timme och sen måste jag tvätta och packa lite grejer inför imorgon när jag och mina föräldrar ska åka upp till stugan! Ska bli så himla härligt och jag har inte varit där uppe sen i julas så jag längtar verkligen dit. Mitt favoritställe på hela jorden 🙂 Lite synd bara att Viktor och Martin inte kan följa med och fira påsken med oss men med deras jobb så går de tyvärr inte.

Nu ska ni få receptet på denna ljuvliga citron & marängpaj som passar som handen i handsken nu i Påsk. Den perfekta desserten med en blandning av sött och syrligt. Tänk bara på att ni måste ha lite tålamod med citronkrämen. De tar lite tid innan den får en tjockare konsistens men ha bara tålamod så kommer den tjockna och bli så himla god! Receptet kommer ursprungligen från Birgitta Rasmusson där jag endast ändrat lite grann.

Pajdeg

3 dl vetemjöl

125 g rumsvarmt smör

2 msk socker

2 msk vatten

Citronkräm

2 citroner

1,25 dl maizena

2 dl socker

3,5 dl vatten

4 äggulor

2 tsk smör

Maräng

4 äggvitor

1,5 dl socker

2 tsk pressad citronsaft

Pajdeg: Lägg mjöl, socker och smör i bitar en bunke. Blanda ihop till en smulig massa. Tillsätt vatten och skapa en degboll. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (23-24 cm i diameter) och nagga botten. Låt stå kallt i minst en halvtimme och grädda sedan i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10-15 min.

Citronkräm: Vispa ihop maizena, socker, citronsaft och vatten i en kastrull och låt sjuda upp på svag värme tills den tjocknar. Vispa ner en äggula i taget och låt krämen fortsatt tjockna på svag värme. Obs! Krämen får absolut inte börja koka. Tillsätt citronskal och smör i krämen och rör om till en len och jämn citronkräm. Låt stå och svalna.

Maräng: Vispa 4 äggvitor till ett hårt skum. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att de rinner ut. Häll ner sockret och citronsaften och vispa ytterligare en liten stund.

Häll ner citronkrämen i det förgräddade pajskalet och lägg därefter på marängen. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 minuter eller tills marängen har fått färg! Servera pajen kall.

DSC_7959

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.