Hannas Bageri

Saffranssockerbullar med vit choklad fyllning

   DSC_5771 DSC_5772 DSC_5780 DSC_5784 DSC_5785  DSC_5787 DSC_5799

Idag är det en riktig bakverkstad här hemma inför 1a advent imorgon! Lite tråkigt bara att vädret visar sig från sin sämsta sida med regn och blåst så någon julkänsla får man inte direkt när man tittar ut men man får försöka skapa julkänsla på annat vis. Under tiden min saffransdeg står på jäsning tänkte jag dela med mig av förra årets julfavorit på kakbordet hemma hos! Magiskt goda saffranssockerbullar med vit choklad fyllning. Dock väldigt väldigt mäktiga så man nöjer sig gott och väl med en bulle men oj så goda dem är!!

Ca 16 st:

Saffransbullar:

25 g jäst

2,5 dl mjölk

0,75 dl socker + 0,5 tsk socker

1 paket saffran (1/2 gram)

1 msk vatten

75 g rumsvarmt smör (osaltat)

ca 8 dl vetemjöl

1 krm salt

1 ägg+ ägg till pensling

Fyllning:

150 g hackad vit choklad

50 g rumsvarmt smör

2 msk florsocker

Garnering:

Smör

Socker

 Stöt saffranet lite lätt tillsammans med 0,5 tsk socker. Häll ner i en matsked vatten, rör om och låt stå och dra. Värm mjölken och saffransblandningen till 37 grader (fingerljummen). Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken så jästen löser upp sig. Tillsätt strösocker och rör om. Rör ner ägget och smöret och vänd därefter ner lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 40 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar. Gör ett hål i varje boll och häll ner fyllning i denna grop. Nyp ihop hålet ordentligt och var noga med att det är helt igentäppt så fyllningen inte rinner ut i ugnen. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter. Pensla bullarna med smör medan de fortfarande är varma och doppa i socker.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.